Pages in topic:   [1 2] >
Platinum tagság
Thread poster: Csaba Ban

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Oct 12, 2005

Sziasztok!
Egy általános kérdést szeretnék intézni minden aktív magyar prozoshoz. A kérdés(ek)re persze jöhetnek a válaszok, sőt, nagyon érdekelne minél több ember véleménye.

Ha nem vagy platinum tag, mivel lehetne rávenni, hogy platinum tag legyél?

Nem tudom, mennyire köztudmású, milyen előnyei vannak a fizetős tagságnak - ezek közül most párat felsorolok. Előkelőbb helyezés a fordítók felsorolásában: a munkát kiadó cégek először csak a platinum tagokat látják, és csak később a nem fizetős tagokat. A meghirdetett munkáknál is előbb jönnek a platinum tagok, és csak utánuk a nem fizetős tagok. A platinum tagok naponta 15 KudoZ kérdést tehetnek fel, a nem fizetős tagok legfeljebb ötöt. A platinum tagoknak nem kell a moderátor jóváhagyására várni a fórumos hozzászólásoknál. Ezeken kívül még sok előnyre is van a fizetős tagságnak. A Proz.com folyamatosan új funkciókkal bővül, ezeknél is a fizetős tagok elsőbbséget fognak élvezni. Egy tavalyi felmérés szerint a platinum tagságot vásárlók hónapokon belül érezhetően több munkát kapnak, mint korábban.

Szóval a kérdés: ha bizonyos könnyítéseket vezetne be a proz.com a platinum-tagságot illetően, rá lehetne-e venni több embert, hogy fizetős taggá váljon.

Az alábbi lehetőség jöhetne számításba:

Bizonyos árengedménnyel lehetne platinum-tagságot kiváltani, helyi pénzben, vagyis forintban fizetve, egy belföldi (magyarországi) bankszámlára. Így elkerülhető a kártyás fizetéshez fűződő esetleges bizalmatlanság és többletköltség. Ez a rendszer már működik egy ideje Argentínában és Lengyelországban is.

Várom a véleményeteket. Ha valaki ilyen könnyített feltételekkel szívesen lenne fizetős tag, jelezze.

további kellemes munkát,
Csaba


 

Eva Ballentine (X)  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
Árengedmény? Oct 12, 2005

Megkérdezhetem mit értesz azalatt, hogy "árengedmény"?

Bár én mindenkinek kívánom a platinumot, hiszen én magam sem vagyok régóta proz tag, de ez azt jelenetené, hogy azok akik nem fizetik ki a teljes tagságit, azok kedvezményt kaphatnak?

Éva


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
árengedmény Oct 12, 2005

Arról van szó, hogy magyarországi befizetés esetén olcsóbban lehetne megkapni a teljes jogú platinum-tagságot. Ilyen rendszer működik 1-2 éve a két fent említett országban: elég sok az aktív tag, de többen azért tartózkodtak korábban a platinum-tagságtól, mert drágának találták a tranzakciós költségeket, esetleg a kártyás fizetést nem tartották elég megbízhatónak, stb. A kedvezmény mértékét nem én állapítom meg, hanem alapító atyánk, Henry. (Ezt a témát is az ő kezdeményezésére indítottam.)

A te konkrét esetedben ez valószínűleg nem fog működni, mivel Kanadában élsz.

cs.


 

Dr. Janos Annus  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
English to Hungarian
+ ...
Ár! Oct 12, 2005

Szerintem a magas ár igen komoly visszatartó tényező, 120 dollár (kedvezménnyel most 100 dollár, ha a lejárat előtt fizet valaki) igen nagy összeg, és azt még azonnal megfejelik a 25% ÁFÁval, plusz néhány dollár eljárási költség (Paypal-al fizettem), így én 128,50-et fizettem, ehhez majd jön még 7-8 dollár, amikor az AMEX kártyámra átutalom a pénzt. Ehhez nyugati fordítási díjak kellenének, és nem 1 forintos leütés ár. Ha legalább ezek a plusz költségek nem volnának! Pl. Magyarországról miért nem lehet még Paypal számlája az embernek? Csak fizetni tudunk vele, de nincs számla, amire pénzt átutalhatnak. Ebben is segíthetne a ProZ.com vezetősége, mivel csak Paypal-t fogad el, Moneybookers-el nem lehet fizetni.
Üdv, János


 

Alpár-László Krecht  Identity Verified
Local time: 05:48
German to Hungarian
+ ...
Egyszerűbb fizetés Oct 13, 2005

Erdélybõl nekem kb. 20 eurómba került az átutalás, nem beszélve a banki cirkuszról. Többször is beszálltam volna pl. group buy-os akciókba, de a fizetés körüli bürokrácia/átutalási költség mindig elvette a kedvemet. Ha lenne egy hazai (romániai) számla - akár euróban, akár lejben - az nagyon megkönnyítené a dolgomat.

