Pages in topic:   [1 2] >
magyar fordítók szövetsége
Thread poster: Csaba Ban

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Jan 9, 2005

Egyelőre kis betűkkel írom, mivel még nem alakult meg, és nem is biztos, hogy ez lesz a neve leendő egyesületünknek.

Ezzel kapcsolatban bármilyen kérdést, felvetést, javaslatot, stb. ehhez a témához lehet írni.


Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
technikai levlista Jan 9, 2005

http://www.yahoogroups.com/forditok

Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
ProZ.com kontra Yahoo!...? Jan 9, 2005

Nagyon támogatom egy szervezet megalakítását, de csak akkor, ha értelmes célt tűzünk ki magunk elé, és nem elkülönülni próbálunk, egy párhuzamos szervezetet megalakítani (ami nagy valószínűséggel "futottak még" kategória lesz), hanem olyan intézményes keretet próbálunk teremteni, ami minimális költséggel és minimális kötöttséggel jár, de lehetővé teszi egyes, meglehetősen gazdátlan témák művelését (módszertan, továbbképzés, árképzési, minőségbiztosítási kérdések). Egy ilyen szervezet ugyanis kaphat finanszírozást, indulhat pályázatokon, hallathatja a hangját.

A Yahoo! felé való átirányítás számomra (aki ott voltam a powwow-n, még ha csúnyán el is késtem), teljesen váratlan fordulat, és meg kell mondanom, hogy eszem ágában sincs oda feliratkozni.

Biztos, hogy vannak előnyei is a Yahoo!-nak (több csoportban is részt veszek ott, van egy fordítói csoport, ahol moderálok is, tehát nem a szolgáltatóval van bajom). Egyszerűen technikailag is klasszisokkal jobb a ProZ.com, rendezőelvnek sem rossz (egy magyar "pro-mag" tekintélyesebb lehet a külföldi megrendelők szemében) - és talán tartozunk is az oldalnak annyival, hogy nem fordítunk hátat neki, amikor úgy látjuk, hogy lehet ám itt sütögetni való pecsenye.

És ezt nem haragosan mondom, semmi bajom azzal, ha közülünk néhányan alakítanak egy másik szervezetet/ egyesületet/ portált, de én itt ahhoz túl jól érzem magamat, hogy másfelé ácsingózzak.

[Edited at 2005-01-09 12:39]


Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
lassan mondom Jan 9, 2005

..kedves Éva, hogy eloszlassam a te és mások aggályait:

Nincs szó arról, hogy hátat fordítanánk a proz-nak.
Vannak olyan, egyesület-alakításkor fontos funkciók, amelyekkel a proz nem rendelkezik, de a yahoo igen:

- az alapszabályzatot ki kell dolgozni, valószínűleg több tervezet lesz, amelyeket mindenkinek elérhetővé kell tenni. Word dokumentumokról van szó, amelyekbe lehet jegyzetelni (Változások funkció)
- lehet szavazni egyes felmerülő kérdésekben (ami nem helyettesíti a megalakuló egyesületben való tényleges szavazást)
- összefogaló taglista telefonszámokkal stb. ott egyszerűen megjelentethető, nem beszélve arról, hogy:
- olyan tagokat is várunk, akik nem tagok a proz.com-on

..és még vannak más szempontok is.

Üdvözlettel,
Péter.


Direct link Reply with quote
 
T. Czibulyás
Local time: 16:19
German to Hungarian
+ ...
FELHÍVÁS! Jan 11, 2005

Keresünk olyan jogász-fordító kollégát, aki a létesülőben lévő szervezet tagja kíván lenni és segít egy non-profit egyesület/szövetség létrehozásának jogi útvesztőin átjutni.

Minden jó megoldásért köszi!

Czibulyás Tamás
Szervező Bizottság


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
Csak egy ötlet az alapításhoz Jan 11, 2005

A jogász-fordító kollégáról jutott eszembe: nem lehetne úgy alakítani ki az indítást, hogy az alapító tagok (akiknek ugyebár kötelessége az alapítási költségeket kifizetni) az első évben csökkentett tagdíjat fizessenek? Ellenkező esetben ugyanis kell 10 lelkes ember, akiknek egy része ráadásul jó sokat is dolgozik a megszervezésen, aztán ugyanannyi tagdíjat is fizet, mint azok akik kivártak vagy csak évek műlva csatlakoznak, amikor az üzlet már beindult. (Nem értek hozzá, lehet, hogy ez nem megy - esetleg úgy, hogy kétféle tagsági viszony van.)

Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
lásd a MediaMarkt reklámot Jan 12, 2005

Lehet egyszeri belépési díj, majd havonta fizetendő, kisebb, tagdíj.

Direct link Reply with quote
 
T. Czibulyás
Local time: 16:19
German to Hungarian
+ ...
Belépési díj - tagdíj Jan 24, 2005

Péter Tófalvi wrote:

Lehet egyszeri belépési díj, majd havonta fizetendő, kisebb, tagdíj.


Est a kérdést úgy emékszem, hogy többé kevésbé tisztába tettük.

Az alapítással járó költségeket az alapító tagok fedezik (egyszeri belépési díj formájában, ez a helyszinen, a az alapítók létszáma és az addig kalkulált költségek függvényében válik értelmezhetővé). Ugyanezt az összeget a későbbi belépők is belépési díjként fizetik be, ami lehetővé teszi a tényleges éves tagdíj relatív alacsony szinten tartását. Az én javaslatom a szervező bizottságban a következő volt: Az alakuló közgyűlésen fizessük be ezt a belépési díjat, valamint első éves tagdíjunkat. Szavazatképes tag ugyanis az, akinek a tárgyévi tagdíja befizetésre került. Ez a két összeg együtt nem haladhatja meg a 10.000,- Ft-ot!
A tisztségviselők a tagság más döntéséig ingyen dolgoznak (ezért is célszerű a funkciók-feladatok minél szélesebb körű elosztása). A mindenkori éves közgyűlés az anyagi helyzet függvényében tehet javaslatot némi jelképes tiszteletdíj megitélésére.

Czibulyás Tamás


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
Attól függ, mire kívánunk ösztönözni Jan 24, 2005

czibulyás wrote:

Az alapítással járó költségeket az alapító tagok fedezik (egyszeri belépési díj formájában, ez a helyszinen, a az alapítók létszáma és az addig kalkulált költségek függvényében válik értelmezhetővé). Ugyanezt az összeget a későbbi belépők is belépési díjként fizetik be, ami lehetővé teszi a tényleges éves tagdíj relatív alacsony szinten tartását.


Ez igen jól ki van találva, csak éppen arra nem kifejezetten jó, hogy már a kezdeteknél jó sok tag legyen. Hiszen az alapítóknak le kell perkálniuk a pénzt, itt és most, aki később jön (kivár), az viszont igaz, hogy ugyanannyit fizet, de a pénznek azért van időértéke is, ráadásul sokan szívesebben áldoznak pénzt akkor, amikor már egy jól működő szervezethez lehet csatlakozni.
Ez a megoldás tehát első lépésben az alapítók terheit növeli, az induló tagság létszámát csökkenti, második lépésben viszont a tagsági viszonyt mind az alapítók, mind a később csatlakozók számára költségesebbé teszi. (Több alapító esetén alacsonyabb a majdani belépési díj is.)

Nekem valamivel szimpatikusabb lenne az, ha kétféle tag lenne: az alapító (aki igaz, hogy az indításnál többet fizet, de nagyobb beleszólása is van abba, hogy milyen is legyen ez a szervezet), viszont ennek fejében legalább egy évig (vagy akár örök időkre) minimális tagsági díjat fizet, illetve a csak később csatlakozó tag (aki magasabb tagdíjat fizet, hiszen a készbe ül bele). Ez ösztönözhet arra, hogy minél többen lépjenek be az induláskor, tehát ezzel arányosan csökkenhetnek a személyre szóló indítási terhek. (Ettől függetlenül belépési díjat még mindig meg lehet állapítani, de annak a mértéke is egy kicsit talán így kevesebb lenne, nem működne elrettentő erőként.)

