Közbeszerzés - hogy is van ez?
Thread poster: Mazzi

Mazzi
French to English
Apr 12, 2003

Kedves proz felhasználók!


Olvasom a k√∂vetkezŇĎ h√≠rt az index.hu port√°lon, √©s a k√∂zbeszerz√©sekkel kapcsolatban, sz√≠vesen hallan√©k m√°sok tapasztalatair√≥l is.


*******

Százmilliós megbízás Medgyessy tolmácsának


Index

2003. √°prilis 12., szombat 12:02Sz√°zmilli√≥ forint √©rt√©kben kapott ford√≠t√°si megb√≠z√°sokat a Minisztereln√∂ki Hivatalt√≥l Medgyessy P√©ter szem√©lyi tolm√°cs√°nak c√©ge - √©rtes√ľlt a N√©pszabads√°g. A megb√≠z√°sokat a c√©g megh√≠v√°sos k√∂zbeszerz√©si el√©j√°r√°sban nyerte el, val√≥di verseny n√©lk√ľl. A t√∂bbi megh√≠vott ugyanis nem felelt meg a ki√≠r√°s k√∂vetelm√©nyeinek.Val√≥di verseny n√©lk√ľl nyert sz√°zmilli√≥ forintos megb√≠z√°st a Minisztereln√∂ki Hivatalt√≥l a Bereczky, Paller √©s T√°rsai Ford√≠t√≥ √©s Szolg√°ltat√≥ Bt. - √©rtes√ľlt a N√©pszabads√°g. A Medgyessy P√©ter minisztereln√∂kkel nyolc √©ve munkakapcsolatban √°ll√≥ Bereczky Tam√°s v√°llalkoz√°sa elŇĎbb novemberben 4 200, majd m√°rciusban 10 000 oldal leford√≠t√°s√°ra kapott megb√≠z√°st megh√≠v√°sos k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zaton.A ki√≠r√°snak nem megfelelŇĎ megh√≠vottakA k√∂zbeszerz√©s z√°rt lebonyol√≠t√°s√°t a Minisztereln√∂ki Hivatal a ford√≠t√°sok s√ľrgŇĎss√©g√©vel indokolta. A N√©pszabads√°g inform√°ci√≥i szerint mindk√©t esetben Bereczky v√°llalkoz√°sa volt az egyetlen c√©g, mely √©rv√©nyes p√°ly√°zatot adott be. A t√∂bbi h√©t megh√≠vott v√°llalkoz√°s eleve nem felelt meg a ki√≠r√°s k√∂vetelm√©nyeinek, mivel nem voltak tagjai a Magyar Ford√≠t√≥irod√°k Egyes√ľlet√©nek (MFE).Nem kívántak válaszolniA Minisztereln√∂ki Hivatal nem k√≠v√°nt v√°laszt adni a N√©pszabads√°g k√©rd√©s√©re, hogy milyen alapon v√°lasztott√°k ki Bereczky√©k versenyt√°rs√°ul a kisl√©tsz√°m√ļ √©s a ki√≠r√°snak nem is megfelelŇĎ c√©geket, valamint hogy mi√©rt k√∂t√∂tt√©k az indul√°st MFE-tags√°ghoz, ha a szervezetnek csak 26 tagja van, szemben a sokkal nagyobb l√©tsz√°m√ļ ford√≠t√≥i kamar√°val.Bereczky szerint c√©ge alkalmass√°g√°t egy√©bk√©nt bizony√≠tja, hogy a munk√°t hat√°ridŇĎre elv√©gezt√©k, √©s nem k√∂lt√∂tt√©k el a teljes sz√°zmilli√≥s keret√∂sszeget. A c√©gvezetŇĎ azt m√°r nem √°rulta el a napilapnak, mekkora √∂sszeget sz√°ml√°ztak a munk√°√©rt. Bereczky megerŇĎs√≠tette, hogy Medgyessy P√©ter mellett l√°t el tolm√°csi feladatokat. 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
Member
English to Hungarian
+ ...
√ögy l√°tszik most ez a sl√°ger... Apr 13, 2003

http://index.hu/politika/belfold/tolmacs0413/

 

