Milyen módon fizetnek a külföldi (nem magyar) kliensek?
Thread poster: Palko Agi

Palko Agi  Identity Verified
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
May 8, 2002

Mivel én eddig csak hazai cégekkel dolgoztam, kíváncsi lennék, milyen módszerrel lehet megoldani a dolgot a külföldi cégekkel. Just in case.

Devizaszámlát kell nyitni? Vagy át tudnak utalni a forintszámlára? Kell valami engedély ahhoz, hogy a BT külföldi cégnek számlázzon?


Ági


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Általában csekkel May 8, 2002

Amennyire tudom, általában csekkel fizetnek, amit vagy a Te nevedre, vagy a céged nevére állitanak ki (ahogy kéred). Vigyázz, iszonyu drága a beváltás!!! Éppen ezért kiköthetsz egy minimum összeget a munkára - néhány külföldi forditó csinálja ezt - de a legjobb, ha banki átutalással kéred. Itt is vigyázz, hogy legalább az átutalás költségét ők fizessék, elég lesz az itthoni költségeket viselned. Ráadásul van olyan forditóiroda, ahol maximum két munkát hajlandók összevonni a kifizetésnél (hogy a fajlagos beváltási költség kisebb legyen).


Van egyébként most a ProZ-on egy kezdeményezés, hogy a kis összegű dijakat lehet nekik fizetni és ha összegyűlt valamennyi, akkor 5% kezelési költséggel átutalják Neked. Attól tartok viszont, hogy ez csak a Platinum-tagoknak van (ebben nem vagyok biztos).


Engedély nem kell, ha cégen keresztül dolgozol, akkor ráadásul exportnak számit, viszont az árfolyamváltozásból adódó nyereség és veszteség is bekerül a mérlegedbe. (A számla kiállitásának napja és a teljesités között is változhat az árfolyam, és ha nyersz rajta, akkor adózol utána.)


Persze lehet devizában denominált számlát nyitni, de ha többféle devizában fizetnek, akkor ugyanannyi alszámla kell (ezt csak akkor érdemes, ha devizában is akarod majd elkölteni). Nem feltétlenül szükséges viszont ez, hiszen a csekk beváltásakor rendelkezhetsz úgy, hogy forintban akarod felvenni (ez még plusz egy kis költség).

 

bochkor
Local time: 20:20
English to German
+ ...
Csakis csekkel May 23, 2002

Megerősítem, hogy a csekkírást imádják. Minden más már \"túl nehéz\" nekik. Külföld esetében viszont remélem, rá lehet őket bírni egyébre is, bár nem tudom. Én csak akkor tudtam egy (nekem belföldi) céget másra bírni, cashier\'s check-re, amikor egy hamis csekk kiírása után azt mondtam, hogy már csak money order-t (pénzesutalványt) fogadok el vagy bíróság, stb. S erre megjött a cashier\'s check. (Sokan biztosan már kitalálták közületek, hogy a szóban forgó cég az Ilingua volt.)

 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Mégis mennyi? Jul 16, 2002

Sziasztok,

Csak annyit szeretnek kerdezni, hogy kb. mennyi a fix koltsege egy csekk bevaltasanak? 70 USDrol van szo. Kb. mennyi marad meg ebbol? Egyaltalan, hol tudom bevaltani? Gondolom bankban.


Mas, a kulfoldi ugyfelek ragaszkodnak a szamlaadashoz? Ha nekem egy Bt-m van, minden gond nelkul tudok USDs szlat kiallitani? Export eseten AFA nelkul szamlaznek ugye, de ugy tudom ez szolgaltatasra nem ervenyes.


Ha a dij 70 USD, akkor azt a kulfoldi megrendelo AFA-val, vagy anelkul ertelmezi? (gondolom o ennyit akar fizetni, tehat AFAval)


Hat roviden ennyit szerettem volna. Varom valaszaitokat.

koszi

Ivan


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Beváltás + számlázás Jul 21, 2002

A beváltás mindenütt elég drága, én 30 dollárt fizetek a Citibanknál, de állitólag van olyan bank, aki kevesebbet kér. (Én csak olyat tudok, amelyik többet.) A beváltás dija függ az összegtől is, de van egy minimális tarifa.


