Szánom-bánom (KudoZ)
Thread poster: Eva Blanar

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:32
English to Hungarian
+ ...
Jan 18, 2003

... és nyilvánosan megkövetem Bán Csabát, amiért nem az ő válaszát fogadtam el a rendelkezési jogosultságra: tényleg csak az Elbától keletre voltak találataim a Google-on - na ugye, hogy nem olyan jó -, de azóta, a \"disposal over\" megközelitésben találtam egy csomó Continental English találatot (nem mindig banki témában, de azért abban is), főleg német nyelvterületen. Vagyis a signing authority az inkább aláirási jogosultság, a rendelkezési jogosultság egy kicsit más...


Megpróbálom majd a Glossary-t is editálni, hogy legalább a jövőre nézve kijavitsam a hibámat és még egyszer elnézést kérek. De tényleg olyan sok East-European English kifejezést talál már az ember...


 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:32
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
semmi gond Jan 18, 2003

Most amúgy is éppen annak örülök, hogy átléptem az 500-as \"álomhatárt\", így gátlástalanul \"squasholhatok\" icon_wink.gif

Egyébként az említetten kívül is rengeteg olyan jellegzetes magyar kifejezés létezik (ezek reáliának számítanak-e?), amelynek van bevett angol fordítása, külhonban mégsem létezik, vagy nem ilyen néven.

Pl. ÁPV Rt. (State Privatisation and Property Management Co. Inc., a vége esetleg Holding Company)A \"disposal over\"-hez még annyit: igen, én is jó pár németországi angol találatot szedtem össze. Ez vsz. annak köszönhető, hogy a németben szép szabatosan létezik a \"Verfügung über...\" kifejezés, melyet mi szép germanizmusként átvettünk \"vmi felett való rendelkezésként\" (vö: \"zu Verfügung stehen\" - \"rendelkezésre áll\" / \"zu Verfügung stellen\" - \"rendelkezésre bocsát\", usw./stb.)


Ezért van az, hogy az ún. \"világnyelvek\" közül magas szinten talán a németet lehet a legjobban elsajátítani egy magyarajkúnak - éppen a magyarban meglévő sok tükörfordítás és gremanizmus miatt.

[ This Message was edited by:on2003-01-18 12:48]


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:32
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Gratulálok az álomhatár átlépéséhez Jan 18, 2003

- és igazán nagyon örülök, hogy nem bántottalak meg. Igazad van, ez egy jó kis germanizmus, ráadásul közben kideritettem, hogy ennél az ügyfélnél házon belül már ezt használják. Én a magam részéről továbbra is széles ivben kerülni fogom ezt a kifejezést, de egy sima \"access\" nem férne bele a magyar nyelvezetbe (sőt, talán \"hozzáférkőzés\"-nek hangzana, vagy olyan benyomást keltene).


Még egyszer gratulálok! Irány az ezres álomhatár! 

Csaba Ban  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:32
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
álomhatár idézőjelben Jan 18, 2003

Éppen ezért tettem idézőjelbe az \"álomhatárt\" - kifejezetten nincsen jelentősége, de 500 pont fölött már jogom van kinyomni az általam nem megfelelőnek ítélt bármelyik KudoZ kérdést.

Ráadásul te már régesrég az ezer felé vágtatsz, tehát én csak messze mögötted kullogok. icon_smile.gif


 

Katalin Horváth McClure  Identity Verified
United States
Local time: 01:32
Member (2002)
English to Hungarian
+ ...
Na, akkor most én szánom-bánom Jan 27, 2003

Éva, most én vagyok a soron, és feléd szól a megkövetés, Chairman and CEO ügyben. Pont tegnap zártam le a kérdést, mert már azt hittem, az ügyféltől sosem fog válasz jönni (ugyanis megkérdeztem persze őket is), mire ma reggel megérkezett a válasz, miszerint már van fordítás, amit hivatalosan használnak magyarul, és ez a Te változatod volt: \"Vezérigazgató, az Igazgatótanács elnöke\".

Mivel sokmindenki egyetértett az elnök-vezérigazgató formával, gondoltam így nyilvánosan érdemes megemlíteni, hogy azért nem mindenhol úgy használják.


 

Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
Local time: 07:32
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
Semmi gond, Jan 28, 2003

az a lényeg, hogy jó - az ügyfélnek is tetsző - kifejezést találjon az ember! Örülök, hogy még a leadás előtt tisztázni tudtad - sajnos, nekem volt már olyan ügyfelem, akinek hosszú kérdéslistát küldtem, egy csomó vagylagos megoldással (egy adott projekt terminológiájáról), aztán azt az emailt kaptam válaszul, hogy \"minden nagyonb jól van úgy, ahogy van\". Na, bravó. Mégiscsak jobb a ProZ!

 

Ildiko Santana  Identity Verified
United States
Local time: 22:32
Member (2002)
Hungarian to English
+ ...

Moderator of this forum
"minden nagyon jol van ugy, ahogy"... Jan 30, 2003

Bocs, hogy kozbeszolok, de mennyivel jobb meg ez is, mint az a tavalyi mereg, mikor egy igen meretes kezelesi utmutato befejezese UTAN jott a szozat! Tudjatok, magyarban lehet tegezve, onozve, illetve altalanos alannyal is \"utmutatni\" pl. \"A ketyere lecsavarozasa elott aramtalanitsd/aramtalanitsa/aramtalanitsuk a keszuleket\". Elso kerdesem termeszetesen erre vonatkozott. A valasz csak a teljes mu elkeszulte utan volt szives megerkezni (es persze nem jol valasztottam a koncepciot!) icon_frown.gif

Apropos: Ugye jol gondolom, hogy nincs jelenleg olyan TM, amelyikkel az ilyenfajta igazitas egy gombnyomassal elintezheto? Ez csak utopisztikus vagyalom, ugye?


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Szánom-bánom (KudoZ)

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search