Visszajelz√©s a forr√°ssz√∂veg minŇĎs√©g√©rŇĎl?
Thread poster: Zsanett Rozendaal-Pandur

Zsanett Rozendaal-Pandur  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:17
Dutch to Hungarian
+ ...
Nov 2, 2004

Hajam t√©pve dolgozom egy ford√≠t√°son. A forr√°ssz√∂veg (holland) annyira rosszul van meg√≠rva, hogy h√ľlyes√©gi p√≥tl√©kot k√©ne felsz√°m√≠tanom, √©s ezt csak f√©lig mondom viccesen.

De az az√©rt √©rdekelne, hogy van-e valami idevonatkoz√≥ ford√≠t√≥√ľzleti etikett. Nem puszt√°n nyelvtani hib√°kr√≥l van sz√≥, hanem √ļgy √°ltal√°ban ideges√≠tŇĎen rossz st√≠lusr√≥l (ami tal√°n √≠zl√©s k√©rd√©se) √©s hib√°s szerkezetekrŇĎl (ami viszont nem). Hagyjam ink√°bb a dolgot, vagy pr√≥b√°ljak meg √≥vatosan visszajelezni? Irod√°t√≥l kaptam a munk√°t, √ļgyhogy ŇĎk gondolom nem megs√©rtŇĎdn√©nek meg, mivel nem ŇĎk √≠rt√°k a dolgot, viszont √≠gy azt sem tudom van-e √©rtelme probl√©m√°zni, nekik lesz-e kedv√ľk ilyenekkel foglalkozni. Vagy ne pr√≥b√°ljam megv√°ltani a vil√°got? Na√≠v kezdŇĎ? Van valami j√≥tan√°csotok hasonl√≥ helyzetekre?


 

Andras Szivak
Local time: 04:17
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Nincs értelme Nov 2, 2004

Kedves Zsanett! Ne sz√≥ljon, mert az irod√°nak ezzel csak plusz probl√©m√°t okoz. Nem sz√≠vesen fognak visszasz√≥lni a megrendelŇĎnek. Csak akkor tegye, ha √©rthetetlen a sz√∂veg. Sajnos nagyon sok hasonl√≥val fog tal√°lkozni, de ezt a ford√≠t√≥nak kell megoldania. Persze k√≠v√°nom, hogy mindig kult√ļremberek √°ltal prec√≠zen megfogalmazott sz√∂vegeket kapjon... Az√©rt ne adja fel a cs√ľgged√©st!

 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:17
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
√Čn szoktam sz√≥lni Nov 3, 2004

Magyarul √≠r√≥dott sz√∂vegekn√©l gyakrabban tal√°lkoztam kacif√°ntos, szinte √©rthetetlen fogalmaz√°sokkal, mint angol anyanyelvŇĪek √°ltal √≠rt angol sz√∂vegekn√©l. A legrosszabbak a magyarok √°ltal angolul (vagy b√°rmilyen m√°s idegen nyelven) √≠rt sz√∂vegek szoktak lenni.
Nagy √°tlagban idehaza nem szokt√°k behat√≥an ismerni a sz√∂vegszerkeszt√©si funkci√≥kat sem, ez√©rt meg kell k√ľzdeni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ form√°z√°si borzalmakkal is. Hozz√° kell tenni, hogy az√©rt javul√≥ a tendencia.

Ha olyan irod√°nak dolgozol, akiktŇĎl gyakran kapsz megb√≠z√°st, szerintem igenis √©rdemes sz√≥lni a forr√°ssz√∂veg rossz minŇĎs√©g√©rŇĎl. Ezzel azt jelzed ("azt az √ľzenetet k√ľld√∂d"), hogy odafigyelsz a munk√°dra, alaposan dolgozol, stb. - n√°lam szinte mindig kedvezŇĎen √©rt√©kelt√©k ezt.

Ha rossz a st√≠lus, stb., azt csak √°ltal√°ban szoktam jelezni -ilyenkor ŇĎk is sz√©tt√°rj√°k kez√ľket, hogy sorry, ez van.

Ha tartalmi hib√°t, t√©ved√©st vagy a sz√∂vegen bel√ľli ellentmond√°st tal√°lsz, azokat √©rdemes t√©telesen is kip√©c√©zni √©s r√°k√©rdezni. Sok esetben a forr√°ssz√∂vegeket is csak sebt√©ben szok√°s meg√≠rni, √©s a megrendelŇĎ m√©g h√°l√°s is lehet, ha egy apr√≥l√©kosan dolgoz√≥ ford√≠t√≥ a hib√°kat kisz√ļrja.

