Magyar bankszámla: javaslatok?
Thread poster: Diana Cossato
Diana Cossato  Identity Verified
Belgium
Local time: 13:01
Hungarian to Italian
+ ...
Feb 26, 2006

Sziasztok!

Azt tervezem, hogy magyar bankszámlát nyitok amikor legközelebb Magyarországon járok, de annak ellenére hogy körülnéztem az interneten, nen tudtam rájönni hol is lenne érdemesebb. A következök érdekelnének:

-költségmentesen tudjak Magyarországrol átutalást fogadni
-internetes bank (Olaszországbol is tudjak oda-vissza utalni)
-külföldön is érvényes kártya

és mindezt persze a lehetőlég legolcsobb áron! de azért legyen olyan megbízható a bank, hogy ne mennyen csödbe másnap!

szoval ha tudtok valami jó tippet azt nagyon szépen köszönöm!

szép hétvégét kívánok mindenkinek!

Diana


Direct link Reply with quote
 

Erzsébet Czopyk  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
Member (2006)
Russian to Hungarian
+ ...
költségmentes átutalás Feb 26, 2006

Drága Diana, ezt a terminust a magyar bankok nem ismerik. Költségmentes átutalás külföldre? Hihi
A legolcsóbb az OTP, számlanyitás ingyen, számlavezetési díj havi 250 Ft, lassú, de megbízható, az ún. lakossági folyószámlát akkor is megnyitják, ha nem teszel bele pénzt.
www.otp.hu

Sok sikert,
Erzsi

[Edited at 2006-02-26 04:52]


Direct link Reply with quote
 

Dr. Janos Annus  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
Member (2005)
English to Hungarian
+ ...
Érdemes kérdezni Feb 26, 2006

Kedves Diana!

Erzsivel részben egyetértve én azt javaslom, hogy kérdezősködj. Minden banknak van valami info e-mail szolgáltatása, írd le a kérdéseidet, és várd a válaszokat. A költségek sokmindentől függnek, de külföldre egyelőre még tényleg nincs ingyen átautalás, bár most az IBAN (csak EU-n belül) szám bevezetésével azt igérik, hogy gyorsabb, olcsóbb, biztosabb, stb... lesz. Mindegyik banknak van előnye, jó oldala, és vannak hátrányok, rossz oldalak is. Az egyik erre a bankra esküszik, a másik arra. Én időtlen idők óta az OTP-nél vagyok, minden megy, mint a karikacsapás, internet, sms, devizás számlák, nemzetközi kárrtya... stb. de néha becsúszik valami probléma, és akkor jönnek az ügyfélszolgáélattól a semmitmondó válaszok. Az igazság kedvéért azonban meg kell jegyezenm, hogy nagyon biztonságos, eddig még (hogy lekopogjam) az én kártyámmal semmit nem követtek el. Hasonló pozitív/negatív véleményeket hallani más bankokról is.

Remélem megtalálod az igazit.

Üdv, János


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
English to Hungarian
+ ...
Költségmentes átutalás csak magas számladíjjal van Feb 26, 2006

Erzsinek igaza van: a bankok mindkét oldalon díjat számítanak fel, az átutaló azonban megteheti, hogy átvállalja a fogadó fél költségét. Saját számláról saját számlára történő utalásnál is működik ez, vagyis ha Olaszországban nem akarsz fizetni érte, akkor Magyarországon adhatsz olyan átutalási megbízást, amelyik átvállalja a fogadó fél banki költségeit, csak ebben az esetben van egy árfolyamkockázat. (Akkor is, ha devizaszámláról utalsz devizaszámlára, mivel a magyar bankok általában forintban állapítják meg a levonandó díjat - pl. 2500 Ft devizaellenértéke.)