Nem tudom, mibe kerül az indítás, gyanítom, hogy többe, mint szeretnénk, de Ti biztosan tudjátok már a tarifákat/ dézsmákat: szerintem érdemes lenne spekulálni a kétféle verzión.

Számomra nem egészen világos az sem, hogy mi jár a tagsági díjért: ha "teljeskörű szolgáltatás" (bármi legyen is az), akkor óhatatlan, hogy néhányan kevesebbet vegyenek igénybe belőle, még szabad hozzáférés esetén is, tehát a - valóban minimális - tagdíj mellett talán érdemes lenne működtetni valamiféle "díjazott" szolgáltatást is (pl. a csoporton keresztül szerzett munka x százalékának - pl. 1% - befizetése), mert abból már tényleg lehetne tiszteletdíjakat fizetni (ami nagyon méltányos igény, és nemcsak valamiféle minimális szinten). Ebben az esetben viszont tisztázni kellene ennek az elszámolási oldalát (kell valami bizonylat erről is), és talán nem árt egy "checkpoint" (XY megkapta ezt a munkát - fizetett már érte az egyesületnek?).

Sajnálom egyébként, ha bárkinek csalódást okoztam azzal, hogy nem jelentkeztem be a yahoos oldalra (nem is fogok), de ez messze nem jelenti azt, hogy ne lennék hajlandó a szervezethez csatlakozni, akár alapító tagként is, de mindenképpen csak úgy, hogy a Prozhoz köze van a dolognak - én egy hűséges típus vagyok. Szervezési munkát viszont aligha tudok vállalni, az nagyon összekuszálná az egyébként is zűrös napirendemet.


Direct link Reply with quote
 
T. Czibulyás
Local time: 16:19
German to Hungarian
+ ...
Belépési díj - tagdíj Jan 25, 2005

Kedves Éva!

Igazad van abban, hogy a később belépők azonos belépési díj esetén megnyerik az inflációt (kamatot), ennek fejében viszont kevesebb befolyásuk van az alapításban.

Költségek: utólsó infok szerint már kb. 20 tag esetén is beleférnek az általam emkített max 10.000,- Ft-ba (ami természetesen több alapítótag esetén még kevesebb lehet). Kivéve az alapító gyűlést, ami elegáns belvárosi étterem különtermében 1.000,- Ft/fő (terem + kávé, szendvics, üdítő). Azért így, mert nem biztos, hogy minden résztvevő taggá válik, tehát külön kassza. Ez már elvi síkon le van beszélve.
Nos ez az összeg olyan elriasztó?

Fizetős szolgáltatások: ettől én nagyon ódzkodom, nehogy átbukjunk gazdasági társaságba, mert az sokkal bonyolúltabb és költségesebb.

A tagság előnyei: Ha a potenciális megbízók egy központi adatbankból választhatják ki a nekik megfelelő és "minősített" fordítót, az már több, mint az eddigi hazai bázisok. (Ne feledjük, magyar megbízók elsősorban hazai adatbázisokat keresnek, tehát ez még a proz-zal sem ütközik.) Ehez járulnak még a közös fellépés, érdekvédelem, stb, amit csak egy egyesületi forma nyújthat.

üdv.

Czibulyás Tamás


Direct link Reply with quote
 
Laszlo Szabo  Identity Verified
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
Alapszabály-tervezet - továbblépés Feb 6, 2005

Hosszas hallgatás után azért jelentkezem, mert elkészült az alapszabály-tervezet. Felraktam többek között a www.nemettanulas.hu/szovetseg helyre, ott meg lehet találni.

