kudoz-surprise
Thread poster: Jozsef Gal

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Nov 12, 2004

Hölgyeim és uraim,

találkoztam egy fura helyzettel a prozon (már nem emlékszem milyen nyelvpárban, szakterületen lett egy kérdés feltéve, de): lényeg, hogy a szirénázó URGEEENT !!!! jelzővel ellátot kérdésére(kérdéseire) a kérdező valóban gyors, segítőkész válaszokat kapott. Persze nem ez a fura, ez épp a proz egyik áldása - kinek ne jött volna a legjobban egy gyors, kompetens, segítőkészségről tanúskodó válasz, ki ne lett volna már hálás mind a honlapot müködtetőknek, mind a kedves válaszolóknak -, nos, mondom, egyáltalán nem ezt találtam furának, hanem a dolog végfejleményét, mely (ismét) ráébresztett, hogy vannak helyzetek melyekben rendesen begörcsöl a lét, az értelem, a kisujj vagy az orrcimpa: a történet végfejleménye ugyanis az volt, hogy - jóllehet EGY, minden bizonnyal helyes, terminológialilag, stilisztikailag, esztétikailag, prozódiailag, stb. helyes válasz érkezett, a kérdező, uraim és hölgyeim, visszautasította a választ, már nem emlékszem pontosan a szavaira - mint említettem nagyon régen láttam a kérdést. a proz.com, egy régi, megkopott, porlepte kéziratvariánsán - , ám az indoklásra annál élesebben; a válaszban kiművelt, hatórozott, későgótikus betükkel írva a következő állt: "köszi szépen a választ, de már válaszolt valaki azonnal és annak adtam a pontot". Döbbenet: mint említettem, EGYETLENBENEGY létezett, pár egyetértéssel megerősítve. Hölgyeim és uraim, kollégák a bötük mesteri forgatásában: mély meggyőződésem, hogy érzik: nem a nyavalyás pontok által jelentett nevetséges tétről, hanem a kollegialitás ezen mellbevágó hiányának megtapasztalása késztetett arra, hogy feltegyem a kérdést, hebegő ujjakkal: eá---eez miis, mitörtént lényegében? Találkoztak már hasonló esettel, tisztelt kollégák: nem tartják felháborítónak a maga nevetségességében ezt az apróka, látszólag jelentéktelen történetecskét?

Kellemes hétvégét kedves mindnyájuknak,

József deák.


[Edited at 2004-11-12 19:48]


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 15:20
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Így csak találgatni lehet Nov 12, 2004

Jozsef Gal wrote:

...visszautasította a választ, már nem emlékszem pontosan a szavaira - mint említettem nagyon régen láttam a kérdést. a proz.com, egy régi, megkopott, porlepte kéziratvariánsán - , ám az indoklásra annál élesebben; a válaszban kiművelt, hatórozott, későgótikus betükkel írva a következő állt: "köszi szépen a választ, de már válaszolt valaki azonnal és annak adtam a pontot". Döbbenet: mint említettem, EGYETLENBENEGY létezett, pár egyetértéssel megerősítve.


Ha csak egy válasz van, akkor nem lehet másnak adni a pontot.
Úgyhogy vagy rosszul emlékszel, és nem ezt írta a kérdező, hanem mondjuk lezárta a kérdést pontozás nélkül - ezt lehet, vagy pedig valamiféle technikai probléma miatt a másik választ nem látod (láttad). Hasonló dolgok előfordultak már a ProZ-on, hogy válaszok elrejtődtek egy időre, duplán bukkantak fel, stb. Lehet, hogy ilyesmi történt.

Mindenesetre nehéz bármit is mondani, amikor a körülmények teljesen homályosak - "nem emlékszem pontosan". Szerintem azonben nem kell feltétlenül rosszindulatot, bunkóságot feltételezni. Lehet, hogy technikai problémáról van szó, és az is lehet, hogy a kérdező egy "kezdő ProZ-os" volt, nem ismerte pontosan a pontozás menetét, és minden jó szándéka ellenére sikerült valamit elkavarnia. Ilyen is megesik, még a tapasztaltakkal is.


 

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
A körlümények nem homályosak, ezek szerintén tekervényeztem túl ezt az oktalan esetet: Nov 12, 2004

Épp attól esett le az állam, hogy a kérdező azt állította: másnak adott pontot aki gyorsabb volt, de más válasz nem létezett - teljesen biztos, hogy egy válasz volt, összegezve: ANSWER DECLINED, magyarázat: vki más kapta a pontokat. Valójában nem kapott senki pontot erre a kérdésre. Szóval egész egyszerűen fel nem foghatom mi/miért játszódott le, de a technikai hibák lehetősége zéró.

[Edited at 2004-11-12 20:30]


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 15:20
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Nincs lezárva, senki nem kapott pontot, nézd meg Nov 12, 2004

Ugye erről van szó:
*** A linket utólag töröltem, mivel József mostmár tudja, hogy melyik kérdésről volt szó. ***

A kérdés most is nyitva van, senki nem kapott pontot. Ugyanaznap az illető több kérdést is feltett: én nem tudok románul, de a válaszokból ítélve több hasonló kérdés is lehetett.

