Плаќање преку Moneybookers во Македонија
Thread poster: Emilija Ivanovska

Emilija Ivanovska  Identity Verified
United States
Local time: 19:35
English to Macedonian
+ ...
Nov 12, 2007

Поздрав до сите,

Знам дека Paypal не функционира во Македонија. Ме интересира како функционира Moneybookers. Дали некој прима плаќања за преведувачки услуги преку Moneybookers? Дали како физичко лице или како правен субјект? Како е уредено кај нашите банки? Бараат ли некаква докум
... See more
Поздрав до сите,

Знам дека Paypal не функционира во Македонија. Ме интересира како функционира Moneybookers. Дали некој прима плаќања за преведувачки услуги преку Moneybookers? Дали како физичко лице или како правен субјект? Како е уредено кај нашите банки? Бараат ли некаква документација за отворање сметка која би била поврзана со Moneybookers сметката? Наплаќаат ли банките провизија кога префрлувате пари од Moneybookers сметката на девизна сметка, и ако да, колку? Има ли максимален износ што може да примите месечно?

Благодарам


[Edited at 2007-11-12 19:17]
Collapse


 

Gabriela Nikolova  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
Проблем Nov 12, 2007

Здраво Емилија,

Ова прашање ме интересира уште од многу одамна бидејќи сметам дека е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат преведувачите во Македонија, а неодамна, кога бев на средбата на преведувачи во Белград, и тамошните преведувачи дискутираа по ова п
... See more
Здраво Емилија,

Ова прашање ме интересира уште од многу одамна бидејќи сметам дека е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат преведувачите во Македонија, а неодамна, кога бев на средбата на преведувачи во Белград, и тамошните преведувачи дискутираа по ова прашање, исто како проблем со кој се соочуваат.
Своевремено, кога објаснував во банките за ваков тип на наплата, односно преку Moneybookers, ми рекоа дека тоа не е можно, односно, јас ќе ги добијам средствата на сметака во Moneybookers, но, од истата нема да можам да ги префрлам на сметка во банка во земјата, затоа што ќе морам да имам работна виза за таа земја од каде што доаѓа приливот. Не знам колку и ова има логика, бидејќи ќе треба да имаме работни визи од многу земји, од друга страна, знам преведувачи кои велат дека без проблем ги префрлаат своите приливи од сметката на Moneybookers на сметка во земјата, без притоа да им се бараат некакви документи. Знам дека секој прилив на пари мора да има некој основ по кој се распоредува, значи физичко лице не може да прими средства по основ на фактура, ако е правно, тогаш е веќе многу лесно, но во секој случај, за многу мал прилив апсолутно не се исплаќа банкарски трансфер бидејќи банкарските провизии се мноу големи, затоа верувам дека се препорачува Moneybookers, поради малите провизии, во секој случај, лично се немам уверено, но од неодамна отворив сметка во MB, и на физичко и на правно лице, па ќе видиме како функционира.
Се надевам колегите преведувачи ќе дадат свои искуства по ова прашање, кое како што реков, сметам дека е од голема важност.

Поздрав до сите,
Габриела
Collapse


 
Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member for the following reason: the poster asked to hide the post

Gabriela Nikolova  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
Фактура издава правен субјект Nov 13, 2007

Здраво Радице,

Во Македонија фактура може да биде издадена само од правен субјект, физичко лице како поединец не може да издаде фактура, значи тоа мора на некој начин да биде регистрирано како некој вид правен субјект, а видови на правни субјекти има многу, мислам спо
... See more
Здраво Радице,

Во Македонија фактура може да биде издадена само од правен субјект, физичко лице како поединец не може да издаде фактура, значи тоа мора на некој начин да биде регистрирано како некој вид правен субјект, а видови на правни субјекти има многу, мислам според законот за персонален данок мора барем најмалку да биде регистрирано како самостоен вршител на дејност, а како оди таа регистрација навистина не знам точно, дали најпрвин се одредува некоја паушална сума па потоа врз основа на остварените приходи се пресметува и плаќа персоналниот данок не сум сигурна, и дали лицето кое ќе се регистрира за самостоен вршител на дејност има право да работи и во друга организација и тоа не знам, во секој случај знам и од други преведувачи дека начинот на наплаќање не е едноставен и поради банкарските провизии кои за мала сума навистина се големи и токму поради тоа плаќањето преку Moneybookers или Paypal би требало да биде одлично решение за ваквите приливи.