Az előkészítő csapat négy feladatot vállalt magára:
- a célok meghatározását Körmöczi Imre, várhatóan nemsokára ő is elkészül ezzel,
- az alakuló ülés előkészítését Czibulyás Tamás, az ő napirend-tervezetét ugyancsak feltettem,
- a költségvetést Tófalvi Péter - miután Péter kivált, ezt majd az új elnökség fogja elkészíteni,
- az alapszabályt jómagam.

A további lépésekre két lehetőség van:
- vagy az eredeti elképzelés szerint (ami lehet, hogy csak az előkészítők elképzelése, viszont praktikus), a tervezetekhez elektronikusan hozzá lehet szólni, és 18-ára a hozzászólások alapján felkerül egy újabb változat a megfelelő helyekre. Ugyancsak 18-áig kérjük, hogy mindenki jelezze, hogy részt vesz- az alakuló ülésen, ahol előbb megvitatjuk és véglegesítjük az egyesület feladatait és alapszabályát, majd aki be akar lépni, ozz marad, és egy rövid szünet után megtartjuk az alakuló ülést.
- a másik lehetőség kétszer jönni össze, először megvitatni az anyagokat, és néhány nap múlva tartani meg a hivatalos alakulást.

A véleményeket (ebben a fázisban lehetőleg már javaslatokat) kérnénk a czibulyas@freemail.hu, walkabout@vodafone.hu és a laszloszabo@hu.inter.net címekre is elküldeni.

Én vállalom, hogy az ezen topicban megjelenő véleményeket továbbítom a többieknek és természetesen figyelembe is veszem. Ez adatvédelmileg azt jelenti, hogy aki ide ír, az tudomásul veszi, hogy véleménye megjelenik a szervezet irátn érdeklődő más tagoknál is.


Direct link Reply with quote
 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
első benyomások Feb 6, 2005

Átfutottam a szöveget, ennek alapján a következő észrevételeim vannak:

1. Ha a társaság elnevezése Magyar Fordítók (x) (y) Szövetsége, akkor a továbbiakban miért Egyesületként hivatkozik rá a szöveg? Legyen következetes a szóhasználat.
Személy szerint az egyszerű és tömör Magyar Fordítók Szövetsége (a továbbiakban: Szövetség) elnevezést támogatom.

2. Tagdíj: mivel ennek megfizetése évente történik, fölöslegesnek látom a havi összeg megállapítását. Legyen éves szinten meghatározva. Szintén fölöslegesnek látom a késedelmes tagdíjfizetés kamatfizetéses szankcionálását. Aki mondjuk a határidő lejárta után legkésőbb X (30 vagy 90) napon belül nem fizeti meg az esedékes tagdíjat, az ezáltal lemond a tagságáról - vagy esetleg mindaddig szünetel, amíg be nem fizeti a tagdíjat. Pl. ha egy teljes éven nem fizet, akkor véglegesen megszűnik.

3. Célok: miért szerepel célként a sportolás és a kulturális tevékenység? Ez egy szakmai közösség, nem napközi.
Kellene viszont: szakmai etikai normák kialakítása, megismertetése, terjesztése. Szakmai fórumok kialakítása (internet, előadások, konferenciák, stb.)

4. Tagsági feltételek: én speciel liberálisabb elvet követnék, és nem írnék elő x és y feltételeket. Aki a tagdíjat befizeti és elfogadja az alapszabályt, stb, az tag lehet. Úgyis csak az fog belépni, akinek érdekében áll, vagyis aki fordító. Ha egy egyetemista tag akar lenni, kéthavi fordítási tapasztalattal, miért ne lehetne tag?
Mit jelent, hogy "tevékenyen részt venni a munkában?" Azért van az elnökség, esetleg egyéb választott tisztségviselők, hogy ők vegyenek aktívan részt. A sima tag befizeti a tagdíjat, és élvezi az előnyöket, évente egyszer leadja a szavazatát.
Persze lehetne serkenteni a tagok aktivitását különböző módokon: előadásokat tarthatnának saját szakterületükön, írhatnának cikkeket az egyesület havilapjába (mert ilyen lesz, ugye?), stb. Ezzel együtt feltételezésem szerint bármilyen egyesület tagságának 90%-a passzív, és ezért nem is feltétlenül hibáztathatók.

