Visszajelz√©s a forr√°ssz√∂veg minŇĎs√©g√©rŇĎl?
Thread poster: Zsanett Rozendaal-Pandur

Zsanett Rozendaal-Pandur  Identity Verified
Hungary
Local time: 08:24
Dutch to Hungarian
+ ...
Nov 2, 2004

Hajam t√©pve dolgozom egy ford√≠t√°son. A forr√°ssz√∂veg (holland) annyira rosszul van meg√≠rva, hogy h√ľlyes√©gi p√≥tl√©kot k√©ne felsz√°m√≠tanom, √©s ezt csak f√©lig mondom viccesen.

De az az√©rt √©rdekelne, hogy van-e valami idevonatkoz√≥ ford√≠t√≥√ľzleti etikett. Nem puszt√°n nyelvtani hib√°kr√≥l van sz√≥, hanem √ļgy √°ltal√°ban ideges√≠tŇĎen rossz st√≠lusr√≥l (ami tal√°n √≠zl√©s k√©rd√©se) √©s hib√°s szerkezetekrŇĎl (ami viszont nem). Hagyjam ink√°bb a dolgot, vagy pr√≥b√°ljak meg √≥vatosan visszajelezni? Irod√°t√≥l kaptam a munk√°t, √ļgyhogy ŇĎk gondolom nem megs√©rtŇĎdn√©nek meg, mivel nem ŇĎk √≠rt√°k a dolgot, viszont √≠gy azt sem tudom van-e √©rtelme probl√©m√°zni, nekik lesz-e kedv√ľk ilyenekkel foglalkozni. Vagy ne pr√≥b√°ljam megv√°ltani a vil√°got? Na√≠v kezdŇĎ? Van valami j√≥tan√°csotok hasonl√≥ helyzetekre?


 

Andras Szivak
Local time: 08:24
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Nincs értelme Nov 2, 2004

Kedves Zsanett! Ne sz√≥ljon, mert az irod√°nak ezzel csak plusz probl√©m√°t okoz. Nem sz√≠vesen fognak visszasz√≥lni a megrendelŇĎnek. Csak akkor tegye, ha √©rthetetlen a sz√∂veg. Sajnos nagyon sok hasonl√≥val fog tal√°lkozni, de ezt a ford√≠t√≥nak kell megoldania. Persze k√≠v√°nom, hogy mindig kult√ļremberek √°ltal prec√≠zen megfogalmazott sz√∂vegeket kapjon... Az√©rt ne adja fel a cs√ľgged√©st!

 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 08:24
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
√Čn szoktam sz√≥lni Nov 3, 2004

Magyarul √≠r√≥dott sz√∂vegekn√©l gyakrabban tal√°lkoztam kacif√°ntos, szinte √©rthetetlen fogalmaz√°sokkal, mint angol anyanyelvŇĪek √°ltal √≠rt angol sz√∂vegekn√©l. A legrosszabbak a magyarok √°ltal angolul (vagy b√°rmilyen m√°s idegen nyelven) √≠rt sz√∂vegek szoktak lenni.
Nagy √°tlagban idehaza nem szokt√°k behat√≥an ismerni a sz√∂vegszerkeszt√©si funkci√≥kat sem, ez√©rt meg kell k√ľzdeni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ form√°z√°si borzalmakkal is. Hozz√° kell tenni, hogy az√©rt javul√≥ a tendencia.

Ha olyan irod√°nak dolgozol, akiktŇĎl gyakran kapsz megb√≠z√°st, szerintem igenis √©rdemes sz√≥lni a forr√°ssz√∂veg rossz minŇĎs√©g√©rŇĎl. Ezzel azt jelzed ("azt az √ľzenetet k√ľld√∂d"), hogy odafigyelsz a munk√°dra, alaposan dolgozol, stb. - n√°lam szinte mindig kedvezŇĎen √©rt√©kelt√©k ezt.

Ha rossz a st√≠lus, stb., azt csak √°ltal√°ban szoktam jelezni -ilyenkor ŇĎk is sz√©tt√°rj√°k kez√ľket, hogy sorry, ez van.

Ha tartalmi hib√°t, t√©ved√©st vagy a sz√∂vegen bel√ľli ellentmond√°st tal√°lsz, azokat √©rdemes t√©telesen is kip√©c√©zni √©s r√°k√©rdezni. Sok esetben a forr√°ssz√∂vegeket is csak sebt√©ben szok√°s meg√≠rni, √©s a megrendelŇĎ m√©g h√°l√°s is lehet, ha egy apr√≥l√©kosan dolgoz√≥ ford√≠t√≥ a hib√°kat kisz√ļrja.

