Többnyelvű on-line szótár
Thread poster: Eva Blanar

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:44
English to Hungarian
+ ...
Jul 28, 2006

és be is lehet jelentkezni a szótárépítő csapatba:

http://szotar.dicfor.com/Szotar

Tudom, hogy egyszer volt már egy olyan fórum, ahová a hasznos linkeket gyűjtöttük, de valahol nagyon hátul van a sorban, nem találtam, azért indítottam új témát. Ezt talán valahogyan másképp is meg lehetne oldani, valahogy úgy, mint a GlossPost. Ha valakinek van ötlete, szólhatunk, hogy fejlesszenek ki rá egy magyar-idegennyelvi linktárat, nem?


Direct link Reply with quote
 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:44
English to Hungarian
+ ...
kötekszem Jul 28, 2006

Jók ezek az on-line szótárak, amelyeket külsősök is fejleszthetnek, persze önkéntes alapon, csak néha az van, hogy az önkéntesek által létrehozott munkát a végén pénzzé teszik a fejlesztői felületet adók. Most nem akarok hülyeséget írni, de mintha a KudoZ nyílt szószedetet is meg lehetne venni... Holott mi, akik a bejegyzéseket generáljuk, fizetünk a tagságért. Ahogy Jakupcsek mondaná az arieles reklámban: Nem ellentmondás ez?

Különben egy (azaz 1) szótár megírása évtizedet vesz igénybe (és mindjárt frissítésre szorul), így érthető, hogy próbálják ezt sokan közösségi tevékenységgé tenni, hogy lerövidüljön az idő.
Ugyanez érvényes a lexikonokra, enciklopédiákra is.

Apropó, a Wikipédiának is van szótáras projektje ( http://www.wiktionary.org ; például:
Magyar-egyéb stb. szótárak), én inkább abba szállnék be (szócikkeket már írtam, nem is egyet), mert rengeteg közeműködője van a világ minden tájáról, és bizonyítottan non-profit kezdeményezés.
Amúgy az üzleti alapon szerveződő vállalkozásoknak is van létjogosultságuk, de én úgy látom, hogy el vannak aprózódva az energiák. Szakosodó csapatok kellenének, minél több, az egész világra kiterjedő résztvevővel. Konrétan: minek kismillió angol-francia, vagy angol-magyar szótár? Inkább kellene egy, de nagyon részletes, és ellenőrzött, plusz lehetne még fonetikus szótár, helyesírási szótár, korpuszgyűjtemény stb.

De nem csak erről van szó. A magyar irodalom digitalizálása sincs még megoldva. Pedig több ilyen kísérlet is van. Ezen a téren pedig - legalábbis számomra - elég egyszerű lenne a megoldás: ki kellene adni egy-egy regényt (szerzőt?) az ország iskoláinak, minden osztály digitalizálna egy (kettő...) regényt, verseskötetet stb.
Akár az Oktatási Minisztérium is koordinálhatna egy ilyen projektet, és pár éven belül digitalizálva lenne az egész magyar irodalom, a diákok meg sok mindent megtanulnának egy-egy ilyen munka során (szkennelés, OCR, lektorálás, helyesírás, adatbázis fogalma stb.; nem beszélve arról, hogy talán el is olvasnák azt, amin dolgoznak

Péter.

[Módosítva: 2006-07-28 14:45]


Direct link Reply with quote
 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:44
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Kötekedjünk csak, az viszi előre a világot Jul 28, 2006

Semmi gond, nem haragszom, ha senkinek se tetszik, akkor se, azt se néztem meg, hogy mennyire alapos munka, nem "ellenőriztem", de lehet, hogy egyszer, valakinek még jól jöhet. A szótárhoz való hozzájárulásról se nagyon tudok semmit, de azért minőségi munkáért fizetni szoktak, hátha valakinek bejön.

Őszintén szólva vannak egyébként kétségeim az ilyen mindenhonnan építkező szószedeteknél - javaslom a Sztaki szótárban (angol-magyar) beírni a "this message can only be viewed" kifejezést...


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Többnyelvű on-line szótár

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search