Υπάρχει βαθμοθηρία στο Ελληνικό Kudoz;
Thread poster: HellenicTran (X)

HellenicTran (X)
Greek to English
+ ...
Sep 18, 2004

Για όσους δεν με γνωρίζετε, να συστηθώ. Λέγομαι Καλλιόπη Σοφιανοπούλου. Πέταξα 200+ βαθμούς Kudoz πρόσφατα γιατί πίστεψα ότι το κομμάτι του Proz που αναλογεί στους Έλληνες κατευθύνεται μόνο από βαθμοθήρες. Ξαναμπήκα χθες, νομίζοντας ότι μερικά από τα κακώς κείμενα διορθώθηκαν. Βλέπω όμως, μετά μεγάλης μου λύπης, ότι πολλά από τα κακώς κείμενα επιμένουν στην παρουσία τους.

Λοιπόν, αυτά ως εισαγωγή, και συνεχίζω στο προκείμενο. Εδώ είμαστε μια παρέα επαγγελματιών ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ που ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΜΕ κείμενα.

Όταν τίθεται μια ερώτηση, μπαίνουν μια δυο απαντήσεις στο Kudoz, η μια ίσως και σωστή. Καπάκι μπαίνει άλλη μια απάντηση, "βαθμοθήρα", προσθέτοντας σχόλια άσχετα, δίνοντας όμως την ίδια ακριβώς μετάφραση με μια προηγούμενη με περαιτέρω επεξηγήσεις, πολύ ενδιαφέρουσες μεν, αλλά που δεν προσφέρουν τίποτα στην μετάφραση. Συγχρόνως πέφτουν και κάτι disagrees που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Και επειδή δίνονται ως αντιπαράθεση, είναι και προφανές ότι υπάρχουν μόνο για λόγους βαθμοθηρίας.

Ευγενές άθλημα το Kudoz, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω, ούτε εγώ, ούτε και κανείς νοήμων συνάδελφος, με επαναλήψεις που έχουν ως μοναδικό στόχο πιθανούς πόντους Kudoz. Όλοι συμφωνούμε στην ύπαρξη περαιτέρω σχολίων σε μια σωστή απάντηση, με επεξηγήσεις και εγκυκλοπαιδική πληροφόρηση, θα θέλαμε όμως να τα δούμε σε agree στην προηγούμενη σωστή απάντηση. Και εγώ, τουλάχιστον, θα αντιτασσομαι συνεχώς σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις με την παρουσία μου εδώ.

Κι αν σε κάποιους φαίνονται Κινέζικα αυτά που λέω, αντί Ελληνικά, σας παραπέμπω σε ερωτήσεις Kudoz όπου βλέπετε ότι υπάρχει η ίδια απόδοση δυο φορές, αλλά ο δεύτερος εκ των απαντητών διαφωνεί "κάθετα" με τον πρώτο.

I rest my case.

Ξεκινάω την επανένταξή μου στην ομάδα του Proz καλή τη πίστη. Καλώς σας ξαναβρήκα όλους.

Φιλικά,
Καλλιόπη Σοφιανοπούλου.


 

Maria Karra  Identity Verified
United States
Local time: 17:09
Member (2000)
Greek to English
+ ...
Βαθμοθηρία υπάρχει παντού, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο Sep 18, 2004

Καλλιόπη,
αυτό το φαινόμενο δε συναντάται μόνο στο ελληνικό KudoZ, αλλά γενικότερα στο ProZ (πού να δεις τι γίνεται στο συνδυασμό γαλλικά-αγγλικά!). Το συζητήσαμε πάμπολλες φορές με τους moderators των άλλων συνδυασμών, αλλά δε βρήκαμε καμιά λύση στο πρόβλημα. Να καταργήσουμε το KudoZ? Δε γίνεται, γιατί κάπως πρέπει να αμειφθούν αυτοί που κάνουν τον κόπο να απαντήσουν (και να κάνουν την απαραίτητη έρευνα στις περισσότερες περιπτώσεις).

