NUF-fungerer dette i praksis?
Thread poster: Ivan Eikås Skjøstad

Ivan Eikås Skjøstad  Identity Verified
Norway
Local time: 15:23
Member (2002)
English to Norwegian
+ ...
Jul 11, 2004

http://www.orapp.no/oversikt/Argang_2004/10854/rapport/10888

Leste en artikkel (se lenke over), og lurer på hva dere synes om denne "selskapsformen". Er det virkelig mulig å slippe å sende inn regnskap, få ta ut utbytte når det passer, og samtidig slippe med 28% skatt?!

Og ikke minst: Hva skjer når en er en "Norsk avdeling av Utenlandsk Foretak (NUF)" i forhold til MVA for oppdrag i utlandet eller i Norge for den saks skyld?

Dersom noen har synspunkter eller erfaringer hadde det vært interessant å høre.

EDIT: En må sende inn regnskap, men slipper med "redusert regnskapsplikt" slik tilfellet er med enkeltpersonforetak (som det nå visstnok heter).

[Edited at 2004-07-12 22:50]


 

Per Riise  Identity Verified
Norway
Local time: 15:23
Member (2003)
English to Norwegian
+ ...
NUF Jul 12, 2004

Dette så riktig interessant ut. Problemet blir vel at:
"For å kunne hevde at selskapet er kontrollert fra utlandet, bør styremedlem(er) ha skatteplikt utenfor Norge". Da bør vel oversettere bare organisere seg slik at vi er styremedlemmer for hverandreicon_smile.gif.


 

Torhild Øien
Local time: 15:23
Swedish to Norwegian
+ ...
NUF - sent ute, men... Oct 20, 2004

Prøv å ringe Kompetansesenteret for idé- og forretningsutvikling, tlf 23 23 39 60. De har undersøkt nærmere om dette.

 

noned
Netherlands
Local time: 15:23
Norwegian to Dutch
+ ...
NUF på ProZ.com? Nov 24, 2004

Leste nettopp hjemmesidene til ProZ.com-kollega John Vikan (www.proz.com/pro/67013), der det blant annet tilbys hjelp til "å etablere et engelsk aksjeselskap, med eget datterselskap i Norge" for folk som "synes at kravet til aksjekapital på 100.000 kroner er høyt". Mon tro om han stor pågang?

Vidar H


 

John Vikan  Identity Verified
Local time: 15:23
Danish to Norwegian
+ ...
Noen forklaringer Dec 7, 2004

noned wrote:

Leste nettopp hjemmesidene til ProZ.com-kollega John Vikan (www.proz.com/pro/67013), der det blant annet tilbys hjelp til "å etablere et engelsk aksjeselskap, med eget datterselskap i Norge" for folk som "synes at kravet til aksjekapital på 100.000 kroner er høyt". Mon tro om han stor pågang?

Vidar H


Ja, det er en viss pågang,men ikke fra så mange oversettere.
Og for ordens skyld: NUF er ingen "skatteparadisløsning".
Selskapsmodellen er slik:
1: Det etableres et LTD i England. Dette er regulert av den engelske aksjeloven, som blant annet har minstekrav til aksjekapital på 1 pund. Det er ikke noe krav til aktivitet i det engelske selskapet, men det finnes en viss rapporteringsplikt til engelske myndigheter. Blant annet derfor er det også nødvendig å ha en adresse i England. Om man ikke har en slektning etc. kan man "leie" en slik adresse, prisen ligger vanligvis på 2000 - 3000 pr. år. Det er også fordelaktig å ha en avtale om sekretærtjenester etc.

2: Dette selskapet etablerer et norsk datterselskap. Etter EØS-avtalen har dette selskapet de samme rettigheter som et norsk aksjeselskap, men noen færre plikter. Bl.a. slipper man innenfor visse grenser for omsetning (5 mill) og antall ansatte å ha revisor, og man slipper også å sende regnskapet til Brønnøysund. Kostnadene til revisor for et lite selskap kommer fort opp i 15000 - 20000 pr. år.

3: Det norske selskapet må naturligvis føre regnskaper, levere selvangivelse til norske skattemyndigheter og kan bli ilignet selskapsskatt på overskudd osv. Denne er vel på 28 prosent, tror jeg. Det finnes naturligvis muligheter for overføring mellom det norske og engelske selskapet, men jeg vet ikke om den engelske skatteloven er mer gunstig enn det norske med tanke på hvor høy skatt man kan få.

4: Det må være en grundig vurdering bak om man vil satse på dette i forhold til å etablere norsk as eller være næringsdrive nde. Fordelen i forhold til as ligger først og fremst i at man slipper å binde 100.000 kroner i aksjekapital. I forhold til å være personlig næringsdrivende er den største fordelen at ved å være ansatt i selskapet kommer man bedre ut når det gjelder sykepenger etc.
På den annen side er det noen kostnader og litt arbeid i forhold til det engelske selskapet, som også må tas med i vurderingen.

Jeg vil hverken anbefale eller advare mot NUF-formen, dette er noe den enkelte må vurdere på egen hånd og ut fra sin egen situasjon. Imidlertid står jeg gjerne til disposisjon dersom noen ønsker mer utfyllende informasjon og hjelp omkring dette.


 

Eivind Lilleskjaeret  Identity Verified
Local time: 15:23
Member (2004)
English to Norwegian
+ ...
arbeidsgiveravgift Dec 10, 2004

Hei John, og takk for det informative innlegget. Dette er vel et elementært spørsmål, men jeg våger meg utpå:
Fordelene ved å være ansatt kommer vel ikke gratis? Eller slipper man som NUF å betale arbeidsgiveravgift på lønn til seg selv?

Hilsen Eivind


 


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


NUF-fungerer dette i praksis?

Advanced search


Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search