Persze att√≥l is f√ľgg, hol k√©sz√ľlt az eredeti sz√∂veg. Egy EU-dokumentum eset√©ben k√©ptelens√©g megtal√°lni az "elk√∂vetŇĎt", √©s az iroda sem veszi a f√°radts√°got, hogy nyomozzon ut√°na. Ha a sz√∂veg eredete j√≥l nyomon k√∂vethetŇĎ, mondjuk van a c√©gen bel√ľl egy kinevezett kapcsolattart√≥, net√°n maga a szerzŇĎ a dokument√°ci√≥s oszt√°lyr√≥l, akkor a ford√≠t√≥ iroda k√∂nnyebben megtal√°lja ŇĎt - ilyen esetekben is 24-48 √≥ra m√ļlva v√°rhat√≥ visszajelz√©s a ford√≠t√≥ √©szrev√©teleire, teh√°t √©rdemes a lead√°si hat√°ridŇĎ elŇĎtt p√°r nappal jelezni, ha valami nem stimmel.


[Edited at 2004-11-03 05:04]


 

Endre Both  Identity Verified
Germany
Local time: 08:24
Member (2002)
English to German
Említsd meg Nov 3, 2004

Csab√°hoz hasonl√≥an √©n is szoktam legal√°bb r√∂viden utalni arra, ha a forr√°ssz√∂veg szokatlanul rossz min?s√©g? (ak√°r nyelvileg, ak√°r formailag), alkalmasint figyelmeztetve arra, hogy ez a ford√≠t√°s min?s√©g√©t is befoly√°solhatja (min√©l rosszabb a sz√∂veg, ann√°l t√∂bb f√ľgg a ford√≠t√≥ szem√©lyes √©rtelmez√©s√©t?l).

Az iroda erre vagy reagál (pl. rákérdez a részletekre), vagy nem.

Persze c√©lszer? (√©s nem mindig k√∂nny? -- nekem legal√°bbis az els?, √°ltal√°ban bossz√ļs hangv√©tel? v√°ltozaton elk√ľld√©s el?tt gyakran enyh√≠tenem kell) olyan megfogalmaz√°st tal√°lni, ami nem panaszkod√≥ st√≠lus√ļ √©s nem √©rtelmezhet? befeket√≠t√©snek.

Endre


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 08:24
English to Hungarian
+ ...
√ďvatosan, de sz√≥lnod kell Nov 3, 2004

Nem ritka, hogy gyenge (vagy √∂sszecsapott) anyagb√≥l dolgozik az ember, az is elŇĎfordul, hogy t√°rgyi t√©ved√©s van benne, vagy egyszerŇĪen eln√©ztek valamit. Ha ilyet tapasztalok, √©n mindig sz√≥lok (sokszor h√°l√°s is √©rte az √ľgyf√©l), de NAGYON √≥vatosnak √©s finomnak kell lenned - ez mindig egy k√©nyes √ľgy, √©s a legt√∂bben a ford√≠t√≥r√≥l nem t√©telezik fel, hogy tiszt√°ban van olyasmivel, amivel a szerzŇĎ nem. (Nemcsak a magyar TE√ĀOR-ban, a NACE oszt√°lyoz√°sban is a bor√≠t√©kol√°s/post√°z√°s szomsz√©dja a ford√≠t√°s/lektor√°l√°s.)

Egy j√≥ felvezet√©ssel, seg√≠tŇĎk√©szs√©g tan√ļs√≠t√°s√°val viszont szinte ak√°rmit sz√≥v√° lehet tenni, r√° lehet mutatni arra, hogy ez √≠gy f√©lre√©rthetŇĎ, tal√°n j√≥ lenne, ha kicsit "√°ramvonalas√≠tan√°k" - ha fontos nekik, akkor majd ker√≠tenek egy √≠r√°stud√≥t. De a szerzŇĎt szerintem ne minŇĎs√≠tsd, min√©l rosszabb az anyag, √©n ann√°l ink√°bb hangs√ļlyozn√°m, hogy "tulajdonk√©ppen" apr√≥ jav√≠t√°sokr√≥l van sz√≥, akkor abb√≥l sokat fel lehet sorolni.

