Pages in topic:   [1 2] >
PDF-ben megadott anyag form√°tum√°nak megtart√°sa
Thread poster: Mónika Farkas

Mónika Farkas
Local time: 20:24
German to Hungarian
+ ...
Apr 30, 2004

Sziasztok!
Az lenne a k√©rd√©sem, hogy ti mit kezdtek azokkal az anyagokkal, amelyeket a megrendelŇĎ PDF-ben k√ľld el (pl. prospektusok) √©s k√©ri a form√°tum megtart√°s√°t, de szerkeszthetŇĎ PDF-et vagy esetleg m√°s forr√°sf√°jlt nem tud rendelkez√©sre bocs√°tani. Az Acrobat Writer az √°br√°k konvert√°l√°s√°val nem foglalkozik, m√°s programokkal, amiket kipr√≥b√°ltam, az √°br√°k el√©g sil√°ny minŇĎs√©gŇĪek lesznek. Hogyan lehet m√°s m√≥don szerkeszteni a PDF f√°jlokat?


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 20:24
Member (2002)
English to German
Ird a fordítást szövegszerkesztoben May 1, 2004

A PDF √°llom√°nyok olvas√°sra, nem szerkeszt√©sre k√©sz√ľlnek, szerkeszt√©s√ľk vagy annyira k√∂r√ľlm√©nyes, hogy az a megrendel?nek m√°r nem lenne gazdas√°gos (pl. h√°romszor annyi munk√°t kellene megfizetnie), vagy √©ppens√©ggel lehetetlen. A szerkeszt√©shez mindenk√©ppen az Acrobat sz√ľks√©ges (nem el√©g az ingyenes Acrobat Reader).

Ez√©rt tapasztalatom szerint bevett szok√°s, hogy PDF-anyagokat sz√∂vegszerkesztoben (pl. Word) ford√≠tunk, hozz√°vetolegesen imit√°lva a form√°z√°st, de csak annyira, hogy felismerheto legyen, mi minek a ford√≠t√°sa. A k√©peket ki lehet ugyan ilyen-olyan tr√ľkk√∂kkel csalni a PDF-bol, de ez megint v√©g n√©lk√ľli munka.

Ha teh√°t a megrendelonek az a k√≠v√°ns√°ga, hogy a ford√≠t√°s teljesen ugyan√ļgy n√©zzen ki, mint az eredeti, de nem tud szerkesztheto f√°jlt eloker√≠teni, akkor sajnos ill√ļzi√≥kban ringatja mag√°t.

Endre


 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:24
English to Hungarian
+ ...
Finereader May 1, 2004

Szasztok,

Ha jol emlekszem Szivak kollega hivatkozott ra: egy orosz program a Finereader alkalmas arra, hogy pdf bol a formazas (kepek stb) megtartasaval word doksit keszit, amit aztan lehet forditani pl Tradosszal.

Ilyen program meg a Solidconverter is.

Egyebkent ugy gondolom, hogy a pdf vagy pl. szkennelt fax (esetleg olvashatatlan minosegben) forditasa a legborzalmasabb munka.

Udv,
Ivan


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 20:24
Member (2002)
English to German
Finereader / Omnipage / PDFGrabber May 1, 2004

Utols√≥ pr√≥b√°lkoz√°saim sor√°n (az√≥ta a FineReader egy verzi√≥t ugrott) a fent eml√≠tett programok teljesen haszn√°lhatatlan sz√∂vegeket produk√°ltak. Igaz, el√©g furcs√°n form√°zott, sok k√©pet tartalmaz√≥ bros√ļr√°kr√≥l volt sz√≥ -- lehet, hogy egyszer?bb dokumentumokkal boldoguln√°nak. De akkor is el√©g sok "tisztogat√°st" kell ut√°nuk v√©gezni, √©s tal√°n csak akkor √©ri meg haszn√°lni ?ket, ha tele a sz√∂veg ism√©tl√©ssel, √©s mindenk√©ppen CAT-programmal akarunk dolgozni.

