Dziś wchodzi w życie.... Thread poster: Mariusz Studzinski
|
Dla przypomnienia: dziś wchodzi w życie nowa ustawa o tłumaczach przysięgłych:
Za Rzeczpospolitą:
TŁUMACZE PRZYSIĘGLI
- ustawa o zawodzie tłumacza przysięgłego (Dz. U. z 2004 r. nr 273, poz. 2702);
- sześć aktów wykonawczych do tej ustawy autorstwa ministra sprawiedliwości dotyczących: Państwowej Komisji Egzaminacyjnej do przeprowadzania egzaminu na tłumacza przysięgłego; wysokości opłaty egzaminacyjnej; sposobu przeprowadzania egzami... See more Dla przypomnienia: dziś wchodzi w życie nowa ustawa o tłumaczach przysięgłych:
Za Rzeczpospolitą:
TŁUMACZE PRZYSIĘGLI
- ustawa o zawodzie tłumacza przysięgłego (Dz. U. z 2004 r. nr 273, poz. 2702);
- sześć aktów wykonawczych do tej ustawy autorstwa ministra sprawiedliwości dotyczących: Państwowej Komisji Egzaminacyjnej do przeprowadzania egzaminu na tłumacza przysięgłego; wysokości opłaty egzaminacyjnej; sposobu przeprowadzania egzaminu; wzoru świadectwa potwierdzającego uprawnienia do wykonywania tego zawodu oraz sposobu prowadzenia listy tłumaczy przysięgłych; wynagrodzenia za czynności tłumacza przysięgłego; Komisji Odpowiedzialności Zawodowej (Dz. U. nr 15, poz. 127 -132); wskazane akty weszły w życie 26 stycznia
Niestety na stronie sejmowej nie ma jeszcze tekstu Dz.U. Nr. 15. z tego roku. ▲ Collapse | | | Katarzyna Proctor, Dr. (X) United States Local time: 05:10 Chinese to Polish + ...
ustawa jest tu:www.tepis.org.pl/
kliknij:
wazne wiadomosci z ostatniej chwili...komunikaty
best wishes,
Kasia. | | | Ja tylko jestem ciekawa ... | Jan 30, 2005 |
... czy organizacyjnie będzie jak przedtem.
Ponieważ moja pieczęć przysięgłego przez oh-naście lat używania straciła nieco walorów użytkowych, postanowiłam kiedyś zafundowac sobie nową. Zadzwoniłam do sądu z pytaniem, jak mam to załatwić, i cóż usłyszałam? "Składa Pani podanie wraz ze starą pieczęcią i czeka trzy miesiące". Chyba jasne, że zrezygnowałam.
A wymiana pieczęci nas czeka, bo wzór będzie inny (określenie języka na środku, nie w otoku). W... See more ... czy organizacyjnie będzie jak przedtem.
Ponieważ moja pieczęć przysięgłego przez oh-naście lat używania straciła nieco walorów użytkowych, postanowiłam kiedyś zafundowac sobie nową. Zadzwoniłam do sądu z pytaniem, jak mam to załatwić, i cóż usłyszałam? "Składa Pani podanie wraz ze starą pieczęcią i czeka trzy miesiące". Chyba jasne, że zrezygnowałam.
A wymiana pieczęci nas czeka, bo wzór będzie inny (określenie języka na środku, nie w otoku). Wykonawca ten sam - mennica. No i z powodu masowości pewnie nie 3 miesiace, tylko pół roku. Będzie ciekawie ... ▲ Collapse | | | Jerzy Czopik Germany Local time: 14:10 Member (2003) Polish to German + ... Wy to tak poważnie... | Jan 30, 2005 |
z tą mennicą i wzorem pieczęci? To jest regulowane?
Bo w Niemczech nie ma nawet standardu, czy język w otoku, czy w środku, podawać adres czy nie itp.
A pieczątkę robisz gdziekolwiek, choćby w ekspresie w najbliższym hipermarkecie...
Jerzy | |
|
|
Ano poważnie, niestety | Jan 31, 2005 |
Jerzy Czopik wrote:
z tą mennicą i wzorem pieczęci? To jest regulowane?
Bo w Niemczech nie ma nawet standardu, czy język w otoku, czy w środku, podawać adres czy nie itp.
A pieczątkę robisz gdziekolwiek, choćby w ekspresie w najbliższym hipermarkecie...
Jerzy
Poczytaj ustawę:
Art. 18.