Για πλάκα σου λέω ότι πρόσφατα ένας moderator με το που συμπλήρωσε 1000 KudoZ μας έγραψε και μας είπε ότι θυμόταν τα παλιά, όταν πέρασε κι αυτός από τη "φάση" της βαθμοθηρίας όπως οι περισσότεροι από μας όταν ανακαλύψαμε το ΠροΖ. Εγώ όταν διάβασα τα λόγια του συνειδητοποίησα ότι κι εγώ πέρασα κάποτε απ'αυτή τη φάση, 3-4 χρόνια πριν. Κι αφού μάζεψα κάποιους πόντους ήμουν για λίγο KudoZ leader. Ε, και; Τι κέρδισα; Μάλλον έχασα (ύπνο, κυρίως). Και να σου πω κάτι; Όσο ήμουν KudoZ leader δεν έλαβα καμία προσφορά για δουλειά μέσω ΠροΖ. Τις προσφορές άρχισα να τις λαμβάνω αργότερα, όταν έβαλα περισσότερες πληροφορίες στο profile μου (keywords, specialization, κλπ.). Αυτό βέβαια μπορεί να μη συμβαίνει κατά κανόνα και να ισχύει μόνο για τη δική μου περίπτωση (αν και έχω ακούσει τα ίδια κι από αρκετά άλλα μέλη).

Όταν λοιπόν μου πέρασε αυτή η "φάση", άρχισα να απαντώ μόνο σε ερωτήσεις όπου πραγματικά πίστευα ότι είχα κάτι να πω, κάτι να προσφέρω (ερωτήσεις της ειδικότητάς μου κυρίως). Κι όταν πρόσφατα απάντησα σε μια ερώτηση του τύπου "I love you", μου έγραψε ένας αγαπητός συνάδελφος (δε λέω το όνομά του, ξέρει ο ίδιος ποιος είναι) και μου λέει "Τι κάνεις βρε Μαρία, άστες αυτές τις ερωτήσεις γι'αυτούς που κηνυγάνε τους βαθμούς". Θα μου πεις, κάποιος πρέπει να τις απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις. Ε, ευτυχώς που υπάρχουν πολλοί που το κάνουν γιατί αλλιώς οι εύκολες ερωτήσεις θα'μεναν αναπάντητες! Αν κάποιος έχει χρόνο και όρεξη, μακάρι να απαντάει τις ερωτήσεις αυτές.

Τώρα όσον αφορά τα disagrees που λες ότι μπαίνουν χωρίς λόγο. Συμβαίνει κι αυτό, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι πολύ συχνά. Υπενθυμίζω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να βαθμολογεί όπως θέλει, κι εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να επικρίνουμε την απόφασή του αυτή (αυτός μάλιστα είναι κι ένας απ'τους Κανόνες KudoZ). Εξάλλου, ας μπαίνουν disagrees. Το ότι κάποιος διαφωνεί με μια απάντηση δε σημαίνει ότι έχει και δίκιο. Αλλά αυτό νομίζω μπορεί να το κρίνει κι αυτός που έκανε την ερώτηση, βλέποντας την επεξήγηση που δόθηκε και τα άλλα σχόλια.

Πολλές φορές λαμβάνω e-mail όπου συνάδελφοι μου λένε "Μαρία σβήσε το τάδε σχόλιο, γιατί ο τάδε με προσβάλλει δημοσίως" ή "Μαρία ο τάδε υποννοεί ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου", κλπ. Κι εγώ (αφού σβήσω κάποιο σχόλιο ή ζητήσω απ'αυτόν που το έγραψε να το αλλάξει) τους εξηγώ -και το λέω και στο φόρουμ για να το δείτε όλοι- ότι μερικά disagrees, έστω και παράλογα και λανθασμένα, ΔΕΝ θα επηρεάσουν την εικόνα τους. Εμείς που θα δούμε τις απαντήσεις και τα σχόλια, και που παρακολουθούμε τις απαντήσεις και τις τακτικές του καθενός, ήδη έχουμε σχηματίσει άποψη. Μεταφραστές είμαστε κι εμείς, κρίση έχουμε, δε θα επηρεαστούμε από κάνα δυο disagrees. Φυσικά οι προσβολές δεν έχουν θέση στο ΠροΖ, αλλά οι διαφωνίες -είτε βάσιμες είτε αβάσιμες- έχουν. Και κάτι που κάποιος θεωρεί παράλογο ή αβάσιμο, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι λογικότατο. Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του καθενός. Και σύμφωνα με τους κανόνες του ProZ, "always assume good faith".