Andras Szivak
Local time: 13:55
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
√Čljen a k√∂zbeszerz√©s! Apr 14, 2003

Egyszer √©n is r√©szt vettem egy miniszt√©rium √°ltal ki√≠rt k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°son. A t√°j√©koztat√≥n kb. tizen√∂ten √ľlt√ľnk az asztal k√∂r√ľl, k√∂zt√ľk egy t√∂bb ford√≠t√≥irod√°t t√∂m√∂r√≠tŇĎ hatalmas szervezet vezetŇĎje (nem √≠rhatom le a nev√©t, mert becs√ľlets√©rt√©ssel fog fenyegetŇĎzni), aki tegezŇĎd√∂tt a t√°j√©koztat√≥t tart√≥ √ļrral, Tibork√°mnak sz√≥l√≠totta √©s kb. t√≠zszer feltette a k√©rd√©st, hogy \"ugyan m√°r, Tibork√°m, hogy tudn√°nak megfelelni a felt√©teleknek az egyszem√©lyes BT-k?\", mik√∂zben r√°m n√©zett. V√©g√ľl maga Tiborka is mondogatni kezdte: \"t√©nyleg, hogyan is felelhetn√©nek meg?\". V√©g√ľl siker√ľlt megfelelnem. Kb. 3 hetembe telt, am√≠g minden igazol√°st beszereztem. 1 h√≥nap m√ļlva kaptam egy levelet, hogy ugyan a p√°ly√°zati felt√©teleknek megfeleltem, de m√°s nyerte el a p√©ly√°zatot. Tov√°bbi 3 h√©t m√ļlva cs√∂r√∂g a telefon. A miniszt√©riumb√≥l kerestek, hogy maradt m√©g a ford√≠tand√≥ anyagb√≥l 125 oldal k√©thetes hat√°ridŇĎvel, el tudn√°m-e v√°llalni. Anyagilag sem fogom megb√°nni - mondt√°k. Elv√°llaltam, majd k√©t nap m√ļlva h√≠vtak, hogy lef√ļjta a \"nagy fŇĎn√∂k\" a munk√°t √©s kifizetnek nekem 20 oldalt. Mikor k√∂z√∂ltem, hogy a 70. oldalon tartok, nem akart√°k elhinni. Azt mondt√°k, hogy 1 nap alatt csaak 10 oldalt lehet leford√≠tani. Bevittem nekik a ford√≠t√°st. Odaadt√°k egy belsŇĎ \"szaklektornak\", de az se tal√°lt hib√°t benne (sz√°momra k√∂nnyŇĪ mŇĪszaki sz√∂veg volt), √ļgy hogy k√©nytelenek voltak kifizetni. 3 h√≥nap m√ļlva t√∂bbsz√∂ri √©rdeklŇĎd√©sre v√©g√ľl is siker√ľlt nekik. Ezut√°n csod√°lkoztok-e, ha mostan√°ban legszebb √°lmaimban azt √°lmodom, hogy bevonultak Pestre az amerikai csapatok √©s √©n ballagok lefel√© az illetŇĎ miniszt√©rium l√©pcsŇĎj√©n, ....a v√°llamon egy hŇĪtŇĎszekr√©nnyel....

 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
Member
English to Hungarian
+ ...
Ez jópofa volt :-) Apr 14, 2003

√Čp csak a hŇĪtŇĎszekr√©nyt nem √©rtem, arra van a legnagyobb sz√ľks√©ged? icon_smile.gif

 

P√©ter T√≥falvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
Member
English to Hungarian
+ ...
Nocsak... Apr 14, 2003

M√°r az esti H√≠rad√≥ is besz√°molt az esetrŇĎl.

Egyébként el kell mondanom, hogy régebben én is dolgozgattam a Bereckc, Paller & Co. fordítóirodának, és nem mondhatok semmi rosszat róluk, rendesen és jól fizettek.


