no comment - apropo de a raspunde sau nu la KudoZ
Thread poster: Elvira Stoianov

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 20:38
German to Romanian
+ ...
Nov 1, 2003

Astazi au fost postate mai multe intrebari de o persoana, pe care presupun ca toti o stiti. La inceput am zis ca hai sa raspund, ca inca nu e abuz, atata timp cat se posteaza 1-2 (cateva) intrebari, fie ele si simple.
Totusi, cand numarul intrebarilor a inceput sa creasca si am sters o intrebare, am primit un mail personal cu urmatorul text:

****Te rog frumos, fara comentarii, nu cred ca tu esti persoana
potrivita pentru a-mi da sfaturi si zice ce sa fac. Am 23
de ani. la copii tai de acasa pe care-i cresti sa le
vorbesti asa. Imi cer scuze daca suna cam deplasat dar asa
e.*****

Ma intreb care a fost comentariul care a suparat si in acelasi timp ma intreb daca aceasta persoana, care nici macar nu isi da osteneala sa inchida intrebarile, merita sa ii mai raspundem. As vrea sa stiu mai ales ce gandesc moderatorii, daca suntem obligati sa acceptam aceasta atitudine sau putem din start sa stergem intrebarile de acum incolo.

[Edited at 2003-11-01 20:43]


 

Cristina Anghel  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
Nu m-as baga, daca nu as sti ... Nov 1, 2003

... ca nici tu nu ai inchis anumite intrebari (http://www.proz.com/kudoz/550207 si http://www.proz.com/kudoz/550840). Si ai pus si tu la randul tau destule.

Cred ca avem de-a face cu un usor abuz de putere si nu cred ca merita efortul.
Daca ceilalti traducatori considera ca sunt prea multe intrebari, si prea usoare, nu ii vor rapunde, si astfel se va autoexclude.

Elvira Stoianov wrote:

Astazi au fost postate mai multe intrebari de o persoana, pe care presupun ca toti o stiti. La inceput am zis ca hai sa raspund, ca inca nu e abuz, atata timp cat se posteaza 1-2 (cateva) intrebari, fie ele si simple.
Totusi, cand numarul intrebarilor a inceput sa creasca si am sters o intrebare, am primit un mail personal cu urmatorul text:

****Te rog frumos, fara comentarii, nu cred ca tu esti persoana
potrivita pentru a-mi da sfaturi si zice ce sa fac. Am 23
de ani. la copii tai de acasa pe care-i cresti sa le
vorbesti asa. Imi cer scuze daca suna cam deplasat dar asa
e.*****

Ma intreb care a fost comentariul care a suparat, dar totusi ma mira ca aceasta persoana, desi nu isi da osteneala sa inchida intrebarile, merita sa ii mai raspundem. As vrea sa stiu mai ales ce gandesc moderatorii, daca suntem obligati sa acceptam aceasta atitudine sau putem din start sa stergem intrebarile de acum incolo.


 

Tehno
Local time: 21:38
Romanian
+ ...
Pace Nov 2, 2003

Parerea mea este ca toata lumea trebuie sa respecte regulile Proz. Pentru asta trebuie sa le cunoasca. O persoana care nu respecta regulile trebuie sanctionata intr-un fel, pentru ca toti ceilalti sa-si poata vedea de treaba in continuare. Dar orice s-ar intampla, relatiile dintre noi trebuie sa ramana de ajutor si respect reciproc. Daca nu ne ajutam noi, atunci cine?

 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
limita intrebarilor Kudoz Nov 2, 2003

In primul rand, fac apel la voi sa nu transformam acest forum intr-un circ de atacuri la persoana. Pe viitor, de fiecare data cand un mesaj se refera la o singura persoana in mod peiorativ sau altfel, va fi sters. Deja in ultima vreme, vad o tendinta clara in acest sens.
NU EXISTA LIMITA pentru intrebarile Kudoz. Nu este stabilit ca o persoana poate pune doar 10 intrebari sau mai multe.
Limita este stabilita de comunitate, daca cineva considera ca o persoana abuzeaza deja punand intrebari simple in loc sa caute in dictionar, atunci se pot sterge intrebarile. In aceste cazuri sunteti rugati mai degraba decat sa va asumati aceasta actiune sa contactati moderatorul desemnat pentru a-l ruga sa ia masuri in legatura cu problema semnalata.
Nu trebuie sa aduceti astfel de probleme neaparat pe forum, se poate trimite un mesaj moderatorilor respectivi, fie pe perechea de limbi, fie mie si acestia vor lua masuri in consecinta si cunoscand regulile sitului.
Atunci cand cineva uita sa inchida intrebari, se ocupa robotul proz sa-i aminteasca si nu e nevoie de observatii de genul celor de mai sus.
Intrebarile pot ramane deschise pana la mesajul roborului si daca raspunsurile nu sunt satisfacatoare, askerul poate respinge toate raspunsurile fara sa acorde puncte nimanui. Atunci el/ea va inchide intrebarea introducand in glosar raspunsul considerat corect conform cecetarilor terminologice proprii.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
mesajele rautacioase Nov 2, 2003

