Pages in topic:   [1 2] >
PDF-ben megadott anyag form√°tum√°nak megtart√°sa
Thread poster: Mónika Farkas

Mónika Farkas
Local time: 16:48
German to Hungarian
+ ...
Apr 30, 2004

Sziasztok!
Az lenne a k√©rd√©sem, hogy ti mit kezdtek azokkal az anyagokkal, amelyeket a megrendelŇĎ PDF-ben k√ľld el (pl. prospektusok) √©s k√©ri a form√°tum megtart√°s√°t, de szerkeszthetŇĎ PDF-et vagy esetleg m√°s forr√°sf√°jlt nem tud rendelkez√©sre bocs√°tani. Az Acrobat Writer az √°br√°k konvert√°l√°s√°val nem foglalkozik, m√°s programokkal, amiket kipr√≥b√°ltam, az √°br√°k el√©g sil√°ny minŇĎs√©gŇĪek lesznek. Hogyan lehet m√°s m√≥don szerkeszteni a PDF f√°jlokat?


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 16:48
Member (2002)
English to German
Ird a fordítást szövegszerkesztoben May 1, 2004

A PDF √°llom√°nyok olvas√°sra, nem szerkeszt√©sre k√©sz√ľlnek, szerkeszt√©s√ľk vagy annyira k√∂r√ľlm√©nyes, hogy az a megrendel?nek m√°r nem lenne gazdas√°gos (pl. h√°romszor annyi munk√°t kellene megfizetnie), vagy √©ppens√©ggel lehetetlen. A szerkeszt√©shez mindenk√©ppen az Acrobat sz√ľks√©ges (nem el√©g az ingyenes Acrobat Reader).

Ez√©rt tapasztalatom szerint bevett szok√°s, hogy PDF-anyagokat sz√∂vegszerkesztoben (pl. Word) ford√≠tunk, hozz√°vetolegesen imit√°lva a form√°z√°st, de csak annyira, hogy felismerheto legyen, mi minek a ford√≠t√°sa. A k√©peket ki lehet ugyan ilyen-olyan tr√ľkk√∂kkel csalni a PDF-bol, de ez megint v√©g n√©lk√ľli munka.

Ha teh√°t a megrendelonek az a k√≠v√°ns√°ga, hogy a ford√≠t√°s teljesen ugyan√ļgy n√©zzen ki, mint az eredeti, de nem tud szerkesztheto f√°jlt eloker√≠teni, akkor sajnos ill√ļzi√≥kban ringatja mag√°t.

Endre


 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:48
English to Hungarian
+ ...
Finereader May 1, 2004

Szasztok,

Ha jol emlekszem Szivak kollega hivatkozott ra: egy orosz program a Finereader alkalmas arra, hogy pdf bol a formazas (kepek stb) megtartasaval word doksit keszit, amit aztan lehet forditani pl Tradosszal.

Ilyen program meg a Solidconverter is.

Egyebkent ugy gondolom, hogy a pdf vagy pl. szkennelt fax (esetleg olvashatatlan minosegben) forditasa a legborzalmasabb munka.

Udv,
Ivan


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 16:48
Member (2002)
English to German
Finereader / Omnipage / PDFGrabber May 1, 2004

Utols√≥ pr√≥b√°lkoz√°saim sor√°n (az√≥ta a FineReader egy verzi√≥t ugrott) a fent eml√≠tett programok teljesen haszn√°lhatatlan sz√∂vegeket produk√°ltak. Igaz, el√©g furcs√°n form√°zott, sok k√©pet tartalmaz√≥ bros√ļr√°kr√≥l volt sz√≥ -- lehet, hogy egyszer?bb dokumentumokkal boldoguln√°nak. De akkor is el√©g sok "tisztogat√°st" kell ut√°nuk v√©gezni, √©s tal√°n csak akkor √©ri meg haszn√°lni ?ket, ha tele a sz√∂veg ism√©tl√©ssel, √©s mindenk√©ppen CAT-programmal akarunk dolgozni.