Do poświadczania tłumaczeń oraz poświadczania odpisów pism tłumacz przysięgły używa pieczęci, zawierającej w otoku jego imię i nazwisko, a w środku wskazanie języka, w zakresie którego ma uprawnienia oraz pozycję na liście tłumaczy przysięgłych, o której mowa w art. 6 ust. 2. Pieczęć zamawia, na koszt tłumacza przysięgłego, Minister Sprawiedliwości w Mennicy Państwowej.
Nie ma lekko.
A u Niemców zawsze była swoboda i bezhołowie, tylko marketing Ordnungu mają opanowany. | | | Jerzy Czopik Germany Local time: 14:10 Member (2003) Polish to German + ... Jednak emigracja ma swoje zalety | Jan 31, 2005 |
Tylko ten Wasz podatek 19% mi się bardzo podoba.
Ale cała reszta - aż mnie ciarki przechodzą, jak pomyślę, ile bym się musiał nagimnastykować, żeby rozliczyć samochód, papier, drukarkę, pecety itd...
No to trzymam za Was kciuki
J. | | | Uświadom mnie biedną | Jan 31, 2005 |
Jerzy Czopik wrote:
Ale cała reszta - aż mnie ciarki przechodzą, jak pomyślę, ile bym się musiał nagimnastykować, żeby rozliczyć samochód, papier, drukarkę, pecety itd...
J.
Ja wiem, że nie na temat, ale oczka mi się otworzyły szeroko ze zdumienia. To ty nie musisz rozliczać kosztów? I płacisz podatek obrotowy, a nie dochodowy? Ja w kwestiach giermańskich przepisów niekumata, więc objaśnij mnie z grubsza. Może się przeniosę, daleko nie mam, co to jest te 60 km. | | | Jerzy Czopik Germany Local time: 14:10 Member (2003) Polish to German + ... Bardzo z grubsza i od laika | Jan 31, 2005 |
bo od tych prawdziwych przepisów jest nasz Steuerberater
Działa to tak:
Wystawiam fakturę za usługę (forma mniej więcej dowolna), podaję na niej rodzaj, ilość, termin przyjęcia i termin wykonania zlecenia, swój numer NIP, naliczam VAT i wysyłam do klienta.
Klient płaci - strona przychodów zamknięta, w zasadzie nic dodać nic ująć, myślę, że w Polsce jest tak samo. Tylko ja nie potrzeb... See more bo od tych prawdziwych przepisów jest nasz Steuerberater
Działa to tak:
Wystawiam fakturę za usługę (forma mniej więcej dowolna), podaję na niej rodzaj, ilość, termin przyjęcia i termin wykonania zlecenia, swój numer NIP, naliczam VAT i wysyłam do klienta.
Klient płaci - strona przychodów zamknięta, w zasadzie nic dodać nic ująć, myślę, że w Polsce jest tak samo. Tylko ja nie potrzebuję podpisu klienta na fakturze.
VAT rozliczam raz w miesiącu i odporwadzam do skarbówki.
Dochodowy płacę kwartalnie zaliczkowo, rozliczam na koniec roku.
Strona rozchodów:
Papier, toner i inne drobiazgi idą od razu w kozty, sposób poniżej (podchodzą pod tzw. geringwertige Wirtschaftsgueter GWG). Auto, meble, komputer itp. amortyzuję przez określony czas. Auto np. na lat pięć, meble chyba dziesięć itp.
Oprócz tego rozliczam np. koszty telefonu ryczałtem, bo mamy prywatny i firmowy kupą, więc już od lat odliczam od kosztów telefonu niewielki procent na użytek prywatny, reszta idzie w koszty. Komórka w 100%, włącznie z zakupem nowego aparatu.
Rozliczenie działa na tej zasadzie: gdy kupuję coś za kwotę 116 Euro, to od przypadającej do odprowadzenia kwoty VAT odliczam w całości te 16 Euro VAT-u z tej ceny. Jeżeli jest to rzecz, która w pełni jest przypisana mojej działalności gospodarczej (np. biurko), to mimo amortyzacji przez x lat, VAT z kwoty zakupu odliczam od razu.
Jeżeli chodzi o stronę dochodową, to przy rozliczeniu rocznym (tylko takie jest) od obrotów brutto odliczam zapłacony w danym roku podatek VAT, moje koszty prowadzenia działalności (tzn. sumę faktur za papier i inne drobiazgi, odpowiedni procent faktur za telefon, koszty komórki, ratę amortyzacyjną za auto za ten rok, za meble itp., ubezpieczenia i co tam jeszcze. Co zostaje, to zysk, któren idzie do opadtkowania.