A Bt. a normál bankszámla mellett nyithat devizaszámlát is, de vigyázz, annak a számát is be kell jelenteni az APEH-nek, nehogy elfelejtsd! Ha csekkben kapod a pénzt, akkor a beváltás után jóváirják a devizaszámládon, de át is válthatják rögtön, akkor a forintszámlára teszik, a napi árfolyamon, a költségek levonása után.


Az átutalás esetén viszont vedd figyelembe, hogy mindkét oldalon minimálisan kb. 10 euró az átutalás költsége, amit a külföldi megbizók át szoktak háritani, tehát a mondott 70-ből 60 érkezik majd meg (erre a számlázásnál is figyelj, ha nem vállalják át a költséget) és utána fizetsz kb. ugyanennyit azért, hogy a helyi bank beérkeztette. Az ő oldalukon a levonás azonban sokkal több is lehet (nemrég volt két átutalásom, mindkettőnél ők levontak 25-öt, plusz 10-et az én bankom). Arra is számits, hogy minden egyes alkalommal, amikor csekket váltasz be, vagy átutalásod érkezik, a bank nyilatkoztatni fog, hogy honnan származik ez a pénz.


Ami az ÁFÁ-t illeti, szerintem nincs ÁFA (ne ijessz meg!), mert ez export (nem helybeli szolgáltatás). 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
AFA Aug 22, 2002

Hello,

en alaposan utanajartam a kerdeskornek, de a konkluzio tobb esetben is ugyanaz. APEH AFA osztalyon dolgozo baratom azt mondja, hogy a forditas AFA koteles,ha kulfolre megy akkor is, es hogy mar buntettek ilyen miatt. Hatter, AFA tv. 15 sz. szolgaltatas helye szerint, ez pedig itt Mo, kivetelek nevesitve vannak, de a forditas nincs koztuk (reklam, propaganda, szellemi termekek).


(Az export ugye azert is gyanus, mert azt vamolni szoktak, es hat azert itt ez nehezebben megoldhato.)


2 kerdes:

Ha felszamolom az AFAt, akkor azt a kulfoldi nem nagyon fogja tudni visszaigenyelni (fokonyvelonk szerint)

Ha nem szamolom fel, akkor a kulfoldi nem fogja befizetni, ez tuti (legalabbis nehezebben ellenorizheto, mint az hogy en felszamitottam e)Marpedig valahol, valakinek az AFAt be kell fizetnie.


Megoldas? Trukkozni a reklamtvekenyseggel?

Ti hogyan csinaljatok?


Udv

Ivan


 

Andras Szivak
Local time: 02:20
Member (2004)
English to Hungarian
+ ...
Csekk Aug 22, 2002

Én a csekk összegét rá szoktam iratni a valutaszámlámra. Általában addig nem vehetem fel az összeget, amig a bank nem ellenőrzi a csekk hitelességét. Ez nem jár külön költséggel.

 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Csekkes tapasztalat Aug 22, 2002

A multkori kerdesemmel kapcsolatban most mar tapasztalatom is van, 70 USD ert az OTPben 2 fttal jobb arfolyamot adtak USDnkent, mintha valutat vittem volna be, semmi fix ktsg, azonnal dellaztak, de alairattak egy buntetojogi stb. nyilatkozatot, hogy en is dellazok, ha a JPMorgan nem fizet, nos ennek remelem kicsi az eselye.


Lehet, sot igen valoszinu, hogy ok vallaltak magukra az osszes ktsget. Mindenesetre, jol jott ki a buli.

ON

Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)

OFF


Udv,

Iavn 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
Member
English to Hungarian
+ ...
Hát, igen... Oct 21, 2002

Quote:


On 2002-08-22 10:51, frankovics wrote:

...Ja, es \"sz@r\" 0,06 USDt fizettek szavankent. Szegyellem magam amikor ezt leirom. (csak vicc)
Csak gondolkodom, hogy ha valaki ilyen ócsón dógozik, akkor miből engedi meg magának a Platina tagságot?


A témával kapcsolatban:

Az átutalás az igazi, nem a csekkes kuszaság (azon sincs költség az OTP-nél, de 60 napot kell várni); mert az átutalt összegből nem vonnak le semmit. (Azt magától értetődőnek tartom, hogy az átutalás költségét a megrendelő fizeti). Persze, a valuta-> Ft. átváltáskor már zsonglőrködhet a bank, de a tapasztalatom az, hogy az OTP jó árfolyamon vált valutát forintra. Én velük meg vagyok elégedve.