Nu e prima data cand aud ca cineva trimite mesaje rautacioase pe adresele personale ale colegilor de pe site, din varii motive, unele mai infantile decat altele. Ultima data cineva mi s-a plans ca un asker a inceput o adevarata campanie de hartuire cu mesaje frecvente si rautacioase.
Va rog daca aveti probleme de acest gen, sa va adresati cu un mesaj personal unuia din moderatori indicand userul respectiv.
Etica proz interzice atacurile la persoana, mesajele indecente sau rau-voitoare etc.
Este clar ca atunci cand nu este moderatorul cel care sterge sau motifica intrebarile, membrul respectiv se expune acestui tratament inadmisibil, desi se afla in dreptul de a lua masuri atunci cand se incalca anumite limite de bun simt.
Purtarea inadmisibila a unor membri fata de alti membri trebuie imediat sanctionata. O masura des folosita este suspendarea dreptului de a posta intrebari pe o perioada de cateva luni, pana ce membrul respectiv se linisteste.


 

Andrei Albu  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
Member (2002)
English to Romanian
+ ...
Moderator's point of view Nov 2, 2003

I-am atras mai de mult atentia lui "moviestar" sa nu mai abuzeze de site. Personal, am incetat tot de atata timp sa-i mai raspund la intrebari. Daca ar face la fel si ceilalti pe care ii deranjeaza intrebarile ei, ar sfarsi prin a inceta sa le mai puna. In orice caz, atacurile la persoana si limbajul mai mult sau mai putin vulgar nu vor fi tolerate de catre moderatori, indiferent despre cine ar fi vorba. Aviz tuturor amatorilor/amatoarelor.

 

lucca
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
Sa incercam o reducere la logica (nu la absurd) Nov 2, 2003

Daca un neavenit intr-un domeniu pune intrebari prea numeroase si/sau elementare, ar trebui sa nu i se raspunda. Din pacate, un raspuns acceptat aduce puncte. Multi nu rezistam tentatiei.

Sa introducem urmatoarea facilitate pe Proz (dar nu depinde numai de noi, ci si de conducerea site-ului, iar daca cerem ce spun eu mai jos, poate ca ne vom face - din nou? - de ras): orice raspuns sa nu contina doar raspunsul propriu-zis, ci si o bifa pentru blam / non-blam. (Blam - daca respondentul considera ca: a. intrebarea se refera la un termen esential, obligatoriu de cunoscut de cei care se declara "specialisti" in domeniul respectiv; b. raspunsul la intrebare putea fi gasit fara mari dificultati prin folosirea unui dictionar (on / off line) sau a unui motor de cautare (cum ar fi Google).

Adica, mai intrebatorule, de ce pui intrebarea? Chiar vrei sa faca Proz traducerea in locul tau? Ne iei drept dictionar cu auto-cautare?

In acest fel, fiecare respondent ar putea sa raspunda (si sa castige KudoZ), dar si sa-si exprime parerea onesta despre calitatea / oportunitatea intrebarii la care raspunde.

Cel care da un blam trebuie sa il justifice (definitie de dictionar si/sau rezultat al unui Search, indiferent de motorul de cautare si indiferent de numarul de hit-uri care a fost obtinut).

Pentru fiecare "blam" primit sa se instituie suspendarea automata pt. 12 sapt. a dreptului de a pune intrebari la ProZ. (Este doar o propunere, sunt de acord cu orice alta sanctiune din partea majoritatii).