Szerintem a kérdező nem tudta pontosan, hogy hogyan működik a DECLINE, vagy nem ennél a kérdésnél akarta megnyomni a fránya gombot (mivel másik választ említ, ezt tartom a legvalószínűbbnek), azt meg később visszacsinálni nem lehet, hacsak valaki nem folyamodik segítségért a ProZ technikusainál.

Szerintem ennyi.

[Edited at 2004-11-13 16:42]

[Edited at 2004-11-13 16:42]


 

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Kedves Katalin Nov 12, 2004

a kérdező ezt írta: Mar jott valasz azonnal, Annak adtam a pontokat, aki leggyorsabban reagalt.

Ebből ítélve tehát tudja hogyan mükszik a kudoz. Vagy mégsem.......?? Én úgy értem, már jött válasz erre a kérdésre...


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 15:20
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Miért nem kérdezed meg Tőle? Nov 13, 2004

Nem értem, miért nem folyamodsz a legkézenfekvőbb megoldáshoz? A kérdező nevére kattintva a profillapja előjön, onnan meg rögtön lehet közvetlen email-t küldeni.
Ha ennyire érdekel (vagy bosszant) a dolog, miért nem kérdezed meg a legilletékesebbtől, hogy pontosan mi történt?

Nem látom értelmét, hogy a témát itt nyilvánosan tovább feszegessük.


 

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
megkérdeztem, mint az az Ask the asker alatt is látszik Nov 13, 2004

de tényleg nincs értelme ezt így feszegetni, azt sem szerettem volna, hogy kiderüljön, melyik kérdésről van szó (nem is fontos, ha az egész le van írva, mint típusos dolgot akartam kezelni), csupán azt szerettem volna tudni, van-e elképzelésetek mi történhetett ilyen esetben valójában,van-e vmi racionális (vagy akár iracionális) magyarázat, nem pedig a világsajtó nyilvánossága elé tárni roppant nagy sérelmem:)

[Edited at 2004-11-13 08:05]


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 21:20
English to Hungarian
+ ...
2 net agreez Nov 13, 2004

Valóban ne feszegessük, és valóban nem az az érdekes, hogy ez konkrétan hol volt, melyik kérdés volt. Vannak technikai nehézségek is (nekem pl. van egy ősrégi, pontozott, de nyitottként szereplő kérdésem, de sehogy nem tudok tőle megszabadulni - sőt, egy egészen más nyelvpárban már én is láttam valami hasonlót, valami "közben én is rájöttem" szöveggel.)
Viszont 2 "net" agree megoldja a problémát ilyenkor: a rendszer kiadja a pontot, annak az egyszem válaszolónak: szerintem, ha látunk ilyet, és van valami fogalmunk a nyelvpárról, ahol előfordul, "nyomjunk egy agreet", mert az a lényeg, hogy az ember szívesen válaszoljon, mindenkinek, és szakítson rá időt, ez pedig csak akkor lehetséges, ha legalább a keretszabályok világosak.
Jó munkát mindenkinek!


 

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Topic closed, kösz szépen a hozzászólásokat. Nov 13, 2004

Végképp el szerettem volna kerülni a személyeskedést (egyébként a kérdező teljesen ismeretlen számomra), azért is nem adtam meg semmiféle konkrétumot, csak az eset általános leírását. Kösz mindenkinek a hozzászólást, Éva javaslata valóban megadja az gordiuszi csomó átvágásának módozatát (egyébként magam is "nyomtam egy agree-t" "mer' nem nyomta senki" párszor) - bár nem tudom, ha a válasz/ok visszautasítatott/tak az "agree" hatálytalanítja-e a visszautasítást. Mindenesetre nem a fránya pontok, hanem a kudoz lehető legzökkenőmentesebb működésének okán hozakodtam elő a dologgal. Úgyhogy végszóképp elnézést azoktól akiket zavarhatott a kérdés (tudatlanságom okán folyamodtam a fórumhoz) és még egyszer köszi a válaszokat.

P. S. Nemrégen ajánlotta valaki (aki a prozon is jártas) a következő interaktív kvizjátékot: www.honfoglalo.hu . Akit érdekelnek az afféle "Mindent vagy semmit!" típusú játékok, érdemes felugrania a lapra vagy legalább a gyerkőcöknek ajánlahtja (csak aztán le lehessen vakarni őket a képernyőről). Ám az igazi (számunkra) mégiscsak egy www.nyelvfoglalo.hu lenne...! Vállakozók?:)


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 15:20
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Csak egy utolsó kérés Nov 13, 2004

Jozsef Gal wrote:

Végképp el szerettem volna kerülni a személyeskedést (egyébként a kérdező teljesen ismeretlen számomra), azért is nem adtam meg semmiféle konkrétumot,


A jövőben, ilyen esetben szerintem szerencsésebb bevezetés lehetne "a személyeskedés elkerülése végett nem szeretném a konkrét nyelvpárt, kérdést nyilvánosságra hozni" frázis, vagy valami hasonló. (A "nem emlékszem hogy melyik nyelvpárban történt, nem emlékszem pontosan a részletekre, stb. stb" helyett.)