Ξέρω ότι σας κούρασα με τέτοιο κατεβατό, αλλά νομίζω όφειλα να τα γράψω όλα αυτά γιατί ξέρω ότι σαν την Καλλιόπη αισθάνονται και πολλοί άλλοι. Για μερικούς το KudoZ είναι παιχνίδι. Για άλλους είναι εργαλείο της δουλειάς τους όπου ζητούν και προσφέρουν βοήθεια, και μέσω του οποίου έχουν δημιουργήσει φιλίες και στενές συνεργασίες. Εμείς διαλέγουμε σε ποια ομάδα θέλουμε να ανήκουμε, και ο αριθμός των πόντων ή τα αρνητικά σχόλια, πέρα από κάποια στιγμιαία σύγχυση που ίσως μας προκαλέσουν, δεν έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο ούτε στη δουλειά μας ούτε στην εικόνα μας.

Μαρία


 

Vicky Papaprodromou  Identity Verified
Greece
Local time: 00:09
Member (2004)
English to Greek
+ ...
ΠΑΡΕΑ Sep 18, 2004

Καλησπέρα, Καλλιόπη και Μαρία.

Καλλιόπη μου, μόλις είπες τη λέξη κλειδί: "παρέα". Αν υπάρχει κάτι ξεχωριστό στον Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται, είναι τούτη η έννοια της παρέας. Παρέα γλεντάμε, παρέα συζητάμε, παρέα χαιρόμαστε και κλαίμε, και όπως πρόσφατα αποδείχτηκε με τις επιτυχίες στον αθλητισμό, παρέα κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Αλλά, Καλλιόπη, όπως και πάλι πρόσφατα αποδείχτηκε πάλι από τις αποφράδες στιγμές του αθλητισμού μας (βλέπε Τζέκος & Σία) και τις μεγάλες ανοησίες μας πάλι παρέα τις κάνουμε.

Οροσειρά το δίκιο της Μαρίας: συμβαίνει παντού, συμβαίνει και στο Προζ αλλά κάποιοι το χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως ως εργαλείο δουλειάς και έχουν κάνει σπουδαίες γνωριμίες, σε επίπεδο επαγγελματικό αλλά και παρέας μέσα από το χώρο αυτό. Η Μαρία ξέρει, γιατί πρόσφατα το συζητήσαμε μεταξύ μας, πως ανήκω στους τυχερούς γιατί και φιλίες έκανα και μόνιμους πελάτες απέκτησα και μάλιστα από το ξεκίνημά μου στο Προζ.

Κορίτσια, ο χρόνος κρίνει τα πράγματα και την τακτική του καθενός, γιατί τελικά όλα είναι θέμα προσωπικού ήθους.

Για να μην το ξεχάσω γιατί, Μαρία, κι εμένα μου σχολίασαν κάτι για τις εύκολες ερωτήσεις - τα Ελληνικά είναι γλώσσα "ανάδελφη" κι ως εκ τούτου καμία ερώτηση που αφορά τη γλώσσα μας δεν είναι εύκολη για τον ερωτώντα, γιατί αλλιώς δεν θα την έκανε. Ο ξένος που ρωτά δεν θα βρει εύκολα πηγές αναφοράς και περιμένει μια απάντηση, κάποιες φορές γιατί καίγεται, όσο χαζή κι αν μας φαίνεται εμάς η ερώτηση. Κι αφού οι ερωτήσεις είναι κομμάτι του Προζ που όλοι συμφωνήσαμε να συμμετέχουμε και γι' αυτό είμαστε εδώ και μιλάμε τώρα, οφείλουμε να απαντάμε τάχιστα προς εξυπηρέτηση αυτού που έχει την απορία...αυτό είναι επαγγελματισμός κι όχι βαθμοθηρία, για να διαφωνήσω κι εγώ "κάθετα" με κάποιους που το βλέπουν έτσι. Δηλαδή κάποιον ξένο πελάτη μου, που μου ζήτησε μόλις χθες ως εξυπηρέτηση να του στείλω μεταφρασμένο Ελληνικά το "Welcome" θα έπρεπε να τον περιγελάσω και να του πω πως μόνο παιδάκια ή αρχάριοι συνάδελφοι πρέπει να του απαντήσουν κι όχι εγώ που είμαι κοτζάμ μεγάλη και χρόνια στο κουρμπέτι; Αυτά είναι φαιδρότητες, αν μη τι άλλο!

