Mit tesztek, ha nem jön/hiányos válasz jön a megrendelőtől?
Thread poster: kpeter

kpeter
Local time: 20:59
English to Hungarian
Dec 12, 2009

Sziasztok!

Felmerült egy fordítás kapcsán, hogy ezt bizony a fordító nem tudja eldönteni (valószínűleg hibás a forrásszöveg egy mondata), ezért kérdezzük meg a megrendelőt.

És itt jön a kérdésem: mit tesztek akkor, ha nem jön válasz vagy semmitmondó a válasz? Mert előfordul sajnos. Hogyan döntötök, mi alapján?

Továbbá (2. kérdés): az is lehet, hogy a megrendelő mond valamit (vagy a közvetítő fordítóiroda projektvezetője), de túl gyorsan, mert közeleg a határidő, de a kérdés még nem jutott el ahhoz az emberhez, aki valóban meg tudná ezt válaszolni. Ekkor jön egy válasz, ami nem is biztos, hogy jó... Nekünk meg az a célunk, hogy a fordítás helyes legyen. Illetve? Mit szoktatok ilyenkor tenni?

Üdvözlettel:
Péter


 

Erzsébet Czopyk  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:59
Member (2006)
Russian to Hungarian
+ ...
cui prodest? Dec 12, 2009

Vagyis kinek az érdeke?

A fordítóirodák általában beleteszik az ÁSZF-be, hogy a forrásszövegben fellelhető hiányosságokért nem vállalnak felelősséget.

Irodaként elég kétélű. Ha menet közben pisztergálom a megrendelőt, benne (volt rá példa) az a kép alakul ki, hogy nem értek a szakmámhoz. Néha szinte képtelenek a megrendelők megérteni, hogy az ő belső céges zsargonjuk egy kívülálló számára kínai is lehet. Mondjuk pl. emlékezetes az FRTU, valami feeder transformation unit, ahol a Balázs egyértelműen szólt, hogy nem jó, amit a megrendelő mond, ők mégis makacsul ragaszkdtak a saját verziójukhoz. Nehéz így néha, mintha az olló közepén ülnék.

Akármilyen furcsa, itt akkor is hülyegyerek maradok, ha kérdezek - akkor meg pláne, ha nem.

Véleményem szerint a fordító, ha irodától kapja szöveget és a megrendelőtől nincsen utasítás vagy szószedet (és a legritkább esetben van), akkor semmilyern mértékben nem felelős.

A leggusztustalanabb az, amikor leadás után persze elvárják, hogy - miután látják (a megrendelő), hogy a szövegben lefordíthatatlan vagy értelemzavaró, netán értelmezhetetlen vagy teljesen értelmetlen rész van - a fordító (no meg az iroda) azonnal, ingyen és bérmentve álljon rendelkezésükre, hogy utólag javítson.

A számlából meg levonnak, hiszen "nem azt kaptuk, amit elvártunk". Ilyenkor szoktam a megrendelő orra alá dugni azt a menet közben elküldött 10-12 e-mailt, hogy ezeket miért nem tetszett megválaszolni? Mert mi se azt kaptuk, amit vártunk...

Ha egyéni fordító és közvetlen kapcsolatban áll a megrendelővel, akkor sokszor egyszerűbb elmenni egy ízben és megbeszélni a dolgot, egyúttal sokszor meg is lehet nézni a szóban forgó berendezést és az már sokat segít.

Üdv a gályáról:

Erzsi

[Módosítva: 2009-12-12 11:54 GMT]


 

Balázs Sudár  Identity Verified
Hungary
Member (2008)
English to Hungarian
Szerintem egyértelmű, Dec 12, 2009

ha valami nem érthető, rossz angolsággal írták, esetleg csak én nem értem, akkor jelzem a megrendelőnek. Szerencsére ritkán kell, de én eddig szinte minden esetben gyors és pontos választ kaptam. Lehet, hogy mázlim volt. Elütéseket, helyesírási hibákat javítom az eredetiben is, de lábjegyzettel jelzem a javítást. Én inkább azt tapasztalom, hogy értékelik, ha a lehető legpontosabb fordításra törekszem. Ha nem érkezik válasz, és a szöveg lefordíthtatlan, akkor nem lehet fordítani - úgy marad. (Persze lábjegyzetelve). Értelmetlenséget akkor sem írnék, ha "ez van a szövegben". Erzsinek igaza lehet, hogy az irodáknak nehezebb a közvetítés ide-oda.

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Mit tesztek, ha nem jön/hiányos válasz jön a megrendelőtől?

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search