Поздрав,
Габриела[Уредено на 2007-11-13 21:19]
Collapse


 

Dragomir Kovacevic  Identity Verified
Italy
Local time: 01:35
Member
Italian to Serbian
+ ...
Ме интересира како функционира Moneybookers Nov 14, 2007

Emilija Ivanovska wrote:

Поздрав до сите,

Знам дека Paypal не функционира во Македонија. Ме интересира како функционира Moneybookers. Дали некој прима плаќања за преведувачки услуги преку Moneybookers? Дали како физичко лице или како правен субјект? Како е уредено кај нашите банки? Бараат ли некаква документација за отворање сметка која би била поврзана со Moneybookers сметката? Наплаќаат ли банките провизија кога префрлувате пари од Moneybookers сметката на девизна сметка, и ако да, колку? Има ли максимален износ што може да примите месечно?

Благодарам


[Edited at 2007-11-12 19:17]


Колегинице, постављате питање како функционира тај маниброкерс, а живите у земљи у којој он функционира. предлажем да мало то сама испитате, и видите како то иде. Осетите како је, колико пута ќе вас преварити они, колико пута ќе вам упропастити рачун разни малициозни и докони типови.

Во Македонија не функционира и боље је што је тако. Још вам само то треба! Леп поздрав. Д


 

Gabriela Nikolova  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
ВО МАКЕДОНИЈА Nov 14, 2007

Почитуван колега,

Како што успеав да ја разберам колешката Емилија, а истото е така дефинирано и во самото прашање, се работи за искуства во врска со Moneybookers во Македонија, а не надвор од Македонија, верувам дека на колешката и е познато функционирањето на Moneybookers во зе
... See more
Почитуван колега,

Како што успеав да ја разберам колешката Емилија, а истото е така дефинирано и во самото прашање, се работи за искуства во врска со Moneybookers во Македонија, а не надвор од Македонија, верувам дека на колешката и е познато функционирањето на Moneybookers во земјата каде што живее, па се надевам дека таа тоа и ќе ни го потврди. Во секој случај, би било добро доколку сакате Вие да ни пренесете Ваши искуства во врска со наплата на Ваши побарувања, дали преку Moneybookers или кој било друг начин.

Срдечен поздрав,
Габриела
Collapse


 

Emilija Ivanovska  Identity Verified
United States
Local time: 19:35
English to Macedonian
+ ...
TOPIC STARTER
во Македонија Nov 14, 2007

Dragomir Kovacevic wrote:


Колегинице, постављате питање како функционира тај маниброкерс, а живите у земљи у којој он функционира. предлажем да мало то сама испитате, и видите како то иде. Осетите како је, колико пута ќе вас преварити они, колико пута ќе вам упропастити рачун разни малициозни и докони типови.

Во Македонија не функционира и боље је што је тако. Још вам само то треба! Леп поздрав. Д


Драгомир,

Знам како функционира во земјата во која моментално живеам. Користам Paypal, што е ист концепт како Moneybookers, веќе 3 години, и досега немам поплаки од никаков вид. Никој не ми ја упропастил сметката и не ме прелагал. Мене ме интересира какво е искуството со овие видови на плаќање доколку дејноста се врши во Македонија.

Thanks


 

Nenad Hristoski
Local time: 01:35
moneybookers vo Makedonija Sep 18, 2009

Zdravo na site.
dali nekoj od Vas moze da mi dade informacija preku koja banka se vrsi naplata/isplata na moneybookers tuka vo Makedonija?.
Fala Vi odnapred
pozdrav


 

Vlatko
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
Visa и Mastercard Sep 23, 2009

Сите кои подржуваат работа преку Visa и Mastercard. Тутунска, стопанска,...