Καλλιόπη μου, μην πικραίνεσαι και κράτα την ιδέα της παρέας πάνω από όλα κι ίσως όλα πάνε καλύτερα. Κι άσε όσους θεωρείς βαθμοθήρες να είναι κι αυτοί κομμάτι της παρέας. Τι να κάνουμε - κάθε παρέα έχει και τα στραβά της.

Φιλιά πολλά,

Βίκυ


 

HellenicTran (X)
Greek to English
+ ...
TOPIC STARTER
Όλα καλα και οροσειρές τα δίκια... Sep 19, 2004

... δεν πείθομαι όμως απόλυτα. Καλή η βαθμοθηρία όταν βασίζεται στην ανάλυση, την γνώση και την προσφορά. Όταν όμως βασίζεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές, αρνούμαι να την δεχτώ. Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα παραπάνω: ότι οι απαράδεκτοι θα με βρουν αντίθετη σε αυτή τους την συμπεριφορά.

Θέλω να καταλήξω κάπου: Δεν είμαι η μόνη που δεν δέχομαι αυτήν την συμπεριφορά. Εγώ το απέδειξα με την στάση μου ότι δεν με φοβίζουν ούτε οι βαθμοί Kudoz ούτε και οι υποψήφιοι πελάτες (παρεπιπτόντως, οι πελάτες δεν έρχονται με τα Kudoz αλλά η με τη σκληρή και σωστή δουλειά).

Υπάρχουν όμως και αξιόλογοι συνάδελφοι που αποσύρθηκαν μόνιμα από το Proz ακριβώς λόγω αυτής της συμπεριφοράς. Δεν έχετε παρά να ανοίξετε την σελίδα των leaders για να δείτε πόσα ονόματα έχουν το χαρακτηριστικό xxx μπροστά τους. Είναι αξιόλογοι επαγγελματίες, οι οποίοι κάποια στιγμή πίστεψαν ότι το παιχνίδι παίζεται κάτω από δίκαιους όρους. Αγανάκτησαν όμως, όπως και εγώ. Και αποσύρθηκαν δια παντός.

Ένας τρόπος υπάρχει να γίνει το Proz το εργαλείο που χρειαζόμαστε όλοι οι επαγγελματίες, και δεν εννοώ να καταργήσουμε το Kudoz. Εννοώ να μην δεχόμαστε, και να μην επιβραβεύουμε, απαράδεκτες συμπεριφορές. Οι βαθμοθήρες του είδους συνήθως επιβραβεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μια ματιά στις πρόσφατες ερωτήσεις του Kudoz θα σας πείσει ότι άλλος έδωσε την σωστή απάντηση, και άλλος την επανέλαβε με άσχετα σχόλια, παίρνοντας συνάμα και τους βαθμούς.

Είναι στο χέρι μας να εξυγειάνουμε το παιχνίδι. Μπορεί να παραμείνει παιχνίδι. Αλλά το θέλουμε και αξιόπιστο εργαλείο. It's up to us to decide!!!

Εγώ δίνω στον εαυτό μου άλλη μια ευκαιρία. Ελπίζω να μην απογοητευτώ πάλι.

Φιλικά,
Καλλιόπη.


 

Costas Zannis
Local time: 00:09
English to Greek
+ ...
Με τι καρδιά με τι πνοή Oct 1, 2004

Με τι καρδιά με τι πνοή
Τι πόθους και τι πάθος
Πήραμε τους… βαθμούς μας. Λάθος!
Κι αλλάξαμε…τακτική!

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου αυτή την προσφώνηση, την αισθάνομαι πιο οικεία απ΄ το «συνάδελφοι».