Endre


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 20:24
English to Hungarian
+ ...
Fordítás vagy kiadványszerkesztés? May 1, 2004

Sokszor kapok pdf-ben anyagot, ezt √°t is lehet konvert√°lni Word-be (csak van vele n√©mi szerkesztget√©si munka), de a teljes√≠t√©st mindig Wordben kell k√ľldenem. Ez a norm√°lis gyakorlat, ez elv√°rhat√≥ a ford√≠t√≥t√≥l, sŇĎt: t√∂bbnyire, ha az ember k√∂zli, hogy na j√≥, de akkor 15-20% fel√°rat sz√°m√≠tok fel, elŇĎ szokott ker√ľlni egy Word f√°jl is, meg az √°br√°k Excelben... Olyan nincs, hogy nekik csak nem szerkeszthetŇĎ anyaguk van! Valahol kell lennie egy haszn√°lhat√≥ p√©ld√°nynak, nem a ford√≠t√≥ dolga, hogy produk√°ljon egyet.

Erre nem √°rtana egy√©bk√©nt valamennyi√ľnknek vigy√°znunk: √ļjabban √ļgy veszem √©szre, n√©h√°ny megrendelŇĎ megpr√≥b√°l √ľgyes lenni √©s min√©l t√∂bbet kicsikarni a ford√≠t√≥b√≥l - adott esetben a ford√≠t√°s mellett a "k√©szre-szerkeszt√©st", net√°n nyomdak√©sz v√°ltozatot is?! Na ne m√°r! Az egy k√ľl√∂n szakma, speci√°lis szaktud√°s kell hozz√° (ami az√©rt - magunk k√∂zt sz√≥lva - persze nem √∂rd√∂ng√∂ss√©g), mindenesetre semmik√©ppen nem sz√°m√≠tand√≥ bele a ford√≠t√°sba! (Szerintem m√°s a TE√ĀOR sz√°ma is, elvben √≠gy tulajdonk√©ppen sz√°ml√°t se adhatsz r√≥la...)

√Čn amond√≥ vagyok, hogy csin√°ld meg Wordben a sz√∂veget, az oldal elrendez√©se legyen hasonl√≥ (de nem t√∂bb!) - erre remek eszk√∂z√∂k vannak a Wordben - az √°br√°k feliratait pedig mell√©keld egy k√ľl√∂n Word vagy Excel f√°jlban. Ha sz√©tt√©ped Magad, esetleg megv√°s√°rolsz valami plusz szoftvert (amit esetleg soha t√∂bbet nem fogsz haszn√°lni), azzal csak a saj√°t fajlagos d√≠jaz√°sodat rontod - meg √ļgy √°ltal√°ban a ford√≠t√≥k helyzet√©t. Mert m√°s az, hogy az ember elhat√°rozza, hogy a ford√≠t√°s mellett a nyomdai elŇĎk√©sz√≠t√©st, esetleg a sokszoros√≠t√°st is v√°llalja (megfelelŇĎ d√≠jaz√°s√©rt) √©s m√°s az, hogy kipr√©selik belŇĎle: azt nem szabad hagyni. (Nem p√©nz√©hs√©gbŇĎl, hanem szakmai b√ľszkes√©gbŇĎl.)


 

Mónika Farkas
Local time: 20:24
German to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Drake May 1, 2004