Endre


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:48
English to Hungarian
+ ...
Fordítás vagy kiadványszerkesztés? May 1, 2004

Sokszor kapok pdf-ben anyagot, ezt √°t is lehet konvert√°lni Word-be (csak van vele n√©mi szerkesztget√©si munka), de a teljes√≠t√©st mindig Wordben kell k√ľldenem. Ez a norm√°lis gyakorlat, ez elv√°rhat√≥ a ford√≠t√≥t√≥l, sŇĎt: t√∂bbnyire, ha az ember k√∂zli, hogy na j√≥, de akkor 15-20% fel√°rat sz√°m√≠tok fel, elŇĎ szokott ker√ľlni egy Word f√°jl is, meg az √°br√°k Excelben... Olyan nincs, hogy nekik csak nem szerkeszthetŇĎ anyaguk van! Valahol kell lennie egy haszn√°lhat√≥ p√©ld√°nynak, nem a ford√≠t√≥ dolga, hogy produk√°ljon egyet.

Erre nem √°rtana egy√©bk√©nt valamennyi√ľnknek vigy√°znunk: √ļjabban √ļgy veszem √©szre, n√©h√°ny megrendelŇĎ megpr√≥b√°l √ľgyes lenni √©s min√©l t√∂bbet kicsikarni a ford√≠t√≥b√≥l - adott esetben a ford√≠t√°s mellett a "k√©szre-szerkeszt√©st", net√°n nyomdak√©sz v√°ltozatot is?! Na ne m√°r! Az egy k√ľl√∂n szakma, speci√°lis szaktud√°s kell hozz√° (ami az√©rt - magunk k√∂zt sz√≥lva - persze nem √∂rd√∂ng√∂ss√©g), mindenesetre semmik√©ppen nem sz√°m√≠tand√≥ bele a ford√≠t√°sba! (Szerintem m√°s a TE√ĀOR sz√°ma is, elvben √≠gy tulajdonk√©ppen sz√°ml√°t se adhatsz r√≥la...)

√Čn amond√≥ vagyok, hogy csin√°ld meg Wordben a sz√∂veget, az oldal elrendez√©se legyen hasonl√≥ (de nem t√∂bb!) - erre remek eszk√∂z√∂k vannak a Wordben - az √°br√°k feliratait pedig mell√©keld egy k√ľl√∂n Word vagy Excel f√°jlban. Ha sz√©tt√©ped Magad, esetleg megv√°s√°rolsz valami plusz szoftvert (amit esetleg soha t√∂bbet nem fogsz haszn√°lni), azzal csak a saj√°t fajlagos d√≠jaz√°sodat rontod - meg √ļgy √°ltal√°ban a ford√≠t√≥k helyzet√©t. Mert m√°s az, hogy az ember elhat√°rozza, hogy a ford√≠t√°s mellett a nyomdai elŇĎk√©sz√≠t√©st, esetleg a sokszoros√≠t√°st is v√°llalja (megfelelŇĎ d√≠jaz√°s√©rt) √©s m√°s az, hogy kipr√©selik belŇĎle: azt nem szabad hagyni. (Nem p√©nz√©hs√©gbŇĎl, hanem szakmai b√ľszkes√©gbŇĎl.)


 

Mónika Farkas
Local time: 16:48
German to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Drake May 1, 2004

