Létezik fordítóknak továbbképzés?
Thread poster: Palko Agi

Palko Agi  Identity Verified
Local time: 00:42
English to Hungarian
+ ...
Apr 19, 2002

Engem állandóan foglalkoztat az a probléma, hogy tudja az ember folyamatosan képezni magát. Az nem kétséges, hogy a mai fordítói piacon állandóan fejlődnünk kell, ha nem akarunk lemaradni.

Én főleg regényeket fordítok (kis jóindulattal annak lehet nevezni őket), és azon kaptam magam, hogy már az eredeti szakterületemen, a nyelvészetben és irodalomban kezdem elfelejteni a szakkifejezéseket, nincs időm olvasni a legújabb folyóiratokat. Próbálom, de nem nagyon megy.

Szívesen hallanék ötleteket, módszereket, esetleg komoly szakmai továbbkézés szervezett lehetőségei is érdekelnek. 

bochkor
Local time: 18:42
English to German
+ ...
Ötleteim Apr 25, 2002

Szervezett szakmai továbbképzésre nem tudok tanácsot adni. Aziránt körül kell nézned, de általában kerülni is fog valamennyibe (pl. tandíjba).


Nem tudom persze, pontosan milyen szakmai továbbképzésre gondoltál, de én azt ajánlom, hogy egyrészt mégiscsak szakíts időt az angol/amerikai folyóiratok olvasására. Ezeket ha nem akarod megrendelni, akkor a legtöbbet egyszerűen az interneten olvasd el. Emellett a szinkronmentes angol/amerikai filmek nézését is ajánlom.


Ha a kiejtésedet akarod fejleszteni, de nincsen éppen egy született angol vagy amerikai kéznél, akkor szerintem a hangos olvasás a legjobb (miután meghallgattad a híreket angolul vagy internetrádión vagy kábeltévén a CNN-t például). Persze olyankor ne legyen senki más otthon, hogy ne zavarjanak!


A legjobb nyilvánvalóan az, ha találsz egy angol/amerikai beszélgetőpartnert, ami viszont nem tudom, mennyire nehéz vagy könnyű mostanában otthon. A gond egyébként itt is az, hogy túlságosan praktikus emberek és így nem nagyon haverkodnak, tehát valami munkabeli vagy üzleti kapcsolatot kell keresni velük, hogy időt pazaroljanak ránk. Sajnos ilyen a hozzáállásuk és én már feladtam, hogy meg lehessen őket változtatni esetleg. A mi összes barátunk nem amerikai, holott itt élünk és őszintén szólva nem is kell.


Az írással szerintem könnyebb a dolog, mert sok emberrel fel lehet venni a kapcsolatot az interneten keresztül, levelezni és persze olvasni is egy csomót, mivel az internet a legnagyobb könyvtár a világon.


Na, persze az utazás, külföldi munkavállalás is nagyon jó a továbbképzésre, csak hát jó alkalmak illetve sok pénz kell hozzá. Hát egyelőre csak ennyi ötletem van, bocs!


 

Palko Agi  Identity Verified
Local time: 00:42
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Nem egészen erre gondoltam... :-) Apr 26, 2002

Köszönöm, ezek nagyon jó ötletek, de nem ezzel van a gondom. Nekem vagy egy fő-félállásom, ahol mindneki angolul beszél, sok a külföldi, nézek angol filmeket, a családommal együtt, szinte csak angolul olvasok...

Szakmai, vagyis fordítói továbbképzésre gondoltam. Három éve szereztem meg a második diplomámat, akkor a tanítás és a fordítás kapcsolatáról írta szakdolgozatot, és akkor teljesen naprakész voltam a szakirodalomból. Azóta, sajnos, ez lassan kimarad. Túl nagy a hajtás.

Másrészt az foglalkoztat, hogy dolgozza bele magát az ember egy-egy szakterületbe. Leszámítva azt, hogy olvasok, olvasok, olvasok... Hogy lehet pl. lépést tartani az informatikával? Az EU-val? A magyar nyelv jelenlegi helyzetével a többihez (főleg az angolhoz) viszonyítva?


Azért is szeretem a ProZ-t, mert itt valamennyire mégiscsak tájékozódhat az ember. 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 00:42
English to Hungarian
+ ...
Új forditáselméleti anyag Jun 4, 2002

A MFEFO honlapjáról pdf-ben letölthető, a legfrissebb hirlevél elején. Ez persze csak egy cikk, de önképzésre hasznos - azt hiszem, ma nálunk, csak képeznek (nem pedig továbbképeznek) forditókat.

 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 00:42
English to Hungarian
+ ...
Téves az előbbi hivatkozás: Jun 4, 2002

bocsánat - az MFE honlapjáról van szó (Magyar Forditóirodák Egyesülete), www.mfe.hu.

 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 00:42
Member
English to Hungarian
+ ...
Lassan válaszolok én is :-) Feb 11, 2003

Quote:


On 2002-04-26 06:31, Bence Ági wrote:

Köszönöm, ezek nagyon jó ötletek, de nem ezzel van a gondom. ....


Azért is szeretem a ProZ-t, mert itt valamennyire mégiscsak tájékozódhat az ember.


Ha mint fordító akarod magad továbbképezni, akkor szerintem meg kell keresni az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Központját, és tőlük megkérdezni.


Ha egy adott szakterületre akarod magad kihegyezni, akkor végezd el az illető szakot idegen nyelven. A legtöbb budapesti egyetemen vannak idegennyelven szakképző karok is, és ha meg tudod fizetni a tandíjat, akkor nosza...
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Létezik fordítóknak továbbképzés?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search