Altfel vom avea "tzepe": cineva "face rost" de o traducere bine platita si o accepta cu toate ca habar n-are de specializarea respectiva, stiind ca ignorantza sa va fi compensata de ProZ. Culmea, mai tarziu respectivul(a) va putea sa se laude in Resume si cu "experienta" sa in specialitatea respectiva.

Da, stiu ca "n-au bani, saracii", dar competenta ca traducator ramane competenta, adica este sau nu este, unii o au din plin, iar altii... vai de capul lor!

Haideti sa incercam sa spunem lucrurilor pe nume. Am spus pe forum unele lucruri care ar fi trebuit, in mod normal, sa fie macar acknowledged de cineva (erau norme de baza in munca de translator din alte parti, nu erau inventiile mele), dar greii listei au pastrat o tacere "diplomatica", iar acum (unii)se plang ca "unii" sunt nesupusi. Fiecare pasare pe limba ei piere.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
sistem si reguli Nov 2, 2003

Ceea ce descrie lucca exista deja intr-o forma putin modificata dar consacrata.
Unii membri (platnici sau care au raspuns la multe intrebari) au dreptul de a suprima intrebari introducand un motiv in sistem.
Inca o data vreau sa subliniez, situl NU ESTE si NU SE VREA A FI exclusiv pentru traducatori de profesie sau pentru traducatori prin excelenta.
Nu exista, cum spuneam, limita la intrebarile Kudoz, este lasat la latitudinea comunitatii sa sanctioneze abuzurile, de aceea membri care s-au dovedit a fi merituosi, fideli, au contribuit la dezvoltarea comunitatii etc in decursul timpului au privilegiul de a suprima intrebarile considerate abuzive. Din acest punct de vedre actiunea Elvirei este mai mult decat justificata si indreptatita, chiar e de apreciat ca cineva isi foloseste drepturile pentru linistea comunitatii.
Moderatorii sau greii listei nu au ramas din cate stiu eu nepasatori la semnalele de alarma explicite. Noi nu putem fi peste tot in acelasi timp si nici nu putem sa ne asumam o pozitie de politisti pe acest site (deja sarcinile unui moderator sunt destul de ingrate si fara sa mai facem politie), dand cu parul in cap tuturor celor care nu respecta regulile. Nimeni nu este atot-stiutor si atoate-vazator in afara de Dumnezeu si de aceea nu sunt numai moderatorii cei care beneficiaza de anumite drepturi in aceasta comunitate.
Cred ca suntem cu totii adulti. Eu nu ma risc sa citesc printre randuri in nici un mesaj, de la oricine ar veni si nici nu actionez fara detalii explicite. Pentru a lua masuri este nevoie de un link macar in care sa fie prezent cazul respectiv, cine ce a facut. Dupa care daca este o situatie incurcata sau persistenta iau legatura cu cel care a pus intrebarea si il rog sa rectifice greseala sau sa fie atent pe viitor. Daca situatia nu se indreapta trebuie luate masuri mai drastice, respectiv se ridica dreptul de a pune intrebari, de a posta pe forum sau de a trimite mesaje personale. Acest lucru se face cu ajutorul administratorilor sitului, adica noi nu putem face acest lucru pentru ca nu avem prerogative tehnice in acest sens. Putem numai, dupa ce am vazut si studiat cazul, sa recomandam acest lucru administratorilor de pe proz.
De fiecare data cand s-a pus o problema concreta am luat masuri neintarziat si cat am putut mai corecte pentru a restabili ordinea. Se pare insa ca deja nu mai merge cu vorba buna si voi incepe sa mai folosesc si din aceste frumoase butonase.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
avertisment Nov 2, 2003

In orice caz i-am trimis un avertisment respectivului. Dat fiind ca m-am exprimat in termeni de ultimatum, am sa va rog daca problema persista in urmatoarele zile sa nu ezitati sa semnalati acest lucru.
Evident, toate intrebarile lui se gaseau in orice dictionar si erau clasate drept pro.
Nu stiu daca ati observat ca sub numele fiecarui utilizator care pune intrebari Kudoz in noua interfata Kudoz exista niste statistici Q/A urmate de doua numere care reprezinta numarul de intrebari (primul) relativ la numarul de raspunsuri.
A fost introdus la cererea comunitatii pentru ca cei care raspund la intrebari sa poata vedea daca utilizatorul care pune intrebarea mai si raspunde din cand in cand la intrebari, cu alte cuvinte pentru a vedea daca solicita numai ajutor sau mai si acorda ajutor. De asemenea se arata tot acolo si numarul de intrebari ramase deschise la ora respectiva.
Eu zic ca este o stastistica utila si poate constitui un criteriu in alegerea unei intrebari la care merita sa raspundem.
Numai bine.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
Kyralina, moviestar Nov 3, 2003

