Javaslat a KudoZ-tevékenységekkel kapcsolatban
Thread poster: Balázs Sudár

Balázs Sudár  Identity Verified
Hungary
Member (2008)
English to Hungarian
Sep 7, 2010

Miután egyre inkább az az érzésem, hogy a KudoZ válaszokkal kapcsolatban folyamatosan túlhabzanak az indulatok, tennék egy modest proposal-t. A résztvevők viszonylag szűk köre és a személyes - vagy legalábbis nekem annak tűnő - ellentétek felesleges durvaságokhoz és személyeskedő megjegyzésekhez, esetenként gorombaságokhoz vezettek. Ez kellemetlen és felesleges, kérdezőnek, válaszadónak egyaránt. Javaslatom a következő: állítsunk össze egy többé-kevésbé betarthatónak ítélt listát a nem idevaló magatartásról (illemtankönyv?). Ezt pontokba lehet foglalni, és aki egyetért a végleges verzióval, az jelzi ezt a topikban. Ezt követően az egyetértők vállalják, hogy sérelmes esetekben - ha a "sértett" vagy magát sértve érző fél a megadott pontra hivatkozva (és a sérelmes részt PONTOSAN megjelölve) erre kéri őket - MINDEN VITA NÉLKÜL törlik vagy módosítják megjegyzésüket.

Magam részéről ilyen szabályokra gondoltam (ötlet):
1) Nem teszek semmilyen személyes megjegyzést sem a kérdezőre, sem a válaszadóra. Érvekkel lehet vitatkozni, képzelt vagy valós tulajdonságokkal nem.
2) Ellenvetést bármikor, bármivel szemben lehet tenni - de egy érv legalább kijár az indokláshoz. (A "nem vagy a barátom" vagy "márpedig ez nem jó" nem érv.)
3) Senkit nem kötelező szeretni, de ez magánügy. Lehet, hogy az illető képességeiről, modoráról...stb. van véleményem, de ez semmilyen formában nem tartozik a kérdéshez - ezért nem is osztom meg a kollégákkal.
...stb.

Tudom, hogy az oldalnak is vannak szabályai, nem is kívánnám felülírni őket, de szeretném, ha az önszabályozás is működne.

Én rengeteget tanultam másoktól, segítséget is kaptam kínos helyzetekben, ne rontsuk már el ezt a lehetőséget.


 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 17:23
Member (2002)
Hungarian to English
+ ...

Moderator of this forum
Nem átírni - betartani... Sep 7, 2010

Kedves Balázs!

Nem lenne egyszerűbb a már meglévő szabályokat betartani? Szerény véleményem szerint minden további kellemetlenkedésnek elejét lehetne venni, ha a KudoZ szabályait, azokon belül is elsősorban az alábbi négyet mindenki betartaná:

3.4 The only acceptable means of commenting on another's answer is by using the peer comment feature. Using the discussion area, the answer posting form or the answer explanation box to comment on another's suggestions is not allowed.
3.5 A peer comment must be based on linguistic evaluations of the answer. These linguistic considerations must be provided in the case of a disagree or neutral comment. Personal comments are not allowed in peer comments. Backing up peer comments with references, in general, is encouraged.
3.6 No attempt may be made to influence others' decisions. Encouraging an asker to choose one's own suggested translation, or peers to agree with one's own answers and/or disagree with answers provided by others, is prohibited.
3.7 Commentary on askers or answerers, and their postings or decisions to post, is not allowed. Comments or insinuations concerning an answerer's or asker's experience or profile, his/her decision to post a certain question or answer, grade or close a question in a certain way, make a certain glossary entry, etc., are strictly prohibited (whether posted publicly, made directly to the person in question, or made to another site user).
http://www.proz.com/?sp=siterules&mode=show&category=kudoz_answ

Sőt, még jobban leegyszerűsítve: ha csak a 3.4 alattiakat betartaná mindenki, máris nyugodalmasabb (és professzionálisabb) lenne a kép. Különösen az elmúlt hetekben harapódzott el ennek sorozatos figyelmen kívül hagyása, szinte minden kérdés alatt megtelik a Discussion rész győzködéssel, ráadásul legtöbbjüknél egy felhasználónál nincs több aktív résztvevő (ami ugye nem Discussion, hanem Monologue, már csak ezért sem helyénvaló).