 

Irena Dukoska Kjupev
Local time: 01:35
Japanese to English
+ ...
Да ја заживеам темава Jul 26, 2012

Бидејќи скоро отворив сметка на moneybookers ве молам да ми помогнете малку.

КОИ точно податоци треба да ги дадам на тој што ми уплатува пари?

Дали само име и презиме или треба и други податоци?


Барав вакви информации на нивната страна ама ништо не најдов (или се изгубив во темата)Поздрав,

Ирена

[Уредено на 2012-07-26 15:35 GMT]


 

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
Адреса Jul 26, 2012

Мислам дека е доволно на клиентот да му испратите фактура во која ќе назначите дека сакате да ви исплати преку moneybookers и да ја наведете имејл адресата на која гласи вашата сметка кај money bookers.

И тоа би било се.

Поздрав,

Шерефедин


 

Irena Dukoska Kjupev
Local time: 01:35
Japanese to English
+ ...
Благодарам Jul 26, 2012

Ви благодарам за одговорот.

Поздрав,

Ирена


 

Maja_K  Identity Verified
Germany
Local time: 01:35
English to Macedonian
+ ...
Повлекување средства од Moneybookers Dec 20, 2012

@Irena Dukoska:

Bidejki kaza deka si otvorila smetka na Moneybookers, moze li te molam da mi kazes kakvo iskustvo imas so povlekuvanje sredstva od takov account? (koi podatoci gi baraat pri povlekuvanje, kolku vreme e potrebno za parite da se prefrlat od Moneybookers na bankarska smetka, THE FEES (najbitno) ....) Jas imam smetka na Moneybookers, no dosega ne sum pravela povlekuvanja i ne znam kako navistina odat tie raboti.. Proveruvav i istrazuvav po forumi za Moneybookers, i izleg
... See more
@Irena Dukoska:

Bidejki kaza deka si otvorila smetka na Moneybookers, moze li te molam da mi kazes kakvo iskustvo imas so povlekuvanje sredstva od takov account? (koi podatoci gi baraat pri povlekuvanje, kolku vreme e potrebno za parite da se prefrlat od Moneybookers na bankarska smetka, THE FEES (najbitno) ....) Jas imam smetka na Moneybookers, no dosega ne sum pravela povlekuvanja i ne znam kako navistina odat tie raboti.. Proveruvav i istrazuvav po forumi za Moneybookers, i izleguva deka ima sekakvi iskustva, pa me interesira da doznaam od prva raka za nekoj od Mkd kako gi zavrsil tie raboti...

Fala odnapred i pozdrav,
Maja
Collapse


 

Boban Stevanovski
Local time: 01:35
German to Macedonian
+ ...
Плаќање во Македонија May 2, 2013

Почитувани

Ако имате VISA картичка од било која банка, земете IBAN код и тогаш ќе можете да вршите наплата. Се разбира, не заборавајте да плаќате персонален данок на секој прилив. Приливот е врз база на едноставен договор помеѓу вас и клиентот и во склоп на договорот ќе до
... See more
Почитувани

Ако имате VISA картичка од било која банка, земете IBAN код и тогаш ќе можете да вршите наплата. Се разбира, не заборавајте да плаќате персонален данок на секој прилив. Приливот е врз база на едноставен договор помеѓу вас и клиентот и во склоп на договорот ќе доставитеи тн. Payment Request што е исто што и фактура. Договорот направете го вие и доставете го до фирмата со која работите.

Никогаш не сум имал проблем со наплата.
Зошто ви е потребен PayPal или Moneybookers?

Освен ако сакате да се обидете некако да избегнет данок...

Ах, да. Имаше фирма која инсистираше на наплата преку PayPal зашто сакаше да избегне одредени давачки, во што се сомневам дека е можно, па наплатат ја извршија преку WesterUnion и платија провизија прилично голема.
Collapse


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Milena Chkripeska[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Плаќање преку Moneybookers во Македонија

Advanced search


SDL MultiTerm 2021
One central location to store and manage multilingual terminology.

By providing access to all those involved in applying terminology (such as engineers, marketers, translators, and terminologists), our terminology management solution ensures consistent and high-quality content from source through to translation.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search