Az √°ltalatok eml√≠tett programokat nem ismerem, a neten b√∂ng√©szve tal√°ltam egy Drake nevŇĪ programot, amelynek a dem√≥ja - ha valakit √©rdekel - let√∂lthetŇĎ innen: http://www.bcltechnologies.com/document/products/download_demos/demos_endform.asp?productID=Drake7
Ez a program a form√°tumot, az oldalt√∂r√©seket √©s m√©g az √°br√°kat is √°tkonvert√°lta, a gond annyi volt vele, hogy az √°br√°k minŇĎs√©ge el√©gg√© leromlott. Nem rossz program, a dem√≥ 15 napig mŇĪk√∂dik.
Egy doksit az Acrobat Writer program fullos verzi√≥j√°val konvert√°lta √°t nekem az egyik ismerŇĎs√∂m. √Čn azt hittem, hogy ez az A. Reader p√°rja, ami mindent tud. De csak √∂mlesztve konvert√°lta √°t a sz√∂veget, az √°br√°kat pedig teljesen kihagyta.
Egy√©bk√©nt a legut√≥bbi PDF, ami miatt felvetettem a t√©m√°t - az Acrobat Reader / Document Properties alapj√°n - QuarkXPress-ben k√©sz√ľlt. A nev√©t m√°r hallottam, ez valamilyen grafikai program? Ezek szerint az sem sokat seg√≠t, ha azt k√©rem a megrendelŇĎtŇĎl, hogy azt a dokumentumot k√ľldje el nekem, amelybŇĎl a PDF-et k√©sz√≠tett√©k, hiszen ha ez √©ppen nem Word vagy valami m√°s j√°ratosabb program, akkor nem l√©ptem vele elŇĎre.
√údv.


 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 14:24
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Fordítás vs. kiadványszerkesztés May 1, 2004

Amikor megl√°ttam a t√©makezdŇĎ k√©rd√©st, pontosan ugyanazt akartam √≠rni, amit √Čva, csak nem volt idŇĎm. K√∂zben √Čva elmondta a l√©nyeget, √≠gy csak annyit √≠rok, hogy teljesen egyet√©rtek, a ford√≠t√≥i munka alaphelyzetben nem foglalja mag√°ban a kiadv√°nyszerkeszt√©st.

Az √ľgyf√©llel az√©rt tiszt√°zni k√©ne a dolgot, lehet, hogy nem is arra gondoltak, hogy egy ugyanolyan PDF-et adj nekik, hanem ahogy Endre is √≠rta, a "form√°tum megtart√°sa" azt jelenti, hogy a bekezd√©seket egy√©rtelmŇĪv√© tedd, illetve √°br√°k eset√©n azoknak a hely√©t jel√∂ld, a hozz√°juk tartoz√≥ feliratokat pedig sz√°moz√°ssal vagy egy√©b m√≥don szint√©n egy√©rtelmŇĪen jel√∂ld. Erre az√©rt van sz√ľks√©g, mert a kiadv√©nyszerkeszt√©st v√©gzŇĎ szem√©ly sok esetben az √ľgyf√©l c√©g√©n√©l dolgoz√≥, vagy m√°sik k√ľlsŇĎs v√°lllalkoz√≥, aki nem √©rti a c√©lnyelvet, teh√°t ilyenfajta seg√≠ts√©g n√©lk√ľl nem tudja, hogy az egyes sz√∂vegelemeket hov√° kell elhelyezni a szerkesztendŇĎ anyagban.
A ford√≠t√°s ilyen form√°j√ļ sz√°ll√≠t√°sa nem nagy gond, ez m√©g √ļgy-ahogy bele√©rthetŇĎ a ford√≠t√°si munk√°ba.
Azt azért hozzáteszem, hogy bizonyos esetekben teljesen jogos felárat kérni a faxon vagy egyéb nem elektronikus, illetve elektronikus, de szerkeszthetetlen forrásanyagok esetén.
√Čn legt√∂bbet jap√°n nyelvrŇĎl ford√≠tok, ott p√©ld√°ul nagyon nagy gond, ha nincs meg szerkeszthetŇĎ form√°ban az anyag, mert akkor nem lehet elektronikus sz√≥t√°rat haszn√°lni. Ilyenkor ismeretlen √≠r√°sjelek eset√©n a sz√≥t√°raz√°s nagyon idŇĎig√©nyes, ez√©rt fel√°rat k√©rek. Ilyenkor k√©t dolog szokott t√∂rt√©nni, vagy kifizetik a fel√°rat, vagy gyorsan "megtal√°lj√°k" az addig nem l√©tezŇĎnek mondott szerkeszthetŇĎ forr√°sanyagot.
icon_smile.gif

ErrŇĎl ennyit, tov√°bb a technikai dolgokr√≥l.
Acrobat és társai:

Az Acrobat Reader ingyenesen let√∂lthetŇĎ, PDF f√°jlokat lehet vele megjelen√≠teni a k√©pernyŇĎn. Ennyit tud, semmi t√∂bbet.

