Végző egyetemista kérdései magyarországi fordító- és tolmácsképzésekről
Thread poster: omark789
Feb 5, 2011

Üdvözletem!

Fordító/tolmács ambíciókkal rendelkező, végzős ELTE anglisztika szakos hallgatóként szeretnék tanácsot kérni a tisztelt szakmabeliektől/hozzáértőktől, hogy árnyaltabb képet kapjak a lehetőségeimet illetően.

 • Elsősorban az országban indított három mesterképzés (ELTE, Pannon Egyetem, Miskolci Egyetem) minősége és munkaerő-piaci megítéltsége érdekelne, hiszen az említett egyetemek nyilván „felfelé kerekítenek” a saját szakjuk értékét illetően, egyéb fórumokon pedig erről nem találtam információt. A posztgraduális képzések terén már nagyobb a választék, viszont nem tudom, hogy az EU intézményei, a fordítóirodák, illetve szabadúszók esetén az ügyfelek melyik végzettséget részesítik előnyben mind a munkalehetőségek, mind az elérhető fizetés terén. Esetleg csakis a tapasztalat és a referencia számít?
 • Valamilyen szakmai jellegű fórumon olvastam, hogy tolmácsolás esetén minden ügyfél a jól bejáratott partnereit preferálja, és a munkalehetőségek nagymértékben a kiépített kapcsolatoktól függnek. Eszerint egy pályakezdő tolmácsnak nagyon nehéz dolga lenne a piacon. Így érdemesebb egy fordító szakot elvégezni, majd később, megfelelő kompetencia esetén, és esetleg egy további tolmácsszak elvégzése után a kialakult ügyfélkört hasznosítva elkezdeni a tolmácsolást?
 • Az internet böngészése során az a következtetés fogalmazódott meg bennem (legalábbis a magyar piacot illetően), hogy mindenképpen specializálódni kell. Mik azok a szakterületek, melyekre a legnagyobb a kereslet? Nekem angol üzleti felsőfokú nyelvvizsgám van, és középtávon szeretnék ehhez egy angol jogi nyelvvizsgát is szerezni.
 • Elsősorban EU-s ambícióim vannak, de oda nyilván bizonyos mértékű tapasztalat szükséges, így valószínű itthon kellene beindítanom a karrieremet. Itthon viszont információim szerint EU-s fordítókra nincs akkora kereslet, mint gazdasági fordítókra. Mennyire helytállóak az értesüléseim?

  A segítséget előre is megköszönve,
  Oroszi Márk

  Direct link Reply with quote
   

 • Éva Méh  Identity Verified
  Local time: 11:46
  French to Hungarian
  + ...
  Tel Feb 6, 2011

  Ez jó sok kérdés, ha gondolod, hívj fel vmikor napközben és mesélek. A profilomban megtalálod a számot.

  Üdv,
  Éva


  Direct link Reply with quote
   
  FarkasAndras
  Local time: 11:46
  English to Hungarian
  + ...
  EU vs. itthon Feb 6, 2011

  omark789 wrote:

 • Valamilyen szakmai jellegű fórumon olvastam, hogy tolmácsolás esetén minden ügyfél a jól bejáratott partnereit preferálja, és a munkalehetőségek nagymértékben a kiépített kapcsolatoktól függnek. Eszerint egy pályakezdő tolmácsnak nagyon nehéz dolga lenne a piacon.

 • Ez így van. Egy-egy nyelvkombinációban nincs olyan sok munka itthon, úgyhogy sok az eszkimó, kevés a fóka. Általában minden megbízónak/irodának megvannak a fix emberei, és csak akkor keresnek új embert, amikor azok éppen nem érnek rá. Érthető is, mert elég kockázatos ismeretlen tolmáccsal dolgozni. Mindenesetre emiatt nem könnyű bekerülni a hazai piacra, én pl. Brüsszelben sokkal többet tolmácsolok, mint itton. Itthon javarészt fordítok.

  omark789 wrote:
  érdemesebb egy fordító szakot elvégezni, majd később, megfelelő kompetencia esetén, és esetleg egy további tolmácsszak elvégzése után a kialakult ügyfélkört hasznosítva elkezdeni a tolmácsolást?

