Превод на сопствен документ
Thread poster: Sandra Neshova Krajchev

Sandra Neshova Krajchev  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 09:51
English to Macedonian
+ ...
Mar 11, 2012

Здраво,

На еден друг форум прочитав дека не смееме сами да си ги преведуваме своите документи (мислам на превод заверен со печат и потпис на преведувачот), ниту документ на член од потесното семејство. Дали сте имале потреба за превод на свои документи и дали е точна оваа информација?

Поздрав


 

Sanja Gjurova
Australia
Local time: 19:51
English to Macedonian
+ ...
Подвоени ставови Mar 11, 2012

Здраво Сандра,

Во врска со прашањето што го поставуваш, изгледа дека мислењата се подвоени. Односно, законски тоа не е регулирано, значи во правилниците за судски преведувачи нема член или точка што го опфаќа тоа прашање.

Меѓутоа, ако тргнеме од тоа дека заклет
... See more
Здраво Сандра,

Во врска со прашањето што го поставуваш, изгледа дека мислењата се подвоени. Односно, законски тоа не е регулирано, значи во правилниците за судски преведувачи нема член или точка што го опфаќа тоа прашање.

Меѓутоа, ако тргнеме од тоа дека заклетвата што ја даваме дека веродостојно ќе го пренесуваме текстот/говорот на друг јазик, значи дека истото треба да го примениме лично за себе.

Така што јас лично имам правено преводи на свои документи, меѓутоа зависи за што и за каде ти се потребни. Во одредени случаи може да е доволно лично да ги преведеш, во некои не.

Пред извесно време поднесував документи до една странска институција и ми беше советувано друг да ми ги преведе документите, поради конфликт на интереси. Така што, најдобро директоно да го поставиш прашањето до лицето или органот за каде што ти се потребни документите. Одговорите може да бидат различни.

Поздрав,
Сања
Collapse


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Milena Chkripeska[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Превод на сопствен документ

Advanced search


SDL MultiTerm 2021
One central location to store and manage multilingual terminology.

By providing access to all those involved in applying terminology (such as engineers, marketers, translators, and terminologists), our terminology management solution ensures consistent and high-quality content from source through to translation.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search