Pages in topic:   [1 2] >
Németesek, figyelem!
Thread poster: Eva Blanar

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 06:04
English to Hungarian
+ ...
Dec 5, 2002

Egy tündéri adventi naptár található ezen a cimen, ahol érdemes nyitogatni az ablakokat:

http://www.leo.org/wkal/


 

isterdei
Local time: 06:04
English to Hungarian
+ ...
Bemutatkozás Mar 19, 2003

Mint németes, megszólítva érzem magam. Márc 14-t?l vagyok a ProZ.com-on, összefoglalva: pontokat szeretnék szerezni, remélem, hogy valami munka is elkap egyszer innen is.

Nagyon izgalmasnak találom a szavakra, kifejezésekre való válaszolást.

Az nem érdekel, hogy milyen viták vannak,

addig maradok, amíg tudok (nyelveket) icon_smile.gif)))

Borsodi nagyvállalatok könyvtáraiban láttam, hogy a legfontosabb m?szaki nyelvek az angol, a német, az orosz és a japán, ha meg már japán jeleket tud az ember, akkor már kínai jeleket is tud...

Rengeteg emberrel sikerült együttm?ködni, és a víz felszínén maradni, most már a piacon is, egyel?re ... és kiderült, hogy kemény dilemma az, hogy az ember többnyelv? legyen vagy mondjuk egy nyelven belül igyekezzen sokmindenhez érteni...


Köszönöm a pontokat...Meghatározó biztatás volt, amikor az els? Halász-féle szótáramat megvettem, vagy negyven éve, hogy öcsi minek olyan nagy szótár neked, a büdös életbe\' nem lesz szükséged rá. Rendre lehetne sorolni az ilyen

meghatározó élményeket.
[addsig]


 

Erika P (X)  Identity Verified
Local time: 05:04
English to Hungarian
+ ...
Légy üdvözölve, vendég! Mar 19, 2003

Quote:


On... isterdei wrote:

összefoglalva: pontokat szeretnék szerezni.Azért ne csak a pontszerzés motiváljon.

(olyasvalaki beszél aki az előző profilja kiiktatásával az utóbbi 2 hónapban szerzett összes pontját lehúzta a klotyón. Nos, nem bánom, sőt...icon_smile.gif)

Minden jót!


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 06:04
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
nagyszótárak Mar 20, 2003

Olyan 10-14 évesen egyik kedvenc olvasmányom volt Lomb Kató: Így tanulok nyelveket c. könyvecskéje. Az évek során újra és újra olvastam, valahol lapokra esve most is megvan.

Valahol szerepel benne egy jó tanács: ha komolyan akarsz nyelvet tanulni, akkor már rögtön az elején vedd meg a lehető legnagyobb méretű szótárt.

Szerencsére nem lehet az ilyesmiről lebeszélni azokat, akik valóban érdeklődnek egy nyelv iránt icon_smile.gif


 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 06:04
Member
English to Hungarian
+ ...
még1 Mar 20, 2003

Quote:


isterdei wrote:

....dilemma az, hogy az ember többnyelv? legyen vagy mondjuk egy nyelven belül igyekezzen sokmindenhez érteni...
Hát, igen. Az én véleményem az, hogy az anyanyelvén kívül jól még 1-2 nyelvet lehet megtanulni, ugyanis amikor egy újabb nyelv tanulásába fogunk a többiek szükségszerűen hátrább szorulnak és kopnak.

Ennek ellenére én kb. egy hónapja kezdtem el tanulni a németet (a román, angol és francia mellett), gyakorlati megfontolásokból, és szeretnék egy év alatt legalább alapszintet elérni.


Olyanokat hallottam, hogy az alap, illetve a középszint eléréséhez egyenként kb. 2000 óra szükséges. Nos, ha én 1 év alatt akarom elérni az alapszintet, akkor ez azt jelenti, hogy naponta 2000/365 = 5,5 órát kell foglalkoznom a német nyelv tanulásával.

Szerintem nem lesz ennyi időm rá, és a különbséget próbálom jó memóriámmal, gyors tanulási technikáimmal pótolni. Majd jövő ilyenkorra kiderül, hogy milyen sikerrel...


Lomb Kató könyvével kapcsolatban jegyezném még meg, hogy épp most akarom én is elővenni újra, hátha találok benne valamilyen jó tippet a fent említett cél elérésére.


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 06:04
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
egy kis bíztatás Mar 20, 2003

Péter,

Ha három idegen nyelvet tudsz, ráadásul igen magas szinten, akkor 1 év rendszeres tanulás mellett legalább a középfokig el tudsz jutni.

A 2000 óra feltételezhetően azokra vonatkozik, akiknek ez az első idegen nyelvük és/vagy nem, vagy csak alacsony szinten rendelkeznek az idegen nyelvek elsajátításához szükséges analitikai készségekkel.

Magyar háttérrel a német *viszonylag* egyszerű: ha már egyszer átrágod magad az egész nyelvtanon, és *csak* a szókincset kell bővíteni, akkor meglepően sok tükörfordítást találsz (melyeket persze mi vettünk át a németből a 18-19. században).

Én sajnos nem beszélek annyira németül, mint amennyire éppen megtanulhattam volna, de imádom a nyelv szerkezetét, meg az említett tükörfordításokat.


 

Péter Tófalvi  Identity Verified
Hungary
Local time: 06:04
Member
English to Hungarian
+ ...
Köszönöm Mar 21, 2003

...a biztatást, és hasonlókat neked is a kínaihoz. icon_smile.gif Egy év icon_smile.gif

Egyébként én három-négy könyvből + CD-ROM tanulok egyszerre, és a kiejtés gyakorlása érdekében beiratkoztam egy tanfolyamra is, bár ott bevallom idegesít a lassú tempó.


 

isterdei
Local time: 06:04
English to Hungarian
+ ...
Profilváltás? Mar 21, 2003

Mit jelent konkrétan, hogy profilt váltottál, és elvesztetted a pontokat?

Ha nem volna annyira izgalmas a pontok megszerzéséig eljutattó vita, nem volna értelme csinálni csak a pontokért... csak vicc volt az érv.
[addsig]


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Németesek, figyelem!

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search