Az "Adobe Acrobat" nevŇĪ szoftver a teljes verzi√≥, ezzel lehet PDF f√°jlokat k√©sz√≠teni, √©s BIZONYOS M√ČRT√ČKIG szerkeszteni. T√©vhit az, hogy ezzel minden PDF f√°jl teljesen szerkeszthetŇĎv√© v√°lik.

ElŇĎsz√∂r is, PDF f√°jlt nemcsak az Acrobat Distiller tud k√©sz√≠teni, hanem m√°s szoftver is. (Az Acrobat Distiller az a program, ami tulajdonk√©ppen PDF-√© konvert√°lja az anyagot, ez van be√©p√≠tve az Adobe Acrobat-ba, √©s egy√©b Adobe szoftverbe, pl. FrameMaker, stb.)
P√©ld√°ul a QuarkExpress is, ami egy√©bk√©nt a profi kiadv√°nyszerkeszt√©sben m√©g most is a legink√°bb elfogadott √©s elterjedt szoftver. Sok√°ig csak Macintosh v√°ltozata volt, de mostm√°r van Vind√≥z is. Az igaz, hogy az Adobe nagyon igyekszik a piaci r√©szesed√©s√©t n√∂velni ebben a szektorban, pl. az √ļj InDesign-t a Quark versenyt√°rsak√©nt nyomatj√°k, de egyelŇĎre hi√°ba, a Quark m√©g mindig "rulez".

Az a baj a PDF-el, hogy sokszor a szöveg is grafikaként van benne, ekkor aztán tényleg nem lehet vele semmit sem csinálni.
Ha szerencs√©s vagy, √©s a sz√∂veg t√©nylegesen sz√∂veges inform√°ci√≥k√©nt van a PDF-ben t√°rolva, akkor azt ki lehet belŇĎle szedni.
Nekem az Acrobat 5.0-√°s verzi√≥ja van meg, ebben ha kinyitok egy PDF-et, akkor kimenthetem rtf f√°jlk√©nt, √≠gy az √∂sszes sz√∂vegk√©nt t√°rolt inform√°ci√≥ kiker√ľl egy rtf f√°jlba, amit azt√°n Word-del meg lehet sz√©pen nyitni. (Azt hiszem ez nem volt lehets√©ges a kor√°bbi, 4.0-√°s verzi√≥ban.) Az RTF-be kimentett sz√∂veg a PDF t√∂rdel√©s√©t megtartja, ami esetenk√©nt j√≥, esetenk√©nt viszont nagyon rossz dolog.
Az √°br√°k nem ker√ľlnek kiment√©sre. Pont.
Az √°br√°kkal azt lehet csin√°lni, hogy ki lehet ŇĎket v√°lasztani (az Acrobat-ban van egy grafika-kiv√°laszt√≥ eszk√∂z/ikon) azzal ki lehet m√°solni ŇĎket, √©s egy tetsz√©s szerinti m√°sik szoftverbe bem√°solni. P√©ld√°ul k√∂zvetlen√ľl a Word-be is bem√°solhatod, vagy ha igaz√≠tani kell rajta, pl. nem t√©glalap alak√ļ volt az √°bra, √©s sz√∂veget is k√©nytelen volt√°l kivenni vele egy√ľtt, akkor valamilyen k√©pszerkesztŇĎ szoftverben ezt alak√≠tgathatod.
Az alapvetŇĎ gond az, hogy a k√©p minŇĎs√©ge majdnem biztosan romlani fog, mert ez a kim√©sol√°s a screenshot (k√©pernyŇĎk√©p??) k√©sz√≠t√©s√©hez hasonl√≥an mŇĪk√∂dik, a k√©p felbont√°sa a k√©pernyŇĎ felbont√°s√°ra korl√°toz√≥dik. Annyit lehet ugyan tenni, hogy j√≥l felnagy√≠tod a k√©pernyŇĎn a k√©pet, √©s √ļgy v√°lasztod √©s m√°solod ki, akkor a c√©lanyagban visszakicsiny√≠tve egy kicsit jobb minŇĎs√©get tudsz el√©rni. De ez persze mind csak tr√ľkk√∂z√©s, f√°b√≥l vaskarika. EbbŇĎl nemigen lesz nyomdai minŇĎs√©g.