 

Daniel Ehret  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
French to Hungarian
+ ...
Érdeklődőként Oct 13, 2005

Gondoltam megszólalok én is, hogy legyen valaki aki még e lépés előtt állicon_smile.gif) Hát igen, az ár mindenképpen fontos tényező, főleg hogy nem főállásban fordítok (bár néha - szerencsére - az az érzésemicon_smile.gif), így az idő korlátozza, hogy mennyi munkát tudok elvállalni.
Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy gondolkozok azon, hogy csak a fordítással foglalkozzak érdekes lehetne megnézni, hogy mennyi pluszt jelent a Platinum tagság, mennyivel több munkát lehetne így szerezni, bár ez az én esetmben nehezen lenne megállapítható, mert immár majdnem egy éve, hogy nem jelentkeztem munkára a proz.com-on (se máshol).

Egy kérdés: van bármiféle kimutatás, ami megmutatná, hogy az odaítélt munkákat milyen arányban kapják Platinum illetve "mezei" tagok? Szerintem egy ilyen statisztika erősen befolyásolhatná az embereket, még akkor is, ha a tagságnak vannak más előnyei is.


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
English to Hungarian
+ ...
Nagyon jó ötlet a forintban fizetés! Oct 13, 2005

Én nagyon örülnék, szerintem mindenkinek egyszerűbb lenne, aki el tudja számoltatni, annak forintban sokkal könnyebb, ráadásul nem kell árfolyamkockázatot futnia.

Ár: szerintem havi 10 dollár igazán nem összeg azért, hogy van egy működő szakmai portál, ahol egy csomó jó fej összejött, akiktől lehet ingyen kérdezni. Azért az nem semmi. Nekem például havi 100 dollárt is megér. Ráadásul szinte mindenütt máshol az ember először fizet, aztán megnézheti, hogy milyen minőségűek az ügyfelek: itt legalább ez fordítva van.

Viszont ez az ár szerintem nem garancia arra, hogy lesz ügyfél: olyan nincs, hogy befizettem a tagdíjat, hol vannak a megbízások?
Nem tudom, mennyire vigasztaló ellenben az, hogy ha az ember a Prozon elnyer egy munkát és tisztességgel megcsinálja, akkor az a cég a következő munkát már nem hirdeti meg, hanem őhozzá jár vissza. Ami persze azt jelenti, hogy a többieknek még kevésbé éri meg befizetni a tagdíjat, de az illetőnél igenis, gyümölcsözik! (Azt hiszem, mondtam már, hogy én majdnem minden külföldi ügyfelemet ezen az oldalon szereztem be.)

Azt hiszem, olyan statisztikát, amit Daniel említ, minden további nélkül elő tud állítani a ProZ.com teamje (a mai számítógépes világban ez nem gond), de gyanítom, hogy a helyzet nyelvpáronként nagyon különböző és vannak munkák, amire nem mindenki repül rá, úgyhogy a kimutatás csalhat. Sőt. Teljesen félrevezető is lehet.

Ezért azt javasolnám, hogy konkrét nyelvpárokra kellene kérni egy lekérdezést (hányan pályáztak, fizető vagy mezei nyert). Aztán majd meglátjuk.

Mindenesetre én nagyon köszönöm, Csaba: remek ötlet!


 

Eva Ballentine (X)  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
Ki hol él... Oct 14, 2005

Csaba Ban wrote:

Arról van szó, hogy magyarországi befizetés esetén olcsóbban lehetne megkapni a teljes jogú platinum-tagságot. Ilyen rendszer működik 1-2 éve a két fent említett országban: elég sok az aktív tag, de többen azért tartózkodtak korábban a platinum-tagságtól, mert drágának találták a tranzakciós költségeket,

A te konkrét esetedben ez valószínűleg nem fog működni, mivel Kanadában élsz.

cs.


