Redefinirea rolului moderatorilor
Thread poster: Susanna & Christian Popescu GbR

Susanna & Christian Popescu GbR
Germany
Local time: 07:47
Romanian to German
+ ...
Mar 22, 2009

În ultimele zile constat cu stupoare că o serie de moderatori (în jur de 25), şi nu dintre cei mai noi, ci chiar stâlpii de susţinere ai Proz.com, se retrag din această "funcţie", nemulţumiţi de noua politică a celor care decid. Nu ştiu care este situaţia în alte limbi, dar la germană se pare că rămânem, foarte curând, fără moderatori. Lumea întreabă nedumerită şi, totodată, scandalizată de ultimele evoluţii (redefinirea rolului moderatorilor, limitarea perioadei de deţinere a funcţiei de moderator la un an, publicitatea cu conţinut erotic afişată prin google ads etc.), dar răspunsurile sunt evazive şi mai mult nedumeresc decât reuşesc să lămurească.

Cineva scria că "acolo unde piaţa dă tonul, idealiştii critici nu au ce căuta, iar microcosmosul prozian nu face excepţie de la această regulă".

Consider că în calitate de plătitori - şi nu doar de simpli utilizatori - ar trebui să fim mai bine informaţi. Transparenţa însă lasă de dorit. Chiar şi aici.

[Titlu editat de un membru al personalului sau de un moderator 2009-03-22 13:41 GMT]


 

lucca
Romania
Local time: 08:47
English to Romanian
Unde putem citi discuţii despre acest subiect? Mar 22, 2009

Dragă Christian, subiectul mă interesează mult, dar sunt în interiorul unui termen de predare strâns rău.
Mă interesează, în sensul că nu văd sensul limitării moderatorilor!
Piaţă, de acord, dar nu bazar oriental (balcanic) şi nu reducerea la aproape zero a forumului RO, cândva unul dintre cele mai active de pe ProZ!


 

Susanna & Christian Popescu GbR
Germany
Local time: 07:47
Romanian to German
+ ...
TOPIC STARTER
Câteva exemple Mar 22, 2009

http://www.proz.com/forum/office_applications/130811-che_sera_sera_my_last_posting_as_moderator_of_this_forum.html

http://www.proz.com/forum/linguistic_diversity/129391-i_say_good_bye_as_a_moderator.html

http://www.proz.com/forum/off_topic/130841-new_off_topic_moderator_resigns.html

http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions/125120-google_ads_here_out_of_control.html

http://www.proz.com/forum/prozcom:_translator_coop/130418-in_the_end_what_this_site_will_really_need_is_a_moderator_for_administrative_simplification.html

http://www.proz.com/forum/site_forums/130513-lack_of_moderators_in_some_languages_is_restricting_participation_of_non_english_speakers.html

http://www.proz.com/forum/money_matters/126820-google_ads_and_proz_image-page2.html

http://simmer-lossner.blogspot.com/

Pentru cei familiari cu germana:
http://www.proz.com/forum/german/130571-auf_wiedersehen.html

http://www.proz.com/forum/german/130145-tschüss_und_bis_bald.html

http://www.proz.com/forum/german/130400-neue_einseitig_auferlegte_moderatorenverträge_fair.html

http://www.proz.com/forum/german/130309-werbeanzeigen_hier_geschäftsschädigend_für_uns.html


[Edited at 2009-03-22 13:02 GMT]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 08:47
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Redefinirea rolului moderatorului Mar 22, 2009

Stimaţi colegi,

Într-adevăr, rolul moderatorilor a fost redefinit sau, aş spune eu, rafinat. Totuşi, pentru a descuraja speculaţiile pe marginea acestor aspecte, vă rog să parcurgeţi mai întâi şi în primul rând anunţurile oficiale pe această temă:

Anunţul oficial trasmis de Henry - Moderator role has been redefined: "sounding board" role now left to general member community" - http://www.proz.com/topic/128900

Precum şi descrierea rolului moderatorului (ultima actualizare), publică pe site: http://www.proz.com/?sp=info/team&ssp=team&sssp=moderators

