Πρόσκληση για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετάφρασης
Thread poster: socratisv

socratisv
Greece
French to Greek
+ ...
Nov 24, 2008

Από το γαλλικό φόρουμ: http://www.proz.com/topic/121444

Η παρούσα πρόσκληση συντάχθηκε πριν από την Γενική Συνέλευση Πολυγλωσσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σορβόννη (Παρίσι) στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 και αναγνώστηκε δημόσια από τον Paolo Fabbri.

Οι πρώτοι υπογράφοντες είναι : Adonis; Βασίλης Αλεξάκης ; Etienne Balibar; Tahar Ben Jelloun; Yves Bonnefoy; Barbara Cassin; Michel Deguy; Emmanuel Demarcy-Mota; Claude Durand; Umberto Eco; Paolo Fabbri ; Maurizio Ferraris; Michèle Gendreau-Massaloux; Ghislaine Glasson Deschaumes; Yves Hersant; François Jullien; Julia Kristeva ; Eduardo Lourenço; Amin Maalouf; Robert Maggiori; Federico Mayor ; Ariane Mnouchkine; Edgar Morin ; Manoel de Oliveira ; Jacqueline Risset; Fernando
Fernandez Savater; Antonio Tabucchi ; Jürgen Trabant; Heinz Wismann
Πρόσκληση για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετάφρασης
Εκτός και αν αρνηθεί η ίδια τον εαυτό της, η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς σεβασμό στον πλουραλισμό των γλωσσών. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά της. Ο ένας είναι η προσφυγή σε μια «διάλεκτο συναλλαγής» που θα διευκολύνει τις ανταλλαγές, με κίνδυνο όμως τη φθορά σε συλλογικό επίπεδο. Ο άλλος μας καλεί να απολαύσουμε τη γλωσσική ποικιλία, να την προωθήσουμε και να την προστατεύσουμε με σκοπό την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και τον αληθινό διάλογο.
Τουλάχιστον στο εσωτερικό των προσωρινών συνόρων της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διασφαλίσει την κυκλοφορία των αγαθών, των κεφαλαίων και των προσώπων. Είναι καιρός να θέσει τώρα ως αποστολή της την κυκλοφορία της γνώσης, των έργων και της φαντασίας, ξανασμίγοντας έτσι με τις πιο γόνιμες στιγμές της ιστορικής Ευρώπης. Είναι καιρός να μάθουν τώρα οι Ευρωπαίοι να μιλάνε μεταξύ τους στις γλώσσες τους. Προάγοντας τις γλώσσες της Ευρώπης συμβάλλουμε στη συμφιλίωση των πολιτών με την Ευρώπη. Η μετάφραση παίζει στο σημείο αυτό ουσιαστικό πολιτικό ρόλο.

Η γλώσσα δεν είναι μόνον εργαλείο επικοινωνίας ή υπηρεσία. Ούτε είναι, απλά και μόνο μια κληρονομιά, μια ταυτότητα που πρέπει να διαφυλάξουμε. Κάθε γλώσσα αποτελεί και ένα διαφορετικό κομμάτι από το πάζλ του παγκόσμιου χάρτη : το κομμάτι δεν υφίσταται παρά μόνο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μεταφράζοντας, εμβαθύνουμε στην μοναδικότητά μας αλλά και σ' εκείνην του άλλου : πρέπει να γνωρίζεις τουλάχιστον δύο γλώσσες για να δηλώσεις ότι κατέχεις την μία. Υπέρβαση της ταυτότητας και εμπειρία της διαφοράς, η μετάφραση πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου που όλοι εμείς καλούμεθα να οικοδομήσουμε, στις πολιτειακές και θεσμικές του διαστάσεις, στις πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές του συνιστώσες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απευθύνουμε έκκληση για την υλοποίηση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής της μετάφρασης, η οποία θα στηρίζεται σε δύο αρχές : στην κινητοποίηση όλων των φορέων σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής ζωής (εκπαίδευση, έρευνα, διερμηνεία, εκδόσεις, τέχνες, μέσα ενημέρωσης) και στην διάρθρωση τόσο της εσωτερικής δυναμικής της Ένωσης όσο και της εξωτερικής της πολιτικής, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη εγγύηση τόσο σχετικά με την υποδοχή των άλλων γλωσσών στην Ευρώπη όσο και με την κατανόηση των γλωσσών της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο.
Από την μετάφραση, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα αντλήσει νέα ενέργεια

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει την πρόσκληση εδώ:
http://plus-dune-langue.eu/
Η ελληνική μετάφραση είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://plus-dune-langue.eu/images/greece.pdf


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Πρόσκληση για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετάφρασης

Advanced search


memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search