Z grubsza tyle - niby nieskomplikowane, ale dość dużo pracy się za tym kryje.
Chętnie odpowiem na dalsze pytania - oczywiście bez gwarancji 100% prawidłowości, bo to jak piszę wersja dla laika. Ale przez początkowy okres działalności gospodarczej, jeszcze w czasach studenckich i przed kupieniem domu sam to robiłem w oparciu o wyżej opsiany schemat i działało.
Pozdrawiam
Jerzy ▲ Collapse | |
|
|
Magda Dziadosz Poland Local time: 14:10 Member (2004) English to Polish + ... No to my za Ciebie też trzymamy ;) | Jan 31, 2005 |
Jerzy Czopik wrote:
Ale cała reszta - aż mnie ciarki przechodzą, jak pomy�lę, ile bym się musiał nagimnastykować, żeby rozliczyć samochód, papier, drukarkę, pecety itd...
J.
Z tego co piszesz to gimnastykujesz się dokładnie tak samo jak my - żadnych różnic nie widzę.
Magda | | | Jerzy Czopik Germany Local time: 14:10 Member (2003) Polish to German + ...
Bo np. nie muszę czekać na podpis klienta pod fakturą.
Odpisywania kosztów paliwa i VAT-u z tych kosztów nie muszę uzasadnić. Ale może masz i rację, pewnie patrząc z daleka wszystko wygląda skomplikowanie, a jak się to robi na stałe, przestaje być takie.
Mimo to - nadal podtrzymuję, że wolałbym płacić liniowo 19% i się z większością rzeczy nie gimnastykować.
Pieczątkę przysięgłego w każdym razie robiłem w tym samym miejscu, co tablice rejestracyjne... See more Bo np. nie muszę czekać na podpis klienta pod fakturą.
Odpisywania kosztów paliwa i VAT-u z tych kosztów nie muszę uzasadnić. Ale może masz i rację, pewnie patrząc z daleka wszystko wygląda skomplikowanie, a jak się to robi na stałe, przestaje być takie.
Mimo to - nadal podtrzymuję, że wolałbym płacić liniowo 19% i się z większością rzeczy nie gimnastykować.
Pieczątkę przysięgłego w każdym razie robiłem w tym samym miejscu, co tablice rejestracyjne do samochodu - oferują bowiem w jedno i drugie. I nawet się mnie nie zapytali o papierek ze sądu.
J. ▲ Collapse | | | nie jest tak źle | Jan 31, 2005 |
Jerzy Czopik wrote:
Pieczątkę przysięgłego w każdym razie robiłem w tym samym miejscu, co tablice rejestracyjne do samochodu - oferują bowiem w jedno i drugie. I nawet się mnie nie zapytali o papierek ze sądu.
J.
No to w Polsce nie tak źle, podpisu już nie potrzeba pod fakturą, kosztów paliwa nie musisz uzasadniać, jeżeli auto jest na firmę. A sam podatek liniowy 19% jest również o tyle korzystny, że koszty działalności firmy pozostają kosztami, czyli wszystko wliczasz jak dotychczas, tyle, że nie możesz potem zastosowac ulg jak inne osoby fizyczne. Może pewne rzeczy pominąłem, ale tak to zdaje się z grubsza wygląda.
Dobrej nocy
Piotr | | | Jerzy Czopik Germany Local time: 14:10 Member (2003) Polish to German + ... To może ja się przeniosę :-) | Jan 31, 2005 |
Piotr Sawiec wrote:
Jerzy Czopik wrote:
J.
No to w Polsce nie tak źle, podpisu już nie potrzeba pod fakturą, kosztów paliwa nie musisz uzasadniać, jeżeli auto jest na firmę. A sam podatek liniowy 19% jest również o tyle korzystny, że koszty działalności firmy pozostają kosztami, czyli wszystko wliczasz jak dotychczas, tyle, że nie możesz potem zastosowac ulg jak inne osoby fizyczne. Może pewne rzeczy pominąłem, ale tak to zdaje się z grubsza wygląda.
Dobrej nocy
Piotr
Czyli raj na ziemi - za wyjątkiem tej przysięgłości...
A nawet śmiem wątpić, czy mógłbym, przecież nie mam bumagi, czyli wykształcenia lingwistycznego...
OK, dość tego of-topicu tutaj, przepraszam.
J. | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Dziś wchodzi w życie.... Protemos translation business management system |
---|
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!
The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.
More info » |
| Trados Business Manager Lite |
---|
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |