Ordonanţă sau Rechizitoriu?
Thread poster: Carmen Copilau

Carmen Copilau  Identity Verified
Italy
Local time: 11:15
Member (2008)
Italian to Romanian
+ ...
May 10, 2009

Citind noul cod de procedură penală al României mi-au venit dubiile cu privire la traducerile juridice din limba italiană.

În Italia trimiterea în judecată poate fi emisă şi de către Judecătorul pentru ancheta preliminară, poziţie inexistentă în România. În timp ce în România este de competinţa Procurorului iar actul se numeşte "Rechizitoriu"

Rezolvarea cauzelor si sesizarea instantei
Art. 326. Rezolvarea cauzelor
Atunci când constata ca au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului, ca urmarirea penala este completa si existaprobele necesare si legal administrate, procurorul:
1. emite rechizitoriu prin care dispune trimiterea în judecata, daca din materialul de urmarire penala rezulta ca fapta exista, ca a fost savârsita de inculpat si ca acesta raspunde penal;
.....
Art. 327. Cuprinsul rechizitoriului
(1) Rechizitoriul se limiteaza la fapta si persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala si cuprinde în mod corespunzator mentiunile prevazute în art.286 alin.(2), datele privitoare la fapta retinuta în sarcina inculpatului si încadrarea juridica a acesteia, probele si mijloacele de proba, cheltuielile judiciare, mentiunile prevazute de art. 329 si art. 330, dispozitia de trimitere în judecata si cererea de începere a judecatii.
(2) În rechizitoriu se arata numele si prenumele persoanelor care trebuie citate în instanta, cu indicarea calitatii lor în proces si locul unde urmeaza a fi citate.
(3) Procurorul întocmeste un singur rechizitoriu chiar daca lucrarile urmaririi penale privesc mai multe fapte ori mai multi suspecti si inculpati si chiar daca se dau acestora rezolvari diferite, potrivit art.326.
Art. 328. Actul de sesizare a instantei
(1) Rechizitoriul constituie actul de sesizare a instantei de judecata.
(2) Rechizitoriul însotit de dosarul cauzei si de un numar necesar de copii certificate ale rechizitoriului, pentru a fi comunicate inculpatilor, se trimit instantei competente sa judece cauza în fond.
(3) În situatia în care inculpatul nu cunoaste limba româna se vor lua masuri pentru traducerea autorizata a rechizitoriului, care va fi atasata actelor mentionate la alin.(2).
Art. 329. Dispozitiile privitoare la masurile preventive sau asiguratorii
(1) Când procurorul dispune trimiterea în judecata a inculpatului fata de care este luata una din masurile preventive, rechizitoriul poate sa cuprinda si propunerea de mentinere, revocare sau de înlocuire a masurii preventive cu o alta masura preventiva, formulata de procuror.
(2) În cazul în care apreciaza ca este necesara luarea fata de inculpat a unei masuri preventive sau asiguratorii, procurorul formuleaza, prin rechizitoriu, si propunerea de luare a acestei masuri.
http://www.europeana.ro/coduri/noul%20cod%20procedura%20penala%20special%201.htm

În Italia, acest document este emis de Judecătorul pentru ancheta preliminară iar actul se numeşte Decret, problema mea este: un Judecător poate emite un Rechizitoriu sau numai decizii, hotărâri, sentinţe, ordonaţe, etc?

Mulţumesc anticipat!


 

lucutel
Local time: 12:15
Romanian to English
+ ...
procuror- rechizitoriu May 11, 2009

Doamna Carmen,
nu stiu cat de mult am sa reusesc dar am sa incer sa shed some light asupra acestei probleme
In Romania, urmarirea penala este efectuata de organele de urmarire panala (organele de cercetarea penala ale politiei judiciare+ procurorul).
Codul Penal ca si doctrina sublineaza ca procurorul este singurul organ abilitat de lege sa aprecieze daca un dosar penal va fi promovat sau nu in fata instantei. Procurorul realizeaza trimiterea in judecata prin rechizitoriu fie ca in timpul urmaririi penale actiunea penala a fost sau nu pusa in miscare.
Punerea in miscare a actiunii penale nu trebuie confundata cu momentul trimiterii in judecata sau cu inceperea urmaririi penale. De aici, cred, si nelamurirea dumneavoastra.
Punerea in miscare a actiunii penale se realizeaza prin urmatoare acte procesuale:
-ordonanta, data de catre procuror, fie la inceputul fie pe parcursul urmaririi penale (de regula)
-rechizitoriu,dat de procuror, la sfarsitul urmaririi penale , rechizitoriu avand in acest caz dubla functionalitate, fiind, in acelasi timp, act de inculpare si de sesizare a instantei
-declaratia orala a procurorului in timpul judecatii in cazul procesului penal cu privire la fapte noi si persoane noi
-incheiere, data de instanta, in timpul judecatii in cazul extinderii procesului penal cu privire la fapte noi si persoane noi cand procurorul nu participa la sedinta de judecata
-incheiere, data de instanta in circumstantele admiterii plangerii persoanei ale carei interese legitime au fost vatamate de rezolutia de netrimitere in judecata. Instanta admite plangerea si retine cauza pre judecare ipoteza care presupune si punerea in miscarea a actiunii penale.


Pe de alta parte,
instanta nu pronunta decat hotarari. Hotararile sunt de 3 feluri: incheieri (dupa fiecare sedinta), sentinte(in fond), decizii(in caile de atac).


sper ca v-am fost cat de cat de ajutor


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Ordonanţă sau Rechizitoriu?

Advanced search


SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running and helps experienced users make the most of the powerful features.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search