Ha meg esetleg olyan PDF-et kapsz, ami z√°rolt (ilyen is van) azzal azt√°n semmit nem lehet kezdeni, akkor a fenti tr√ľkk√∂k sem mŇĪk√∂dnek.

Tanuls√°g:
Tiszt√°zni kell r√©szletesen az √ľgyf√©llel, a munka elv√°llal√°sa ELŇźTT, hogy milyen is a forr√°sanyag. Legjobb azt megn√©zni, ha nem is az eg√©szet, legal√°bb mint√°t.
Szint√©n tiszt√°zni kell, hogy milyen form√°ban szeretn√© az √ľgyf√©l a k√©sz anyagot, √©s sz√ľks√©g eset√©n t√°j√©koztatni arr√≥l, hogy √°lmodik.

Ha ezt nem tartja be az ember, akkor bizony nagyokat lehet szívni. (Bocs.)

Kati


 

Mónika Farkas
Local time: 20:24
German to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Köszi a hasznos hozzászólásokat! May 2, 2004

Az √ľgyfelem egy√©bk√©nt nem olyan oldalr√≥l k√∂zel√≠tette meg a dolgot, hogy nagy rafk√≥san majd velem csin√°ltatja meg a grafikai r√©sz√©t is a munk√°nak, sokkal ink√°bb laikus volt, nem nagyon √©rtette, hogyan is mŇĪk√∂dik ez. Neki csak a v√©geredm√©ny lett volna fontos, hiszen - szok√°s szerint - az utols√≥ ut√°ni pillanatban j√°rt a term√©k prospektus√°nak sokszoros√≠t√°s√°val, amihez valamilyen pof√°s idegen nyelvŇĪ anyagra lett volna sz√ľks√©ge.
A k√©rd√©seim ezut√°n m√°r sokkal ink√°bb arra ir√°nyultak, hogy a saj√°t √©rdeklŇĎd√©semet el√©g√≠tsem ki. Ez√©rt is mindenkinek k√∂szi a hasznos infokat. Ez nem z√°r√≥mondat akart lenni, folytathatjuk a t√©m√°t - ha valakinek van tapasztalata, sz√≠vesen olvasok m√©g a t√©m√°ban. √údv. M√≥ni


 

Andras Szivak
Local time: 20:24
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Van megold√°s May 4, 2004

Mint ahogy Iv√°n is eml√≠tette, t√©nyleg hozz√°sz√≥ltam a t√©m√°hoz. Most az Omni Page Pro 12 programot haszn√°lom erre a c√©lra. Automatikusan felismeri az √°br√°kat, t√°bl√°zatokat, ill. a sz√∂vegblokkokat. Nem kell m√°st tenni, csak elind√≠tani a "Var√°zsl√≥t" √©s, mondjuk egy 100 oldalas PDF f√°jl eset√©n, meginni egy k√°v√©t √©s az anyag m√°r is √°t van konvert√°lva Word-be. A form√°tumot olyan pontoss√°ggal megŇĎrzi, hogy millim√©ter pontoss√°ggal fedi egym√°st a nyomtat√°s a kinyomtatott Word, ill. PDF dokumentumban. M√©g a betŇĪt√≠pust is megŇĎrzi. Ezut√°n m√°r csak Tradosszal le kell ford√≠tani a sz√∂veget. Kiadv√°nyszerkeszt√©ssel teh√°t mind√∂ssze 2 percet kell foglalkozni.