F√°raszt√≥ az ilyen munka, de n√©zd a j√≥ oldal√°t: am√≠g h√ľly√©k vannak poz√≠ci√≥ban, akiknek √≠rniuk is kell, addig mi p√≥tolhatatlanok vagyunk, nem kell tartanunk a g√©pi ford√≠t√°s verseny√©tŇĎl. Az√©rt ez is valami, nem?

[Edited at 2004-11-04 10:28]


 

Andras Szivak
Local time: 08:24
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Ha rossz a szöveg Nov 3, 2004

Bocs√°nat, √©n nem azt mondtam, hogy nem kell sz√≥lni, ha f√©lre√©rthetŇĎ a sz√∂veg, csak akkor nem √©rdemes, ha gyatra a fogalmaz√°s, de az √©rthetŇĎs√©get nem zavarja. Senki sem szereti ugyanis a plusz probl√©m√°t. Az "irod√°k" (ki az iroda - h√°t aki a mel√≥t megszerzi, lehet az egy vagy t√∂bb szem√©ly is) t√ļl vannak terhelve. Senki se akar mag√°nak plusz gondot √©s feleslegesen zavarni a megrendelŇĎt, aki a p√©nzt adja. A ford√≠t√°s minŇĎs√©g√©n t√ļl a ford√≠t√≥nak ezeket a probl√©m√°kat is meg kell oldania. Az √©n praxisomban ezek a rossz kb. 5%-ot se tesznek ki.

 

Tardonplo  Identity Verified
Local time: 08:24
English to Hungarian
+ ...
Igen Nov 4, 2004

√Čn meg√≠rom nekik (nem √ľgyn√∂ks√©gek) r√©szletesen, hogy melyek a probl√©m√°s r√©szek a forr√°ssz√∂vegben, √©s azt is, ha ezek esetleg √©rtelmez√©si probl√©m√°t okoztak. Ez√©rt √°ltal√°ban h√°l√°sak, mert tudj√°k jav√≠tani az eredeti sz√∂veg√ľket. Ami a st√≠lust illeti, azon gyakran jav√≠tani kell √©s koherenss√© tenni, fŇĎleg olyan ford√≠t√°sokn√°l, ahol a forr√°ssz√∂veg t√∂bb, p√°rhuzamosan dolgoz√≥ embertŇĎl j√∂n.

√úgyn√∂ks√©g eset√©ben t√°j√©koztat√°sul _k√ľlden√©k_ nekik inform√°ci√≥t, nem neheztel√©ssel vagy szemreh√°ny√°ssalicon_wink.gif (lsd: √úgyf√©l k√©pz√©se)


 

Zsanett Rozendaal-Pandur  Identity Verified
Hungary
Local time: 08:24
Dutch to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Megmondtam Nov 5, 2004

K√∂sz√∂n√∂m a hozz√°sz√≥l√°sokat, v√©g√ľl meg√≠rtam az irod√°nak a dolgot. Az elsŇĎ adag anyag mell√© azokat a hib√°kat jel√∂ltem meg, amelyek a ford√≠t√°s szempontj√°b√≥l fontosak voltak, merthogy nem vettem √°t ŇĎket. Pl, hogy √∂n√∂z√©sbŇĎl a mondat k√∂zep√©n √°tv√°ltanak 1es sz√°m harmadik szem√©lyre, meg egy√©b stilisztikai k√∂vetkezetlens√©gek.
Azt√°n a m√°sodik adag mell√© oda√≠rtam, hogy az irod√°ra b√≠zom, hogy √°tadj√°k-e az √ľzenetet, de √©n azt javaslom, hogy a forr√°ssz√∂veget n√©zesse √°t a megb√≠z√≥ m√©gegyszer. FŇĎleg mivel itt egy olyan sz√∂vegrŇĎl van sz√≥, amivel a c√©g embereket akar el√©rni √©s meggyŇĎzni, √ļgyhogy nekik is √©rdek√ľk, hogy az √ľgyf√©lben j√≥ benyom√°st keltsenek.
Azt √≠rta az iroda, hogy k√∂sz√∂nik, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg √°tadj√°k. De ha m√©gsem, akkor legal√°bb azt tudom, hogy a magyar √ľgyfelek nem t√©pik ki majd a hajukat a sz√∂veg l√°tt√°n (illetve nem a fogalmaz√°s miatt, a tartalom√©rt nem √©n felelekicon_smile.gif.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Visszajelz√©s a forr√°ssz√∂veg minŇĎs√©g√©rŇĎl?

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search