Löytyykö mitään opettavaista lakitekstien suomentamiseen?
Thread poster: Heinrich Pesch

Heinrich Pesch  Identity Verified
Finland
Local time: 13:23
Member (2003)
Finnish to German
+ ...
Aug 26, 2004

Jos jollain on kokemusta lakitekstien suomentamisesta, voisiko hän kertoa hieman kokemuksistaan, mm. mistä kielistä eniten on suomentamistarpeita ja miten kääntäjä voi varmistaa kohdetekstien laadun yms. mitä tulee mieleen. Tietysti olisin kiitollinen myös linkeistä.

 

Annira Silver  Identity Verified
Local time: 13:23
Finnish to English
+ ...
Lakitekstien kääntämisestä Aug 27, 2004

Hei, Heinrich,

Vuosia sitten luin erinomaisen artikkelin, jossa neuvottiin hyvän lakitekstin (suomeksi) kirjoittamisen alkeet, mutta se ei nyt äkkiseltään löydy. Kun sinulla on runsaasti aikaa, googlailepa hakusanoilla "hyvä lakikieli", voi olla että samainen kirjoitus sattuu kohdalle. Lisäksi Kielikellossa on muutama hyvän näköinen artikkeli aiheesta.

Kaikkein tärkeintä on tietenkin se, että teksti täytyy kääntää tarkasti sanasta sanaan, mitään ei saa lisätä eikä jättää pois, ja termien on oltava niin yksiselitteisiä kuin mahdollista. Väärän tulkinnan mahdollisuus on minimoitava, ja tyylin saa usein unohtaa kokonaan.

Itse käännän runsaasti lakitekstiä, mutta useimmiten suomesta englantiin. En-su käännöksissä hirmuisia vaikeuksia tuottaa joskus varsinkin brittien suosima arkaaninen ja kiemurainen lakikieli, välimerkkien puute jne. Sellaisesta tekstistä on joskus mahdotonta saada tolkkua, saati sitten kääntää. Muistan yhden tuomiolausunnon, jossa koko sivu oli yhtä lausetta.

Eniten käytän apuna varmaan tuntemiasi Finlexiä sekä Eurodicautomia (sekä muiden kääntäjien aivoja ja/tai sanakirjoja; KudoZia ja Translattia...).

Lakitekstien käännöksiä tuntuisi olevan tarjolla yhä enemmän - yritysten kansainvälistyessä sopimukset, kauppaehdot jne. on käännettävä. Lisäksi kansainvälisiä oikeusjuttuja syntyy yhä useammin vilkastuneen liiketoiminnan myötä. Minusta erikoistuminen kyllä kannattaa.

T. Annira


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Löytyykö mitään opettavaista lakitekstien suomentamiseen?

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search