Pages in topic:   [1 2] >
Concediu de maternitate - Am voie să lucrez ca PFA?
Thread poster: andreeajump

andreeajump
Romania
Local time: 13:42
English to Romanian
Jan 30, 2009

Buna,

Ma aflu in concediu de maternitate - crestere copil pana la doi ani, si vreau sa stiu daca am voie sa lucrez acasa ca PFA? In acest caz mai am dreptul la indemnizatia de maternitate?

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2009-02-10 07:54 GMT]


 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 13:42
English to German
+ ...
Nope! Jan 31, 2009

andreeajump wrote:

Buna,

Ma aflu in concediu de maternitate - crestere copil pana la doi ani, si vreau sa stiu daca am voie sa lucrez acasa ca PFA? In acest caz mai am dreptul la indemnizatia de maternitate?


 

Carmen Sologon  Identity Verified
Local time: 13:42
Italian to Romanian
+ ...
raspuns si apel la experienta voastra Feb 2, 2009

Buna la toata lumea,

Andreea, stiu ca indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda numai in conditiile in care beneficiarul nu are niciun fel de venit profesional. Recent, am fost la Camera de Munca, unde am primit si confirmarea acestui lucru. Concluzia este ca daca lucram acasa ca PFA, nu avem dreptul la indemnizatie, ci numai la acel stimulent de 100 ron, care se acorda in cazul intoarcerii la munca inainte de sfarsitul celor 2 ani.

Avand in vedere ca lucrurile stau astfel, vin si eu cu povestea mea - intentionam sa deschid un fir nou, insa daca tot a inceput Andreea, mi-am spus ca e in regula sa continui aici.
Voi incerca sa sintetizez ceea ce ma framanta, sperand ca sunt printre noi colegi care au trecut sau vor trece prin asta si pot sa-mi dea un sfat:

Si eu, ca multa lume, lucrez cu carte de munca si mai am venituri din activitatea de PFA, pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei. Ma astept ca in a doua parte a acestui an sa intru in concediu de crestere a copilului. Acum ca indemnizatia este 85% din veniturile nete, suma este suficient de mare incat sa merite ca pentru o perioada de timp sa beneficiez de ea si sa suspend orice activitate profesionala. Cunoscand experienta neplacuta a unei prietene, aflata intr-o situatie similara (a fost nevoita si a acceptat sa ceara anularea autorizatiei de traducator!), am pornit sa ma interesez din timp. Am sunat la Min. Just., am fost la Adm. Fin., la primarie si in final la Camera de Munca. La Min. Just. mi-au spus clar ca autorizatia nu se poate suspenda, ci doar anula. La finante aflu ca nu se poate suspenda, ci doar inchide PFA-ul, cu anularea autorizatiei (!). La Camera de Munca mi se prezita cazurile colegilor care au alte profesii liberale (se depune autorizatia la organul emitent si se re-intra in posesia ei ulterior) si mi se explica faptul ca ma priveste cum rezolv cu cei care mi-au emis autorizatia, adica M.J., asa incat acestia sa accepte suspendarea acesteia. Ma asigura ca daca nu le demonstrez suspendarea autorizatiei, nu voi primi indemnizatia.

Inainte de a face alte demersuri, as aprecia mult parerile voastre. Este oare situatia chiar atat de incurcata sau rezolvarea e mai simpla decat pare si-mi scapa ceva? Sa fie oare ca pana acum nu s-a discutat despre asta pentru ca valoarea indemnizatiei nu merita efortul?

Va multumesc si va doresc numai bine!


 

Irina Lazarescu  Identity Verified
Romania
Local time: 13:42
English to Romanian
+ ...
menţiuni Feb 2, 2009

Legea nr. 178 din 4.11.1997, publicata in Monitorul Oficial nr. 305 din 10.11.1997 menţionează:

Art. 6.
(1) Autorizarea ca interpret si/sau traducator, dobandita in conditiile prezentei legi, inceteaza in urmatoarele cazuri:
a) la cerere;
b) prin modificarea oricareia dintre conditiile prevazute la art. 3;
c) pentru incapacitate profesionala, sesizata in scris de beneficiar;
d) pentru refuzuri repetate si nejustificate de a presta serviciile solicitate.
(2) Incetarea autorizarii ca interpret si/sau traducator se verifica de catre Ministerul Justitiei si se constata prin ordin al ministrului justitiei, care se comunica persoanei in cauza.

