Kutya√ľtő ford√≠t√°s lektor√°l√°sa
Thread poster: Eva Ballentine
Eva Ballentine  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
Oct 18, 2005

Elvállaltam egy pár oldal lektorálását egy olyan megbízónak, akinek már többször is dolgoztam.
Az anyag amit k√©zhez kaptam..... szem√©t. T√©nyleg nem tudok m√°st mondani r√°. Egyszer√ľen k√©ptelens√©g, hogy csak lektor√°ljak. Az eg√©szet √ļjra kell ford√≠tani. Megeml√≠tettem ezt a megb√≠z√≥mnak, de az volt a v√°lasz, hogy m√°r t√∂bb anyagot is ford√≠tott sz√°mukra ez a ford√≠t√≥ √©s eddig m√©g senki nem panaszkodott.
-----------------------
Példák:
...a place where we listen to the opinion of... FORD√ćT√ĀS ...ahol tal√°lkozhatunk...


..and its problems... FORD√ćT√ĀS ... √©s ez egy probl√©ma...
-------------------------
√Čn nem l√°ttam az előző ford√≠t√°sait ennek a ford√≠t√≥nak, de h√°t az nem lehet, hogy most hirtelen elfelejtette az angol nyelvtant. Ezt az anyagot a meg√°llapodott lektori d√≠j√©rt nevets√©ges elk√©sz√≠teni. (Ink√°bb ingyen megcsin√°lom. √Ėt oldalr√≥l van csak sz√≥.)

Volt már hasonló esetetek, és ha igen, mit csináltatok?

Előre is k√∂sz√∂n√∂m!


Direct link Reply with quote
 

Katalin Horv√°th McClure  Identity Verified
United States
Local time: 02:15
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Utasítsd vissza Oct 18, 2005


Egyszer√ľen k√©ptelens√©g, hogy csak lektor√°ljak. Az eg√©szet √ļjra kell ford√≠tani.

Szerintem itt a válasz a kérdésedre.
Ne fogadd el lektorálásként, ingyen meg pláne ne csináld meg.


Megemlítettem ezt a megbízómnak, de az volt a válasz, hogy már több anyagot is fordított számukra ez a fordító és eddig még senki nem panaszkodott.


Ez lényegtelen, mert lehet, hogy akik eddig "nem panaszkodtak" azok olyan megbízók voltak, akik nem tudtak magyarul, tehát hogyan vennék észre a hibát, de az is lehet, hogy az egyébként jó fordító most nagyon elfoglalt volt, és kiadta bérbe a munkát valaki másnak, aki nem végzett jó munkát.
Ez azonban a Te szempontodb√≥l teljesen l√©nyegtelen, mert Neked azzal kell dolgoznod, amit most adtak, nem az előző munk√°kkal.

Szerintem a k√∂vetkezőt tudod csin√°lni:
Gyűjts ki n√©h√°ny nagyobb hib√°t (3-4 el√©g), √©s √≠rd le, hogy mi a gond vel√ľk.
Pl. t√°bl√°zatos form√°ban, Original English, Translation, Backtranslation, Comments. Ford√≠tsd vissza a ford√≠t√°st angolra, hogy l√°tsz√≥djon a f√©lre√©rt√©s, √©s az utols√≥ oszlopban magyar√°zd meg r√∂viden, hogy milyen fajt√°j√ļ a hiba (nyelvtani, terminol√≥giai, mondatszerkezeti, egyeztet√©si, stb.)
A tényekre koncentrálj, diplomatikusan, de határozottan.
Ne t√∂lts vele sok időt, mert ez√©rt az idő√©rt nem fognak fizetni.

Ezt az elemz√©st csatolva tan√°csold az √ľgyf√©lnek, hogy k√ľldje vissza az anyagot a ford√≠t√≥nak jav√≠t√°sra, √©s azut√°n esetleg majd lektor√°lod (ha a minős√©g elfogadhat√≥ lesz), vagy pedig ennyi √©s ennyi ford√≠t√°si d√≠j√©rt √ļjraford√≠tod az eg√©szet.