Sajnos nem a rendszerrel van a gond, hanem egyes felhasználókkal. Szerintem az előbbit szükségtelen, az utóbbiakat pedig lehetetlen megváltoztatni...

Minden jót,
Ildikó

[Edited at 2010-09-08 04:02 GMT]


 

Balázs Sudár  Identity Verified
Hungary
Member (2008)
English to Hungarian
TOPIC STARTER
Kedves Ildikó! Sep 7, 2010

De, egyszerűbb lenne.... LENNE. De nem az. Nincsenek "egyes" felhasználók, szerintem ebben mind sárosak vagyunk (nyilván én is). Mivel ez egy közösség (ha tetszik, ha nem), nekem szimpatikusabb lenne egymás között intézni a dolgokat - és tenni élhetőbbé az oldalt. Miért ne lehetne tiszta lappal indulni?

Üdv.:
Balázs


 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 17:23
Member (2002)
Hungarian to English
+ ...

Moderator of this forum
Tiszta lappal Sep 8, 2010

Miért ne lehetne tiszta lappal indulni?


Kedves Balázs, remélem nem értettél félre. Természetesen gyönyörű világ lenne, ahol mindenki csak pozitív és hasznos megjegyzéseket tesz, és mindenki tisztelettel és szakmai megbecsüléssel bánik másokkal. Szívből üdvözlöm és támogatom a kezdeményezést! Nem is tudom, miért kételkedtem a sikerében. A jövőben megpróbálok kicsit több optimizmust verni a korosodó fejembe. : )

További jó munkát!
Ildikó


 

Erzsébet Czopyk  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:23
Member (2006)
Russian to Hungarian
+ ...
mindenki tudhatna annyira angolul? Sep 8, 2010

Mint felhasználó, mint volt moderátor, üdvözlöm a kezdeményezést.
Azoban Ildikó bejegyzésében volt egy rész, ami nagyon szúrta a szemem:

"szerintem azért itt mindenki tudhatna annyira angolul, hogy legalább az alapfogalmakat ne értse félre."

A site használata nem angol nyelvtudáshoz kötött, szerintem az angol vezető szerepe vitathatatlan, azonban nézetedet nem biztos, hogy a németesek és a franciások vagy a spanyolosok osztani fogják - azok is világnyelvek, nem kell mindenkinek angolul tudni.

Számomra sokkal inkább irritáló a magyar nyelvtudás hiánya, a rossz helyesírás, a rossz linkek, az értelmetlen viták. Moderátorként is gondot okozott és sok munkaórát elvett az éltemből a felhasználók közötti konfliktusok elsimítása. Mivel a válásom után egy-másfél évig intenzív virtuális életet is éltem (Index Fórum), tisztában vagyok a hatásmechanizmussal, amikor a netes vitában a felek felruházzák egymást olyan tulajdonságokkal, melyek persze a valóságban nem léteznek. De akkor én is halálosan komolyan vettem minden postot, ma már legfeljebb egy jót nevetek rajta és kikapcsolom a gépeticon_smile.gif


 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 17:23
Member (2002)
Hungarian to English
+ ...

Moderator of this forum
@ Erzsi Sep 8, 2010

Erzsébet Czopyk wrote:
Ildikó bejegyzésében volt egy rész, ami nagyon szúrta a szemem


Szia Erzsi!
Sajnos félreértetted az utóiratomat, de ez az én hibám. Mindössze az angol-magyar párban zajló csörteváltásokra és feljelentősdire utaltam benne, ezért említettem az angoltudást. Igazad van viszont, nem érdemes sem részletekbe menni, sem túl sok időt pazarolni ilyenekre. Már töröltem is az egész bekezdést. : )
Üdvözlettel,
Ildikó


 

Hajnalka Kis  Identity Verified
Italy
Local time: 02:23
Member (2009)
German to Hungarian
+ ...
én egyeteértek Sep 8, 2010

Sziasztok!