Persze att√≥l is f√ľgg, hol k√©sz√ľlt az eredeti sz√∂veg. Egy EU-dokumentum eset√©ben k√©ptelens√©g megtal√°lni az "elk√∂vetŇĎt", √©s az iroda sem veszi a f√°radts√°got, hogy nyomozzon ut√°na. Ha a sz√∂veg eredete j√≥l nyomon k√∂vethetŇĎ, mondjuk van a c√©gen bel√ľl egy kinevezett kapcsolattart√≥, net√°n maga a szerzŇĎ a dokument√°ci√≥s oszt√°lyr√≥l, akkor a ford√≠t√≥ iroda k√∂nnyebben megtal√°lja ŇĎt - ilyen esetekben is 24-48 √≥ra m√ļlva v√°rhat√≥ visszajelz√©s a ford√≠t√≥ √©szrev√©teleire, teh√°t √©rdemes a lead√°si hat√°ridŇĎ elŇĎtt p√°r nappal jelezni, ha valami nem stimmel.


[Edited at 2004-11-03 05:04]


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 04:17
Member (2002)
English to German
Említsd meg Nov 3, 2004

Csab√°hoz hasonl√≥an √©n is szoktam legal√°bb r√∂viden utalni arra, ha a forr√°ssz√∂veg szokatlanul rossz min?s√©g? (ak√°r nyelvileg, ak√°r formailag), alkalmasint figyelmeztetve arra, hogy ez a ford√≠t√°s min?s√©g√©t is befoly√°solhatja (min√©l rosszabb a sz√∂veg, ann√°l t√∂bb f√ľgg a ford√≠t√≥ szem√©lyes √©rtelmez√©s√©t?l).

Az iroda erre vagy reagál (pl. rákérdez a részletekre), vagy nem.

Persze c√©lszer? (√©s nem mindig k√∂nny? -- nekem legal√°bbis az els?, √°ltal√°ban bossz√ļs hangv√©tel? v√°ltozaton elk√ľld√©s el?tt gyakran enyh√≠tenem kell) olyan megfogalmaz√°st tal√°lni, ami nem panaszkod√≥ st√≠lus√ļ √©s nem √©rtelmezhet? befeket√≠t√©snek.

Endre


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:17
English to Hungarian
+ ...
√ďvatosan, de sz√≥lnod kell Nov 3, 2004

Nem ritka, hogy gyenge (vagy √∂sszecsapott) anyagb√≥l dolgozik az ember, az is elŇĎfordul, hogy t√°rgyi t√©ved√©s van benne, vagy egyszerŇĪen eln√©ztek valamit. Ha ilyet tapasztalok, √©n mindig sz√≥lok (sokszor h√°l√°s is √©rte az √ľgyf√©l), de NAGYON √≥vatosnak √©s finomnak kell lenned - ez mindig egy k√©nyes √ľgy, √©s a legt√∂bben a ford√≠t√≥r√≥l nem t√©telezik fel, hogy tiszt√°ban van olyasmivel, amivel a szerzŇĎ nem. (Nemcsak a magyar TE√ĀOR-ban, a NACE oszt√°lyoz√°sban is a bor√≠t√©kol√°s/post√°z√°s szomsz√©dja a ford√≠t√°s/lektor√°l√°s.)

Egy j√≥ felvezet√©ssel, seg√≠tŇĎk√©szs√©g tan√ļs√≠t√°s√°val viszont szinte ak√°rmit sz√≥v√° lehet tenni, r√° lehet mutatni arra, hogy ez √≠gy f√©lre√©rthetŇĎ, tal√°n j√≥ lenne, ha kicsit "√°ramvonalas√≠tan√°k" - ha fontos nekik, akkor majd ker√≠tenek egy √≠r√°stud√≥t. De a szerzŇĎt szerintem ne minŇĎs√≠tsd, min√©l rosszabb az anyag, √©n ann√°l ink√°bb hangs√ļlyozn√°m, hogy "tulajdonk√©ppen" apr√≥ jav√≠t√°sokr√≥l van sz√≥, akkor abb√≥l sokat fel lehet sorolni.