 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 14:24
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Milyen az √°br√°k minős√©ge? May 4, 2004

Andras Szivak wrote:

A form√°tumot olyan pontoss√°ggal megŇĎrzi, hogy millim√©ter pontoss√°ggal fedi egym√°st a nyomtat√°s a kinyomtatott Word, ill. PDF dokumentumban. M√©g a betŇĪt√≠pust is megŇĎrzi. Ezut√°n m√°r csak Tradosszal le kell ford√≠tani a sz√∂veget. Kiadv√°nyszerkeszt√©ssel teh√°t mind√∂ssze 2 percet kell foglalkozni.


Andr√°s, milyen lesz az √°br√°k (f√©nyk√©pek, rajzok , stb) minŇĎs√©ge a Word doksiban? Ha felnagy√≠tod az oldalt, nem lesznek a k√©pek l√©pcsŇĎsek, mozikosak? Magyarul, milyen felbont√°ssal szkenneli az √°br√°kat az OmniPage? Be√°ll√≠hat√≥ ez?

Kati


 

Andras Szivak
Local time: 20:24
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
√Ābr√°k May 5, 2004

Az Omni Page nem szkennel. Ez egy sz√∂vegfelismerŇĎ program. Az √°br√°k minŇĎs√©ge pontosan ugyanolyan marad, mint a felismertetett PDF (vagy JPG, BMP, TIFF, stb.) f√°jlban. Semmit nem kell √°ll√≠tani.

 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 14:24
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Szövegfelismerés és szkennelés May 5, 2004

Andras Szivak wrote:

Az Omni Page nem szkennel. Ez egy sz√∂vegfelismerŇĎ program. Az √°br√°k minŇĎs√©ge pontosan ugyanolyan marad, mint a felismertetett PDF (vagy JPG, BMP, TIFF, stb.) f√°jlban. Semmit nem kell √°ll√≠tani.


Iz√©, nem vitatkozni akarok, de minden OCR szoftver optikailag azonos√≠tja a karaktereket (OCR=Optical Character Recognition), vagyis szkennel. Az Omnipage a "ScanSoft" nevŇĪ c√©g term√©ke...
A k√©peket is valamilyen felbont√°ssal habzsolja be (vagyis szkenneli, m√©gha f√°jlban is van az eredeti - ez√©rt fontos a felbont√°s, ugyan√ļgy, mint az anal√≥g-digit√°lis √°talak√≠t√°sn√°l a mintav√©telez√©si gyakoris√°g), ha ez a felbont√°s kisebb, mint az eredeti√©, akkor a k√©p minŇĎs√©ge romlik.

Az Omnipage 14 azt hiszem a leg√ļjabb verzi√≥, ezzel kapcsolatosan ezt tal√°ltam:
http://knowledgebase.scansoft.com/view.asp?tnID=5882&sQuery=resolution

Image resolution decreases when it is acquired by OmniPage Pro 14

Products: OmniPage Pro 14

Problem:

The resolution of the image is decreased when OmniPage Pro 14 acquires an image from a scanner or from a file.

Cause:

OmniPage Pro 14 automatically decreases an image's resolution to below 150 DPI, when it is acquired, to save memory and prepare the image for OCR.

Solution:

To keep the same resolution, do the following before acquiring the image:

1. Click on "Tools > Options > Process.
2. Place a check beside "Keep original image resolution".
3. Click OK.

TechNote Number: 4663
Published: 10/24/2003
Last Modified: 10/24/2003

Úgyhogy ez érdekelt volna, hogy alaphelyzetben 150 DPI, de ez átállítható.

Elég jónak hangzik, nagyon kár, hogy a kelet-ázsiai nyelveket nem támogatja.
icon_frown.gif


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

PDF-ben megadott anyag form√°tum√°nak megtart√°sa

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search