Μπήκα στο ProZ τον περασμένο Νοέμβριο. Σε ένα τρίμηνο βρισκόμουν από πλευράς βαθμών στην πρώτη δεκάδα και ήμουν πολύ περήφανος γι αυτό. Τον τέταρτο μήνα άρχισα να συνειδητοποιώ πως οι περισσότεροι από εκείνες και εκείνους που εκτιμούσα, για την ακρίβεια, των απαντήσεων τους, την αρτιότητα, το ήθος (και το χιούμορ τους), βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία. Οπότε άρχισα να αναρωτιέμαι: «Μα τι λάθος έκανα και βρέθηκα εδώ;»

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η βαθμοθηρία είναι η παιδική αρρώστια του ProZ. Κι όπως επισημαίνει κι η Μαρία, όλοι την περνάνε. Το βλέπω και στους νεοεισελθέντες. Για κάποιους βέβαια η ασθένεια είναι χρόνια. Αλλά η επιστήμη κάνει θαύματα, ας έχουμε τις ελπίδες μας σ’ αυτή.

Βέβαια υπάρχει και ένα πραγματικό γεγονός που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Οι ενεργά συμμετέχοντες είναι λίγοι, 10-15 το πολύ, κι ως εκ τούτου είναι επόμενο να μοιράζονται μεταξύ τους οι βαθμοί. Να συμβαίνει αυτό επειδή κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να συμμετέχουν αλλά αποθαρρύνονται; Επειδή δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν; Η μήπως απλώς έχουν αρκετές δουλειές και κοιτάζουν τις δουλειές τους; Εδώ δεν έχω απάντηση.

Τώρα για τις ερωτήσεις τύπου “s’ agapo”, “glika mou matia” κλπ. Είμαι βέβαιος πως το έχω παρατηρήσει στη Βίκυ – με την ευκαιρία, συγνώμη Βίκυ - δεν θυμάμαι να το έχω στη Μαρία, άλλα δε βάζω και το χέρι μου στο «Μανιφέστο» (του Μπρετόν, όχι των άλλων δύο). Αν το έχω κάνει, συγνώμη Μαρία, κι αν όχι, συγνώμη για λογαριασμό εκείνου που το έκανε.

Επιμένω ωστόσο! Ας μην απαντάμε οι έμπειροι σε τέτοιες ερωτήσεις, ή τουλάχιστον ας δίνουμε χρόνο ν’ απαντήσει κάποιος αρχάριος ή παιδί, (γιατί όχι, το προβλέπει το ProZ). Αν πάρει ο ερωτών την απάντησή του σε 10-20 λεπτά, αντί σε 1, δεν νομίζω πως θα σημάνει και το τέλος του κόσμου. (Αντίθετα σε περιπτώσεις “s’ agapo”, “glika mou matia”, που οι λόγοι των ερωτήσεων είναι προφανείς, θα του δοθεί και ο χρόνος να σκεφτεί ψυχραιμότερα, κι ίσως γλιτώσει από πιθανούς μελλοντικούς μπελάδες. Ας το σκεφτούμε κι έτσι…)

Σας ευχαριστώ πολύ

Κώστας Ζαννής


 

Nadia-Anastasia Fahmi  Identity Verified
Greece
Local time: 00:09
English to Greek
+ ...
Hello gals & guys... Oct 6, 2004

Εγώ θα απαντήσω πολύ comprehensively... "Too much ado about nothing"...

Όλοι μας το κάνουμε, και όλοι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όχι για λόγους ψηφοθηρίας... γιατί τελικά αυτοί οι βαθμοί δεν μας προσφέρουν τίποτα απολύτως... ούτε δουλειές, ούτε εκπτώσεις ούτε τίποτα... μόνο τη χαρά ότι βοηθήσαμε κάποιον όταν το χρειαζόταν... εξ ου πολλές φορές και οι φαινομενικά "όμοιες" απαντήσεις, αλλά με επεξηγήσεις όπως λες Καλλιόπη (ξέρω για ποιον χτυπάει η καμπάνα)... που βοηθούν να κατανοήσει ο άλλος περί τίνος ακριβώς πρόκεται...

Αυτά, και λυπάμαι που βρίσκουμε χρόνο να "επιτεθούμε" σε άλλους συναδέλφους (όποιοι και εάν είναι αυτοί), αλλά δεν βρίσκουμε χρόνο να εκτιμήσουμε την προσπάθεια και την έρευνα του άλλου...

Καλή σας μέρα!!


