KudoZ si KudoZ
Thread poster: Doru Voin

Doru Voin  Identity Verified
Romania
Local time: 12:44
English to Romanian
+ ...
Sep 5, 2003

Observ in ultima vreme o inmultire semnificativa a solicitarilor de ajutor colegial pt. limba romana - asa numitele KudoZ. Vad chiar cateva profiluri care chiar pentru aceasta par a fi facute: nici o informatie despre persoana in cauza, limbi, calificare etc., in schimb exista peste 30 de intrebari/solicitari de la persoana respectiva. Cred ca este de prisos sa mai spus ca imensa majoritate a intrebarilor de la persoana respectiva, desi primesc raspunsuri corecte de la colegi, nu conduc si la acordarea punctelor cuvenite persoanelor in cauza.
Si imi pun intrebarea: oare merita sa imi/ne pierdem timpul raspunzand solictarilor unor persoane pe care, cu tot respectul, nu le consider "colegi"?

O zi buna tuturor din mai racoritul Bucuresti,
Doru Voin


Direct link Reply with quote
 
Anca Nitu
Local time: 05:44
German to English
+ ...
In umila mea opinie :) NU CONTEAZA Sep 8, 2003

Daca persoana care solicita ajutorul nu acorda puncte, ele se acorda automat in urma comentariilor "peer"-ilor. Daca aceasta exista. Daca nu, eu una ma multumesc cu satisfactia pe care mi-o da "dezlegarea enigmei" = o traducere pe care eu o gasesc multumitoare. Poate chiar sa creeze dependenta:):)
In fond nu ne obliga nimeni sa dam raspunsuri, fiecare din participanti, sunt sigura, are propria motivatie pt a da respectivele raspunsuri, si doar nu e pe bani e pe puncte.


Direct link Reply with quote
 

Irene S.  Identity Verified
Local time: 12:44
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
"Dictionarul" KudoZ Sep 8, 2003

Unora le este probabil mult mai usor sa foloseasca sistemul KudoZ decat sa consulte un dictionar. Unele cuvinte sunt de-a dreptul banale si pot fi gasite chiar si intr-un dictionar de buzunar.
Cei care raspund la astfel de intrebari dau adeseori referinte bune. Cred ca le dau degeaba, deoarece in urmatoarele cateva minute apare o noua intrebare din acelasi domeniu, ceea ce dovedeste faptul ca asker-ul nici nu s-a deranjat sa intre pe site, macar din curiozitate. La ce bun atunci sa te mai agiti sa fii de un cat mai mare ajutor?
Se spune ca "ii dai omului un peste si are ce manca o zi; ii dai o undita si are ce manca toata viata". Se vede treaba ca unii se multumesc cu pestele.
In concluzie, parerea mea este ca astfel de persoane nu pot fi numite "traducatori profesionisti" atunci cand, dintr-un text de, sa zicem 50 de cuvinte, nu stiu ce inseamna 40...
Eu inteleg sa ceri ajutorul colegilor DUPA ce ai cautat un cuvant sau o expresie si nu ai gasit-o nicaieri, dar unii chiar intrec masura. Ma intreb ce s-ar face daca nu le-ar mai raspunde nimeni. Oare ar pune mana pe "undita"?
Cei care raspund cu perseverenta ar merita sa primeasca un comision din partea asker-ului. Doar ii fac treaba intr-o proportie destul de mare, nu?


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:44
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Abuzuri Sep 9, 2003

Dragi prozieni, daca imi permiteti sa va alint astfel...
Dincolo de utilitatea si calitatile de solidaritate si comunicare pe care le are Kudoz, ca intrument de cercetare terminologica, abuzuri exista si au existat dintotdeauna, sau de cand e proz-ul proz si kudoz-ul kudoz.
Membrii care folosesc intrebarile Kudoz nu au voie sa abuzeze de acestea si trebuie bineinteles sa puncteze intrebarile cu constiinciozitate. Unele intrebari sunt fara indoiala o risipa de spatiu web si de server, ca sa nu mai vorbim de timpul respondentilor. In plus, trebuie sa fim atenti la cei care traduc pe bani folosindu-se de munca si amabilitatea altora. Astfel, nu este voie ca frazele sa fie lungi si nu este voie ca prin intrebari succesive sa se traduca un text integral. Acestea sunt abuzuri si trebuie amendate ca atare.
Multe salutari!