Pe form apar foarte des discuţii despre eliberarea atorizaţiei in perioada celor 60 de zile luni de la depunerea actelor. Cred ca poţi evita anularea -la cerere-printr-o declaraţie notariala conform căreia nu vei folosi autorizaţia in scopuri PFA în perioada concediului de maternitate si a celui pentru îngrijirea copilului pana la 2 ani .
Cred ca poţi discuta cu inspectorul fiscal care se ocupa de tine despre un sablon de formulare a declaraţiei in faţa notarului.
Mult succes si un bb sanatos , de care să te bucuri


 

andreeajump
Romania
Local time: 13:42
English to Romanian
TOPIC STARTER
Multumiri Feb 3, 2009

Multumesc Carmen_I pentru raspuns,
Si eu banuiam acelasi lucru, dar nu eram sigura.
Ti-am citit si problema ta, si nu stiu daca te ajuta foarte mult ce am sa-ti spun, dar cred ca Irina are dreptate cu evitarea anularii pentru ca eu am autorizatia de la MJ, dar nu am profesat niciodataca PFA. Mi-am luat autorizatia numai pentru ca aveam nevoiede ea la munca. M-am interesat si cei de la administratia fiscala mi-au spus ca atata timp cat nu castig niciun alt venit in afara de cel de la serviciul actual, trebuie doar sa dau o declaratie pe propria raspundere ca nu am castigat venituri pe baza autorizatiei MJ in anul in curs.
De aceea, cred ca si tu poti face aceeasi declaratie legalizata si depusa la fisc, cum ca nu vei mai avea venituri ca PFA pe perioada concediului de maternitate.
Ai grija ca valoarea indemnizatiei este acum de 600 RON sau 85% din veniturile nete pe ultimele 12 luni anterior nasterii copilului, dar nu mai mult de 4000 RON.


 

Carmen Sologon  Identity Verified
Local time: 13:42
Italian to Romanian
+ ...
Multumesc Feb 4, 2009

Irina si Andreea, va multumesc,

Imi amintesc ca am citit pe un alt fir, asemanator, despre ideea cu declaratia notariala. Cei de la autoritatile unde am fost nu mi-au pomenit de solutia aceasta. E drept ca nu aveam atunci clar in minte sa-i intreb despre varianta declaratiei notariale, asa ca vineri ma duc din nou sa discut cu ei.

Parerea mea este ca, intr-adevar, cine are autorizatia MJ dar nu este inca inregistrat PFA, nu are atatea batai de cap. Din cate mi-am dat eu seama, problema vine cand ai PFA si trebuie sa il suspenzi, pentru ca atunci se leaga de autorizatie si incepe balciul. Ar fi excelent ca declaratia notariala sa rezolve problema, insa am eu asa un ''feeling'' negativ. Dar mai bine sa nu cobesc, recitesc mai atent si legislatia, ma duc din nou la ei, dupa care va voi povesti cum a mers.

Un comentariu al meu legat de aceasta poveste: mi-am facut impresia ca fiecare dintre functionarii acestor institutii nu stie decat litera legii si fiecare isi are in vedere doar bucatica lui, nu s-ar implica nimeni un milimetru mai mult, sa vina cu o solutie realista si de bun simt.
In acest caz pare ca intre reglementarile cu care lucreaza MJ, finantele, respectiv camera de munca, exista undeva un blocaj, ori in lege, ori in modul in care functionarii inteleg sa o aplice. Si rezolvarea mi-o pun in brate mie: adica anulez autorizatia (nici nu ma gandesc sa fac asta) ori rezolv eu la MJ sa accepte suspendarea aut. (''speaking of'' solutie realista). Sunt dezamagita si pentru ca am discutat cu oameni tineri, de la care, sincer, aveam asteptari mai mari.

O zi frumoasa va doresc si, cum spuneam, revin


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 13:42
German to Romanian
+ ...
Anulare autorizaţie M.J. Feb 5, 2009

carmen_l wrote:

Un comentariu al meu legat de aceasta poveste: mi-am facut impresia ca fiecare dintre functionarii acestor institutii nu stie decat litera legii si fiecare isi are in vedere doar bucatica lui, nu s-ar implica nimeni un milimetru mai mult, sa vina cu o solutie realista si de bun simt.