A magam részéről a HVB-t javasolnám: www.hvb.hu, van internetes bankolás, van Cirrus/Maestro és EuroCard MasterCard, és van többféle Visa kártyájuk, egészen minimális a beérkező és kimenő utalások díja (ez persze bármikor megváltozhat) és alacsony a számlavezetési díj is (ennek fejében viszont mind a kimenő, mind a beérkező utalásokért fizetni kell).
Van ugyanis olyan bank, ahol az összes átutalás ingyenes, nagyon magas havidíj ellenében, viszont a fogadó fél költsége akkor is rárakódik még, és azok jó nagy összegek is lehetnek. Ezért tulajdonképpen a két bankodat kellene "összehangolni", amire nálunk az Unicredito-csoporthoz tartozó HVB tűnik a legalkalmasabbnak, legalábbis magánszemély számára.


Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
English to Hungarian
+ ...
álom Feb 26, 2006

DianaC wrote:

-költségmentesen tudjak Magyarországrol átutalást fogadni
Diana


Én meg olyan fordítót keresek, aki ingyen fordít.


Direct link Reply with quote
 
T. Czibulyás
Local time: 13:01
German to Hungarian
+ ...
Bankok Feb 26, 2006

Én az MKB-val dolgozom. Havi díj minimális, fogadott összegre nincs költség. Kártyadíj nincs, mivel a számlának nem automatikus tartozéka a kártya. Ha kérsz kártyát is, úgy az egy külön számlán fut a maga költségeivel, viszont Te döntöd el, hogy a kártyaszámlára mennyit raksz át, (nálam ez max. 50.000,- Ft), tehát be tudod határolni a kártyalopás esetén elviselendő veszteséget. Ja és a hagyományos forintszámla mellé nyithatsz elkülönített devizaszámlát (pl. Euro), amivel szintén nem jár kártya, viszont nincs árfolyamveszteség, sőt , ha az összeget forintban kívánod felhasználni, sokkal kedvezőbb a váltás számláról, mint ha kp-vel mennél be a bankba.
Én évekig morogtam a kettős számla miatt, de rájöttem, hogy miért jó ez így. Egyébkén még jónak tünnek a CIB és az Erste feltételei is. Az OTP még mindig azt hiszi magáról, hogy ő az egyetlen a piacon, tehát hatóságosdit játszik. (Legalábbis itt a Bp. X. ker-ben ezt tapasztalom.)

Tamás


Direct link Reply with quote
 
Diana Cossato  Identity Verified
Belgium
Local time: 13:01
Hungarian to Italian
+ ...
TOPIC STARTER
Magyarországon BELÜL se ingyenes az utalás (fogadása)? Feb 26, 2006

Sziasztok! Köszönöm szépen a válaszokat!

Tulajdonképpen, azt hiszem, rosszul fejeztem ki magam: "költségmentes" csak a magyar utalásokra vonatkozott! Arra számitottam, hogy ha Olaszországba akarok majd pénzt küldeni azért felszámítanak majd valamit! Nem is használnám a külföldi utalást gyakran, a tervek szerint, csak legyen meg rá a lehetőség! Szoval, nekem az lenne a lényeg, hogy a magyar ügyfelek tudjanak a magyar számlámra (nem lenne ez devizaszámla) forintban fizetni. Ennek az egésznek pont az az oka, hogy a magyarok nem vállalják az utalási költséget külföldre (és én se), nem szolva arrol hogy egyszerübben tudják intézni a fizetést az országon belül (szintén internetes bankolással).
Bár látom Éva válaszábol hogy azért is kell fizetni, hogy az ember pénzt KAPJON??!! Nem áll szándékomban össze-vissza pénzt küldözgetni majd (legalább is remélem), a havi/évi dijat kibirom ha nem magas de az utalás FOGADÁSÁRA igazán nem illik bármit is felszámítani!
Mindenesetre megnézem akkor tüzetesebben mind az OTP mind a HVB lapjait!

Még lenne egy kérdésem az üggyel kapscolatban: ha van közösségi adószámom (olasz), akkor is magánszemélynek számitok, vagy akkor már vállalkozói számlát kell majd nyitnom? (ami, minden valoszinüséggel, drágább)

Megegyszer köszönöm a segítséget!

Diana
(aki remélhetőleg ott lesz a májusi pow-wow-on!