Na most én nem kivánok kötözködni, de ebben mi a logika? Én azért mert Kanadaban élek több pénzt nem kérhetek a klienstől. Ha Kínában telepedtem volna le magyar fordítóként akkor kapnék kedvezményt? Romániai magyarok kaphatnak kedvezményt? (Ott rosszabb az átlagfizetés mint mo-n.) Nem az fogja eldönteni, hogy én mennyit keresek a proz-on keresztül, hogy hol élek. Tulajdonképpen az, hogy Kanadában élek nem feltétlen előny, hiszen nem vagyok angol anyanyelvü, de nem élek magyarorszyágon sem. Talán, ha angol anyanyelvü lennék, akkor ez a logika működne, mert több munkát lehetne megszerezni ami ezt igényli. Magyar anyanyelvü kanadaiként nem hiszem, hogy több munka jutna hozzám, mint máshoz. A jövedelem a befektetéshez képest (munka profit a proz.com által és a platinum tagság költsége) egyenletében szerintem itt senki sincs előnyben.
Na most ettől függetlenül én boldogan kifizetem a díjat, csak szeretném a logikát megérteni, mert az összeget a tagságimhoz nem a proz-on beáramlott munkákból fogom fizetni....

Szerintem, amire szükség lenne az annak a vizsgálata, hogy bizonyos nyelvpárokra mekkora az igény, hány fordító között oszlik meg a munka, és ennek függvényében kellene a tagsági díjat megállapítani.

Abban viszont teljesen egyetértek, hogy valamiféle alternatívát kellenne ajánlani a befizetéshez azok számára, akiknek PayPal nem elérhető.


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 22:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Szerintem egyszerű a logika Oct 14, 2005

evabal wrote:

Na most én nem kivánok kötözködni, de ebben mi a logika?


Olvasd el Annus János írását, szerintem akkor rögtön megérted.
Ő szépen leírja, hogy hogyan lett a 100 dolláros árból 128, csak azért, mert ő Magyarországról fizette be.
Nem tudom, Kanadából hogy megy a dolog, de kétlem, hogy ekkora tranzakciós költséget kellett felvállalnod, amikor kifizetted a Platinum tagságot.
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a ProZ vezetősége szeretne úgymond "egyenlő esélyeket adni", olymódon, hogy az alapárat egy kicsit lejjebb engedik, hogy a végén ne kerüljön ki sokkal több a páciens zsebéből.
Tehát itt nem arról van szó, hogy mennyi az átlagfizetés itt meg ott, meg ki mennyit keres, meg ilyenek, hanem hogy a BANKOK mennyit keresnek, ha mondjuk tíz ember egyenként kifizeti nekik az átutalási összegeket. (Ami gondolom valami fix minimum díj, mert azért 120 dollár nem nagy összeg, még nemigen éri el azt a határt, ahol százalékosan számolják az átutalási díjat.) Ezzel összehasonlítva, ha mondjuk az a tíz ember befizeti a tagdíjat egy magyar bankszámlára, gondolom nullához közeli költséggel, majd az összeg egy átutalással átkerül a ProZ saját amerikai, vagy európai bankszámlájára, akkor gyanítom, hogy az átutalási költség sokkal kevesebb lesz (mármint az egy főre jutó). Ez is lehet az egyik oka, hogy tudnának árengedményt adni.
Persze nem tudom, hogy pontosan mi a terv, én csak spekulálok, de szerintem ilyen szempontból nem hülyeség a dolog, és én nem látok benne semmi igazságtalanságot, sőt.


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
English to Hungarian
+ ...
Olcsóbb, de mihez képest? Oct 14, 2005

Az én olvasatomban nem arról van szó, hogy a külföldön élő magyarok többet fizetnek majd a tagságért, mint a Magyarországon élő magyarok (és külföldiek).
Sokkal inkább arról, hogy eddig Magyarországról nekünk többe került a tagsági díj, akár devizában fizettünk, akár hitelkártyával, és a "forintosítás" ezt enyhítené, illetve a fizetendő összeget egyértelművé és kiszámíthatóvá tenné. És ez akkor sem mindegy, ha a tagsági díjnak az árbevételhez közvetlenül nincs köze.


 

Gabor Kun  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
Member (2006)
English to Hungarian
egyéb nézet Oct 14, 2005

Csaba Ban wrote:

Ha nem vagy platinum tag, mivel lehetne rávenni, hogy platinum tag legyél?

...

Bizonyos árengedménnyel lehetne platinum-tagságot kiváltani, helyi pénzben, vagyis forintban fizetve, egy belföldi (magyarországi) bankszámlára.


Főidőben egyetemre járok, a beérkező munkáim mennyisége épp megfelelő. Nyáron, pl. júniustól augusztusig érdekelt volna a "jobs platinum", de kételkedem a platinumship hatékonyságában. Továbbá - hasogatok némi szőrszálat - a profile-on az ember neve elé biggyesztett sajátos küllemű partial platinum embléma sem tetszik, legalább a gif transparency járhatna a félplatináknak is. Javaslat a proz.com/pro/87498?show_mode=personal oldalon.