După cum se poate observa din anunţurile oficiale, rolul de "sounding board" şi "site steering" a fost lărgit de la grupul de moderatori la întreaga comunitate, fapt care mi se pare foarte pozitiv şi cum care eu personal sunt de acord. Acest fapt nu împiedică pe nimeni, utilizator, membru sau moderator, de la a-şi face cunoscute, pe forumurile publice şi în mod transparent, opiniile legate de anumite instrumente sau funcţionalităţi propuse de site etc. Cred că este destul de evident că această schimbare, dincolo de speculaţiile sau exagerările prezente în multe discuţii, este menită să ofere mai multă putere de decizie întregii comunităţi şi mai multă transparenţă în discuţiile privind noi funcţionalităţi (care se vor muta de pe forumul privat al moderatorilor pe forumurile publice). Mai multe minţi gândesc mai bine decât mai puţine minţiicon_biggrin.gif, dar, mai ales, astfel se va putea profita de creativitatea şi de ingeniozitatea membrilor sitului în crearea de funcţionalităţi utile pentru întreaga comunitate. Cred că aceasta este o schimbare în bine şi personal consider că nu limitează puterile moderatorilor, ci chiar dimpotrivă.

Dacă această activitate din rolul moderatorilor a fost extinsă la întreaga comunitate, lucru care repet ar trebui să ne bucure, s-a adăugat o nouă activitate rolului moderatorilor şi anume cea de consiliere şi de informare a membrilor şi utilizatorilor în privinţa sitului şi a diferitelor şi multiplelor sale funcţionalităţi. Probabil mulţi utilizatori şi membri au dificultăţi în a înţelege funcţionalităţile sitului din cauza complexităţii sitului şi a multitudinii de meniuri, submeniuri, taburi, cât şi datorită faptului că în ultima perioadă s-au dezvoltat şi s-au lansat foarte multe noutăţi pe site etc. Moderatorii îi pot ajuta pe utilizatori în această privinţă.

Alte menţiuni: rolul moderatorului în sine, aşa cum era definit anterior nu s-a modificat în mod semnificativ şi, în accepţiunea mea, s-a schimbat în mod pozitiv pentru comunitate. Ceea ce este pozitiv pentru comunitate, adică pentru fiecare dintre noi, nu poate fi negativ pentru moderatori. Repet, descurajez orice speculaţii în necunoştinţă de cauză şi orice exagerări în această privinţă.

A existat dintotdeauna o limită de timp în îndeplinirea rolului de moderator. În viitor se va aplica termenul de reînnoire a rolului de moderator. Aceasta nu este nicio noutate şi limita temporară a fost prezentă de la început în descrierea rolului moderatorilor. De altfel şi în trecut au existat foarfte multe renunţări, "îngheţări" în sensul de absenţe din motive personale, sau reveniri ale diferiţilor moderatori. Fiind un rol voluntar, este de la sine înţeles că majoritatea au alte priorităţi care pot fi mai importante (familie, serviciu, alte preocupări şi activităţi, obiective în carieră etc.), de aceea este normal ca această funcţie să fie limitată ca timp şi reînnoibilă. Nimic nu e permanent în viaţă, este un rol voluntar la care se poate renunţa oricând (de ambele părţi). Foarte sincer, ca voluntar, prefer să am câteva atribuţii clar definite şi clar înţelese, iar acest rol de site steering şi de sounding board e destul de vag şi se pretează mai mult celor care au interese materiale (proprietar, personal angajat) şi respectiv întregii comunităţi fără discriminare de statut (utilizator, membru, moderator).

Faptul că situl se va baza mai mult pe comunitate şi faptul că rolul de moderator este reînnoibil de facto nu sunt aspecte negative, ci dimpotrivă, după părerea mea.

Legat de motivele care au determinat câţiva moderatori să renunţe, prefer să nu comentez, fiecare a avut motive diferite, unii şi-au expus motivele, alţii nu. Indiferent care ar fi cazul, speculaţiile legate de motivele fiecăruia sunt inutile în opinia mea.

Ceea ce este important de înţeles, dacă este să fim sinceri şi corecţi, este că accentul pe rolul moderatorilor se plasează, aşa cum este şi normal, pe relaţia cu comunitatea şi că, în discutarea şi conturarea unor viitoare funcţionalităţi sau proiecte ale sitului, comunitatea (inclusiv moderatorii) va avea un rol mai mare şi discutarea acestor proiecte ale sitului se va face tansparent pe forumurile publice.

