elölre
Thread poster: denny (X)

denny (X)  Identity Verified
Local time: 15:33
Hungarian to English
+ ...
Oct 28, 2004

Mivel Attila invitálása süket fülekre talált és mivel a korábbiakban csak arról irtam, hogy miért nem jó általában szavakat kiirtani, nem arról, hogy különösen az elölre miért hasznos és miért veszélyeztetett. A Magyar-Angol Müszaki Szótár közel negyven előre összetételt tartalmaz, ahol a szó nem idôbeni elôzetességet jelent (egy példa: elôrehajt - propel). Ezek között egy sincs azonban, ahol az elôre ne irányt jelentene. Az egyetlen jelentés, ahol helymegjelölésrôl van szó, nem az elôre szóval van megoldva, hanem: elöl elhelyezett motor - forward-mounted engine. Elég világos tehát, hogy az elôre szó nem jelenti azt, amit - szerintem - az elölre szó jelent. Ez világossá teszi, miért van szükség erre a szóra.
Miért hát az ellenérzés? A web keresés, azt hiszem világos választ ad erre. A Google 477 elôlre találatából sok, talán közel a találatok fele a szót az általam ismert értelemben használja. Meglepôen sok azonban azoknak az eseteknek a száma, ahol a szó használata nyilvánvalóan nem szerencsés: "elôlre is köszönöm" a leggyakoribb hibás használat. (Érdekes Mikszáth A gavallér asszony c. novellájában: "Mennie kell, hogy újra visszatérjen holnap s elôlre kezdje boldogító ábrándjait." Mielôtt pálcát törnénk kedves iróm felett, gondoljuk meg, hogy korántsem biztos, hogy az eredeti kéziratban ez szerepelt.) Mindenesetre a gyakori fülsértôen hibás használatnak két lehetséges következménye van: a helyes használat is hibásnak tünik fel és a gyermeket kiöntik a fürdôvizzel együtt, vagy a hibás használat is elfogadottá válik. Szeretném hinni, hogy a harmadik eset is lehetséges?
Egy utolsó kérdés: miért van az, hogy olyan sokan nem képesek különbséget tenni az irányt, vagy idôbeliséget jelentô elôre és a helyet jelentô elölre között? Nem tudom. Talán ez ugyanaz a nyelvérzék-hiány, mint aminek következtében sokan összetévesztik az egyelôre szót az egyenlôrével. Kiváncsi vagyok, melyiket ismeri el Microsoft Magyar szónak. A nyelvérzék hiánya nem magyar sajátosság. Egy angol példa: egy henger belsô fala a lumen. Tehát egy ér belsejébe való protézis - endolumenal. Szép is volna! Csaknem mindenki az endoluminal szót használja, ami persze belsôleg világosat kellene jelentsen. Ez az értelmetlenség csaknem 100%-ig elterjedt, úgyhogy nekem sincs más választásom, mint ezt használni, ha meg akarom értetni magamat. Ennyit az elôlre védelmében.

Köszönöm a kiigazitásokat. Még mindig küszködöm a ProZ hosszú ö és ü hiányával, és túlkompenzáltam. Nagyon érdekes, ahogy a latinosok megvilágitották a kérdést.[Edited at 2004-10-28 11:13]

[Edited at 2004-10-28 11:20]


 

Orsolya Mance  Identity Verified
United Kingdom
Local time: 21:33
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
elölre Oct 28, 2004

denny wrote:

Egy utolsó kérdés: miért van az, hogy olyan sokan nem képesek különbséget tenni az irányt, vagy idôbeliséget jelentô elôre és a helyet jelentô elôlre között?


Egyetértek, hogy az előre és az elölre(szerintem rövid ö-vel írják) nem ugyanaz, és mindkettőre szükség van, de szerintem mind a kettő irányt (akár időbelit) jelző szó.
A hol? kérdésre válaszol az elöl, a hová? kérdésre az előre és az elölre. A különbség köztük az, hogy míg az előre viszonylagos irányt jelöl, az elölre abszolút irányt. Tehát ha pl. egy sorban valamit előre mozdítunk, akkor lehet, hogy pl. a századik helyről a kilencvenkilencedikre került. Ha viszont elölre mozdítjuk, akkor vagy azt értjük rajta, hogy az első helyen lesz, vagy pedig egy olyan pozícióban, amit valamilyen megegyezés szerint a sor elejének tekintünk (mondjuk 1-10-ig).

De érdekelne, hogy mi a két szó hivatalos definíciója az értelmező szótár szerint...


 

Andras Mohay (X)
Local time: 22:33
Greek to Hungarian
+ ...
lumen - luminal(is) Oct 28, 2004

Alapvetően egyetértek Dennyvel, ill. Orsolya kitűnő magyarázatával, s én is emlékeztetni szeretnék arra, hogy helytelen az "elöl" [hol? - az elején] és az "elől" [honnan? - előle] összekeverése (amire magam is hajlamos vagyok).

Igazából csak egy apróságot helyesbítenék: a "lumen" > "endoluminal" nem a kificamodott angol nyelvérzék szüleménye, hanem szabályos latin (!) képzés. A 'fény' és a '(belső) üreg/járat' jelentés UGYANAZON latin szóhoz ("lumen") tartozik, s a magyarba is átkerült ("belVILÁG" - most látom, hogy ezt Brencsán is hozza!). A latinban pedig a "lumen" ~ "lumin-", "nomen" ~ "nomin-" váltakozás teljesen szabályos, és a történelemelőtti kor hangfejlődésére vezethető vissza: egy időben a latinban az első szótagra eső dinamikus hangsúly létezett, amely után a hangsúlytalan szótag(ok) magánhangzója redukálódott (mint az angolban, oroszban). Ezért lesz pl az itáliai görög gyarmatvárosokból eltanult "mákhaná" latin ajkakon "machina" stb.

Maga az "endoluminal(is)" persze förtelmes újkori hibrid: az eleje görög, a vége latin.


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 22:33
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
latin Oct 28, 2004

Nem ismertem az András által közölt latin szabályszerűséget, de elgondolkodtam rajta, és találtam még egy pár hasonlót:

semen - seminal (mag, ill. megtermékenyítő, átvitt értelemben "fejlesztő hatású"... de még a "seminarium" is ebből ered)
margen - marginal
crimen - criminal (a "margen" és a "crimen" a mai spanyolban is ilyen alakot vesznek fel)

és a magyarból is ismerős két példa:
ómen - ominózus
lumen - illuminált


 

denny (X)  Identity Verified
Local time: 15:33
Hungarian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Luminal Oct 28, 2004

[quote]Andras Mohay wrote:

Igazából csak egy apróságot helyesbítenék: a "lumen" > "endoluminal" nem a kificamodott angol nyelvérzék szüleménye, hanem szabályos latin (!) képzés.

Igazad lehet (dictionary.com):

luˇmen n. pl. luˇmens or luˇmiˇna (-m-n)
Anatomy. The inner open space or cavity of a tubular organ, as of a blood vessel or an intestine.
Abbr. lm Physics. The unit of luminous flux in the International System, equal to the amount of light given out through a solid angle by a source of one candela intensity radiating equally in all directions. See table at measurement.
Botany. The cavity bounded by a plant cell wall.

[Latin lumen, an opening, light. See leuk- in Indo-European Roots.]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

elölre

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search