  Nem hiszem, mert a fordítási és a tolmácsolási megbízások nem feltétlen ugyanazoktól a megbízóktól érkeznek. Persze van átfedés, de nálam pl. nem túl sok. Szerintem, ha érdekel a tolmácsolás, érdemes azonnal elvégezni a tolmácsképzőt.

  EU munkákról: a fordítással kapcsolatban nem vagyok képben, de nyilván nem lehet sok hely. 7 éve csatlakoztunk, volt idejük feltölteni a létszámot. Ha valamikor új felvételt hirdetnek, akkor is 1-2 embert vesznek fel, legföljebb ötöt. Szóval valóban értelemszerűen könnyebb a hazai piacon munkát találni, akár szabadúszóként, akár főállásúként. Persze EU-s témájú fordítás bőven jut a hazai piacon dolgozó szabadúszóknak, itt csak a luxemburgi/brüsszeli álláshelyekről beszélek.
  Tolmácsra sincs igazán nagy kereslet az EU-nál: most zajlik az elnökség, úgyhogy épp most vettek fel pár főállású kollégát. Jó darabig aligha fognak új embert felvenni, és új szabadúszókra sem lesz igazán szükség. Nyilván lesz majd szabadúszóvizsga, és aki igazán jó, az bekerül, de sok munkája várhatóan annak sem lesz.


  Direct link Reply with quote
   
  omark789
  TOPIC STARTER
  Köszönöm Feb 8, 2011

  Köszönöm a segítséget! Nem tűnik túl rózsásnak a helyzet, pedig annak idején érettségi előtt azt hittem, hogy ebben a szakmában kicsit könnyebb lesz elhelyezkedni, mint a gazdasági végzettségűek óceánjában.

  Direct link Reply with quote
   

  Csaba Ban  Identity Verified
  Hungary
  Local time: 11:46
  Member (2002)
  English to Hungarian
  + ...
  Hasonló téma + pár tanács Feb 9, 2011

  http://www.proz.com/forum/getting_established/191453-the_impossibility_of_making_it_as_a_young_translator.html

  A fenti témát nem olvastam, csak a címe alapján gondolom, hogy hasonló.

  Pár jó tanács:

  (1) Nem elég egy adott nyelvet nagyon magas szinten ismerni. Lényegében minden fordítási (és tolmácsolási) munka valamely szakterülethez kötődik. Orvosi műszerek, online szerepjátékok, állattenyésztés, navigációs rendszerek, stb. Gondold végig, hogy mihez értesz, vagy mely terület szakszókincsét és fogalomrendszerét tudod viszonylag könnyen elsajátítani, és próbálj célzottan olyan munkákat keresni.

  (2) Amióta internet létezik, a piac nem áll meg az országhatároknál. A Proz.com pontosan ebben segít: a világ bármely pontjáról kaphatsz munkát.

  (3) Olvasd végig az itteni fórumokat, kezdj el KudoZ kérdésekre válaszolni (több pont: nagyobb láthatóság), és vágj bele.

  sok sikert,
  Csaba


  Direct link Reply with quote
   
  FarkasAndras
  Local time: 11:46
  English to Hungarian
  + ...
  Fordítás vs. tolmácsolás Feb 9, 2011

  omark789 wrote:

  Nem tűnik túl rózsásnak a helyzet, pedig annak idején érettségi előtt azt hittem, hogy ebben a szakmában kicsit könnyebb lesz elhelyezkedni, mint a gazdasági végzettségűek óceánjában.


  Alighanem könnyebb is... fordítóként. Fordítási munkákat kapni szerintem nem különösebben nehéz. Aki hajlandó és képes mindenféle nem túl szórakoztató szövegeket nem túl nagyvonalú bérért tisztességes minőségben, határidőre lefordítani, és telefonon/emailen keresztül megbízható, korrekt egyén benyomását kelti, az általában kap annyi megbízást, hogy viszonylag kényelmesen megél. A tolmácsolás más tészta, ha valaki pályakezdőként kizárólag tolmácsolásból akar megélni, az kösse föl a közmondásost.


  Direct link Reply with quote
   


  To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

  Moderator(s) of this forum
  Ildiko Santana[Call to this topic]

  You can also contact site staff by submitting a support request »

  Végző egyetemista kérdései magyarországi fordító- és tolmácsképzésekről

  Advanced search


  Déjà Vu X3
  Try it, Love it

  Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

  More info »
  Anycount & Translation Office 3000
  Translation Office 3000

  Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

  More info »  Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search