Intrebare pentru colegii care isi incaseaza onorariile pe microintreprindere
Thread poster: Alexandru Molla

Alexandru Molla
Romania
Local time: 05:21
English to Romanian
+ ...
May 30, 2008

Buna ziua!
Am o intrebare: cum justificati dvs. banii microintreprinderii proprii, cheltuiti in interes personal? Adica exista bani care se pot scoate din firma pentru a achita cheltuielile inregistrate pentru functionarea firmei (chirie, intretinere, telefoane, masina, benzina, papetarie, etc.), apoi sumele de bani aferente salariului pe cartea de munca (cine are) si apoi, daca asociatul unic mai are nevoie de bani, cum ii "scoate" legal din firma?

Exista 2 scenarii: 1. asociatul unic al unei microintreprinderi poate cheltui orice suma de bani, ca "avansuri spre decontare", trebuind sa ia facturi si bonuri pentru sumele respective si urmand ca in anul fiscal urmator sa se faca regularizare. 2. asociatul unic al microintreprinderii poate scoate din firma numai banii necesari pentru cheltuielile de functionare ale firmei si banii aferenti salariului pe care si-l plateste; nu se permite scoaterea nici unor alte sume. Daca totusi se scot alte sume, aceste sunt impozitate cu 16% si/sau trebuie sa existe in "casierie" in cazul unui control.

Al doilea scenariu prezentat este sustinut de cei mai multi contabili cu care am discutat. Inteleg argumentele lor, insa principiile respective contrazic insasi ideea pentru care s-au reglementat microintreprinderile, in urma cu ani buni, cand au avut loc disponibilizari masive.

Dumneavoastra cum procedati?


 

mihaim
Local time: 05:21
English to Romanian
+ ...
Spinoasa problema... May 30, 2008

...cel putin pentru mine. Mi se pare putin ciudat sa nu poti beneficia (intr-o proportie cat mai mare) de veniturile microintreprinderii (adica, la urma urmelor, alte tale). Eu am auzit de o varianta conform careia nu poti scoate dintr-o "micro" mai mult de 5000 de euro pe an. Si daca in anul acela esti productiv si "faci" 15.000 de euro, sa zicem? Ce faci cu restul de 10.000? Ii lasi cadou la stat? Ca doar i-ai muncit, nu?

Mai exista si varianta cu dividendele, la care iarasi trebuie sa platesti un impozit..., dar, daca stai sa te gandesti, veniturile microintreprinderii sunt 100% veniturile tale, traiesti de pe urma lor... cum faci sa justifici, de exemplu, cheltuielile pentru care n-ai cum sa iei bon de decont, ca de exemplu alimentele?

E chiar ciudata problema. Sincer sa fiu, nici eu nu prea am solutii, as fi curios ce parere mai au si altii aflati in situatia noastra...


 

Alexandru Molla
Romania
Local time: 05:21
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
încasarea dividendelor Jun 1, 2008

Multumesc pentru raspunsicon_smile.gif

Dividendele le poti incasa fie in cursul exercitiului financiar, fie dupa intocmirea bilantului, in anul urmator. Problema e k majoritatea contabililor nu sunt de acord cu acordarea de dividende ca avansuri spre decontare, spunand ca nu e legal. Alti contabili spun k e legal. Unde e adevarul? Pana la urma ma duc la Garda Financiara si intreb, alta solutie nu vadicon_smile.gif

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2008-06-02 08:07]


 

Finlegal (X)  Identity Verified
United Kingdom
English to Romanian
+ ...
DUPA incheierea exercitiului financiar Jun 2, 2008

Distribuirea dividendelor în cursul exerciţiului financiar se sancţionează astfel:

" Art. 272_1

Se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal societăţii, care:

1. răspândeşte ştiri false sau întrebuinţează alte mijloace frauduloase care au ca efect mărirea ori scăderea valorii acţiunilor sau a obligaţiunilor societăţii ori a altor titluri ce îi aparţin, în scopul obţinerii, pentru el pentru alte persoane, a unui folos în paguba societăţii;

2. încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsă de situaţie financiară sau contrarii celor rezultate din aceasta."

Legea societatilor comerciale 31/1990.

[Edited at 2008-06-02 09:54]


 

Alexandru Molla
Romania
Local time: 05:21
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Mulţumesc Jun 2, 2008

Vă mulţumesc pentru răspuns. Mi-am închipuit un moment, cu naivitateicon_smile.gif, că pentru o microîntreprindere situaţia este puţin mai flexibilă decât la Vodafone, Sidex sau alţi "monştri"icon_smile.gif Toate bune!

 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Intrebare pentru colegii care isi incaseaza onorariile pe microintreprindere

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search