Teljesen egyetértek azzal, hogy nyugodt és főként termékeny forrásként kell használni a KudoZ-t.

Talán megbocsátjátok, ha elmesélem a személyes érzéseimet ezzel kapcsolatban, lehet, hogy nem vagyok egyedül.

Én nem kérdezek gyakran, és mostanra eljutottam oda is, hogy mielőtt válaszolok, sokszor végigrágom, hogy elküldjem-e a választ vagy sem.

Be kell valljam, néha nem válaszolok akkor sem, ha sejtem, hogy tudnám a választ, mert kicsit tartok a reakcióktól, meg a hozzászólásoktól.
Nem szeretem általános iskolás kisgyereknek érezni magam, nem szeretem, ha kioktatnak, akkor sem, ha a válasz, amit adtam, nem helyes, szerintem kéne annyi jóérzésnek lenni bennünk, hogy tiszteletben tartjuk a hibás próbálkozásokat is, hisz egy fórumról van szó és nem egy állandó vizsgahelyzetről. Néha bizony a hibás megoldások is segíthetnek rájönni a helyes útra.

Én a második munkám miatt elég sokat vagyok internetes fórumokon és be kell valljam, nagyon jó érzés, amikor eljut oda az ember, hogy egy fórumban egy közösséghez tartozónak - és nem riválisnak - érzi magát.

Hogy ezt egy külön illemtankönyvvel vagy a meglevő szabályok felelevenítésével érjük-e el, szerintem majdnem mindegy. Ha a szabályok elegendők, akkor olvassuk el őket megint, vagy hivatkozzunk rájuk, a személyes illemtankönyv elkészítése nélkül, vagy egészítsük ki azt, amennyiben a mi fórumunk valamit hozzá akar még tenni.

Tehát rövidre fogva: én benne vagyok, remélem, hamarosan kikristályosodik a miként....


 

hollowman2
English to Hungarian
+ ...
Az kiabál, akinek a háza ég, avagy a pisolda trisztán tartandó!?! Sep 8, 2010

Balázs Sudár wrote:

Miért ne lehetne tiszta lappal indulni?
Láttam már ezt-azt a világban, de nem sok olyan hellyel találkoztam ahol az emberekben ennyi elfojtott indulat volt. Ettől persze mindenkinek szar a kedve, és mindenki utál mindenkit.

Egyszer adott volt a lehetőség, és valószínűleg egy életre elhagyhattam volna ezt a portált. De nem tettem, pedig ennek a portálnak nem nagyon van jó szaga. Lassan, de biztosan bugyborékol valami, elfojtva, lenn a mélyben, és néhányan már attól is jól érzik magukat, hogy ezt a valamit kavargatják, forralgatják, fenntartják a hőfokot. Sajnos itt én ezt láttam eddig.

Kicsit messzebb kellene látni a saját orrunknál, és mindjárt észrevennénk, hogy csak magunkra számíthatunk, ha vinni akarjuk valamire. Jó lenne gatyába rázni saját magunkat, észbe kapni, és csinálni végre valamit. Persze sokkal egyszerűbb másokat hibáztatni, meg másokat sejtetni a dolog mögött, és durrogni, de ez még senkit nem vitt előre.

Ha sikerül ötről a hatra jutnunk az csak rajtunk fog múlni, csak mi tehetünk róla/érte. De ha nem, azért is magunkkal kell elszámolni.

Nagy szavak: tenni egymásért.

(Tiszta lappal indulni, avagy vegyük észre saját szemünkben a gerendát?)[Módosítva: 2010-09-08 10:47 GMT]


 

Orsolya Mance  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 01:23
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
@ Hollowman Sep 8, 2010

Hadd gratuláljak elsőként konstruktív, diplomatikus, személyeskedéstől mentes hozzászólásodhoz.

Orsi

PS: Az indítványt jónak tartom, és a jövőben, ahogy eddig is, szeretném kizárólag szakmai célra, professzionális módon használni a proz.com-ot.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Javaslat a KudoZ-tevékenységekkel kapcsolatban

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search