Paluumuutto Suomeen vai ulkomailla asuminen
Thread poster: Marjukka Lind

Marjukka Lind
Finland
Local time: 08:51
English to Finnish
+ ...
Jul 24, 2004

Hei kaikki!

Koska työmme on niin itsenäistä ja paikasta riippumatonta, monet meistä asuvat ulkomailla, tai jopa viettävät osan vuodesta maassa A ja osan maassa B. Jotkut asuvat Suomessa ja jotkut palaavat Suomeen vuosienkin ulkomaillaolon jälkeen.

Itse asuin neljä vuotta Hollannissa ja toimin ensin käännöstoimiston palveluksessa ja perustin sitten oman toiminimen. Toiminimen perustaminen ja käännöstoiminnan aloittaminen oli Hollannissa mukavan letkeää. Verotuskin oli erittäin kannustavaa aloittavalle kääntäjälle. Muutin kuitenkin hiljattain Suomeen ja tuntuu hieman kuin olisi saanut sangollisen kylmää vettä niskaan. Aloittavaa yrittäjää ei tunnuta kannustavan samaan malliin kuin Hollannissa, ja on ollut kulttuurishokki muuttaa takaisin. Olo on nyt vähän kuin ei missään, ja siksi olisinkin kiitollinen, jos kertoisitte omia tilanteitanne ja kokemuksianne.

Miten kotimaa on kohdellut muita ulkomailta takaisin muuttaneita? Onko kukaan löytänyt toimivaa elämänmuotoa niin, että asuu esim. puolet vuodesta ulkomailla ja puolet Suomessa?

Kiitos mielenkiinnosta ja iloista kesän jatkoa!
Marjukka


 

Kristina Juvonen
Finland
Local time: 08:51
English to Finnish
+ ...
Paluumuutto vai osa-aikainen asuminen? Jul 24, 2004

Hei Marjukka ja kaikki muut!

Asia on tullut ajankohtaiseksi minullekin. Vaikka olen asunut jo yli 28 vuotta ulkomailla, olen aina halunnut muuttaa takaisin Suomeen, viimeistään sitten, kun olen "vanha". Koti-ikävä vaivaa, koska olen kaikkina näinä vuosina viettänyt vain pari viikkoa vuodessa kotimaassa, enkä aina sitäkään. Koska lapseni kohta lentävät pesästä, olen ajatellut sellaista, että voisin ensi alkuun viettää vaikkapa vain kesät Suomessa ja sitten, kun he ovat täysin omillaan, muuttaa sinne kokonaan. Nyt olen kuitenkin tullut toisiin ajatuksiin. Täällä Belgiassa asumisessa on omat lukuisat etunsa. Suomessa verotuskin on kovempaa. En haluakaan jättää Belgiaa kokonaan. Haluan pitää molempien maiden parhaat puolet! Sekä mansikat että mustikat! Minulla on molempien maiden kansalaisuuskin. Asuminen kahdessa maassa taitaa olla ihanteellinen ratkaisu. Tunnen kollegan, jonka kohdalla tämä on onnistunut hyvin. Onko muilla kokemuksia?

terveisin kauniista Belgiasta
Kristina


 

Annira Silver  Identity Verified
Local time: 08:51
Finnish to English
+ ...
Kotimaahan paluu taitaa jäädä unelmaksi Jul 26, 2004

Hei!

Luulisin, että useimmille ulkosuomalaisille kotimaahan paluu on unelma, mutta käytännössä on vastassa monia vaikeuksia, joista tärkeimmät on jo mainittu. Toisaalta maailma pienenee jatkuvasti, matkustaminen halpenee ja nopeutuu ja yhteydenpito on helppoa, joten muun perheen asuinmaa ei enää ole niin tärkeää.

Minulla on yksi vanha ystävä, joka on onnistuneesti asunut lähes koko ikänsä kolmessa tai neljässäkin maassa yhtä aikaa(omistaa asuntoja jokaisessa ja viettää muutaman kuukauden siellä, toisen täällä). Sen lisäksi, etten ole kyllin rikas moiseen, minulle tuollainen elämäntyyli ei kyllä sopisi, kun yhdenkin huushollin ylläpito ja laskujen muistaminen riittää. Sitäpaitsi tykkään juurtua paikalleni ja kotiini.

Kulttuurierot olisivat minulle Suomeen paluun suurin ongelma. Olen tottunut englantilaisten ystävällisyyteen ja välittömyyteen ja Suomessa ihmisten jäykkyys ja epäluuloisuus ei koskaan lakkaa ihmetyttämästä. Mutta olenkin asunut Englannissa lähes koko ikäni, olen kuulemma brittiläisempi kuin britit...

Voipa olla, että muutankin poikani perässä Barcelonaan, siellä on ainakin lämmin!

Onnea sinulle kumminkin, Marjukka, mihin sitten päädytkin asumaan.

Terveisin

Annira


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Paluumuutto Suomeen vai ulkomailla asuminen

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search