F√°raszt√≥ az ilyen munka, de n√©zd a j√≥ oldal√°t: am√≠g h√ľly√©k vannak poz√≠ci√≥ban, akiknek √≠rniuk is kell, addig mi p√≥tolhatatlanok vagyunk, nem kell tartanunk a g√©pi ford√≠t√°s verseny√©tŇĎl. Az√©rt ez is valami, nem?

[Edited at 2004-11-04 10:28]


 

Andras Szivak
Local time: 04:17
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Ha rossz a szöveg Nov 3, 2004

Bocs√°nat, √©n nem azt mondtam, hogy nem kell sz√≥lni, ha f√©lre√©rthetŇĎ a sz√∂veg, csak akkor nem √©rdemes, ha gyatra a fogalmaz√°s, de az √©rthetŇĎs√©get nem zavarja. Senki sem szereti ugyanis a plusz probl√©m√°t. Az "irod√°k" (ki az iroda - h√°t aki a mel√≥t megszerzi, lehet az egy vagy t√∂bb szem√©ly is) t√ļl vannak terhelve. Senki se akar mag√°nak plusz gondot √©s feleslegesen zavarni a megrendelŇĎt, aki a p√©nzt adja. A ford√≠t√°s minŇĎs√©g√©n t√ļl a ford√≠t√≥nak ezeket a probl√©m√°kat is meg kell oldania. Az √©n praxisomban ezek a rossz kb. 5%-ot se tesznek ki.

 

Tardonplo  Identity Verified
Local time: 04:17
English to Hungarian
+ ...
Igen Nov 4, 2004

√Čn meg√≠rom nekik (nem √ľgyn√∂ks√©gek) r√©szletesen, hogy melyek a probl√©m√°s r√©szek a forr√°ssz√∂vegben, √©s azt is, ha ezek esetleg √©rtelmez√©si probl√©m√°t okoztak. Ez√©rt √°ltal√°ban h√°l√°sak, mert tudj√°k jav√≠tani az eredeti sz√∂veg√ľket. Ami a st√≠lust illeti, azon gyakran jav√≠tani kell √©s koherenss√© tenni, fŇĎleg olyan ford√≠t√°sokn√°l, ahol a forr√°ssz√∂veg t√∂bb, p√°rhuzamosan dolgoz√≥ embertŇĎl j√∂n.

√úgyn√∂ks√©g eset√©ben t√°j√©koztat√°sul _k√ľlden√©k_ nekik inform√°ci√≥t, nem neheztel√©ssel vagy szemreh√°ny√°ssalicon_wink.gif (lsd: √úgyf√©l k√©pz√©se)


 

Zsanett Rozendaal-Pandur  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:17
Dutch to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Megmondtam Nov 5, 2004

K√∂sz√∂n√∂m a hozz√°sz√≥l√°sokat, v√©g√ľl meg√≠rtam az irod√°nak a dolgot. Az elsŇĎ adag anyag mell√© azokat a hib√°kat jel√∂ltem meg, amelyek a ford√≠t√°s szempontj√°b√≥l fontosak voltak, merthogy nem vettem √°t ŇĎket. Pl, hogy √∂n√∂z√©sbŇĎl a mondat k√∂zep√©n √°tv√°ltanak 1es sz√°m harmadik szem√©lyre, meg egy√©b stilisztikai k√∂vetkezetlens√©gek.
Azt√°n a m√°sodik adag mell√© oda√≠rtam, hogy az irod√°ra b√≠zom, hogy √°tadj√°k-e az √ľzenetet, de √©n azt javaslom, hogy a forr√°ssz√∂veget n√©zesse √°t a megb√≠z√≥ m√©gegyszer. FŇĎleg mivel itt egy olyan sz√∂vegrŇĎl van sz√≥, amivel a c√©g embereket akar el√©rni √©s meggyŇĎzni, √ļgyhogy nekik is √©rdek√ľk, hogy az √ľgyf√©lben j√≥ benyom√°st keltsenek.
Azt √≠rta az iroda, hogy k√∂sz√∂nik, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg √°tadj√°k. De ha m√©gsem, akkor legal√°bb azt tudom, hogy a magyar √ľgyfelek nem t√©pik ki majd a hajukat a sz√∂veg l√°tt√°n (illetve nem a fogalmaz√°s miatt, a tartalom√©rt nem √©n felelekicon_smile.gif.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Visszajelz√©s a forr√°ssz√∂veg minŇĎs√©g√©rŇĎl?

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search