Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού...
Thread poster: IoannaGR (X)

IoannaGR (X)  Identity Verified
United States
Local time: 05:13
English to Greek
+ ...
Oct 17, 2011

...Ελληνικής ή διπλής υπηκοότητας, που δουλεύετε στο εξωτερικό, φορολογήστε εκεί και το φορολογικό σας μητρώο είναι στην αλλοδαπών, σας ήρθε φέτος ο φόρος σας βάσει τεκμηρίου (καινούργια οδηγία, φρέσκια)? Γιατί εμάς μας ήρθε (στην Ελλάδα).
Να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε (με τον σύζυγο) υποχρέωση δήλωσης εισοδήματος στην Ελλάδα γιατί δεν λαμβάνουμε εισοδήματα που να προέρχονται από τη μαμά πατρίδα, και ότι φορολογούμαστε κανονικότατα και οι δύο στις ΗΠΑ.
Άλλωστε, όπως είπα είναι καινούργια πράγματα αυτά.
Αναρωτιέμαι αν έχει έρθει και σε άλλους και αν έχει σχέση με το πού είναι η έδρα σου (Ευρώπη/υπόλοιπος κόσμος).


 

Dimitra Karamperi  Identity Verified
Greece
Local time: 12:13
English to Greek
+ ...
Μάλλον πρέπει να ρωτήσετε λογιστή... Oct 17, 2011

Ρωτώντας πρόσφατα τον λογιστή μου για την περίπτωση που μετακινηθώ εκτός Ελλάδας, μου είπε ότι αν έχω εδώ ακίνητα, πρέπει να στέλνω στον εαυτό μου (!) ένα ελάχιστο ποσό κάθε χρόνο για να καλύπτω τα τεκμήρια διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσω φόρο.
Ίσως αυτό να ισχύει και για εσάς, ανεξάρτητα από το αν έχετε εισόδημα ή όχι από οποιοδήποτε ακίνητο.
Γενικώς, επειδή όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, η καλύτερη πηγή ενημέρωσης είναι ένας καλός λογιστής που θα μπορεί να σας διαφωτίσει σχετικά.


 

IoannaGR (X)  Identity Verified
United States
Local time: 05:13
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
φόρος εισοδήματος είναι... Oct 17, 2011

Γεια σου Δήμητρα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Ναι… δεν ήμουν σαφής… Δεν υπάρχει λόγος να επισκεφθώ λογιστή διότι δεν έχω καμία απολύτως απορίαicon_smile.gif Δεν πρόκειται για φόρο σχετικά με ακίνητη περιουσία ή εισόδημα από ακίνητα. Πρόκειται για καθαρό φόρο εισοδήματος.
Ως κάτοικος εξωτερικού, και εφόσον δεν λαμβάνεις εισόδημα από την Ελλάδα, έχεις 2 επιλογές, ή να δηλώσεις αναλυτικά το εισόδημά σου (για την ελληνική φορολογική δήλωση μιλάμε πάντα) επί του οποίου φορολογείσαι από το κράτος στο οποίο κατοικείς και εργάζεσαι ή να μην δηλώσεις κανένα ακριβές εισόδημα (εφόσον δεν υποχρεούσαι).
Στην πρώτη περίπτωση, οι διμερείς συμβάσεις αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα φορολογηθείς διπλά για το ίδιο εισόδημα και στη δεύτερη πάλι δεν φορολογείσαι γιατί θεωρείται ότι πληρώνεις εκεί που ζεις (το ίδιο και στην πρώτη περίπτωση, απλά τους ενημερώνεις για τα εισοδήματά σου). Αν τώρα έχεις ακίνητα στην Ελλάδα από τα οποία παίρνεις νοίκια, θα φορολογηθείς, όπως βέβαια θα φορολογηθείς κανονικά επί της ελληνικής ακίνητης περιουσίας σου, αν προβλέπεται. Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω και λεπτομέρειες για τα ακίνητα συγκεκριμένα ή άλλου είδους ακίνητα που αποτελούν τεκμήριο. Αλλά για τα εισοδήματα το είχα ψάξει και είχα πάει στις εφορίες να ενημερωθώ.
Το ζουμί είναι : δεν φορολογείσαι διπλά!