Păi şi nu asta trebuie să facă toată lumea în ţara asta? Adică să ştie litera legii să o şi aplice întotdeauna şi să o impună tuturor? Nu vreau să par rău, dar întreb şi eu: nu e şi realistă şi de bun simţ şi mai ales total în conformitate cu litera legii soluţia anulării autorizaţiei de la Ministerul Justiţiei? La ce vrei să o menţii, dacă atâţia ani, 2 ani de zile cât e concediul de creştere şi îngrijire copil, oricum nu o foloseşti? Deci din moment ce oricum n-o foloseşti, ce are dacă o anulezi temporar? După aia iarăşi o ceri, depui din nou dosar la M.J. ca şi prima dată, plăteşti un mizilic de taxă de 19 lei pe fiecare limbă şi iaca, în nici 60 de zile, ba încă uneori în nici 30 de zile primeşti autorizaţie nouă, pe aceleaşi limbi etc. etc, în baza căreia imediat iarăşi te faci PFA. Adică decât să te tot strofoci atâta şi să îţi baţi capul şi să te tot întrebi oare nu o fi şi altceva de făcut, oare nu o merge şi altceva etc., nu mai bine faci tu din capul locului ceea ce trebuie şi ceea ce ştii sigur că funcţionează şi se acceptă de către toate autorităţile absolut fără probleme, adică anularea autorizaţiei de la M.J.? Pe bune că eu unul nicicum nu pricep ce e aşa rău, ce e aşa nefiresc şi mai ales ce e aşa complicat în asta.


 

Carmen Sologon  Identity Verified
Local time: 13:42
Italian to Romanian
+ ...
nu e chiar asa usor Feb 6, 2009

OvidiuKatz wrote:

Păi şi nu asta trebuie să facă toată lumea în ţara asta? Adică să ştie litera legii să o şi aplice întotdeauna şi să o impună tuturor? Nu vreau să par rău, dar întreb şi eu: nu e şi realistă şi de bun simţ şi mai ales total în conformitate cu litera legii soluţia anulării autorizaţiei de la Ministerul Justiţiei?


Ovidiu, imi pare rau ca nu s-a inteles nuanta pe care am avut-o in vedere. Faceam referire aici la situatia in care respectarea unor prevederi legale nu-ti permite incadrarea in alte prevederi legale. Sunt nedumerita: cum poate fi anularea conform cu litera legii cand legea cere suspendarea? Totusi, vorbim de doua chestiuni cu implicatii diferite.
Inteleg ceea ce explici despre anulare si reautorizare si daca asa ar sta lucrurile in ce ma priveste, probabil ca nu mi-as bate capul chiar atat.

Dar exista si un ''worst case'' (and my case, too), care nu e luat in calcul in explicatie: aut. M.J. obtinuta in conditiile vechii legi (in 2002), pe baza certif. MCC, cu examene date intr-un singur sens si in alt domeniu decat juridic. Asta este motivul pentru care anularea si reautorizarea este intr-adevar complicata. Adica, va trebui sa dau 4 examene, deci sa platesc cateva sute bune de lei. Ma intreb: e normal sa trebuiasca sa fac asta? Eu sunt convinsa ca nu.

Si mai e ceva, poate nesemnificativ, dar care iarasi nu mi-ar conveni: una e sa ai autorizatie de 2002 si alta e sa ai de 2010 sau ce an o fi. Totusi, spune si asta ceva despre experienta, chiar daca stim ca se poate la fel de bine si ca cineva sa aiba aut. de ani buni si sa nu fi profesat.

Week-end placut!


 

Elena Iercoşan
Romania
Local time: 13:42
English to Romanian
+ ...
și totuși ... poate fi și simplu? Feb 9, 2009

Dragă Carmen,

Eu m-am întors relativ recent dintr-un asemenea „concediu”icon_wink.gif și ceea ce am făcut e să îmi suspend activitatea, nicidecum autorizația, la Administrația Financiară. Făcusem ceea ce ți-a sugerat Irina - vorbisem cu inspectorul meu financiar. E adevărat că am suspendat activitatea pentru o perioadă scurtă - cam o jumătate de an. Nu știu cum funcționează pentru perioade mai lungi.