Az ut√≥bbi idŇĎben azonban, √°ltalam ismeretlen okb√≥l (b√°r az√©rt sejtem, mi lehet m√∂g√∂tte icon_smile.gif, m√°r nem kerestek meg.

***


Azt teljesen abnorm√°lisnak tartom, hogy egy k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zaton csak olyan ford√≠t√≥i v√°llalkoz√°sok vehessenek r√©szt, amelyek tagjai a Magyarosz√°gi Ford√≠t√≥irod√°k Egyes√ľlet√©nek.


Ennek az egyes√ľletnek, nagyon sok tagj√°t ismerem, √©s sokaknak dolgoztam is, m√©gis nem fedi le a teljes magyar ford√≠t√≥i t√°rsadalmat, sŇĎt annak fel√©t sem.


El√©g furcs√°nak tartom azt, p√©ld√°ul, hogy √©n, aki rengeteget dolgoztam az egyes√ľlet tagjainak, kv√°zi az √°ltaluk rekl√°mozott minŇĎs√©ghez, szak√©rtelemhez magam is hozz√°j√°rultam, egy√©ni v√°llalkoz√≥k√©nt m√°r nem indulhatok sok es√©llyel k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zaton.


Vajon egy ford√≠t√≥i irodavezetŇĎ, aki soha √©let√©ben nem ford√≠tott le egy oldalt (√©s t√©ved√©s ne ess√©k, most nem a BereczkyrŇĎl besz√©lek, aki nyilv√°n gyakorl√≥ tolm√°cs), mi√©rt indul nagyobb es√©llyel egy p√°ly√°zaton, mint √©n, egy mezei ford√≠t√≥? Ha a sz√°m a l√©nyeg, akkor √©n is tudok k√∂z√∂s p√°ly√°zatot beny√ļjtani t√∂bb m√°s szabad√ļsz√≥val.


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
English to Hungarian
+ ...
Ez az, ami nem megy Apr 14, 2003

Igen, az lenne √©sszerŇĪ, ha p√°ly√°zhatn√°nak mindazok, akik

- értenek hozzá,

- hajlandók próbaforditással ezt az adott témában be is bizonyitani,

- √∂ssze tudnak szedni n√©h√°ny koll√©g√°t, akikkel egy√ľtt a munk√°t megcsin√°lj√°k.


Egy ilyen versenyeztet√©s ut√°n val√≥ban lehetne az olcs√≥s√°g a d√∂ntŇĎ szempont (a k√∂zp√©nzek megtakarit√°sa), de nem, nem ez t√∂rt√©nik √©s - b√°rmilyen furcsa - az √°llamnak sokkal jobb igy, hiszen n√∂veli a bev√©teleit: ha nem kis, √∂n√°ll√≥ csoportokat, hanem fordit√≥irod√°kat biznak meg (ki besz√©l itt az OFFI-r√≥l?), akkor egys√©gnyi fordit√°s ad√≥tartalma felt√©tlen√ľl magasabb.


A tulajdonk√©ppeni fordit√≥k keresnek persze a legkevesebbet: szerintem a fordit√°sra elk√∂lt√∂tt p√©nz 60-80%-a a k√∂zvetitŇĎkh√∂z/ √ľgyint√©zŇĎkh√∂z ker√ľl, hiszen most m√°r a k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zat meghirdet√©s√©t, a p√°ly√°ztat√°st is kihelyezik tan√°csad√≥ c√©gekhez - nyilv√°n k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zat alapj√°n icon_smile.gif

√ČrdeklŇĎd√©ssel olvastam Andr√°s kezdem√©nyez√©s√©t, hogy igenis, beny√ļjtotta p√°ly√°zat√°t, minden tiszteletem, de erre az √°ltalam ismert kiir√°sok alapj√°n mostan√°ban m√°r nincs is lehetŇĎs√©g. Ez van. 