Direct link Reply with quote
 
Diana Cossato  Identity Verified
Belgium
Local time: 13:01
Hungarian to Italian
+ ...
TOPIC STARTER
IBAN bevezetése: mikor? Feb 26, 2006

Dr. Janos Annus wrote:
most az IBAN (csak EU-n belül) szám bevezetésével azt igérik, hogy gyorsabb, olcsóbb, biztosabb, stb... lesz.


Illik is hogy az EU-n belül egyenletesek legyenek az ilyen dolgok!
János, azt is tudni, hogy kb. mikor szándékozzák az IBAN-t bevezetni? Az Euro övezeten belül 1 euro az utalás (sőt Svédorzágban is!) és valóban gyors és megbízható! Nem is értem, miért még mindig ilyen bonyolult az ilyen az "uj" tagállamok esetén...

Diana


Direct link Reply with quote
 
Zoltán Medgyesi
Hungary
Local time: 13:01
English to Hungarian
Félreértések Feb 26, 2006

Egy-két elcseszett konstrukciótól eltekintve az országon belüli utalások fogadása természetesen mindenhol ingyenes. A külföldre utalás viszont egyelőre extraprofit forrása a magyar bankoknak, itt 5-8 eurótól induló költségre számíthatsz.

Az OTP-nek régen van netes bankja, valószínűleg elég kiforrott, de gyakorlatilag minden bank rendelkezik már valamilyen netes felülettel. A K&H például külön kártyaolvasós megoldást fejlesztett ki, ami biztonsági szempontból elég jónak tűnik.

A bankkártyák túlnyomó része - a low-end gagyi megoldásoktól eltekintve - használható külföldön is. Az újabb kártyák már itthon is kapnak chipet a másnescsík mellé.

Olcsó és a te esetedben talán a hagyományosnál gördülékenyebb megoldás az ELLA: http://www.elsolakashitel.hu/ (a név ne tévesszen meg)


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
English to Hungarian
+ ...
Magánszemélyként olcsóbb, de... Feb 26, 2006

Ha a számlát magánszemélyként nyitod, az sokkal olcsóbb, a vállalkozói számla nyitása elég nehézkes, még nekünk, devizabelföldieknek is. Az, hogy van közösségi adószámod, szerintem csak a számlázásnál és a számvitelnél fontos, a bankok egyelőre tudtommal nem kérik. (De lehet, hogy más lesz a helyzet, ha a bankokat is áfásítják az Unióban.)

Az IBAN már elég régóta létezik (2004 óta biztosan), de a magyar bankok a díjaikat nem a költségeikhez igazítják, hanem a saját eredményterveikhez, viszont a beérkező forintutalás jóváírása a legtöbb banknál ingyenes, vállalkozók számára is. (Kivételt képez a HVB, ahol jelenleg egységesen 31 Ft/ utalás vállalkozóknak - magánszemélyek esetében nem tudom.)

Gond abból lehet, hogy amikor a számlát kiállítod, fel kell tüntetned a számlaszámot, ahová kéred, és cégként adott számla esetén Magyarországon ez csak valamelyik, az APEH-nél bejelentett számlaszámod lehet. (Vagy persze készpénzes számla.) Vagyis a könyvelésedben megjelenik egy olyan külföldi számlaszám, amelyik a Te neveden van, miközben egyéb ügyeidet egy másik számlaszámon intézed. Ebben viszont csak az olasz szabályok adhatnak eligazítást. Javaslom mindenesetre, hogy a "forintos" számláidat különítsd el (én is külön forintos és eurós számlakönyvet vezetek), akkor a dolog szerintem védhető.

Meggondolandó viszont, hogy a számla költségeit (pl. kártyadíj, készpénzfelvétel díja, illetve általában a számlavezetés, meg a bevezetendő kamatadó) ebben az esetben az olasz bevallásban aligha számolható el, vagyis - Olaszországban - több adót kell fizetned, miközben az itteni költségeket le kell nyelned.

Egy másik probléma abból adódhat, hogy magánemberként Neked ezek szerint jövedelmed keletkezik Magyarországon, ami után adózni kell, úgyhogy végső soron, a működtetés szempontjából, talán mégis "cégként" kellene a számlát megnyitnod. Mivel ez nem éppen tipikus (magyarországi telephely nélkül), mindenképpen előre le kellene tárgyalni a feltételeket a kiszemelt bankkal (egy csomó közhiteles dokumentum kell nekik, hiteles fordítással, követségi ellenjegyzéssel stb.).