A megb√≠z√≥ rem√©lhetőleg k√∂t√∂tt valamif√©le szerződ√©st az eredeti ford√≠t√≥val, amiben a hib√°k kijav√≠t√°s√°t ingyen k√©rheti, ezzel √©lnie kellene ebben az esetben. Ha erre nincs ideje, stb. akkor d√∂nthet √ļgy is, hogy Veled √ļjraford√≠ttatja az eg√©szet.

Szerintem semmiképpen ne vállald el így, csak Magadat értékelnéd le vele.
Kati


Direct link Reply with quote
 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 08:15
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
ha szerencs√©s vagy, ak√°r egy csom√≥ √ļj munk√°t is kaphatsz Oct 18, 2005

Velem is p√°rszor elŇĎfordult m√°r, hogy minŇĎs√≠thetetlen "ford√≠t√°st" kellett lektor√°lnom. Nem akarom r√©szletezni milyen volt, de arra eml√©kszem, hogy t√∂bbsz√∂r fel√ľv√∂lt√∂ttem a sz√°m√≠t√≥g√©p k√©pernyŇĎje m√∂g√ľl, pedig el√©g higgadt term√©szetŇĪ vagyok. Sok esetben az √°ltal√°nos iskolai szintet sem √ľt√∂tte meg a sz√∂veg minŇĎs√©ge.
Nagyj√°b√≥l √ļgy tettem, ahogy Kati fent le√≠rta: az egyik ilyen esetben az √ľgyf√©lnek siker√ľlt meggyŇĎznie a megrendelŇĎ c√©get a "ford√≠t√°s" gyatra minŇĎs√©g√©rŇĎl: egyr√©szt megkaptam az eg√©sz anyagot (kb 6000 sz√≥) √ļjraford√≠t√°sra, m√°sr√©szt a megrendelŇĎ √°tn√©zette az adott "ford√≠t√≥" √°ltal k√©sz√≠tett t√∂bbi anyagot, √©s azokat is teljesen √ļjraford√≠ttatt√°k...

Egy másik esetben messze nem volt ennyire borzasztó a helyzet - csak annyit javasoltam a cégnek, hogy legközelebb ne dolgozzanak ezzel a fordítóval, mivel aránytalanul sok munka van a lektorálással.

C√©lszerŇĪ lehet - b√°r tudom, nem mindig siker√ľl megoldani - a lektor√°l√°s√©rt √≥rad√≠jat meg√°llap√≠tani, nem pedig a szavak sz√°ma alapj√°n meg√°llap√≠tott d√≠jat. Egy √∂toldalas sz√∂veget lehet egy √≥ra alatt is lektor√°lni, de ak√°r 4-5 √≥r√°ig is eltarthat, ha rossz minŇĎs√©gŇĪ volt a ford√≠t√°s.

cs.


Direct link Reply with quote
 
Eva Ballentine  Identity Verified
Hungarian to English
+ ...
TOPIC STARTER
Jó ötlet Oct 18, 2005

Katalin: A t√°bl√°zatos forma t√©nyleg j√≥ √∂tlet. Erre nem is gondoltam. Tal√°n oda√≠rom, hogy ellenőriztess√©k azt a p√°r mondatot, amit odam√°solok egy m√°sik ford√≠t√≥val is, √©s csin√°ltassanak Ők is egy backtranslations. K√∂szi, nagyon j√≥!!!!!

Csaba: Pontosan az a gond, hogy √≥rab√©rben csin√°lom, de h√°t r√∂videbb idő az eg√©szet √ļjra ford√≠tani, mint mondatonk√©nt jav√≠tgatni. Nagyon k√∂sz√∂n√∂m!


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Kutya√ľtő ford√≠t√°s lektor√°l√°sa

Advanced search


Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search