Andras Szivak
Local time: 13:55
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Pedig menni fog Apr 15, 2003

H√°t igen, b√°rmennyire is hihetetlen, v√©gigcsin√°ltam egy ilyen p√°ly√°zatot. Hogy mikor? √ögy 5-6 vagy 7-8 √©ve... √Ėsszefolynak az √©vek. Az eg√©sz olyan volt, mint egy r√©m√°lom, √ļgy hogy igyekeztem min√©l hamarabb elfelejteni. A legfurcs√°bb az volt, hogy igazolni kellett, nincsenek ad√≥s√°gaim. Mi k√∂ze ennek ahhoz, hogy k√©pes vagyok-e teljes√≠teni a munk√°t vagy sem?


Ami a k√∂zvet√≠tŇĎket illeti, azokra sz√ľks√©g van, de az Internet egyre nagyobb t√©rh√≥d√≠t√°s√°val ez a helyzet is v√°ltozni fog. Egyre t√∂bb gy√°rt√≥ j√∂n majd r√° arra, mennyivel egyszerŇĪbb pl. a Proz-on megh√≠rdetni egy g√©pk√∂nyv ford√≠t√°s√°t √©s nem 3-4 szeres√©t megfizetni mindenf√©le miniszt√©riumb√≥l kibukott bŇĪn√∂zŇĎknek. √ćgy a ford√≠t√≥ √©s a megrendelŇĎ is jobban j√°r. Ennek jeleit m√°r Mo-on is l√°tni. Egyre t√∂bb az olyan iroda, ahol hetekig egy√°ltal√°n nincs munka (sajnos pont azokn√°l, akik nekem kedvesek √©s szimpatikusak). Tal√°n egyszer elj√∂n majd az az idŇĎ, amikor a miniszt√©riumban is r√°j√∂nnek, hogy a sz√°m√≠t√≥g√©p nem csak sz√∂vegszerkeszt√©sre val√≥ √©s ŇĎk is felteszik a munk√°t a Proz-ra. Tal√°n...


 

Andras Szivak
Local time: 13:55
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Közhírré tétetik May 25, 2003

Mindenkinek aj√°nlom a MAGYAR NEMZET 2003. m√°jus 24. sz√°m√°ban megjelent cikket a tolm√°csol√°ssal kapcsolatban.icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif
M√©g az igazs√°g√ľgyi miniszter is elismerte!!!!


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
English to Hungarian
+ ...
√Črdemes megn√©zni a produktumot May 25, 2003

A MeH honlapj√°n let√∂lthetŇĎ a Nemzeti Fejleszt√©si Terv angolul is, magyarul is, de kimazsol√°zva se rossz:
http://index.hu/politika/belfold/tolmacs0512/

Az a helyzet, hogy √©n m√©lys√©gesen meg√©rtem, ha valaki olyan fordit√≥nak adja a munk√°t, akiben megbizik, de adott esetben ŇĎszint√©n nem tudom, hogy min alapulhat ez a bizalom. Lehet, hogy csak ezt az egyet forditott√°k ilyen gyeng√©n? Vagy ez a m√©rce?


 

Andras Szivak
Local time: 13:55
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Részletesebben May 25, 2003

√Čn nem a produktumra gondoltam, hanem arra, hogy m√©g a miniszter is elismerte (Magyar Nemzet m√°j. 24), t√∂rv√©nytelen dolog ki√≠rni k√∂zbeszerz√©si p√°ly√°zatot √ļgy, hogy abban csak egy szŇĪk k√∂rbe tartoz√≥k vehessenek r√©szt. Mert az ugyeb√°r akkor m√°r nem k√∂zbeszerz√©s.:) Rem√©lem, hogy ezek ut√°n m√°r ezt nem hagyj√°k annyiban.

 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:55
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
politik√°t ne May 25, 2003

Id√©zet a "KudoZ Etiquette"-bŇĎl:

Posting any comment or topic that is controversial or political in nature, and is not related to the language industry or the art of translation.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Közbeszerzés - hogy is van ez?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search