drone = (the air vehicle) δρόνος
Thread poster: Nick Lingris

Nick Lingris  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 09:03
Member (2006)
English to Greek
+ ...
Nov 7, 2017

Στις 25/5/2017 ζήτησα από την Ομάδα Τεχνολογίας του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας (μάθετε για το Δίκτυο εδώ: https://ec.europa.eu/greece/el-diktyo_el ) να δοθεί μια ικανοποιητική λύση για την απόδοση του αγγλικού drone, ώστε να μη συνεχιστ... See more
Στις 25/5/2017 ζήτησα από την Ομάδα Τεχνολογίας του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας (μάθετε για το Δίκτυο εδώ: https://ec.europa.eu/greece/el-diktyo_el ) να δοθεί μια ικανοποιητική λύση για την απόδοση του αγγλικού drone, ώστε να μη συνεχιστεί επ’ άπειρον η χρήση του αγγλικού όρου στα ελληνικά κείμενα. Παρουσίασα τον σχετικό προβληματισμό όπως τον είχαμε συζητήσει σε νήμα της Λεξιλογίας (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?14227 ) και πρότεινα να αρχίσουμε να μιλάμε για δρόνους.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση στο κλειστό νήμα του Δικτύου, όπως και ανοιχτή συζήτηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου: https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/02/drone/ , περίληψη: https://goo.gl/TPrbiC .

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΟ Κώστας Βαλεοντής ανέλαβε με λεπτομερέστατη ανάλυσή του να φέρει το θέμα στο Γενικό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΓΕΣΥ) της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ).

Το ΓΕΣΥ κατέληξε (στις 13/6/2017) στην παρακάτω απόφαση:
Απόφαση του ΓΕΣΥ (ΕΓΓ.2210/13-6-2017)

Μετά από εκτενή συζήτηση, κατά την οποία αναφέρθηκαν και άλλοι υποψήφιοι όροι (όπως π.χ. ονόματα και άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου, εντόμων ή πουλιών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αναλογικά, το ΓΕΣΥ αποφασίζει τα ακόλουθα:

α. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο unmanned aerial vehicle (UAV)

Η απόδοση του οροσυνθετικού unmanned με το δίλεκτο «μη επανδρωμένος», αντιφατικό αντώνυμο του «επανδρωμένος», είναι απόλυτα αποδεκτή· πλην όμως, πάγια τακτική των ομάδων ορολογίας είναι — για λόγους γλωσσικής οικονομίας — να επιλέγονται μονολεκτικά αντώνυμα όταν αυτά ήδη υπάρχουν ή μπορούν να σχηματιστούν με τη χρήση κατάλληλων προθημάτων (π.χ. με το στερητικό α(ν)). Ειδικά για την περίπτωση, θα ήταν προτιμώμενο το μονολεκτικό «ανεπάνδρωτος», εάν δεν χρησιμοποιούνταν ήδη το «μη επανδρωμένος», οπότε το μονολεκτικό προτείνεται ως συνώνυμο.

Η πρόταση, λοιπόν, του ΓΕΣΥ είναι:
unmanned aerial vehicle (UAV) -> μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ), ανεπάνδρωτο αεροσκάφος

β. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο unmanned aerial / aircraft system (UAS)
Επόμενη είναι, μετά το α. η πρόταση:
unmanned aerial / aircraft system (UAS) -> σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), σύστημα ανεπάνδρωτου αεροσκάφους (ΣΑΝΑ),

γ. Iσοδύναμος ελληνικός όρος για τον όρο drone
Αναλογικά προς τον ξενόγλωσσο όρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βόμβος (μπούμπουρας), αλλά θα δημιουργεί προβλήματα, κατά τη χρήση του, η ομωνυμία με τον βόμβο (βούισμα). Ως λαϊκότροπη επιλογή, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πανελληνίως γνωστό μπούμπουρας.

Σε ό,τι αφορά το δάνειο δρόνος, αυτό έχει το μειονέκτημα του κάθε δανείου (πλήρης αδιαφάνεια), επειδή, όμως, είναι επιτυχώς προσαρμοσμένο στο ελληνικό κλιτικό σύστημα εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αντικαταστήσει το απροσάρμοστο ντρόουν ή το απαράδεκτο (μέσα σε ελληνικά κείμενα) λατινόγραπτο drone.

Με την υιοθέτησή του εισάγεται στα ελληνικά μια νέα ρίζα δρον-, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί παραπέρα δίνοντας σύνθετα και παράγωγα, η ανάγκη των οποίων υπάρχει ήδη ή μπορεί να προκύψει, στο άμεσο μέλλον, με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Η πρόταση, λοιπόν, του ΓΕΣΥ είναι:
drone -> δρόνος, μπούμπουρας
Δυνατότητες για:
παράγωγα: π.χ. δρον-ικός, δρον-ίζω, δρον-ισμός, ...
και σύνθετα: δρονο-, -δρονος

όπως στους όρους:
drone system -> δρονοσύστημα, σύστημα δρόνου/δρόνων
multi-drone -> πολύδρονος ( = που περιλαμβάνει πολλούς δρόνους)
multi-drone system -> πολύδρονο σύστημα ( = σύστημα αποτελούμενο από πολλούς δρόνους) (https://www.lakeside-labs.com/portfolio/multi-uav-systems/)
multi-drone -> πολυδρονικός ( = που λειτουργεί με πολύδρονο σύστημα, που αφορά τη λειτουργία πολλών δρόνων)
multi-drone platform -> πολυδρονικό πλατύβαθρο, πολυδρονική πλατφόρμα ( = που λειτουργεί με πολύδρονο σύστημα / με πολλούς δρόνους) (http://cordis.europa.eu/project/rcn/206392_en.html)
drone-borne -> δρονομεταφερόμενος ( = που φέρεται πάνω σε δρόνο)
drone-borne missile -> δρονομεταφερόμενο βλήμα
Collapse


 

Epameinondas Soufleros  Identity Verified
Greece
Local time: 11:03
Member (2008)
English to Greek
+ ...
Συγχαρητήρια Nov 8, 2017

Εύγε για τον καινούργιο όρο! Μακάρι να ευδοκιμήσει. Συνεχίστε την καλή δουλειά.

 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


drone = (the air vehicle) δρόνος

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search