Is 'strijdkracht' een goed woord?
Thread poster: Lianne van de Ven

Lianne van de Ven  Identity Verified
United States
Local time: 09:58
Member (2008)
English to Dutch
+ ...
Jun 16, 2012

Is er iemand die weet (of daar een mening over heeft) waarom het woord 'strijdkracht' niet in de Dikke Van Dale voorkomt? Kennelijk bestaat het volgens VD niet in het enkelvoud, wel in het meervoud: strijdkrachten.

Maar 'strijdkracht' wordt toch aardig wat gebruikt, niet altijd correct misschien, maar bv. de strijdkracht van een leger, van het voetbalteam..., in een andere betekenis dus dan 'de strijdkrachten'.

Net zoals we 'zeggingskracht' of 'geesteskracht' kennen zou 'strijdkracht' toch ook moeten kunnen: de kracht die in een strijd tot uiting komt?

Misschien hoeft niet ELK woord in de VD te staan, maar betekent dit dat ik het maar liever niet moet gebruiken?


 

Pascale Pluton  Identity Verified
Netherlands
Local time: 15:58
Member (2005)
English to French
+ ...
Te duidelijk om te vermelden. Jun 17, 2012

Dag Lianne,

Ik zou gewoon zeggen dat sommige woorden niet het woordenboek opgenomen worden omdat hun betekenis afgeleide uit de betekening van de woorden waaruit ze bestaan, al duidelijk genoeg is.

Dat lijkt mee eerder een zuinigheidsmaatregel dan wat anders dan ook.

Een fijne dag verder

Pascale


 

Gerard de Noord  Identity Verified
France
Local time: 15:58
Member (2003)
German to Dutch
+ ...
Strijdkracht is geen goed woord Jun 24, 2012

Hallo Lianne,

Strijdkracht is een woord dat mensen met taalgevoel vermijden, en wel precies om de reden die je zelf vermeldt: de term 'de strijdkrachten' heeft een speciale betekenis, en in die betekenis kun je geen enkelvoud toepassen. Je zult je moeten behelpen met strijdgeest, strijdlust e.d.

In dit geval staat het probleem los van het feit dat een Nederlands woordenboek niet alle samenstellingen kan opnemen. Tegenwoordig betekent 'schap' in supermarkten ongeveer zoiets als 'rayon' of 'afdeling'. Op een groenteveiling kun je een 'bloemkoolhal' tegenkomen en in een supermarkt een 'zuivelschap' of een 'bonenschap'. Omdat die woorden geen speciale betekenis hebben, hoeven ze niet in het woordenboek te staan, terwijl er heel wat termen met -schap in het woordenboek staan die we van ons leven niet zullen gebruiken.

Groeten,
Gerard


 

Roy vd Heijden
Belgium
Local time: 15:58
French to Dutch
Wie de slagkracht van de strijdkrachten vervangt Jun 28, 2012

door de strijdkracht van de strijdkrachten voelt dadelijk nattigheid.

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Is 'strijdkracht' een goed woord?

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search