Az √°ltalatok eml√≠tett programokat nem ismerem, a neten b√∂ng√©szve tal√°ltam egy Drake nevŇĪ programot, amelynek a dem√≥ja - ha valakit √©rdekel - let√∂lthetŇĎ innen: http://www.bcltechnologies.com/document/products/download_demos/demos_endform.asp?productID=Drake7
Ez a program a form√°tumot, az oldalt√∂r√©seket √©s m√©g az √°br√°kat is √°tkonvert√°lta, a gond annyi volt vele, hogy az √°br√°k minŇĎs√©ge el√©gg√© leromlott. Nem rossz program, a dem√≥ 15 napig mŇĪk√∂dik.
Egy doksit az Acrobat Writer program fullos verzi√≥j√°val konvert√°lta √°t nekem az egyik ismerŇĎs√∂m. √Čn azt hittem, hogy ez az A. Reader p√°rja, ami mindent tud. De csak √∂mlesztve konvert√°lta √°t a sz√∂veget, az √°br√°kat pedig teljesen kihagyta.
Egy√©bk√©nt a legut√≥bbi PDF, ami miatt felvetettem a t√©m√°t - az Acrobat Reader / Document Properties alapj√°n - QuarkXPress-ben k√©sz√ľlt. A nev√©t m√°r hallottam, ez valamilyen grafikai program? Ezek szerint az sem sokat seg√≠t, ha azt k√©rem a megrendelŇĎtŇĎl, hogy azt a dokumentumot k√ľldje el nekem, amelybŇĎl a PDF-et k√©sz√≠tett√©k, hiszen ha ez √©ppen nem Word vagy valami m√°s j√°ratosabb program, akkor nem l√©ptem vele elŇĎre.
√údv.


 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 10:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Fordítás vs. kiadványszerkesztés May 1, 2004

Amikor megl√°ttam a t√©makezdŇĎ k√©rd√©st, pontosan ugyanazt akartam √≠rni, amit √Čva, csak nem volt idŇĎm. K√∂zben √Čva elmondta a l√©nyeget, √≠gy csak annyit √≠rok, hogy teljesen egyet√©rtek, a ford√≠t√≥i munka alaphelyzetben nem foglalja mag√°ban a kiadv√°nyszerkeszt√©st.

Az √ľgyf√©llel az√©rt tiszt√°zni k√©ne a dolgot, lehet, hogy nem is arra gondoltak, hogy egy ugyanolyan PDF-et adj nekik, hanem ahogy Endre is √≠rta, a "form√°tum megtart√°sa" azt jelenti, hogy a bekezd√©seket egy√©rtelmŇĪv√© tedd, illetve √°br√°k eset√©n azoknak a hely√©t jel√∂ld, a hozz√°juk tartoz√≥ feliratokat pedig sz√°moz√°ssal vagy egy√©b m√≥don szint√©n egy√©rtelmŇĪen jel√∂ld. Erre az√©rt van sz√ľks√©g, mert a kiadv√©nyszerkeszt√©st v√©gzŇĎ szem√©ly sok esetben az √ľgyf√©l c√©g√©n√©l dolgoz√≥, vagy m√°sik k√ľlsŇĎs v√°lllalkoz√≥, aki nem √©rti a c√©lnyelvet, teh√°t ilyenfajta seg√≠ts√©g n√©lk√ľl nem tudja, hogy az egyes sz√∂vegelemeket hov√° kell elhelyezni a szerkesztendŇĎ anyagban.
A ford√≠t√°s ilyen form√°j√ļ sz√°ll√≠t√°sa nem nagy gond, ez m√©g √ļgy-ahogy bele√©rthetŇĎ a ford√≠t√°si munk√°ba.
Azt azért hozzáteszem, hogy bizonyos esetekben teljesen jogos felárat kérni a faxon vagy egyéb nem elektronikus, illetve elektronikus, de szerkeszthetetlen forrásanyagok esetén.
√Čn legt√∂bbet jap√°n nyelvrŇĎl ford√≠tok, ott p√©ld√°ul nagyon nagy gond, ha nincs meg szerkeszthetŇĎ form√°ban az anyag, mert akkor nem lehet elektronikus sz√≥t√°rat haszn√°lni. Ilyenkor ismeretlen √≠r√°sjelek eset√©n a sz√≥t√°raz√°s nagyon idŇĎig√©nyes, ez√©rt fel√°rat k√©rek. Ilyenkor k√©t dolog szokott t√∂rt√©nni, vagy kifizetik a fel√°rat, vagy gyorsan "megtal√°lj√°k" az addig nem l√©tezŇĎnek mondott szerkeszthetŇĎ forr√°sanyagot.
icon_smile.gif

ErrŇĎl ennyit, tov√°bb a technikai dolgokr√≥l.
Acrobat és társai:

Az Acrobat Reader ingyenesen let√∂lthetŇĎ, PDF f√°jlokat lehet vele megjelen√≠teni a k√©pernyŇĎn. Ennyit tud, semmi t√∂bbet.