5. Tagdíj: tudom, vita van arról, hogy megkülönböztessük-e az induló tagokat a leendő tagoktól. Szerintem ez elég visszás lenne (mármint a "regisztrációs díj") - ez csak egy belépési korlát lenne, sok érdeklődőt elriasztva.

6. Tagság megszűnése: ki és hogyan ellenőrzi, hogy XY tag felhagyott a fordítási tevékenységével? Ez ellenőrizhetetlen, ezért szerintem fölösleges.

7. Testületek. Célszerű lenne tagozatokat kialakítani (persze ha már vagyunk legalább százan) - lehetnének nyelvenként vagy szakirányonként. A tagozati tagság nem lenne kötelező, vagyis a "sima" tag csak az egyesület tagja lenne, de bárki tagja lehet bármennyi tagozatnak, ha azok éves tagdíját megfizeti. A tagozatok intenzívebb szakmai munkát jelentenének: konferenciák szervezése vagy kiadványok készítése (maguknak vagy a külvilágnak - persze pénzért).

8. Közgyűlés. A közgyűlés NEM a tagok összessége, hanem azok gyülekezete. A tagok összesége mindig létezik, közgyűlés meg csak évente egyszer.

9. Szavazás: a távollévő tagok előzetes írásbeli meghatalmazást adhatnának egy általuk megjelölt tagnak, aki így több mandátummal rendelkezik a szavazáson. Nem csak a külföldiek élhetnének ezzel a lehetőséggel, hanem bárki, aki nem tud jelen lenni a közgyűlésen.

10. Elnökség: Minden tizedik tag után eggyel bővülhet? Ez nem lehet komoly, ugye? Az értelemszerű, hogy nagyobb szervezett több adminisztrációt igényel, de ne legyen a tagok tíz százaléka az elnökség tagja!
Célszerű lenne mindig páratlan számú elnökséget fenntartani.
Egyébként pedig: miért nem jó az egy db elnök, és mellette más feladatokat ellátó választott tisztségviselők?
Ez az egész "elnökség" nagyon szovjet ízű dolog.
Főtitkár: lesznek nem fő titkárok is? Ha nem, akkor legyen ő is egyszerűen "titkár".

11. Gazdálkodás: konferenciák, szakmai fórumok szervezéséből, illetve kiadványok értékesítéséből is folyhatnak be rendszeresen bevételek. Ettől még az egész cég megtartja nonprofit jellegét: ennyivel alacsonyabb szinten lehetne tartani a tagdíjat, vagy pedig a tagság bővülésével nem kellene emelni azokat (pl. iroda bérlése, számítógép vásárlása, stb. miatt).


Direct link Reply with quote
 

Csilla Takacs  Identity Verified
Hungary
Local time: 16:19
English to Hungarian
+ ...
Alapszabály első blikkre Feb 7, 2005

Sok mindenben egyetértek Csabával, ezért ezeket nem írom le.

Ami most hirtelen még feltűnt:

1. Egyesület gazdálkodása: ki fogja kezelni a vagyont/házi pénztárt? Ki rendelkezik a bankszámla felett? Kinek lesz (egyedüli/együttes) aláírási joga?

2. Még nem sikerült átolvasnom a vonatkozó jogszabályt, de amennyiben az megengedi, miért ne lehetne egy felügyelő bizottság is, amely ellenőrzi az elnökség munkáját?

3. A közgyűlés megtartása nélkül hozott határozatok esetén pontosan meg kell határozni (az adott alapszabály-pontokra hivatkozva), hogy azok mely kérdésekben hozhatók így meg. Ezt még a társasági törvény is így határozza meg.

Hát most ennyit, de fogok még "akadékoskodni".


Direct link Reply with quote
 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

magyar fordítók szövetsége

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search