Τώρα πλέον όμως, σε περίπτωση που δεν έχεις δηλώσει αναλυτικά εισόδημα (δηλαδή, επιλογή βου) όπως εμείς, υπολογίζουνε ένα ποσό εισοδήματος στα 5.000 (σε εμάς ήταν 5.000 ως ζευγάρι – δεν ξέρω τι γίνεται στις ατομικές δηλώσεις) και σε φορολογούν. Και όταν λέω ότι είναι φρέσκο, εννοώ ότι πριν 5-6 μέρες ήρθε ο φόρος στο πατρικό στην Ελλάδα.
Βέβαια, το τμήμα μητρώου της εφορίας την έχει την αμερικάνικη φορολογική μου δήλωση (γιατί μας είχαν πει, λανθασμένα όπως αποδείχτηκε μετά, ότι την χρειάζονται - μεγάλη ιστορία) – αλλά άλλο το μητρώο άλλο τα υπόλοιπα τμήματα…

Τέλος πάντων… βασικά να γκρινιάξω ήθελα και να δω τι γίνεται σχετικά με αυτό το θέμα και αν έχει γίνει κάποια κίνηση διερεύνησης. Γιατί, το ποσό είναι μεν χαμηλό, δεν είναι ότι θα πέσει έξω το νοικοκυριό μας, αλλά αυτό το πράγμα είναι ουσιαστικά διπλή φορολόγηση…


 

Dimitra Karamperi  Identity Verified
Greece
Local time: 12:13
English to Greek
+ ...
Ίσως εγώ έκανα λάθος... Oct 17, 2011

Ο λογιστής μου νομίζω ότι ανέφερε ακριβώς το ποσό των 5000 που γράφεις και ίσως δεν είναι τυχαίο. Αν θες, μπορώ να τον ρωτήσω σχετικά αύριο και να επανέλθω.
Όσο για τη διπλή φορολόγηση, είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να γίνεται. Βέβαια με το χάος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στις ελληνικές υπηρεσίες, είναι λίγο δύσκολο να βρεις άκρη και να πάρεις επίσημες απαντήσεις από αρμόδια χείλη!
Μια συμβουλή πάντως: στις συναλλαγές σου με τις υπηρεσίες, αν είναι δυνατό, ζήτα να σου δίνουν τις όποιες απαντήσεις εγγράφωςicon_wink.gif


 

IoannaGR (X)  Identity Verified
United States
Local time: 05:13
English to Greek
+ ...
TOPIC STARTER
χμ χμ... Oct 17, 2011

Dimitra Karamperi wrote:

Μια συμβουλή πάντως: στις συναλλαγές σου με τις υπηρεσίες, αν είναι δυνατό, ζήτα να σου δίνουν τις όποιες απαντήσεις εγγράφωςicon_wink.gif


Αυτό ξαναπέστο...!

Χμ... 5000 σου είπε ε; ίσως να μην είμαι και τόσο καλά ενημερωμένη τελικά...
Για να δούμε...
Αν μιλήσεις με τον λογιστή σου ούτως ή άλλως και το θυμηθείς να ρωτήσεις, σίγουρα θα με ενδιέφερε πολύ η απάντηση! αλλά μην αφιερώσεις χρόνο επί τούτου. Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση πάντως!

Σίγουρα θα μάθουμε γιατι σύντομα κάποιος δικός μου θα περάσει από την εφορία να δει τι γίνεται.

Τι να πω.. και όντως, τέτοιες ώρες... άντε βρες άκρη..

Καλή συνέχειαicon_smile.gif


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού...

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search