Valóban jobb lenne a magyarországi, forintos számla, de nekem most ezzel sem érné meg, talán jövőre.

[Edited at 2005-10-14 14:36]


 

Eva Ballentine (X)  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
A megoldás nem a tagdíj csökkentése Oct 14, 2005

Katalin Horvath McClure wrote:


Olvasd el Annus János írását, szerintem akkor rögtön megérted.
Ő szépen leírja, hogy hogyan lett a 100 dolláros árból 128, csak azért, mert ő Magyarországról fizette be.


Elolvastam, és nem kell a számba rágni ami oda volt írva, nem vagyok négy éves. Talán neked kellene elolvasni, hogy én mit írtam.

Abban viszont teljesen egyetértek, hogy valamiféle alternatívát kellenne ajánlani a befizetéshez azok számára, akiknek PayPal nem elérhető.

Egyébként, köszönöm a dolgok jól mennek kanadában befizetési és egyéb ügyekben is.


 

Eva Ballentine (X)  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
Igazad van Oct 14, 2005

Eva Blanar wrote:

Az én olvasatomban nem arról van szó, hogy a külföldön élő magyarok többet fizetnek majd a tagságért, mint a Magyarországon élő magyarok (és külföldiek).
Sokkal inkább arról, hogy eddig Magyarországról nekünk többe került a tagsági díj, akár devizában fizettünk, akár hitelkártyával, és a "forintosítás" ezt enyhítené, illetve a fizetendő összeget egyértelművé és kiszámíthatóvá tenné. És ez akkor sem mindegy, ha a tagsági díjnak az árbevételhez közvetlenül nincs köze.


Éva teljesen igazad van. Teljesen egyetértek avval, hogy valami megoldást (forintos befizetés, vagy magyarorszégi számlaszám) ajánlani kellene a magyarországi befizetőknek. Az egzik hölgy például nem tudott PayPal-t használni magyarországról, hogy bizonyos programot beszerezzen. Én PayPalon keresztül befizettem, Ő pedig csekket küldött szüleimnek ugyanarról az összegről.


Csaba: Nem lehetne valahogy egy devizaszámlát nyitni?


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
forintszámla, stb. Oct 15, 2005

A proz.com vezetőségének elsődleges célja, hogy minél több aktív tagot rávegyen a fizetős tagságra. Ez nem egy nonprofit vállalkozás, hanem a mi befizetéseinkből fizetik a weboldal fejlesztőit, illetve a saját megélhetésüket. Mindezért persze olyan terméket/szolgáltatást nyújtanak, amelyért sokunknak igenis megéri kifizetni a termék árát, más szóval az éves tagsági díjat.
Minden normális vállalkozásnál bevett szokás, hogy az összbevétel növelése érdekében bizonyos csoportok részére kedvezményes árakat állapítanak meg (a buszbérlet is olcsóbb a diákoknak, a törzsvásárlók a legtöbb helyen néhány százalékos kedvezményt kapnak, stb.).
Ilyen szemszögből kell nézni azt az elképzelést, hogy egyes országokban lakó proz.com tagok könnyített fizetési feltételek mellett élvezhessék a fizető tagság előnyeit. Sem az esetleges kedvezmény mértékét, sem a fizetési módokat nem én fogom megállapítani, hanem Henry. Ugyanakkor nem illik bele ebbe a gondolatmenetbe az, hogy más országokban, pl. Kanadában élő proz.com tagok élhessenek ugyanezzel a lehetőséggel.

Ami a romániai lehetőségeket illeti, meg fogom említeni Henrynek. Mivel Romániában a jelek szerint nagyon sok aktív tag van, feltételezem, hogy nem fog elzárkózni attól, hogy ott is egy hasonló fizetési lehetőség jöjjön létre - de egyelőre ezt nem kell készpénznek venni, mivel a kettőnk közötti levelezés kizárólag a magyarországi esetleges könnyítésekről szólt.

cs.


 

Ilona Mátyus (X)  Identity Verified
Hungary
Local time: 04:48
Member (2005)
French to Hungarian
+ ...
jó lenne Oct 17, 2005

már eddig is fontolgattam a Platinum tagságot, mivel közel nyolc éves kihagyás után próbálok most visszatérni a fordításhoz és úgy gondolom ez jó eszköz lenne ahhoz, hogy új megrendelői kört tudjak kialakítani. Ha már felmerült ez a lehetőség, akkor kivárnám, hacsak nem túl távoli jövőről van szó. Van valami konkrétum arra vonatkozólag, hogy mikortól nyílna meg ez a lehetőség?
Köszi:
I.


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Platinum tagság

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search