Az "Adobe Acrobat" nevŇĪ szoftver a teljes verzi√≥, ezzel lehet PDF f√°jlokat k√©sz√≠teni, √©s BIZONYOS M√ČRT√ČKIG szerkeszteni. T√©vhit az, hogy ezzel minden PDF f√°jl teljesen szerkeszthetŇĎv√© v√°lik.

ElŇĎsz√∂r is, PDF f√°jlt nemcsak az Acrobat Distiller tud k√©sz√≠teni, hanem m√°s szoftver is. (Az Acrobat Distiller az a program, ami tulajdonk√©ppen PDF-√© konvert√°lja az anyagot, ez van be√©p√≠tve az Adobe Acrobat-ba, √©s egy√©b Adobe szoftverbe, pl. FrameMaker, stb.)
P√©ld√°ul a QuarkExpress is, ami egy√©bk√©nt a profi kiadv√°nyszerkeszt√©sben m√©g most is a legink√°bb elfogadott √©s elterjedt szoftver. Sok√°ig csak Macintosh v√°ltozata volt, de mostm√°r van Vind√≥z is. Az igaz, hogy az Adobe nagyon igyekszik a piaci r√©szesed√©s√©t n√∂velni ebben a szektorban, pl. az √ļj InDesign-t a Quark versenyt√°rsak√©nt nyomatj√°k, de egyelŇĎre hi√°ba, a Quark m√©g mindig "rulez".

Az a baj a PDF-el, hogy sokszor a szöveg is grafikaként van benne, ekkor aztán tényleg nem lehet vele semmit sem csinálni.
Ha szerencs√©s vagy, √©s a sz√∂veg t√©nylegesen sz√∂veges inform√°ci√≥k√©nt van a PDF-ben t√°rolva, akkor azt ki lehet belŇĎle szedni.
Nekem az Acrobat 5.0-√°s verzi√≥ja van meg, ebben ha kinyitok egy PDF-et, akkor kimenthetem rtf f√°jlk√©nt, √≠gy az √∂sszes sz√∂vegk√©nt t√°rolt inform√°ci√≥ kiker√ľl egy rtf f√°jlba, amit azt√°n Word-del meg lehet sz√©pen nyitni. (Azt hiszem ez nem volt lehets√©ges a kor√°bbi, 4.0-√°s verzi√≥ban.) Az RTF-be kimentett sz√∂veg a PDF t√∂rdel√©s√©t megtartja, ami esetenk√©nt j√≥, esetenk√©nt viszont nagyon rossz dolog.
Az √°br√°k nem ker√ľlnek kiment√©sre. Pont.
Az √°br√°kkal azt lehet csin√°lni, hogy ki lehet ŇĎket v√°lasztani (az Acrobat-ban van egy grafika-kiv√°laszt√≥ eszk√∂z/ikon) azzal ki lehet m√°solni ŇĎket, √©s egy tetsz√©s szerinti m√°sik szoftverbe bem√°solni. P√©ld√°ul k√∂zvetlen√ľl a Word-be is bem√°solhatod, vagy ha igaz√≠tani kell rajta, pl. nem t√©glalap alak√ļ volt az √°bra, √©s sz√∂veget is k√©nytelen volt√°l kivenni vele egy√ľtt, akkor valamilyen k√©pszerkesztŇĎ szoftverben ezt alak√≠tgathatod.
Az alapvetŇĎ gond az, hogy a k√©p minŇĎs√©ge majdnem biztosan romlani fog, mert ez a kim√©sol√°s a screenshot (k√©pernyŇĎk√©p??) k√©sz√≠t√©s√©hez hasonl√≥an mŇĪk√∂dik, a k√©p felbont√°sa a k√©pernyŇĎ felbont√°s√°ra korl√°toz√≥dik. Annyit lehet ugyan tenni, hogy j√≥l felnagy√≠tod a k√©pernyŇĎn a k√©pet, √©s √ļgy v√°lasztod √©s m√°solod ki, akkor a c√©lanyagban visszakicsiny√≠tve egy kicsit jobb minŇĎs√©get tudsz el√©rni. De ez persze mind csak tr√ľkk√∂z√©s, f√°b√≥l vaskarika. EbbŇĎl nemigen lesz nyomdai minŇĎs√©g.