Direct link Reply with quote
 
questionslater

Local time: 11:44
English to Romanian
+ ...
Cum se pot 'amenda' abuzurile? Sep 15, 2003

Si eu am fost, de mai multe ori, surprins de unele serii de 'intrebari' prin care cineva isi traducea in mod foarte clar un text mai lung. Din natura 'intrebarilor' se vedea foarte clar ca persoana nu avea habar de limba tinta...
Insa, ca sa n-o mai lungim: se pot 'raporta' oficial cuiva aceste 'intrebari' pentru a fi sterse? eventual utilizatorului sa i se stearga contul (stiu ca nu e o masura prea eficienta, oricind se poate crea un cont nou...)
Sau pot fi aceste intrebari sanctionate doar printr-un boicot colectiv?


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:44
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
moderatorul perechii de limbi Sep 15, 2003

Daca sunt probleme cu intrebari (obscene, repetitive sau care conduc la un text integral etc - a se vedea si regulamentul sitului), trebuie anuntati moderatorii perechilor de limbi respective: http://www.proz.com/?sp=mod/list, indicandu-se exact link-ul in cauza.
Daca exista violari flagrante ale regulilor sitului, persoanele respective pot fi excluse la cererea unui dintre moderatori. In general, veti observa ca in josul mesajului fiecaruia apare un numar IP care nu se schimba chiar daca cineva incearca sa se reinregistreze sub un alt nume. Deci, chiar daca vor incerca acest lucru, persoanele de pe lista neagra vor fi excluse automat.
Daca observati ca cineva are mai multi useri dar acelasi IP, va rog sa va adresati fie moderatorilor fie stafului Proz.
Imi pare insa rau sa va anunt ca intrebarile ridicole sau sacaitoare nu prea constituie incalcari suficiente ale eticii Proz pentru a exclude pe cineva. Puteti sa scrieti persoanei respective sau sa comunicati in cadrul interfetelor respective recomandarile voastre


Direct link Reply with quote
 
Katza
Local time: 12:44
English to Romanian
+ ...
Unde e adresa IP? Sep 15, 2003

Cristiana Coblis wrote:

In general, veti observa ca in josul mesajului fiecaruia apare un numar IP care nu se schimba chiar daca cineva incearca sa se reinregistreze sub un alt nume. Deci, chiar daca vor incerca acest lucru, persoanele de pe lista neagra vor fi excluse automat.


Unde e adresa IP despre care vorbesti? Eu am tot cautat-o si n-o gasesc.


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:44
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
Moderatori Sep 15, 2003

Cred ca este numai pe interfata pentru moderatori. Am facut logout si a disparut.
IP este un numar lung-lung dupa care se poate identifica usor daca cineva are mai multi useri sau se poate usor vedea o persoana exclusa care incearca sa revina sub alt user name.
Multe salutari.


Direct link Reply with quote
 
lucca
Romania
Local time: 12:44
English to Romanian
Intelegere(?) Sep 15, 2003

Uneori (rar) se poate intampla ca un traducator (in general bun) sa se trezeasca pus in fata unui text (probabil specializat) pe care nu il stapaneste suficient.

Rezultatul este o "serie" de mitraliera de intrebari, fiind destul de clar ce se ascunde in spatele lor - lipsa de familiaritate cu subiectul traducerii.

Uneori raspund la astfel de intrebari, pentru ca pot sa existe tot felul de imprejurari care sa ne faca (pe cei mai multi dintre noi) sa fim vulnerabili la astfel de greseli. Daca se dovedeste a fi un obicei - atunci este altceva.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

KudoZ si KudoZ

Advanced search


PDF Translation - the Easy Way
TransPDF converts your PDFs to XLIFF ready for professional translation.

TransPDF converts your PDFs to XLIFF ready for professional translation. It also puts your translations back into the PDF to make new PDFs. Quicker and more accurate than hand-editing PDF. Includes free use of Infix PDF Editor with your translated PDFs.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search