Contribuţii la stat în afară de impozitul pe venit
Thread poster: maia mititelu

maia mititelu
Canada
Local time: 00:34
Italian to Romanian
+ ...
Aug 1, 2008

Buna ziua,
Va adresez o intrebare mai delicata:
Cei care sunt traducatori autorizati poate se confrunta cu problema mea si stiu sa-mi raspunda.
Eu sunt angajata unei societati in cadrul careia desfasor o activitate care nu are legatura cu traducerile. Normal, angajatorul imi plateste contributiile lunar catre stat (sanatate, pensii, etc). In paralel insa , mai desfasor si activitate de traducator autorizat - deci pe cont propriu: sunt inregistrata la adm. fin. si platesc impozit asa cum e corect.
Si acum vine intrebarea: in situatia in care sunt si salariata dar si trad. autorizat, sunt obligata sa mai platesc si din veniturile mele de traducator contributia la sanatate, in afara de impozitul pe venit?
Daca nu platesc, cam ce credeti ?(vorbesc de cei care chiar sunt in situatia asta)
Multumesc mult


[Subject edited by staff or moderator 2008-08-02 07:50]


 

Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 07:34
English to Romanian
+ ...
Da Aug 2, 2008

maia mititelu wrote:
Si acum vine intrebarea: in situatia in care sunt si salariata dar si trad. autorizat, sunt obligata sa mai platesc si din veniturile mele de traducator contributia la sanatate, in afara de impozitul pe venit?


Legea spune că da. Pentru detalii îţi recomand să citeşti acest topic:http://www.proz.com/forum/romanian/76949-[pfa]_contribuţii_pfa-page4.html


 

Emina Popovici  Identity Verified
Sweden
Local time: 06:34
English to Romanian
+ ...
nu neapărat şi pensia Aug 4, 2008

Trebuie să te duci şi să vorbeşti cu cei de la Casa de Pensii. Dacă venitul tău din activitatea de PFA nu depăşeşte o anumită sumă (nu mai ştiu cât e acum, dar te informează ei) atunci duci dovada (declaraţia de venit de la Finanţe) şi depui o cerere şi nu mai plăteşti.

 

maia mititelu
Canada
Local time: 00:34
Italian to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
multumesc Aug 5, 2008

Va multumesc pentru lamuriri

 

Monika Silea  Identity Verified
Romania
Local time: 07:34
English to Romanian
+ ...
Pensie vs Sanatate Aug 5, 2008

In conditiile dvs., adica angajata cu carnet de munca, aveti deja un contract cu Casa de Pensii si angajatorul face platile necesare. Din activitatea separata de PFA nu e nevoie sa platiti. Ar fi trebuit doar daca era singura sursa de venit.
Spre deosebire, contributia la Asigurarile de Sanatate se plateste in baza tuturor veniturilor obtinute de o persoana. practic se plateste pentru toate veniturile impozabile. Trebuie sa mergeti la ei si va vor spune ce aveti de facut.
Eu, cand am aflat ca trebuie sa fac aceasta plata, am mers la ei si aveam activitate deja de vreo 2 ani de zile. Mi-au facut calcul retroactiv, am platit ceva atunci si cand am intrebat 'what next?' au zis ca pentru viitor, sa merg acasa si sa astept ca ma vor contacta. Asta era acum vreo doi ani (cred). Presupun ca va trebui sa-mi mai fac odata drum pre la ei sa mai platesc.
Singurul lucru care ma determina sa fac acest lucru este ca cine stie ce control le vine pe chelie sa faca, si se trezesc ca traducatoarea icsulescu nu si-a mai platit contributia pentru un venit fabulos de 500 lei / an din activitati suplimentare. Si paza buna trece primejdia rea... zice o vorba din batrani. Si stiu ei batranii ce vorbesc!


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Contribuţii la stat în afară de impozitul pe venit

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search