Persze sok tapasztalatom nincs, mert keveset dolgozom külföldre. Volt két rossz tapasztalatom, egy izraeli és egy olasz céggel. Az izraeliek meglógtak a pénzecskémmel, az olasz fizetett, de csak miután megígértem neki, hogy pénzbehajtókat küldök a nyakára.


A pénzbehajtó én lettem volna, símaszkkal a fejemen, he-he-he icon_smile.gif (elvégre Isonzo, Doberdo nincs is olyan messze, és már nagyapáink is harcoltak ott, igaz nekik betörték a fejüket icon_smile.gif


 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Platina Oct 21, 2002

A platina tagsagot ebbol a 70 USD-bol is ki tudtam volna fizetni. Es meg maradt volna 10 USD-m, mivel a masik 60 helyett brownizzal fizettem. Szerintem 2-3 ora munka ennyiert megeri.

Ja, miota platinum vagyok, nem nyertem melot a Proz-on.


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
Csekkes dolgok Jan 16, 2003

Ahogyan a powwow-n is elmondtam, Iván örök érdemeket szerzett (legalábbis nálam) azzal, hogy felhivta a figyelmet az OTP-re. Van viszont két apróság, amire én is szeretném felhivni a figyelmet, a saját tapasztalataim alapján:

- úgy tűnik, az OTP-fiókokban csak a banki (neves bank által felülgarantált) csekkeket fogadják be simán, a magáncsekkeket nem (ezek is bankra szólnak, de kézirással),

- a magáncsekkek esetében vigyázni kell a minimum-összeggel: az OTP belső szabályai szerint legkevesebb 100 euróra kell szólnia a csekknek (az angol font esetében 50), hogy beszedésre elfogadják.


Jó munkát és sok beszedendő csekket mindenkinek!


 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
Member
English to Hungarian
+ ...
fogad/nem fogad Feb 2, 2003

Nekem OTP-s számlám van, és olyan még nem volt, hogy nem fogadtak volna el csekket, bármilyen kis összegre is szólt volna az.


Igaz, az utóbbi időben már nem fogadok el csekket, csak banki átutalást, és ha kis összegről van szó, akkor várunk, amíg eléri a 100 eurót. (Én euróban számolok, és euronacionalista vagyok).


 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
Member
English to Hungarian
+ ...
ÁFA? Feb 11, 2003

Ha külföldre dolgozom, akkor ÁFA_t szerintme nem lehet felszámolni, ugyanis az ÁFA jellemzően egy belföldi kereskedelmi adó.

Sőt: ha valaki (külföldi) kiskereskedelemben vásárol árucikket Magyarországon, akkor a határ átlépésekor (visszafelé) visszaigényelheti az áfát, mint ahogy teszik is sokan. Itt persze van egy értékhatár, ha jól emlékszem 20 ezer Ft.

Ezek vámszabályok. az adószabályok ettől eltérhetnek. A logikus az lenne, hogy ne térjenek el. 

Ivan Frankovics  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
English to Hungarian
+ ...
AFA meg 1x Feb 11, 2003

En azt mar egyszer leirtam itt.


Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. Aki ezzel ellentmond az hazudik. (Nem kellett viszont a ingatlanberbeadasra, propagandatevekenysegre stb-re)


2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)


Punk tum, ez igy van es keszicon_smile.gif)


En sem ertek az AFA hoz altalanosan, de ebben speciel biztos vagyok. 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 02:20
Member
English to Hungarian
+ ...
Köszönet Feb 11, 2003

Quote:


On 2003-02-11 11:30, frankovics wrote:

En azt mar egyszer leirtam itt.


Egeszen 2002. dec. 31-ig kellett AFAt szamitani a kulfoldre szamlazott forditas utan. ...

2003. januar 1-tol nem kell szamlazni kulfoldre szamlazott forditasnal +Afat. (Ugyanis a forditast, tolmacsolast bevettek a fent emlitett propaganda stb. melle)

Köszönöm.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Milyen módon fizetnek a külföldi (nem magyar) kliensek?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search