egyéni vállakozó vagy cég?
Thread poster: Palko Agi
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 07:47
English to Hungarian
+ ...
Jun 22, 2006

Sziasztok, tudna-e segíteni nekem ez ügyben? Azzal a céggel, amelyhez most "kötődöm", szóval, ahol számlát adnak helyettem, nem működik tovább a kapcsolat.

Nem tudom, melyik lenne előnyösebb, egyéni vállakozói engedélyt kérni, vagy céget alapítani.
Az egyéni vállalkozók lehetnek EVÁ-sok?

Nincs esetleg valami más megoldás? Olyasmi, mint régen volt a szellemi szabadfoglalkozású?
Van főállásom, szóval a TB meg ilyenek rendben vannak, csak fontos, hogy számlaképes legyek.

Köszönöm

Ági


Direct link Reply with quote
 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 01:47
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Itt nézz szét Jun 22, 2006

http://www.proz.com/post/245789#245789

Direct link Reply with quote
 

Daniel Ehret  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:47
French to Hungarian
+ ...
Szellemi szabadfoglalkozású Jun 22, 2006

Szia Ági!

A szellemi szabadfoglalkozású "státusz" a mai napig létezik tudtommal (remélem, kölünben bajban vagyok), én pl. abban űzöm az ipart. Feltétele a főállású munkahely, ahol fizetik a járulékokat.
Pontosabbat most nem tudok mondani, van aki csinálja nekem az adminisztratív dolgokat, hála az égnek)

Sok sikert

Dani


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:47
English to Hungarian
+ ...
A cég jobb - szerintem Jun 22, 2006

két okból:

1. Ha csinálsz egy Bt-t (az még mindig a legolcsóbb), és az alapításkor nyilatkozol, hogy a fordításhoz, mint (fő)tevékenységhez rendelkezel a kellő szaktudással, akkor nemcsak a műfordításhoz van zöld utad, hanem az egyéb fordításokhoz is. Ez változhat, de jelenleg így van. Vagyis számlaképes vagy Bt-ként minden fordítási témában. Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor be kell mutatnod egy szakfordítói vizsgabizonyítványt ahhoz, hogy egyáltalán felvehesd a fordítást a végzett tevékenységek közé. (Számlát meg csak bejelentett tevékenységre adhatsz.)

2. Az egyéni vállalkozónak tudtommal egy bizonyos bér után adóznia kell, akkor is, ha bért nem vesz fel az év során (és akkor is, ha pl. minimálbéren van bejelentve, vagyis a jövedelme tulajdonképpen adómentes lenne + a bejelentett bér utáni járulékok befizetése kötelező és behajtható). Egy Bt. esetében Neked lehet főállásod, akkor viszont nem kell a járulékokat fizetned.

Az evánál volt olyan terv, hogy már az alapítástól igényelhető (mind egyéni vállalkozók, mind kiscégek számára), de erre szerintem az APEH-nél rá kellene kérdezni (nagyon rendes az ügyfélszolgálatuk, tudom ajánlani!), de alapítás után valószínűleg úgyse nagyon lesz adód az első 1-2 évben. (Csak az "elvárt" adó.)

Amivel vigyáznod kell:
ha evás vagy, akkor a bérjárulékokat a minimálbér kétszerese után kell fizetned (jelenleg azt hiszem, 125 eFt után per hó), ami azt jelenti, hogy minimálisan évi kb. 1 milliót kell keresned, hogy a járulékokat és a 25%-os adót kifizesd és akkor még semmi, azaz SEMMI nem marad a zsebedben. (Teljesen téves eszmék terjedtek itt el az evások adóterheiről, nem akarok most ebbe belemenni.) Az még nem világos, hogy azoknak az evásoknak is meg kell-e fizetni ezt a bérterhet, akiknek van egy főállásuk - még nincs meg a végrehajtási utasítás -, mindenesetre a jövedelmed 30 napon belül megszerzettnek számít (vagyis adóznod kell utána), akár fizettek Neked, akár nem, és az árbevételeddel semmiféle költséget nem állíthatsz szembe. Vagyis, ha csinálsz egymilliós bevételt, amiből semmit nem fizettek ki, akkor be kell fizetned 6-700 ezer Ft-ot járulékban és adóelőlegben + 250 ezer Ft adót, akkor is, ha semmiféle árbevételed nincs. (Ha nem vagy evás és nem jött be semmi, akkor csak az "elvárt" adót kell fizetned, ami 2%.)