Így teljesen egyértelmű a helyzet.


 

Jozsef Gal  Identity Verified
Local time: 22:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Igazad van, Nov 13, 2004

egyszerűen nem gondoltam végig, hogy mások kudoz-kérdései is végigböngészhetők és így kikövetkeztethető melyikről volt szó (én így - a saját kérdéseim-válaszaim kivételével - még soha nem jártam el, nem volt ilyen helyzet). Mindenesetre elmulasztottam egyértelmüsíteni, hogy nem akarom "nyilvánosságra hozni" - ha ezt akartam volna, akkor magam adtam volna meg az elérhetőséget, nem "fondorkodtam" volna: az én lükeségem, mea culpa.

 

Zsanett Rozendaal-Pandur  Identity Verified
Hungary
Local time: 21:20
Dutch to Hungarian
+ ...
Én is jártam hasonlóképp Nov 21, 2004

Ezek a dolgok szerintem elkerülhetetlenek az ilyen fajta fórumokon, sajnos.

Magam is hasonlóképp jártam nemrég (angol->holland), annyi különbséggel, hogy a kérdező annyira sietett, hogy csak addig várt, amíg egy válasz érkezett, és azt rögtön el is fogadta. Ez esetben a válasz helytelen volt, bár a hiba érthető, ha az ember nem ismeri a kérdés hátterét. Mivel én ismertem, előző kérdések alapján, megadtam a helyes választ, magyarázattal. A kérdés újra ki lett nyitva, ami után a kérdező mégegyszer kiválasztotta a helytelen választ. Ezt két kérdéssel is sikerült neki megcsinálnia.
Írtam neki, hogy legalább annyit tegyen meg, hogy a tényleges fordításban az én válaszaimat használja. Közben meg arra gondoltam, hogy neki vajon mennyit fizet valaki ezért a fordításért? Azt válaszolta, hogy ha az ember kérdez, akkor az azért van, mert nem tudja a választ, és honnan tudhatná ő, hogy a megadott válaszok közül melyik a jó...Ettől kicsit elállt a szavam. Az még oké, hogy fordítóként elvállal olyan szöveget amihez nem ért, nyilván nem érthetünk mindenhez alapban, de akkor legalább erőltesse meg magát, és nézzen bele a témába. Ezt meg is írtam neki, udvariasan, erre már nem jött válasz.

Nem tagadom, elég sokat mérgelődtem ezen a dolgon. Világos, hogy nem rosszindulatról van szó, de az ilyenfajta butaság/nemtörődömség engem még jobban bosszant.


 

Kathrin.B  Identity Verified
Local time: 21:20
English to Hungarian
+ ...
Íme még egy gyöngyszem Nov 28, 2004

Az alábbi linken található kérdésre adott válaszom esetében a kérdező a normál menet szerinti kérdészárás helyett magánmaillel "honorálta" közreműködésemet (persze lehet, hogy a másik válaszadó is kapott ilyen mailt). Tény és való, hogy ez is több a semnminél.

http://www.proz.com/kudoz/870782?float=1

Amint a kérdésnél is látszik, a normál lezárást is kértem Tőle, mire a kérdező már a másik választ találta megfelelőnek.

A dolog felett simán tovább is lehetne lépni. Jelen esetben viszont nem tenném ezt, mivel nem szimpla tévedésről van szó, ami bárkivel, bármikor megtörténhet.

Tiszteletben tartva a kérdező azon jogát, hogy eldöntse, mit kezd a kérdésével és az adott válaszokkal, azt gondolom, az ellen viszont célszerű lenne tenni, ha SZÁNDÉKOSAN nem megfelelő választ talál a legmegfelelőbbnek (különösen egy egyébként is problematikus szakterületen).
Csak bízakodhatok benne, hogy akinek a jövőben szüksége lesz a fenti kifejezésre, rendelkezni fog annyi ismerettel, hogy megítélhesse, hogy megfelelő lehet-e a korábban valaki által már elfogadott válasz.

A ProZ-on létrejött "szó, szótárállománya" figyelemre méltó és igen értékes, még akkor is, ha - nyilván - nem tökéletes (De melyik szótár az???).
Éppen ezért, amennyiben lehet, célszerű lenne legalább védeni, legalábbis a szándékos károkozástól.
Abban az esetben, ha egy kérdésre - válaszra gazdagon érkezik vélemény-nyilvánítás, a kérdezőnek és a későbbi felhasználóknak is könnyebb a helyzete. De ahol nem ez a helyzet???
Erre esetleg kitalálhatnánk valamiféle metodikát, hiszen van közöttünk jónéhány, különböző szakterületen jártas szakember.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

kudoz-surprise

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search