ATA-vizsga
Thread poster: Eva Blanar

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 12:47
English to Hungarian
+ ...
Jun 6, 2002

Az American Translators Association honlapja (http://www.atanet.org/bin/view.pl/181.html)szerint szeptemberben lehet Olaszországban, illetve Hollandiában is vizsgázni. Elég borsos az ára (USD 130), de azt hiszem, érdemes nekivágni, ha az ember külföldre is dolgozik. (Részletek: http://www.atanet.org/accred.htm)


Nem tudom érdekel-e valakit, illetve, hogy mit szólnátok ahhoz, ha megpróbálnánk meggyőzni őket, hogy kellene egyet csinálni mondjuk, Budapesten is. Mi a véleményetek?


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 12:47
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
ATA Jun 7, 2002

Bő egy éve lettem az ATA tagja (csak tagként tehetsz vizsgát), és meg is csináltam az angol-magyar vizsgát tavaly nyáron.

A legtöbb vizsga az USA-ban van, évente kb. 2x van Európában. A bolognai vizsgán én is gondolkodtam (nekivágnék a magyar-angolnak), de még nem vagyok benne biztos. A holland helyszín új lehet, egy hete még nem volt.


Valahol az ATA honlapján megtalálod, hogy vizsgahelyszínt nem központilag határoznak meg, hanem meg kell szervezni, helyet bérelni, stb., és már a szervezés alatt álló helyszínt kell jóvá hagyatni az ATA-val.


Egyébként a vizsgázók számából ítélve nem hiszem, hogy célszerű lenne Pesten is rendezni egyet. Tavaly Regensburgban volt a két európai vizsga közül az egyik, a helyszín is nagyon központi, és megjelentünk kb. nyolcan-kilencen az *összes* kombinációra együttesen, kb 5-6 országból.


Egyébként tényleg érdemes letenni: bár kifejezetten egyik kuncsaft sem szabta feltételül az ATA-vizsga meglétét, amióta megvan, érezhetően bővült a rendelés-állományom.


Egyébként - ha esetleg nem vagy magadban 100%-ig biztos - lehet próbavizsgát tenni levelezéssel, 40 dollárért. 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 06:47
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
ATA vizsga szervezése új helyen Jun 22, 2002

Engem is érdekelt, hogy hogyan lehet nekem közelebb es? helyen (Phoenix, Arizona) vizsgát szervezni, és irtam az ATA-nak. Ezt a választ kaptam:


Dear Ms. Horvath,


Most of our sittings are held where we have chapters and they do the organizing and proctoring. I\'m happy to offer them elsewhere, but it requires an accredited member who is willing to locate a site, organize a sitting and proctor it. I can\'t do much more right now than to refer you to our translation services directory to locate accredited members in the Phoenix area (you can locate them geographically with an advanced search). If you can locate someone who is willing to do the work, I\'m happy to work with them. They would also have to give us 4 months notice so we could promote

the sitting.


Regards,


Terry

Mr. Terry Hanlen

Deputy Executive Director &

Accreditation Program Manager

terry@atanet.org phone: 703/683-6011 fax: 703/683-6122

For additional information or forms, pleasee visit our web site

http://www.atanet.org or document on request at 1-888-990-3ATA.


Eszerint, egy ATA-tag megszervezheti. A részletekkel kapcsolatosan Terry-hez kell fordulni.


Remélem ez segit.

Kati 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 12:47
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Köszönet Katalinnak: ez nagy segitség! Jun 22, 2002

Szerintem szervezkedhetünk a Powwow-n is (annál is inkább, mert szerintem Magyarországon csak Csabának van ATA-tagsága), de talán az is járható út, ha a komoly érdeklődők egyelőre itt bejelentkeznek (nekem is irhatnak), aztán majd meglátjuk, mit tehetünk.


Katalin, még egyszer kösz, ez klassz volt!


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 06:47
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
ATA vizsga részletes információ Jun 23, 2002

Csak gondoltam leirok egy pár dolgot az ATA vizsgával kapcsolatban.

Először is, a weblapjukon (www.atanet.org) jól leirják a vizsga részleteit, érdemes elolvasni. A tények röviden:

1. Először be kell lépni az ATA-ba tagnak. Ez 95 dollár plusz 35 dollár nemzetközi postadij. Csekkel kell fizetni (USA bank csekk) vagy hitelkártyával. Ja, és ez évente fizetendő, náluk az év januártól dec-ig tart. Ez elég nagy szivás, főleg ha az ember ősszel jelentkezik...

icon_frown.gif
2. A tagsági jelentkezési lapon egyidejűleg lehet gyakorló tesztet is kérni, meg jelentkezni vizsgára is. (Persze külön is lehet, később.) A vizsgadij 130 dollár, vagy 175 ha későn jelentkezel. (Nem tudom, mi náluk a késő.) A gyakorló vizsga 40 dollár szövegfajtánként. (Erről mindjárt többet.) Legalább 4 hétig tagnak kell lenni a vizsga időpontja előtt.


Szóval, nem olcsó mulatság, és szerintem mindenféleképp megéri a teszt vizsgát megpróbálni az igazi vizsga előtt. Annyit kell tudni, hogy 8 hétbe kerül, mire kijavitják, igy jó előre kell tervezni a dolgokat, hogy még az igazi vizsga jelentkezési határideje előtt visszakapd a tesztet. (A tesztet rögtön meg lehet rendelni a tagsággal együtt, ott nincs várakozási idő.)


A vizsga 3 órás, 5 féle szöveg van, mindegyikből egy 250-300 betűs szöveg (general, scientific/medical, semi-technical, business/legal, and literary). Ebből kell max 3-at kiválasztani, és legalább kettőt jól leforditani ahhoz, hogy átengedjenek a vizsgán. Egy vizsganapon ill. vizsgahelyszinen csak egy nyelvpárból (és csak egy irányban) lehet vizsgázni, tehát nem lehet két vizsgát megpróbálni, hogy az utazási költségeket csökkentsd...

icon_frown.gif

Ha összeszámoljuk a minimum költségeket (95+35+40+130), akkor 300 dollárra jön ki, és akkor csak egyféle tesztvizsga szöveget kapsz.

Na, lehet azért valamicskét variálni, vannak ötletek. Többet erről itt nem akarok irni, az Évánál lehet erről az akcióról érdeklődni, \"Oktogon kávéházi felkészitő tanfolyam\" kódnév alatt.


Talán a Pow-wow jó alkalom lenne ezt is kitárgyalni, én ugyan nem leszek ott, de azért remélem utólag legalább beszámoltok a sok jó dologról, amit ott kitaláltok.


Sziasztok

Katalin


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

ATA-vizsga

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search