Off topic: Ολυμπιακοί : η χτεσινή τελετή
Thread poster: Maria Karra

Maria Karra  Identity Verified
United States
Local time: 03:57
Member (2000)
Greek to English
+ ...
Aug 14, 2004

Καλημέρα παιδιά.
Χτες στήθηκα μπροστά στον υπολογιστή κατά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος 7 μ.μ.), κι έπιασα ΕΡΤ Sat. Είχε ελληνικό έργο με τον Αυλωνίτη και τη Βασιλειάδου. 'Αντε, ας περιμένω μισή ώρα, λέω. Όπου νά'ναι θα αρχίσει η τελετή. Λίγο πριν τη 1, ενώ ήμουν μες στην αγωνία και τον ενθουσιασμό, να'σου ένα ωραίο μήνυμα στην οθόνη: τα δικαιώματα μετάδοσης τα έχουν, λέει, τα κανάλια της κάθε χώρας κι η ΕΡΤ δεν μπορεί να μεταδώσει την τελετή μέσω δορυφορικής.icon_frown.gificon_frown.gificon_frown.gif
Τέλος πάντων, έκανα υπομονή ως το βράδυ στις 8, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι εκτός Ελλάδος... Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κάθε 2 λεπτά είχε διαφημήσεις, κι αν εξαιρέσουμε και τα χαζά σχόλια των Αμερικανών ανταποκριτών, η τελετή μου φάνηκε καταπληκτική. Αισθάνθηκα μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση. Μπράβο μας... Συγκινήθηκα και με το παιδί που έτρεξε κι έπεσε συμβολικά στη χρονιά που σταμάτησαν οι αγώνες, με τον Πύρο που κρατούσε τη σημαία μας με το ένα χέρι και ψηλά (αυτό θα πει άρση βαρών, όχι σαν τους άλλους με τα δύο χέρια και με τα ζωνάρια...), και με τους ολυμπιονίκες μας που παρέδιδαν τη φλόγα ο ένας στα χέρια του άλλου. Πολύ κλάμα έριξα, αλλά συνερχόμουν κάθε δύο λεπτά στις διαφημήσειςicon_smile.gif
Εκείνο το ζευγαράκι ερωτευμένων, με τον Έρωτα από πάνω τους, τι γλυκό που ήταν! Αυτό που δεν πολυκατάλαβα ήταν η νεαρά η εγκυμονούσα, που την έδειχνε και 10 ώρες, αλλά τέλος πάντων, κάποιο βαθύ νόημα θα είχε που μου διαφεύγει.

Στις ειδήσεις το πρωί είπαν "This ceremony was one of the most memorable". Μπράβο μας λοιπόν και πάλι.
Το Travel Channel τώρα τελευταία άρχισε να δείχνει συχνά προγράμματα για την Ελλάδα, μας αναφέρουν συνεχώς στις ειδήσεις, και μετά απ'αυτήν την τελετή θα γίνουμε ακόμα πιο γνωστοί. Ωραίαicon_smile.gif

[Edited at 2004-08-14 15:31]


 

Vicky Papaprodromou  Identity Verified
Greece
Local time: 10:57
Member (2004)
English to Greek
+ ...
28η Ολυμπιάδα / Τελετή έναρξης Aug 14, 2004

Καλημέρα, Μαράκι.

Επειδή αντιλαμβάνομαι πέρα για πέρα τι εννοείς όταν λες για μέτριο σχολιασμό της χτεσινής τελετής από τα αμερικάνικα κανάλια, συνοψίζω την κεντρική ιδέα της:

Στην αρχή γεννιέται το σύμπαν, από τη φωτιά και το νερό. Και μετά γεννιέται ο άνθρωπος. Εν προκειμένω ο αρχαίος Έλληνας. Ζει με τη θάλασσα, η θάλασσα του δίνει ζωή (το ζευγάρι που παίζει στο κύμα), στη θάλασσα αρμενίζει στα όνειρά του (το παιδάκι που διαπλέει τη λίμνη με τη χάρτινη βαρκούλα των ονείρων μας) και πάντα με δεσπόζουσα φυσιογνωμία τον Έρωτα που ίπταται από πάνω μας σε κάθε πτυχή της ζωής αυτής της χώρας.

Απ' τη φωτιά και το νερό γεννιέται το πνεύμα και φτιάχνει τέχνη (τα κρεμαστά αγάλματα με εξέλιξη από τους Κούρους και τις Κόρες στη σημερινή αφαιρετική τέχνη) και φτιάχνει ιδέες, φτιάχνει τέχνες και η Ελλάδα μέσα από το πυρ και το νερό ταξιδεύει στους αιώνες μπροστά μας όπως ταξιδεύουν τα όνειρα του λαού της.

Και μαζί της ταξιδεύει η υφήλιος και ο γαλαξίας. Και ενώ είμαστε όλοι τόσο αλλιώτικοι (λαοί άλλου χρώματος και άλλων ταξιδιών) μας δένει ένα πράγμα: η γέννηση της ζωής (η έγκυος με το φως) και η κοινή μας ρίζα, το DNA (που αποκωδικοποιήθηκε οριστικά μετά τους αγώνες του Σύντνεϋ του 2000) εξ ου και η αναπαράστασή του πάνω από την κοπέλα με λέιζερ.

Σε μια χώρα και ένα πολιτισμό βαρύ αλλά πάντα ανθρωποκεντρικό ήταν μια τελετή που κυριάρχησε ο άνθρωπος που τα καταφέρνει όλα. Πέφτει μπροστά στο τράκο του πολέμου (ο αθλητής) αλλά ξανασηκώνεται και συνεχίζει, σαν τη ζωή.

Εξαιρετική η τελική στιγμή με ένα απλό άναμμα της φλόγας. Δεν χρειαζόμασταν τίποτε παραπάνω. Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια είδαμε πως αν συνδυάσουμε τέχνη, μουσική, ποίηση και λιτότητα εισπράττουμε ένα αποτέλεσμα που αγγίζει το τέλειο. Μήπως να μας γίνει μάθημα για κάθε μέρα, όπου κι αν ζούμε, όπως κι αν ζούμε; Εξ άλλου Έλληνας ο καλλιτέχνης που παρουσίασε αυτό το αριστούργημα και έσμιξε μέσα και τη μοντέρνα τεχνολογία χωρίς να προσβάλλει την τέχνη.

Καλά έκανες και έκλαψες και είσαι περήφανη και χαίρεσαι για την επιτυχία και όπως είπε χθες ο Διονύσης ο Σαββόπουλος: "Επιτέλους, ας πάψουμε να φοβόμαστε να γιορτάσουμε". Γιατί γιορτή είναι και συγκίνηση και χαρά και κέφι και περηφάνεια.

Φιλιά πολλά και ψηλά τη σημαία εκεί στην Αμερική, Μαράκι!


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Ολυμπιακοί : η χτεσινή τελετή

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search