Daniel megjegyzésére reagálva:

ez a szellemi szabadfoglalkozású státusz tényleg nyerő lehet és ha összességében kicsi az éves bevételed, akkor kérheted az alanyi áfamentességet a bejelentkezéskor (azt hiszem, évi 2 millió Ft számlázott jövedelem alatt).

Viszont arra számíts, hogy az új szabályozás szerint évi 450 ezer Ft EHO-befizetés kell ahhoz, hogy a főállású jövedelmen kívüli jövedelmeid után ne kelljen további 14%-ot fizetned az EHO-ra. Mivel viszont a munkáltató által levont EHO most csökken (a nyugdíjbiztosítás javára), ez a szint kb. évi 5,6 m Ft: ha ennél kevesebb a főállású jövedelmed, akkor annak az adóján felül még 14% EHO-t is kell fizetned.

Ezt a konstrukciót én nem igazán ismerem, de a teljes adóteher itt (a fenti összjövedelem mértékéig, a számlázott pénzre) szerintem 50% (36+14%), mivel a szellemi munka adókedvezményét most törölték el. Ha tehát áfamentes vagy, akkor a pénz fele marad a zsebedben, ha áfát is felszámítasz, akkor azt külön be kell vallani és meg kell fizetni, vagyis nagyobb a készpénzforgalmad, de az adóterhed ugyanakkora.

Ehhez képest az eva igen jó megoldásnak tűnik, a maga 25%-os adókulcsával, de vigyázz, sok a rejtett teher, talán még az egyszerűsített könyvelés választása esetén a legolcsóbb, de ahhoz tudtommal vállalkozásnak kell lenned.


[Edited at 2006-06-22 20:54]


Direct link Reply with quote
 
Palko Agi  Identity Verified
Local time: 07:47
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Köszönöm szépen Jun 23, 2006

Megpróbálok keresni egy könyvelőt, aki mindezt átlátja, és segít. Kezd az agyamra menni a dolog.

Én csak azt szeretném, hogy lefordítom a könyvemet, kifizetnek, valaki mondja meg, mennyit kell abból befizetni és mennyit tarthatok meg, és hagyjanak békén.

Ez nem nagyon megy, úgy látom.

Jó munkát / nyaralást mindenkinek.


Direct link Reply with quote
 

Gabor Kun  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:47
Member (2006)
English to Hungarian
vállalkozás Jun 24, 2006

Szia Ági.
Egyéni vállalkozóként asszem 4 vagy 8M éves bevételig az ember alanyi adómentes lehet, bár csak a második adóévtől (tehát a kezdő évben még normál áfásként kell adózni). Én a kis bevételem miatt inkább így kezdtem, hiszen nem volt kedvem még könyvelőt is fizetni belőle. Áfamentesként nem kell negyedévente adóbevallást csinálni, csak évente. Annyi a hátránya, hogy nem tudsz áfát levonni, de ez az előnye is, hogy nem kell azzal számolgatni: bevétel, költségek aszt csókolom. Erről elég pénztárkönyvet vezetni. Az aktuális jogszabályokból azért nem árt tájékozódni.
Üdv: Gábor


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

egyéni vállakozó vagy cég?

Advanced search


Across v6.3
Translation Toolkit and Sales Potential under One Roof

Apart from features that enable you to translate more efficiently, the new Across Translator Edition v6.3 comprises your crossMarket membership. The new online network for Across users assists you in exploring new sales potential and generating revenue.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search