Și eu spun să vorbești cu inspectorul tău financiar. S-ar putea el să aibă răspunsul cel mai bun la frământările tale.

Multă sănătate vă doresc și creștere!

Elena


 

Big Ben
Local time: 13:42
Romanian to English
Lucruri simple .. Feb 9, 2009

Salutari la toata lumea!

Sint nedumerit putin de interpretarile personale ale unora. Am senzatia ca unora le place sa isi complice viata dind niste interpretari aiuristice unor chestiuni care in practica au o rezolvare simpla. Grav e ca mai dau si sfaturi altora, ca sa aiba oamenii de ce sa fie ingrijorati si sa umble de nebuni pe drumuri.

Cum bine spunea dna Iercosan (salutari de la Bacau:) ) lucrurile sint foarte simple. Solicitati la administratia financiara suspendarea temporara a activitatii si ati rezolvat problema. Acest lucru e recomandat sa il faceti daca nu vreti sa depuneti situatia financiara anuala pe zero (cum ca nu ati inregistrat venituri) si daca nu vreti sa aveti dureri de cap cu eventualele controale ale autoritatilor fiscale in a carir evidenta sinteti inregistrat ca agent economic cu activitate in derulare.

Anularea autorizatiei MJ si reautorizarea nu au nicio legatura cu faptul ca temporar nu profesati. Important e sa nu taiati factura / chitanta, adica sa nu inregistrati venituri care v-ar putea afecta obtinerea indemnizatiei de maternitate. Cele 2 se exclud reciproc si riscati sa fiti obligata sa returnati sumele respective obtinute de la stat (cunosc un caz).

Cit despre incetarea functionarii ca PFA si anularea autorizatia MJ, cele 2 nu au nicio legatura. Eu am functionat in acelasi timp ca PFA, traducator angajat cu carte de munca dar faceam traduceri si ca SRL cu obiect activitate Traduceri. Imi foloseam autorizatia in toate cele 3 situatii.. PFA, job full-time sau SRL. Am renuntat la PFA pt ca are multe dezavantaje. Cind l-am inchis, la finante nu mi-a cerut nimeni sa anulez/suspend autorizatia data de MJ. Daca cineva doreste sa nu mai lucreze ca PFA, ci ca SRL de ex, sau ca angajat cu carte de munca in functia de Traducator, sau tot ca PFA dar, sa presupunem, vrea sa isi schimbe domiciliul, poate folosi autorizatia fara nicio problema.

[Edited at 2009-02-09 23:29 GMT]


 

Carmen Sologon  Identity Verified
Local time: 13:42
Italian to Romanian
+ ...
ramane de vazut Feb 14, 2009

Multumesc, Elena, exemplul tau m-a ajutat sa imi dau seama pe unde trebuie insistat.

Big Ben, nu am inteles la cine te referi cand vorbesti de interpretari personale si sfaturi care pun oamenii pe drumuri.

In alta ordine de idei, cunosc, inteleg si sunt perfect de acord cu ce spui legat de activitatea PFA si autorizatia MJ. De aceea am fost prima data la finante, la biroul de asistenta contribuabili, unde mi s-a spus ca suspendarea nu este posibila, plus restul de care am povestit mai sus.
Concluzia la care am ajuns este ca ma voi ocupa de toata tarasenia la momentul potrivit, cand voi depune la finante cerere de suspendare si eventual voi face si acea declaratie notariala ca nu voi folosi aut. in scopuri PFA.

Poate ca cei cu care am discutat nu m-au inteles, desi m-as mira, si la vremea respectiva nu vor aparea probleme. Si totusi, colega noastra clujeanca despre care vorbeam ca si-a anulat autorizatia s-a straduit foarte mult sa nu ajunga la asta. Asta ma lasa cu un semn de intrebare.

Am mai vazut zilele trecute un post pe un forum de resurse umane in care o persoana din Brasov povestea ca nu a reusit sa-si suspende PFA-ul (nu a mentionat ce activitate avea) si i s-a respins dosarul de indemnizatie. Intreba ce poate sa faca si admin-ul forumului a explicat pasii de urmat: contestarea deciziei la organul emitent si in caz de raspuns negativ, actionarea in contencios administrativ.