Desigur, dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, voi încerca să le răspund cât mai clar posibil. Însă, menţionez încă de la început, nu voi răspunde la speculaţii şi exagerăriicon_smile.gif

Într-adevăr, după cum observa şi Lucian, discuţiile pe forum s-au redus semnificativ în ultimii doi ani. Aş vrea să vedem ce este de făcut şi să vă încurajez să abordaţi probleme de interes pentru voi, comunitatea de traducători români, pe acest forum în mod deschis. Aş prefera mai degrabă ca, împreună cu voi toţi, să lămurim ce este de lămurit şi să încercăm să ne vedem de treburile noastre şi să lăsăm problemele pentru cei care le auicon_smile.gif În aceste vremuri de criză şi de nesiguranţă, cred că o problemă în minus nu stricăicon_smile.gif

[Editat la 2009-03-22 13:39 GMT]


 

lucca
Romania
Local time: 08:47
English to Romanian
Mulţumesc (frumos, desigur!) Christian pentru postare Mar 22, 2009

N-am avut timp să citesc mai mult decât fragmentar, dar m-am cam lămurit. N-am nevoie un site pe care, dacă mă caută cineva (un potenţial client), primeşte reclame de prostituate! Asta, pe un site specializat în traduceri/traducători (cică cel mai grozav din lume?), la care eu plătesc (!) pentru a fi membru!
Constat că oamenii serioşi renunţă. Piaţă-piaţă, că ne conţine pe toţi, dar nici chiar autostrada de centură a Bucureştilor...

Cristina, sincer, nu cred că scăderea popularităţii forumului RO este datorită unui sau unor moderatori. Chiar dimpotrivă. Felicitări pentru ce-ai făcut până acum.

Poate-or fi multilimbe?! Fetele alea din reclame...

Crede cineva că forumul RO este heterosexual? Nu, el este "corect politic", indiferent ce-o mai ieşi şi din asta.

Orice caraghios poate să scrie orice (interminabil şi de zeci de ori). Dar eu nu pot să-i spun: "Băi javră, tu chiar n-ai nici un pic de ruşine? chiar ne crezi tâmpiţi pe toţi?!
Că vine "neticheta" Proz şi mă da afară, că i-am încălcat delicatei fiinţe dreptul la libera exprimare a aberaţiilor proprii. Dă unul cu nuş'ce reteveie politice, cade tot forumul RO în fund, că nu poate să-i restrângă dreptul de liberă expresie... Da' "dânsul", de acolo, din coteţul politic, de ce are dreptul (împreună cu ciracul, yes-man-ul, sicofantul) să tulbure un întreg forum)? Pentru că forumul are obligaţia Proz de a tolera (aproape) orice, şi nu are dreptul de a respinge... nimic.

În încheiere: Ovidiu, când ai de gând să taci dracului din gură cu notarii ăia şi să laşi ca forumul să se reaproprie de normal?
Dacă pentru postarea asta voi fi cenzurat de pe forumul RO, fie. Văd că pleacă atât de multă "lume bună" de pe Proz EN, că mă simt să onorat să plec singur (cu sau fără panglicuţa de premiant Certified Proz"). Că eu mai şi plătesc pentru mizeria asta...icon_frown.gif(([Edited at 2009-03-22 15:22 GMT]


 

Susanna & Christian Popescu GbR
Germany
Local time: 07:47
Romanian to German
+ ...
TOPIC STARTER
Încet, dragă Lucian Mar 22, 2009

Nu te înfuria cu privire la reclame şi, mai ales, te rog, nu te retrage. După ample proteste ale comunităţii, mai-marii fac un pas înapoi:
http://www.proz.com/forum/prozcom_suggestions/125120-google_ads_here_out_of_control_staff:_thanks_steps_have_been_taken-page4.html#1082702

Personal nu consider că ideea (fixă?) a lui Ovidiu cu notarii are vreo influenţă asupra activităţii forumului. Multe dintre întrebările formulate cu ani în urmă (ex. Acte necesare pentru obţinerea atestatului de traducător, precum şi alte întrebări legate de activitatea noastră) şi-au găsit între timp răspunsurile. Sunt mulţi utilizatori care preferă să nu intervină activ în forumuri, din diverse motive. Pe de altă parte, cred, dimpotrivă, că postările cu autorizaţii legaţi de notari, împreună cu comentariile pro sau contra lor, sunt şi ele benefice, întrucât e întotdeauna bine să cunoşti diferitele puncte de vedere argumentate, ca să te poţi decide în ce direcţie s-o iei. [Scuze pentru mica divagaţie off-topic.]