Ha meg esetleg olyan PDF-et kapsz, ami z√°rolt (ilyen is van) azzal azt√°n semmit nem lehet kezdeni, akkor a fenti tr√ľkk√∂k sem mŇĪk√∂dnek.

Tanuls√°g:
Tiszt√°zni kell r√©szletesen az √ľgyf√©llel, a munka elv√°llal√°sa ELŇźTT, hogy milyen is a forr√°sanyag. Legjobb azt megn√©zni, ha nem is az eg√©szet, legal√°bb mint√°t.
Szint√©n tiszt√°zni kell, hogy milyen form√°ban szeretn√© az √ľgyf√©l a k√©sz anyagot, √©s sz√ľks√©g eset√©n t√°j√©koztatni arr√≥l, hogy √°lmodik.

Ha ezt nem tartja be az ember, akkor bizony nagyokat lehet szívni. (Bocs.)

Kati


 

Mónika Farkas
Local time: 16:48
German to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Köszi a hasznos hozzászólásokat! May 2, 2004

Az √ľgyfelem egy√©bk√©nt nem olyan oldalr√≥l k√∂zel√≠tette meg a dolgot, hogy nagy rafk√≥san majd velem csin√°ltatja meg a grafikai r√©sz√©t is a munk√°nak, sokkal ink√°bb laikus volt, nem nagyon √©rtette, hogyan is mŇĪk√∂dik ez. Neki csak a v√©geredm√©ny lett volna fontos, hiszen - szok√°s szerint - az utols√≥ ut√°ni pillanatban j√°rt a term√©k prospektus√°nak sokszoros√≠t√°s√°val, amihez valamilyen pof√°s idegen nyelvŇĪ anyagra lett volna sz√ľks√©ge.
A k√©rd√©seim ezut√°n m√°r sokkal ink√°bb arra ir√°nyultak, hogy a saj√°t √©rdeklŇĎd√©semet el√©g√≠tsem ki. Ez√©rt is mindenkinek k√∂szi a hasznos infokat. Ez nem z√°r√≥mondat akart lenni, folytathatjuk a t√©m√°t - ha valakinek van tapasztalata, sz√≠vesen olvasok m√©g a t√©m√°ban. √údv. M√≥ni


 

Andras Szivak
Local time: 16:48
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Van megold√°s May 4, 2004

Mint ahogy Iv√°n is eml√≠tette, t√©nyleg hozz√°sz√≥ltam a t√©m√°hoz. Most az Omni Page Pro 12 programot haszn√°lom erre a c√©lra. Automatikusan felismeri az √°br√°kat, t√°bl√°zatokat, ill. a sz√∂vegblokkokat. Nem kell m√°st tenni, csak elind√≠tani a "Var√°zsl√≥t" √©s, mondjuk egy 100 oldalas PDF f√°jl eset√©n, meginni egy k√°v√©t √©s az anyag m√°r is √°t van konvert√°lva Word-be. A form√°tumot olyan pontoss√°ggal megŇĎrzi, hogy millim√©ter pontoss√°ggal fedi egym√°st a nyomtat√°s a kinyomtatott Word, ill. PDF dokumentumban. M√©g a betŇĪt√≠pust is megŇĎrzi. Ezut√°n m√°r csak Tradosszal le kell ford√≠tani a sz√∂veget. Kiadv√°nyszerkeszt√©ssel teh√°t mind√∂ssze 2 percet kell foglalkozni.

