Rugaminte: Romanian Keyboard
Thread poster: lucca

lucca
Romania
Local time: 15:19
English to Romanian
Nov 16, 2003

In Word sunt multumit de metoda pe care o folosesc pentru a obtine caracterele romanesti (cu diacritice).

In restul programelor (din Office sau altele), tastatura Ro din Windows imi face mari probleme.

Daca sunteti mai multumiti cu ceea ce folositi, imi puteti spune si mie cum se numeste si de unde se poate procura (inclusiv contra cost, daca este cazul)?

Va multumesc mult!


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
English to Romanian
+ ...
caractere romanesti Nov 17, 2003

Adauga Romanian language la lista de limbi disponibile.

In Windows XP:

Control Panel -> Regional and Language Options -> Languages tab -> Details ... -> Add. Alegi Romanian Language and Romanian Keyboard. Se comuta cu alt+shift (stinga), si ai diacriticele (;=sh; '=tz; [=ă; ]=î; \=â pe tastatura englezeasca). Pentru alte taste care se "muta" poti gasi pe internet layout-ul exact al tastaturii romanesti (daca nu ai o astfel de tastatura).

In Windows 98:

Control Panel -> Languages -> {la fel ca deasupra}vezi si thread-ul http://www.proz.com/topic/14004


 

lucca
Romania
Local time: 15:19
English to Romanian
TOPIC STARTER
Still in need of help Nov 17, 2003

Multumesc pentru raspuns.

Am mentionat ca _tocmai_ acest keyboard romanesc din Windows este cel care ma deranjeaza, pentru ca ravaseste total caracterele de pe tastele unde pune literele romanesti.

Daca stiti un third party keyboard (fisier sau program, tastatura fizica nu ma intereseaza) care sa-mi permita sa pun literele romanesti pe tastele pe care vreau si sa-mi permita sa folosesc in continuare si caracterele aflate initial pe tastele respective. Stiu ca exista un program (cel putin pentru Windows 95 a existat; folosesc Windows 98 SE) dar nu stiu cum se poate procura (ce firma l-a facut). Mai exista si diferite fisiere cu extensia .kbd care se pun in locul lui kbdro.kbd din Windows si contin aranjamente ale literelor ro diferite de cel implicit.

Toate cele bune!


 

orja
Local time: 15:19
Finnish to Romanian
+ ...
Keyboard generator Nov 18, 2003

Incearca "Janko's Keyboard Generator for Windows 95, 98 and ME". Este un program care iti permite sa editezi propriul fisier .kbd si din cate stiu este gratuit pentru uz personal. Il gasesti la http://solair.eunet.yu/~janko/engdload.htm
Succes!


 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
English to German
+ ...
litere tipic romanesti :-) Dec 6, 2003

Nu va inteleg. In Win 98 SE (asa cum am eu), daca e bine setat (adica Regional Settings e pentru Romania si aveti instalat Multilanguage Support pentru Central European) nu sint nici un fel de probleme (in plus, trebuie instalat driver-ul pentru tastatura romana). Cu toate acestea in ordine, functioneaza fara probleme.
Daca nu merge asa, folositi alte simboluri pentru literele cu diacritice, iar apoi inlocuiti-le cu Find->Replace (in casuta Replace dati codul ASCII al literei, care se obtine cu Alt+ codul literei). Vedeti, poate merge mai bine asa. Succes!


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
tastatura Dec 6, 2003

Problama este, pentru cine foloseste metoda oarba pe tastatura engleza, ca se schimba locul tastelor in varianta romaneasca si e greu sa te obisnuiesti si pierzi timpul gasindu-ti tastele. La inceput, si mie mi-a fost mai usor cu taste scurte, problema e ca nu se pot folosi taste scurte in toate aplicatiile.
Cere un pic de exercitiu pentru a te obisnui (si prea mult timp din care mai rar se gasesteicon_smile.gif) si nu ma mir ca multi prefera alte tastaturi. Daca ar exista o varianta buna si eu as prefera o alta tastatura pentru romana. De franceza nici nu mai spun, e un adevarat calvar.


 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
English to German
+ ...
tastaturi Dec 6, 2003

>Problama este, pentru cine foloseste metoda oarba pe tastatura engleza, ca se schimba locul tastelor in varianta romaneasca si e greu sa te obisnuiesti si pierzi timpul gasindu-ti tastele.
Depinde... cine tasteaza cu adevarat orb (adica cu ochii in monitor, si nu in tastatura) se va obisnui destul de repede (si cu un pic de exercitiu) cu tastatura romana (sau engleza, dupa caz). Cea mai mare diferenta este y in loc de z.

> De franceza nici nu mai spun, e un adevarat calvar.
Am avut mai demult un Apple Machintosh Classic donat de niste francezi (tot soft-ul era in franceza, brrrr) cu tastatura franceza (cea mai mare idiotenie pe care am vazut-o vreodata - cind toata lumea foloseste o tastatura mai mult sau mai putin standardizata, ei trebuie sa fie mai altfel). Solutia pe care am gasit-o a fost sa setez tastatura ca fiind engleza, si sa tastez orb (tastele fiind acolo unde ma asteptam).
Stati sa vedeti ce distractiv e sa lucrezi cu o tastatura germana, care se comporta ca o tastatura de masina de scris (pentru cine isi mai aminteste): daca apesi tasta Caps Lock, trebuie sa apesi Shift pentru a reveni la litere minuscule. In rest, seamana cel mai mult cu o tastatura romana. Aporopos, stie cineva de vreo tastatura romaneasca (una pe care sa fie din start literele cu diacritice, sa nu trebuiasca sa le scrii cu marker-ul)?


 

Dan Ilioiu  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
English to Romanian
+ ...
Tastatura romaneasca Dec 8, 2003

bburghelea wrote:

...
Aporopos, stie cineva de vreo tastatura romaneasca (una pe care sa fie din start literele cu diacritice, sa nu trebuiasca sa le scrii cu marker-ul)?


Exista, intreaba la magazinele de calculatoare. Evident va trebui sa configurezi Windows-ul pentru limba romana.


 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 15:19
English to German
+ ...
tasturi :-) Dec 9, 2003

in care magazine, ca eu nu am vazut in nici unul in care am fost (si merg destul de des). cu setarile, nu va faceti griji, sint maestruicon_wink.gif

 

lucca
Romania
Local time: 15:19
English to Romanian
TOPIC STARTER
Cred ca am gasit solutia Dec 14, 2003

Pe situl
http://www.secarica.ro/html/ro_keyboard.html

Pana acum am lucrat cu:
Tassword (pentru Spectrum Sinclair)
Word Star (3 si 4)
WordPerfect 5.1 for DOS
Word (de la 4.0 pana la 97, la care inca nu imi vine sa renunt),
asa ca am o anumita experienta cu caracterele romanesti, dar o solutie mai buna decat cea de pe situl de mai sus nu am gasit.

Tastaturi fizice romanesti nu am vazut nici eu. Probabil ca nu exista.

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns!

Lucian.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Rugaminte: Romanian Keyboard

Advanced search


WordFinder Unlimited
For clarity and excellence

WordFinder is the leading dictionary service that gives you the words you want anywhere, anytime. Access 260+ dictionaries from the world's leading dictionary publishers in virtually any device. Find the right word anywhere, anytime - online or offline.

More info »
memoQ translator pro
Kilgray's memoQ is the world's fastest developing integrated localization & translation environment rendering you more productive and efficient.

With our advanced file filters, unlimited language and advanced file support, memoQ translator pro has been designed for translators and reviewers who work on their own, with other translators or in team-based translation projects.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search