[Edited at 2009-03-22 16:37 GMT]


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 08:47
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Ce ar fi de făcut? Mar 22, 2009

Nu mă pronunţ în privinţa reclamelor Google. Eu nu le-am văzut, am văzut ceva anunţuri text Google ads când am intrat "nelogată" (un cuvând antisimpatic pentru o altă discuţie de pe forumicon_smile.gif) Cred că, în mod sigur, sunt lucruri care se pot remedia simplu de către site. Dacă este adevărat că ar fi prezente, e o situaţie penibilă pe care Proz trebuie să şi-o asume şi s-o corecteze.

E uşor să bravăm în contextul actual, dar mă întreb dacă este o soluţie. E extrem de greu să nu te laşi afectat şi să nu simţi ceva (ce e altă discuţie) în situaţia asta. Indiferent de exprimare, cred că Lucian se referă la una din metehnele democraţiei. Avem dreptul să ne expunem părerile la fel şi alţii, dar trebuie să încercăm să fim deasupra unui anumit gen de atitudini (nu toleranţi, dar cu un nivel deasupra lor). Îmi asum riscul de a părea elitistă scriind aşa ceva, deşi nu cred în elitism.

De multe ori un moderator pare un câine de pază şi mulţi percep anumite reguli negativ, e o situaţie mai ingrată şi trebuie să-ţi asumi aceste percepţii şi să nu te afecteze. Însă dincolo de toate acestea, care mi se par amănunte, avem o datorie morală faţă de comunitatea aceasta care s-a lărgit foarte mult în ultimii ani (de unde un anumit sentiment de diluare). Trebuie să încercăm împreună să facem ca lucrurile să fie mai bune pentru noi toţi în viitor.

[Editat la 2009-03-22 16:05 GMT]


 

lucca
Romania
Local time: 08:47
English to Romanian
Jumătăţile de măsură se cheamă împăciuitorism Mar 22, 2009

În prima jumătate a secolului 20, împăciuitorismul (apeasement) a dus la multe/mari rele.
Primatul "pieţei" a adus criza mondială.
Doctrina "do no evil" i-a adus pe Google... acolo unde sunt.
Proz a ales deja? sau înca nu?


 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 07:47
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Nu mai sunt moderator Mar 22, 2009

Dragi colegi,

Profit de prilej pentru a vă anunţa că, de aseară, am renunţat la rolul de moderator. Am fost şi rămân ataşat de comunitatea noastră şi mă voi bucura în continuare să fac parte din ea. Vă mulţumesc pentru tot şi în special pentru ajutorul pe care mi l-aţi dat în activitatea de moderator. Le mulţumesc de asemenea colegilor moderatori cu care am făcut o echipă foarte bună: Cristina, Mihai, Maria, Andrei şi Cristina.

Totul s-a făcut în mod amiabil în cazul meu şi cred că pot să spun că niciunul dintre moderatorii care au plecat (în jur de 30) nu a devenit duşmanul site-ului.

Nu cred că noua politică va diminua valoarea serviciilor pe care site-ul ni le oferă. Cu alte cuvinte, nu văd motive de panică.icon_smile.gif

Toate cele bune,
Dan


 

Lucica Abil  Identity Verified
Romania
Local time: 08:47
Member (2005)
Italian to Romanian
+ ...

Moderator of this forum
Valul demisiilor a ajuns şi la noi... Mar 23, 2009

Dan Marasescu wrote:

Dragi colegi,

Profit de prilej pentru a vă anunţa că, de aseară, am renunţat la rolul de moderator.