Va multumesc tuturor pentru interventii si va urez toate cele bune!


 

Big Ben
Local time: 13:42
Romanian to English
Clarificari Feb 15, 2009

Buna Carmen!

Stai linistita ca cei vizati au inteles exact ce era de inteles.:)

Subiectul s-a mai discutat pe proz: http://www.proz.com/forum/romanian/112927-suspendare_activitate_pfa.html

Ca sa nu ne mai lungim, promit ca am sa discut cu cea care a initiat topicul de mai sus. Cristina e o buna prietena si o veche colaboratoare a mea. Pot sa iti spun ca ea a rezolvat problema birocratica iar la momentul actual are un bebe sanatos si frumos!:) La momentul respectiv am discutat cu ea problema aceasta si uite ca in final s-a gasit o rezolvare. Nu am nascut (inca):) si nici nu intentionez:) dar am avantajul ca in lista de colaboratori permanenti sa am peste 150 de traducatori, 99% doamne si domnisoare. Cu un simplu mass pe messenger sau mail, gasim raspuns la cam tot ce ne doare!:)

Voi reveni cu amanunte dupa ce discut cu Kristinutza!

PS: in ultima instanta te duci si soliciti inchiderea PFA-ului definitiv. MOtivul: vrei sa te angajezi Traducator sau vrei sa iti gasesti alta forma de functionare (SRL de ex), sa te dezvolti ca afacere.

[Edited at 2009-02-15 12:11 GMT]


 

Big Ben
Local time: 13:42
Romanian to English
Rezolvare Feb 16, 2009

Carmen

Am luat legatura cu Kristina. La Oradea, unde ea era inregistrata, primaria a acceptat in final adeverinta de suspendare eliberata de Finante fara sa fie necesara suspendarea autorizatiei . Si ei i s-a cerut initial ce ti s-a cerut tie dar in final au inteles ca nu e conditie obligatorie.

Deci se poate!:) Kristina e un exemplu, dna Iercosan deasemenea! Singura problema e ca eu am ramas temporar fara 2 traducatoare de suflet, ti-e mai mare dragul sa colaborezi cu ele! Dar revin ele la treaba, dupa cum le stiu, nu vor sta departe de calculator multa vreme!:)

Multa bafta!

[Edited at 2009-02-16 10:50 GMT]


 

Carmen Sologon  Identity Verified
Local time: 13:42
Italian to Romanian
+ ...
super Feb 16, 2009

Multumesc, Big Benicon_smile.gif

Acum am ceea ce cautam, adica exemple ca se poate fara sa se ajunga la anularea autorizatiei.
Urmeaza sa depun actele efectiv abia in toamna, dupa care sper ca n-o sa va spun altceva decat ca voi fi reusiticon_smile.gif Trebuie ca si functionarii de la Cluj sa inteleaga.

Thanks again for your help!

Mult spor la toata lumeaicon_smile.gif


 

gabrielabel
Local time: 13:42
lamuriri daca se poate... Feb 24, 2009

Buna!Am nascut si eu un copilas in canada in noiembrie 2007 si in octombrie 2008 am venit in tara definitiv(nu suntem cetateni canadieni doar rezidenti) si acum sunt din nou insarcinata la sfarsitul lui septembrie 2009 trebuie sa nasc.Intrebarea este daca voi primi si eu ceva bani pentru ingrijirea copilului deoarece eu stau acasa cu baietelul 1an si 3 luni si nu am lucrat nimic decand am venit acasa.In Canada am lucrat dar acolo nu se da decat 1 an pt cresterea copilului nu stiu daca conteaza caam lucrat acolo si daca se poate lua in calcul caci voi naste inainte ca baietelul sa faca 2 ani.
Va rog daca stiti ceva ca eu am sunat pe la casa de pensii sa cotizez si m-au trimis pe la ministrul muncii unde am sunat si n raspunde nimeni si nu stiu cum sa aflu mai multe.
Poate mai este cineva in situatia mea si ma poate ajuta!
Cu mii de multumiri!


 
Pages in topic:   [1 2] >


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Concediu de maternitate - Am voie să lucrez ca PFA?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search