Ajutor - infiintare PFA
Thread poster: Sabina P.

Sabina P.
Romania
Local time: 04:30
Romanian to English
+ ...
Mar 31, 2010

Am tot citit multe informatii despre infiintare PFA. Eu momentan sunt la inceput de drum, m-am inscris la Tribunal de curand. Mi s-a zis ca daca voi fi chemata sa traduc acte, va trebui sa am deja PFA, sa le pot da factura, chitanta. Buun. Insa, m-am interesat si de toate darile care vor trebui platite la sanatate si la pensii. Cineva mi-a zis ca daca nu am venit se calculeaza la salariul minim si ar veni pe luna un total de 2milioane de platit. Eu acum fiind la inceput de drum, nu am solicitari, nu fac traduceri, dar daca mi-as infiinta PFA, pana imi voi gasi clienti, tot voi plati din buzunarul meu 2milioane, nu-i asa?
Daca voi fi profesoara si PFA voi plati PANA LA URMA (ca inca nu s-a dat vreun verdict pe aici pe forum) de doua ori sanatatea si pensia? Sunt asa de debusolata.

Multumesc anticipat


Direct link Reply with quote
 

Antonina Erena  Identity Verified
Romania
Local time: 04:30
Polish to Romanian
+ ...
PFA Apr 1, 2010

1. In cazul in care sunteti angajata si deveniti si PFA:
A. trebuie sa depuneti o declaratie anticipata a venitului pe anul in curs, in care veti cuprinde venitul total estimat, cheltuielile si venitul net. In baza venitului net vi se va emite o decizie de impunere, in baza careia veti plati impozit de 16% din venitul net. Plata impozitului se face trimestrial.
B. Aveti obligatia sa platiti CASS (contributii sanatate), chiar daca sunteti si angajata. Acestea se ridica la 5.5% din venitul net.

In acest caz puteti opta sa nu platiti contributia pentru pensii.

2. In cazul in care nu sunteti angajata si deveniti PFA, aveti obligatia ca pe langa cele de mai sus sa platiti si contributia pentru pensii.


[Edited at 2010-04-01 14:33 GMT]


Direct link Reply with quote
 
Post removed: This post was hidden by a moderator or staff member for the following reason: Requested edition not made after 4 days

Sabina P.
Romania
Local time: 04:30
Romanian to English
+ ...
TOPIC STARTER
raspuns Apr 2, 2010

In primul rand, va multumesc pentru raspuns.
Insa, eu acum nu sunt nici angajata si nu sunt nici PFA. Intrebarea mea era daca eu devin PFA, desi nu am solicitari de traduceri, tb sa platesc pe luna in jur de 2 mil (daca eu nu am venit am inteles ca se ia acel procentaj din salariul minim pe economie), in asteptarea sa pot fi contactata vreodata de Tribunal (mai ales ca la 2 refuzuri sau mai multe ti se ia autorizatia)? Pot respinge traducerile Tribunalului doar pe motiv ca nu sunt PFA, sau tb sa imi fac PFA si sa dau aiurea luna de luna 2 mil pentru plata pensie si sanatate?
Din toamna voi fi profesoara, daca devin PFA, voi plati de doua ori sanatatea nu?.. asa am inteles din raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 04:30
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
opţiuni şi unele clarificări Apr 2, 2010

Dacă aveţi deja autorizaţia de la Ministerul Justiţiei, există în lege un termen până la care trebuie să vă înregistraţi la Administraţia Financiară, Tribunal etc. Aşadar, sunteţi oarecum obligată să luaţi o decizie într-un anumit termen. În cazul altor tipuri de activităţi independente, se deschide persoana fizică din data începerii activităţii economice, aşadar din momentul în care persoana are în vedere realizarea unui venit. Acest lucru este mai logic şi mai avantajos.
E de înţeles frustrarea, mai ales dacă nu sunteţi convinsă că puteţi realiza un venit în acest an. Ar exista opţiunea să faceţi prima declaraţie estimativă pe acest an cu venit 0 (aceasta se depune în momentul înregistrării la Admin. Financiară), dar nu sunt sigură cât este de fezabil şi ce implică pentru că nu am trecut prin această situaţie. Cel mai bine ar fi să cereţi sfatul unui inspector fiscal şi să întrebaţi dacă e posibil sau nu să depuneţi o estimativă pentru venit 0 pentru primul an şi ce consecinţe sau impact are acest lucru asupra contribuţiilor la sănătate şi pensie.
După ce vă angajaţi ca profesoară cu carte de muncă va trebui să plătiţi numai contribuţia la sănătate (practic se plăteşte în plus contribuţia pentru venitul realizat independent). Regula la contribuţia la sănătate e că se achită pentru toate veniturile nete realizate. Aşadar dacă o persoană are două joburi sau realizează venituri din mai multe activităţi, va plăti contribuţia la sănătate pentru toate aceste venituri sau salarii.
Primii doi ani sunt întotdeauna mai dificili şi e necesară multă răbdare şi perseverenţă.
Multă baftă.


Direct link Reply with quote
 

Sabina P.
Romania
Local time: 04:30
Romanian to English
+ ...
TOPIC STARTER
raspuns 2 Apr 2, 2010

Va multumesc foarte mult ca mi-ati raspuns si m-ati lamurit. Asa este pana la urma, orice activitate necesita un anumit risc, rabdare si perseverenta.

Numai bine si Paste fericit!


Direct link Reply with quote
 
pfa cas pensii May 12, 2010

cand veti deveni si angajata si pfa, atunci veti plati 50% din cas si pensii pe pfa, iar restul le plateste firma.

acum cand sunteti doar pfa, va puteti alege singura suma pe care doriti sa o platiti lunar la fondul de pensii (puteti afla mai multe la casa de pensii din judetul dvs).

de exemplu eu am ales 50 Ron/luna. (bineinteles, asta se va reflecta peste ani si ani, in pensia finala, dar carpe diem)

mult succes!

[Edited at 2010-05-12 13:43 GMT]


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Ajutor - infiintare PFA

Advanced search


BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »
Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search