 

Andras Mohay (X)
Local time: 23:09
Greek to Hungarian
+ ...
ΧΛΩΡΙΝΗ Dec 1, 2004

ΧΛΩΡΙΝΗ ... ΒΑΘΜΟΘΗΡΙΑ ... ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

Παιδιά...

Δεν πρόλαβα να δω τα περί χλωρίνης εδώ — http://www.proz.com/kudoz/880072 — (που μάλλον σβήστηκαν), αλλά είδα πριν από λίγες μέρες μια παρόμοια παρατήρηση (http://www.proz.com/kudoz/873054?float=1) από τον «φίλο μας τον Μανόλη» (tyrem) και έμεινα κυριολεκρικά άναυδος, μ’ όλο που έχω ψηθεί εν προκειμένω με απείρου κάλλους αναγνώσματα του πρόσφατου παρελθόντος (βλ. π.χ. το θέμα «Υπάρχει βαθμοθηρία στο ελληνικό KudoZ (http://www.proz.com/topic/24860).

Δεν με εκπλήσσει ο —καθ’ όλα αδικαιολόγητος— ρατσισμός ή μάλλον ξενοφοβία (ο ρατσισμός κατά κανόνα χτυπάει τον παρακατιανό, ενώ η ξενοφοβία κάνει το αντίθετο), αλλά η ύπουλη στάση του «Για ακόμα μια φορά ο φίλος μας ο Andras έχει δίκιο...» (http://www.proz.com/kudoz/876167?float=1 — τι «φίλος ΜΑΣ»;) σε συνδυασμό με παρατηρήσεις του προαναφερόμενου τύπου: «Δεν φεύγει με τίποτα. 'Οπως η νέα Χλωρίνη: και Λευκαίνει και Παραμένει» (και στωικές απαντήσεις: «Τώρα πια δεν μπορώ να σου πω πως έχεις άδικο»).

Μια διευκρίνιση: το ProZ έχει ελληνικές σελίδες όχι για τους Έλληνες αλλά για τους μεταφραστές Ελληνικών. Όποιος θέλει «Ελληνικά από/για Έλληνα», θα βρει κατάλληλο forum εδώ («για ελληνόφωνους μεταφραστές» — http://www.translatum.gr/forum/index.php/topic,29.0.html).

Μια άλλη διευκρίνιση: η μετάφραση είναι συνήθως εξειδικευμένη μετάφραση, όπου δεν μετράει η μητρική γλώσσα (ποιος από μας άκουσε/διάβασε σε νηπιακή ηλικία αποφάσεις του Άρειου Πάγου ή Εγχερίδια Χρήστη;;;), άρα ο χώρος της μετάφρασης ανήκει σε όλους μας, τους ελληνίζοντες.


[1]
tyrem: Δεν φεύγει με τίποτα. 'Οπως η νέα Χλωρίνη: και Λευκαίνει και Παραμένει / ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Eυχαριστώ, Μανόλη μου και καλό απόγεμα!//Τώρα πια δεν μπορώ να σου πω πως έχεις άδικο.
http://www.proz.com/kudoz/873054?float=1

[2]
neutral Maria Karra: Βρε παιδιά, τα περί χλωρίνης πείτε τα εκτός KudoZ, μη μπερδεύουμε τους ερωτώντες. Μη θυμώνετε που το επισημαίνω, αλλά ο χώρος αυτός είναι για σχόλια σχετικά με την κάθε απάντηση.

[3]
tyrem: Για ακόμα μια φορά ο φίλος μας ο Andras έχει δίκιο... — http://www.proz.com/kudoz/876167?float=1


 

Vicky Papaprodromou  Identity Verified
Greece
Local time: 00:09
Member (2004)
English to Greek
+ ...
ΧΛΩΡΙΝΗ Dec 2, 2004

Επειδή καταρχήν στο σπίτι μου δεν χρησιμοποιώ χλωρίνη και κατά δεύτερο λόγο, επειδή το θέμα άπτεται της "στωικότητάς" μου σε θέματα χλωρίνης και όχι μόνον, Andras, σου οφείλω μια δημόσια απάντηση αντίστοιχη με τη δική σου δημόσια αναφορά... απάντηση κι όχι εξήγηση ή απολογία.

