Dativus CD, óriásszótár, stb. rajta - ismeri valaki
Thread poster: Katalin Horváth McClure

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 02:30
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Apr 21, 2006

Ismeri valaki (konkrétan, nem hallomásból) a Dativus angol-magyar-angol CD-jét, amin óriásszótár szakszótárakkal, meg valami "fordítássegítő szoftver" is van - ez utóbbi nem nagyon érdekel, a szótár része esetleg.
Megvan valakinek, használjátok?


 

Zita Petrán
Local time: 08:30
German to Hungarian
Dativus CD ismertető leírása Jun 6, 2007

http://www.dativus.hu/index.php?page=cd_info

Nos, én sem ismerem ennél közelebbről a szoftvert, ezért csak annyit tudok mondani, hogy ha önálló vállalkozó lennék, minden bizonnyal beszerezném -- ennyiért még szórakozásnak is megéri (kb. 15 mozijegy ára -- nekem ennyit már csak a szótárban való keresési lehetőség is megérne).

Viszont: az életben még lehetek önálló vállalkozó, ezért kérlek, hogy ha sikerül a csomaggal közelebbről is megismerkedned, ismertesd a tapasztalataidat!

Üdv,
Zita


 

Levente Bodrossy Dr.  Identity Verified
Local time: 08:30
English to Hungarian
+ ...
Én használom Jun 6, 2007

Katalin Horvath McClure wrote:

Ismeri valaki (konkrétan, nem hallomásból) a Dativus angol-magyar-angol CD-jét, amin óriásszótár szakszótárakkal, meg valami "fordítássegítő szoftver" is van - ez utóbbi nem nagyon érdekel, a szótár része esetleg.
Megvan valakinek, használjátok?


... és szeretem is. Ha gondolod, küldj egy pár szót, amivel tesztelnéd, és elküldöm az eredményeket.


 

Ágnes Fülöp  Identity Verified
Netherlands
Local time: 08:30
Dutch to Hungarian
+ ...
"Ha nem is egy Shakespeare, legalább egy Fidel Castro" Jul 17, 2007

...a konkurens Dativust hasonló okok miatt nem is fordítószoftvernek, csak "fordítást segítő programnak" nevezik alkotói.

A tesztek a készítőket igazolják: a gép tényleg nem tud gondolkodni. Néha nehézségei támadnak, ha meg kell határoznia, milyen szófajú egy szó, küzd, ha szinonimák közül kell választania, mert nincs fogalma a kontextusról, sokszor elrontja a szórendet, és olyan nyelvtani hibákat vét, amilyeneket egy kisgyerek sem követne el - a stílusról már nem is beszélve, mert az nincs neki. A szókincse viszont egy nyelvészprofesszoréval vetekszik - jó esetben tudja, hogy van angolul az empíriokriticizmus, a sperhakni és az agyhalál -, és amit tud, azt megbízhatóan, következetesen, fáradhatatlanul hozza. Ha nem is egy Shakespeare, legalább egy Fidel Castro. ...

A Dativus adatbázisa csaknem 750 000 kifejezés- és szópárt, illetve 564 000 mondatmintát tartalmaz, és így a szoftver néhány éves online jelenlét után a cég szerint mára a "legbővebb, legkiterjedtebb szótárrá nőtte ki magát Magyarországon". Ezt viszont cáfolja a versenytárs Morphologickal kapcsolatban álló Akadémiai Kiadó, amelynek Angol-magyar Nagyszótárában 1 154 326 jelentéspár található, és így a kiadója szerint továbbra is a legnagyobbnak számít.

Itt van a teljes cikk: http://index.hu/tech/szoftver/ford1123/


 

Levente Bodrossy Dr.  Identity Verified
Local time: 08:30
English to Hungarian
+ ...
Felhasználóbarát szótár szoftver Jul 17, 2007

Az Akadémiai Kiadó angol-magyar nagyszótára nincs meg nekem számítógépes változatban, a német-magyar azonban megvolt pár évvel ezelőtt, és annak a szoftvere nagyon lassú és körülményes volt. Valószínűleg ugyanaz a szoftver hajtja mindkettőt. A Dativus szoftvere viszont egyszerű és gyors.

Egy időben hozzáfértem a Scriptum GIB szoftverrel működő angol-magyar szótárakhoz (nagyszótár, műszaki szótár, informatikai, stb.) - az volt a benyomásom, hogy a Datibusban ez mind megvan, egyben. Orvosi kifejezésekkel egészen biztosan jobban állt, mint az összes többi együttvéve. Lehet persze, hogy az Akadémiai szótár közben rengeteteg bővült, sőt az is, hogy új szoftvert fejlesztettek hozzá.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Dativus CD, óriásszótár, stb. rajta - ismeri valaki

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search