Лекторирање
Thread poster: Rodna Ruskovska

Rodna Ruskovska  Identity Verified
Macedonia (FYROM)
Local time: 05:59
Member
Macedonian to English
+ ...
Jan 8, 2008

Денеска добив назад мој текст лекториран од некој Проз преведувач од македонски на англиски.

Не можев да поверувам што правел лекторот!

Можеби грешам, но сметам дека се додека преводот не го носи значењето во погрешна насока, т.е. не е погрешен превод или не е нејасен (освен ако и самиот изворен текст не е нејасен исто така - во тој случај според мене и преводот треба да ја одразува таа нејаснотија), не треба да се менува, иако ние самите можеби би одбрале друго решение за да го кажеме истото што нашиот колега преведувач веќе го кажал.

Сметам дека при лекторирање на еден текст, лекторот не треба да се прави паметен и да поправа и нешто што едноставно е одлика на различен стил на изразување!!! Исто така сметам дека не мора слепо да се држи до оригиналот - тука пред се мислам на употребата на фрази, доколку преведената фраза добро ја исполнува својата функција иако не ги содржи истите зборови како и изворната фраза...

Баш ме интересира кои се вашите размислувања за ова... Сигурна сум дека постојат многу различни размислувања и сигурна сум дека сите тие држат до некаде, но како да се постигне максимална објективност со минимална субјективност!!? Кои би биле тие критериуми... ? Кои се вашите критериуми? Во секој случај еден од моите најглавни принципи кога лекторирам текст е да интервенирам колку што е можно помалку. И никогаш не треба да се заборави дека кога лекторираме - т.е. оценуваме некого - нивната работна судбина донекаде ја држиме во раце!

Поздрав и среќна нова
Р.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Milena Čkripeska[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Лекторирање

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search