Chiar mă întrebam când va ajunge şi la noi... Mărturisesc că nu îmi este încă foarte clar ce se întâmplă. De parcă nu ar fi fost suficientă criza economică şi financiară, mai lipsea şi una de încredere... Sau sunt legate? Că moderatorii demisionează nu ar fi mare lucru dacă nu i-ai cunoaşte bine, cel puţin pe unii dintre ei, şi nu ar reprezenta puncte de referinţă. Ce rămâne când cei buni pleacă?

Dragă Dan, eu una am apelat de multe ori la tine şi niciodată în van. M-ai ajutat ori de câte ori ai putut. Dacă nu, ai avut un cuvânt bun. Şi a contat. Mult. Îţi mulţumesc pentru tot!
Lucia


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 08:47
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Mulţumim pentru contribuţia remarcabilă, Dan Mar 23, 2009

Retragerea lui Dan Mărăşescu este într-adevăr o pierdere pentru echipa de moderatori români. Îi mulţumesc şi eu, încă o dată, pentru contribuţiile aduse comunităţii proziene în calitate de moderator şi îi urez mult succes în toate activităţile şi proiectele sale.

Sunt de acord cu Dan că schimbările în programul moderatorilor afectează destul de puţin serviciile ProZ.com către comunitate. Personalul ProZ lucrează intens şi atent la rafinarea programului pentru moderatori, precum şi la restul serviciilor propuse prozienilor plătitori sau simpli utilizatori. Schimbările sunt adesea greu de pus în aplicare şi dificil de promovat. Totuşi, într-o comunitate extrem de vastă (după cum scria Mihai Badea într-un mesaj, cu peste 300.000 de utilizatori, populaţia ProZ-ului echivalează cu populaţia unui oraş mare), este normal ca unele politici să se revizuiască periodic şi, desigur, se încearcă schimbări în bine. Eu zic că nu sunt motive de îngrijorare, toate aceste schimbări naturale au ca scop dezvoltarea şi îmbunătăţirea sitului, dar trebuie să rămânem vigilenţi şi să ne comunicăm preocupările legate de proiectele şi serviciile sitului, atunci când este cazul, în discuţiile aferente.

[Editat la 2009-03-23 09:38 GMT]


 

Monica Tuduce  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 07:47
Member
Italian to Romanian
+ ...
Redefinirea rolului moderatorului – picătura care a umplut paharul Mar 23, 2009

În primul rând ţin să mulţumesc şi eu colegului nostru Dan Mărăşescu pentru munca de voluntariat depusă în toată perioada sa de „moderare”, de care am beneficiat şi eu cu multă promptitudine, de câte ori am avut nevoie. Îţi doresc mult succes în tot ceea ce vei întreprinde de acum încolo, Dan!

Nu pot să nu remarc apoi că această „redefinire” a rolului moderatorului mi se pare doar picătura care a umplut paharul. Fac parte din ramura „adolescentă spre tânără” a membrilor aderenţi ai acestui sit web, urmărindu-i activitatea de prin 2005. Nu vreau să depăn amintiri din copilărie, dar senzaţia mea din ultimii 2 ani de participant zi de zi la viaţa acestui sit web este de coborâre a ştachetei, de uniformizare, de lipsă de calitate la toate palierele sitului.
La fel ca şi Dlui Lucian Alexandrescu, mi-e din ce în ce mai lehamite să intervin pe forumul românesc poluat în ultima vreme de intervenţii torţionare, MULT prea lungi şi lipsite de substanţă şi respect. Eu nu am fost niciodată o vorbăreaţă, dar îmi făcea plăcere să citesc, iar acum observ cu tristeţe că mulţi dintre colegii de bun simţ, de o verticalitate remarcabilă şi de la care cu toţii avem ceva de învăţat, se abţin la rândul lor să mai participe. Cât despre Kudoz, să nu mai vorbim: nivelul este sub orice critică, iar comportamentul participanţilor de-a dreptul belicos. Aproape că nu mai există respect pentru celălalt, pentru cunoştinţele şi experienţa sa.
Moderatorul ProZ era mai mult decât un simplu voluntar, iar rolul său era mult mai accentuat decât în cazul unui moderator pe un forum obişnuit; moderatorul Proz era un adevărat mediator. Asta mi-a plăcut întotdeauna aici. Şi consider că era foarte bine, pentru că asta ajuta la menţinerea unui anumit nivel de calitate a comunicărilor şi dialogului. Constat că se oficializează uniformizarea membrilor ProZ, iar „comunitatea” predicată şi ridicată în slăvi este „poporul” pe care trebuie să îl purtăm pe braţe ca să ne voteze în continuare. Dizidenţii care aveau ceva de spus trebuie înlăturaţi pentru că au prea multă prestanţă, inteligenţă, eleganţă şi, mai ales, INIŢIATIVĂ pentru nivelul mediu.
Politica de publicitate a sitului nu este negociabilă, dar sunt de acord cu faptul că acele anunţuri trebuie filtrate şi sper ca echipa de la conducere să găsească soluţia cea mai potrivită, pentru că este într-adevăr scandalos ce s-a întâmplat.
În final, îmi exprim nădejdea că populismul nu va fi dus la extrem şi că situl Proz îşi va regăsi direcţia de profesionalism: profesionalismul unei comunităţi este suma profesionalismelor membrilor săi.
Îmi cer scuze dacă de data asta am avut o intervenţie mai lungă – având în vedere că am puţine, sper să îmi fie iertată.