 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 10:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Milyen az √°br√°k minős√©ge? May 4, 2004

Andras Szivak wrote:

A form√°tumot olyan pontoss√°ggal megŇĎrzi, hogy millim√©ter pontoss√°ggal fedi egym√°st a nyomtat√°s a kinyomtatott Word, ill. PDF dokumentumban. M√©g a betŇĪt√≠pust is megŇĎrzi. Ezut√°n m√°r csak Tradosszal le kell ford√≠tani a sz√∂veget. Kiadv√°nyszerkeszt√©ssel teh√°t mind√∂ssze 2 percet kell foglalkozni.


Andr√°s, milyen lesz az √°br√°k (f√©nyk√©pek, rajzok , stb) minŇĎs√©ge a Word doksiban? Ha felnagy√≠tod az oldalt, nem lesznek a k√©pek l√©pcsŇĎsek, mozikosak? Magyarul, milyen felbont√°ssal szkenneli az √°br√°kat az OmniPage? Be√°ll√≠hat√≥ ez?

Kati


 

Andras Szivak
Local time: 16:48
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
√Ābr√°k May 5, 2004

Az Omni Page nem szkennel. Ez egy sz√∂vegfelismerŇĎ program. Az √°br√°k minŇĎs√©ge pontosan ugyanolyan marad, mint a felismertetett PDF (vagy JPG, BMP, TIFF, stb.) f√°jlban. Semmit nem kell √°ll√≠tani.

 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 10:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Szövegfelismerés és szkennelés May 5, 2004

Andras Szivak wrote:

Az Omni Page nem szkennel. Ez egy sz√∂vegfelismerŇĎ program. Az √°br√°k minŇĎs√©ge pontosan ugyanolyan marad, mint a felismertetett PDF (vagy JPG, BMP, TIFF, stb.) f√°jlban. Semmit nem kell √°ll√≠tani.


Iz√©, nem vitatkozni akarok, de minden OCR szoftver optikailag azonos√≠tja a karaktereket (OCR=Optical Character Recognition), vagyis szkennel. Az Omnipage a "ScanSoft" nevŇĪ c√©g term√©ke...
A k√©peket is valamilyen felbont√°ssal habzsolja be (vagyis szkenneli, m√©gha f√°jlban is van az eredeti - ez√©rt fontos a felbont√°s, ugyan√ļgy, mint az anal√≥g-digit√°lis √°talak√≠t√°sn√°l a mintav√©telez√©si gyakoris√°g), ha ez a felbont√°s kisebb, mint az eredeti√©, akkor a k√©p minŇĎs√©ge romlik.

Az Omnipage 14 azt hiszem a leg√ļjabb verzi√≥, ezzel kapcsolatosan ezt tal√°ltam:
http://knowledgebase.scansoft.com/view.asp?tnID=5882&sQuery=resolution

Image resolution decreases when it is acquired by OmniPage Pro 14

Products: OmniPage Pro 14

Problem:

The resolution of the image is decreased when OmniPage Pro 14 acquires an image from a scanner or from a file.

Cause:

OmniPage Pro 14 automatically decreases an image's resolution to below 150 DPI, when it is acquired, to save memory and prepare the image for OCR.

Solution:

To keep the same resolution, do the following before acquiring the image:

1. Click on "Tools > Options > Process.
2. Place a check beside "Keep original image resolution".
3. Click OK.

TechNote Number: 4663
Published: 10/24/2003
Last Modified: 10/24/2003

Úgyhogy ez érdekelt volna, hogy alaphelyzetben 150 DPI, de ez átállítható.

Elég jónak hangzik, nagyon kár, hogy a kelet-ázsiai nyelveket nem támogatja.
icon_frown.gif


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

PDF-ben megadott anyag form√°tum√°nak megtart√°sa

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search