Abban ne nagyon reménykedj, hogy amikor itthon jársz, bemész egy bankba, és megnyitod a számlát: ehhez alapos előkészületek kellenek - és most hadd ne mondjam, mely bankok azok, ahol ez különösen sok hercehurca lesz.


Direct link Reply with quote
 
Diana Cossato  Identity Verified
Belgium
Local time: 13:01
Hungarian to Italian
+ ...
TOPIC STARTER
Ilyen bonyolult? Feb 26, 2006

Köszönöm Tamás és mzdude, utánanézek!
És természetesen köszönöm Évának a részletes magyarázatot, ami ujabb kérdéseket vet fel:

Eva Blanar wrote:

Gond abból lehet, hogy amikor a számlát kiállítod, fel kell tüntetned a számlaszámot, ahová kéred, és cégként adott számla esetén Magyarországon ez csak valamelyik, az APEH-nél bejelentett számlaszámod lehet. (Vagy persze készpénzes számla.)


Ez tényleg igy van? Nem használhatok más számlát? Ezek serint egy rokon számlájára se kérhetem az átutalást?
Készpénzes számla esetén nem lenne ennyi gond vele?


Vagyis a könyvelésedben megjelenik egy olyan külföldi számlaszám, amelyik a Te neveden van, miközben egyéb ügyeidet egy másik számlaszámon intézed. Ebben viszont csak az olasz szabályok adhatnak eligazítást. Javaslom mindenesetre, hogy a "forintos" számláidat különítsd el (én is külön forintos és eurós számlakönyvet vezetek), akkor a dolog szerintem védhető.

Euro-s számlám csak Olaszországban van... az miért baj ha több számlaszámom van? Svédországban is van egy, nem mintha használnam, és volt egy Hollandiában amikor ott dolgoztam.

a bevezetendő kamatadó

ilyen is van? itt alig van rajta kamat tehát arra igazán nem igényelhetnek adót. Mennyi most a kamat Magyarországon?

hogy magánemberként Neked ezek szerint jövedelmed keletkezik Magyarországon, ami után adózni kell,

de ez után Olaszországban adózok, nem? másképpen minden egyes országban ahonnan kapok fordítási megbízást adoznom kellene...


úgyhogy végső soron, a működtetés szempontjából, talán mégis "cégként" kellene a számlát megnyitnod. Mivel ez nem éppen tipikus (magyarországi telephely nélkül), mindenképpen előre le kellene tárgyalni a feltételeket a kiszemelt bankkal (egy csomó közhiteles dokumentum kell nekik, hiteles fordítással, követségi ellenjegyzéssel stb.).

hát akkor erröl a változatrol viszont biztosan lemondok... segít az, hogy magyar állampolgár is vagyok? ennyire bonyolult lenne? se Svédországban, se Hollandiában nem kellett nekik semmiféle dokumuntum, a személyin kívül, igaz azokat magánszemélyként nyitottam (és tudtam ottani címet adni, de azt Pesten is tudnék).


[Edited at 2006-02-26 15:16]


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 13:01
English to Hungarian
+ ...
Nem biztos, hogy olyan bonyolult, amilyennek hangzik Feb 26, 2006

Mindezeket a problémákat én azért vetettem fel, mert ha Magyarországon számlát nyitsz, akkor tudnod kell, hogy kis honunkban mit jelent a vállalkozói bankszámla, és mit jelent a magán-folyószámla. Röviden, a leglényegesebbek:

vállalkozói számla:
- az APEH nyilvántartásba veszi,
- átutalással CSAK ODA kérhetsz pénzt,
- a számlanyitáshoz az összes cégokiratot be kell mutatnod,
- ha onnan pénzt lehívsz, akkor azzal el kell számolnod (ha nem áll ellenében számla, akkor "vállalkozói kivétnek" minősül, amit a könyvelésedben meg kell jelenítened
- az esetleges devizajóváírásokat és kivéteket devizaárfolyamon (tehát nem "lakossági", azaz valutaárfolyamon tartják nyilván, vagyis kicsit többet ér forintban a beérkezés, de a kivét is drágább, különös tekintettel arra, hogy magasabb a kezelési költség)
- a számla forgalma a vállalkozás könyvelésében elszámolható

