A színes magyar nyelv
Thread poster: Attila Piróth

Attila Piróth  Identity Verified
France
Local time: 10:28
Member
English to Hungarian
+ ...
May 13, 2002

A múlt heti Magyar Narancsban olvastam futólag egy cikket, melynek címe: a Nagybartos.

A `Nagybartos egy magyar-magyar szótár egymást értelmező magyar szavak szótára , melyet Bartos Tibor, az Európa kiadó hajdani főnöke állított össze, és melyben negyven évnyi munkája gyümölcsét adta közre. A szótár szinonímaszótár (pl. a pulyka által kiadott hangra tucatnyi megoldást ad), ugyanakkor értelmező szótárnak is kiváló, hiszen a majd 900 oldalas munkát egy 350 oldalas betűrendes mutató egészíti ki.

Bartos Tibornak eddig csak a fordításait ismertem; ő fordította egyebek között az alábbi, angolul és fiordítása nyomán magyarul is klasszikusnak számító könyveket:


Kerouac Úton

Kesey Száll a kakukk fészkére

Pirsig A Zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete

Salinger Zabhegyező

T. Wolfe A kandírozsott mandarinzselé színű áramvonal


Érdemes elolvasni őket, szórakozásnak is, fordítói továbbképzésnek és mércének is kiváló. Szlengben, közvetlen nyelvben Bartos Tibor fordításai egyedülállóak.

A könyv ára 6400 forint; borsos ugyan, de a benne fellelhető rengeteg nyelvi szépség várhatóan bőséges kárpótlást jelent majd mindenkinek.


Íme egy kritika:


Bartos Tibort a magyar közönség eddig csak mint az egyik legleleményesebb műfordítót ismerhette, és csak a beavatottak tudták róla, hogy szenvedélyes szógyűjtő, és hogy ez a színes egyéniségű művész, akinél kevesen ismerik jobban a Kárpát-medencét és a magyar nyelvet, miközben megalkotta könyvtárnyi életművét, szabadidejében, kézműves mesterektől tanulva, vagy akár munka közben is, régi és új angol, amerikai írók szövegeihez magyar szavakat keresgélve, egy óriási művet építget, szerzetesi türelemmel és odaadással. Negyvenesztendei munka gyümölcse hát ez a kétkötetes, ezeroldalas könyv, amely 304 fogalomkörbe rendezve tartalmazza bízvást állíthatjuk a teljes magyar szókincset, olyan módon, hogy a szavak és kifejezések, melyek valamiképp rokon értelműek, azaz szinonimái egymásnak, egymás értelmét világítják meg, az egyszerűtől a bonyolultig, a köznapitól az emelkedettig vagy épp a trágárig haladva, szédítőn, sziporkázón zúdítva használójára egy-egy fogalomkör teljes nyelvi gazdagságát. Bartos Tibor egy egész tudományos intézet munkáját végezte el egymaga. Nemcsak annak való ez a magyar nyelven páratlan kézikönyv, aki igényesen, pontosan kíván fogalmazni, aki szavakat keres magának a mondanivalójához vagy aki a meghibbant nyelvérzékét kívánja ellenőrizni, de annak is, aki egyszerűen csak élvezni szeretné anyanyelve gazdagságát hiszen ahogy az ábécében, úgy ebben a szótárban is benne van a teljes magyar irodalom.

http://www.konyvkereso.hu/netacgi/konyvker/index.pl?ln=M&fm=idxm.htmDirect link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

A színes magyar nyelv

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search