Cred ca ati observat un nou membru al comunitatii noastre numit Kyralina. Are acelasi IP cu moviestar, probabil ca si-a croit un nou utilizator pentru a se feri de represaliile comunitatiiicon_smile.gif

 

Elvira Stoianov  Identity Verified
Luxembourg
Local time: 20:38
German to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
m-am gandit Nov 3, 2003

si chiar vroiam sa te intreb daca tu vezi IP-urile, pentru ca mi se parea ca intrebarile sunt similare.

 

Cristina Danasel
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
Raspunsurile la KudoZ Nov 4, 2003

Eu raspund la intrebari KudoZ de vreo saptamina numai, cu scopul exclusiv de a-mi verifica dictionarele si glosarele, si pot spune ca l-am depistat pe "moviestar" destul de rapid. Gasesc ca nu raspundem la Kudoz pentru a vina puncte, dar poate ma insel.

In orice caz, mie inca nu-mi foloseste prezenta pe ProZ pentru ca sint la inceputul inceputului activitatii de traducator pe cont propriu, am tradus foarte mult dar niciodata alergind eu dupa lucrari/bani/whatever, asa ca pina sa-mi iau inima in dinti, raspund unor intrebari.

"Moviestar/Kyralina" nu este singurul care umple locul cu intrebari, mai sint si altii, dar intrebarile lor nu sint nici pe departe simple, iar atitudinea este cu totul alta.

De exemplu, exista o persoana care traduce un text tehnic foarte specializat din engleza in spaniola, si a pus cam destule intrebari, la care m-am straduit, chiar nestiind exact raspunsul, sa-i dau informatii cit s-a putut. Culmea distractiei a fost cind astazi am bagat de seama ca altcineva, in alta parte, traduce acelasi lucru in franceza si se chinuie destul, judecind dupa numarul de intrebari puse. I-am scris "pe direct" si i-am dat "semnalmentele" celui care traduce in spaniola, sperind sa se inteleaga si sa se ajute reciproc.

La ce mi-a folosit mie: am primit de la amindoi termeni si sensuri pe care nu le cunosteam, traducerea in spaniola si in franceza a unor termeni de care dictionarele mele tehnice duc lipsa.

Eu cred ca KudoZ e facut pentru a invata, necum pentru a ne lua la intrecere sau pentru a lucra "ultra-rapid" pe barba colegilor. Parerea mea.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 21:38
English to Romanian
+ ...
Kudoz Nov 4, 2003

Moviestar/kyralina cred ca nu ne vor mai supara o vreme. Ramane de vazut, inca kyralina are drept de a pune intrebari, dar inca. A primit un avestisment si stie ca sunt cu ochii cat cepele si la fel se va intampla cu oricine foloseste intrumentul intrebarilor in mod abuziv.
E interesant ce anume intelege sau in ce scop foloseste fiecare Kudoz. Eu una, ma bazeze pe el ca intrument terminologic, cand nu ma mai tin puterile, dictionarele, resursele apelez la cunostintele si ajutorul altora.
Nu vad nici un rau daca cineva vaneaza puncte, caci daca raspunsurile sunt bune, ele ajuta pe altcineva indeplinindu-si astfel scopul. Altii folosesc intrebarile pentru a raspunde la corespondenta externa, altii raspund pentru a se intrece pe sine. Cineva a facut pariu (cu el insusi) ca poate castiga 1000 de puncte fara dictionare si a reusit.
Banuiesc ca pe cat de multe capete pe site, pe atat de multe valente sau interpretari isi gaseste acest instrument si mi se pare interesant, atat vreme cat ne foloseste tuturor intr-un fel sau altul.
Atata timp cat instrumentul nu este abuzat, e de retinut ca a fost creat pentru a fi folosit. Pentru multi dintre noi nu trece zi fara raspuns sau intrebare Kudoz.
Toate cele bune.
PS: Astept in continuare sa fiu trasa de maneca daca reapare "intoxicatia" cu intrebari gen moviestar-kyralina.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

no comment - apropo de a raspunde sau nu la KudoZ

Advanced search


TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search