magánszámla:
- magánemberként nyitod és magánemberként viseled a költségeket (tehát a személyi okmányokon kívül elvben nem nagyon kérnek semmit, viszont a vállalkozás költségei között nem szerepeltetheted az ott felmerült költségeket - na, erre azért van mód, de nem igazán egyszerű)
- jelenleg nincs kamatadó (pontosabban 0%-os), de azt hiszem, jövőre bevezetik (10%), de ez a legkisebb baj, mert minden magyar bank negatív reálkamatot fizet a folyószámlára (vannak persze spéci konstrukciók, de ahhoz le kell kötnöd x összeget, csoportos beszedési megbízást kell adnod, meg ilyenek)

Namármost, ha Te "vállalkozói" számlát akarsz nyitni, ahhoz megvan a koreográfia a magyar ügyfelekre, viszont nem hinném, hogy könnyen tudják kezelni a külföldi, magyarországi jelenléttel nem rendelkező "cégek" számlanyitását. Ezt talán levelezéssel lehet viszont tisztázni, ne csodálkozz viszont, ha elsődlegesen arra lesznek kíváncsiak, hogy mekkora a várható forgalom (= érdemes-e strapálniuk magukat).
A magánszámla megnyitása egyszerűbb, onnan bármikor euróban lehívhatsz pénzt, főleg, ha ún. dombornyomásos kártyát adnak, de annak költségei is vannak, amiket viszont magánemberként kell viselned.

Egy példa:
keresel forintban 100 ezret, amit oda akarsz átutaltatni. A számlanyitásért sok helyen nem kérnek pénzt, mondjuk, a kiszemelt banknál sem (magánszámláról beszélünk!). Marad tehát a havi díj, mondjuk, 250 Ft, vagyis 2800 Ft/év. A kártya díja legyen 10 ezer, pénzt felveszel egyösszegben 300 eurót (kb. 75 ezer), ennek a díja legyen ezer, vagyis 75 eFt kp bevétel és 13800 Ft költség keletkezett, vagyis az év végén az egyenleged 11200 Ft + kamat (párszáz Ft az egész évre, de lehet, hogy csak 50).
A gond az, hogy amikor ezt a jövedelmet bevallod és adózol utána, akkor a 100 eFt után kell adóznod (kivéve persze, ha a helyi adójogszabályok lehetővé teszik azoknak a költségeknek a jóváírását), vagyis az adót a költségek után is meg kell fizetned. (Nagyobb összegeknél persze már javulnak a költségfajlagosok, de a sűrűbb készpénzfelvételnél romlanak.)

Ami azt illeti, nekem is volt már folyószámlám egy csomó helyen a világban, de az a helyzet, hogy mindig olyankor, amikor huzamosabb ideig abban az országban éltem, de oda viszont munkajövedelmet nem kaptam (csak széfnek használtam). Ha viszont más uniós országban van hasonló számlád, akkor szerintem nyugodtan kezeld az adóbevallásodban ugyanolyan módon: Neked az a döntő, hogy a saját adózásod szempontjából rendben legyen.


Direct link Reply with quote
 
Diana Cossato  Identity Verified
Belgium
Local time: 13:01
Hungarian to Italian
+ ...
TOPIC STARTER
Köszönöm Éva! Mar 1, 2006

Igazán köszönöm a részletes információt, így már legalább tudom, mire is számithatok!

Jó munkát mindenkinek!
Diana


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Magyar bankszámla: javaslatok?

Advanced search


LSP.expert
You’re a freelance translator? LSP.expert helps you manage your daily translation jobs. It’s easy, fast and secure.

How about you start tracking translation jobs and sending invoices in minutes? You can also manage your clients and generate reports about your business activities. So you always keep a clear view on your planning, AND you get a free 30 day trial period!

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search