Numai bine tuturor.


[Edited at 2009-03-23 10:04 GMT]


 

Dan Marasescu  Identity Verified
Romania
Local time: 07:47
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Participarea Mar 23, 2009

Încerc să mă pun în locul vostru şi îmi dau seama că poate fi foarte frustrant faptul că nu ştiţi ce s-a întâmplat în culise. Am citit mii de mesaje vechi şi noi în ultimele săptămâni şi mărturisesc că nici mie nu mi-e totul limpede ca cristalul. Totuşi, nu vă imaginaţi ceva îngrozitor, în centrul discuţiei e pur şi simplu o schimbare de strategie însoţită de oarece spasme. Totuşi, buna credinţă a staff-ului a rămas intactă şi n-ar fi corect să ni-i imaginăm ca pe nişte capitalişti fără scrupule. Dacă judec comparativ, Henry şi personalul lui sunt mai deschişi la discuţii şi sugestii de la clienţi decât alte afaceri de acelaşi tip.

În ceea ce priveşte atmosfera în comunitatea noastră, cred că o mare parte din lucrurile negative se datorează faptului că am devenit mult mai numeroşi. Încă o dată, efectele globalizării. Într-un astfel de context, apar şi ameninţări mai multe. Cred că soluţia aici e participarea pozitivă, mai mult decât disciplinarea celor percepuţi ca elemente negative. Este important să găsim motivaţia să participăm şi să împărtăşim lucruri pozitive care ne privesc ca profesionişti. Eu încerc să mă concentrez pe ce e constructiv şi folositor şi ignor lucrurile care nu-mi aduc nimic util. De aceea, faptul că nu mai sunt moderator nu înseamnă că nu mai pot să servesc comunitatea. Monica spunea că valoarea unei comunităţi este suma valorilor individuale ale membrilor. Eu aş corecta puţin şi aş zice că valoarea unei comunităţi este suma valorilor membrilor care îşi fac auzită vocea şi participă. Cred că sunt aici mulţi oameni de valoare care ar trebui să-şi facă vocea auzită mult mai des. Pe aceştia aş vrea să-i aud în viitor.

Cristian, Lucian, Monica, dacă simţiţi frustrare, nu vă înveninaţi, mai bine scrieţi o epigramă caustică.icon_wink.gif


 

Monica Tuduce  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 07:47
Member
Italian to Romanian
+ ...
Despre pozitivism Mar 24, 2009

M-am gândit că ai dreptate, Dan, deşi primul meu impuls este întotdeauna să mă revolt, să mă enervez, să încerc să schimb sau, cum spuneai tu, să disciplinez.
Pentru binele podoabei mele capilare, ar fi bine să nu mă mai agit.
O să admonestez cu calmicon_wink.gif
Fie ce-o fi.

P.S. Am ridicat mingea de la fileu şi ţi-am pasat-o în terenul epigrameloricon_wink.gif
It's your turnicon_biggrin.gif


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Redefinirea rolului moderatorilor

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search