Μπορείς να κατηγορήσεις όποιον θέλεις πως κάνει προσωπική "πλάκα" μέσω των απαντήσεων στα Ελληνικά Kudoz. Αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την προσωπική πλάκα μεταξύ εμού και του Μανόλη για να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα περί ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κι ακόμη περισσότερο να κατηγορείς δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζεις προσωπικά και που είναι πάντα καλοπροαίρετοι και χαμηλών τόνων για δολιότητα και άθλια υπαινικτική συμπεριφορά σε βάρος συναδέλφων, όπως εσύ εν προκειμένω.

Αν σε δω με περιφρόνηση, φόβο ή δέος, εσένα ή οποιονδήποτε άλλο, έχεις το λόγο μου πως θα το καταλάβεις αμέσως γιατί θα στο δηλώσω απερίφραστα και ευθαρσώς. Δεν μου αρμόζουν ως άτομο οι ίντριγκες και οι υποκρισίες και τα σαχλά υπονοούμενα και απορώ πως πήρες έστω το θάρρος να σκεφτείς κάτι τέτοιο.

Ο καθένας μας έχει την προσωπική του ιστορία στη δουλειά και στη ζωή και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα με αφορισμούς και βαρύγδουπες δηλώσεις. Αν θέλεις να πιστεύεις πως είσαι η προσωποποίηση της χλωρίνης είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου (εξ άλλου πρόκειται για κορυφαίο προϊόν της ελληνικής αγοράς, όταν μιλούμε για την Κλινέξ) αλλά δεν μπορείς να πεις πως σου προσάπτω εγώ τον χαρακτηρισμό ή ότι έστω συναινώ. Είναι δικό σου θέμα ή όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός "έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι".

Όσο για τη ξενοφοβία ή τον ρατσισμό, αποτάσσομαι και τις δύο έννοιες, ιδεολογίες και συνεπαγόμενη συμπεριφορά εδώ και μια 20ετία και σου ξαναλέω πως δεν με ξέρεις για να μου τις προσάπτεις και, αν θέλεις, δεν ανέχομαι να μου τις προσάπτεις. Βλέπεις, η ποιότητα της γλώσσας και της δουλειάς μας δεν είναι θέμα πατρίδας αλλά γνώσεων και προσωπικών κόπων και φαντασίας και κυρίως ανοιχτού μυαλού και ψυχής. Κι αυτά, ευτυχώς, δεν έχουν πατρίδα.

Μπορείς, λοιπόν, να παίζεις όσο θέλεις στο Ελληνικό Kudoz και όπου αλλού, μπορείς να χρησιμοποιείς το χώρο των απαντήσεών σου για κήρυγμα ή επιχειρηματολογία εναντίον των απαντήσεων άλλων, μπορείς να αφήνεις σχόλια στην απάντηση του "Χ" συναδέλφου με υπαινιγμούς κατά της απάντησης του "Ψ" (τα δύο τελευταία αντίκεινται στα Kudoz Rules αλλά χατίρια δεν χαλάμε) γιατί είσαι καλοδεχούμενος ως συνάδελφος και ως γνώστης της ελληνικής ή όποιας άλλης γλώσσας. Η προσωπική μου "στωικότητα" θα μου επιβάλλει να συνεχίσω να συμφωνώ μαζί σου όταν καλά τα λες ή με όποιον άλλον τα λέει καλύτερα.

Αλλά, λυπάμαι, θα με βρεις ενάντια σε κάθε προσωπικό σχόλιο ή κρίση είτε σε forum είτε σε απαντήσεις Kudoz, ανεξαρτήτως αν αφορούν εμένα ή άλλους. Γιατί άλλο ο λαϊκισμός μιας πλάκας κι άλλο η δολιότητα που καταλογίζεις. Εκτός αν προσδοκείς το δέος, οπότε θα σου πω ευθαρσώς πως σε μένα λάθος πόρτα χτύπησες γιατί με δέος έχω δει ελάχιστους ανθρώπους στη ζωή μου κι αυτό γιατί πανθομολογουμένως (σημείωση: εδώ δεν κολλάει το admittedly που έχει προσωπική χροιά κι όχι γενική)το άξιζαν.

Καλό ξημέρωμα.


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Υπάρχει βαθμοθηρία στο Ελληνικό Kudoz;

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search