etica
Thread poster: Claudia Serban

Claudia Serban  Identity Verified
Local time: 16:18
English to Romanian
Dec 7, 2003

In urma cu doi ani am fost contactata de un client; totul bine si frumos chiar daca platile le facea cu intarziere. Problema a aparut la ultima factura care, in loc sa o plateasca in euro, asa cum a fost conventia, a platit-o in dolari. Pierderea mea a fost de peste 100 euro (calculata la cursul BNR). Intrebarea mea este: este etic din punct de vedere profesional sa contactez beneficiarul direct (clientul meu fiind o agentie)?

Direct link Reply with quote
 

Susanna & Christian Popescu GbR
Germany
Local time: 15:18
Romanian to German
+ ...
Ca solutie finala, eventual, Dec 8, 2003

poti contacta si beneficiarul, desi el nu are nici o obligatie fata de tine, din moment ce contractul l-a incheiat cu agentia intermediara. Cu acestia din urma ar trebui sa tratezi, iar daca vezi ca n-ai cu cine discuta, le poti spune ca intentionezi sa contactezi beneficiarul, ceea ce, nu-i asa, n-ar fi in beneficiul unei conlucrari viitoare intre cei doi. Conditia este insa, ca in contractul semnat intre tine si agentie sa fi fost stipulat clar ca plata se va face in euro. Abia atunci e vorba de o nerespectare a unei clauze contractuale de catre una din parti. Intelegerile nescrise sunt, la urma urmei, greu de dovedit.

Direct link Reply with quote
 

Doru Voin  Identity Verified
Romania
Local time: 16:18
English to Romanian
+ ...
Nu este etic Dec 8, 2003

Inteleg din ce spui tu ca ai o problema cu agentia. Nu inteleg de ce vrei sa contactezi clientul final. Adica inteleg, vrei sa elimini agentia si sa lucrezi cu clientul (ceea ce nu e etic, dar se practica). Asta nu are nici o legatura cu plata incompleta/incorecta facuta de agentie. Ar trebui sa rezolvi direct cu agentia problema platii incomplete. Poate este doar o scapare.

O problema ai putea avea nu din punct de vedere etic, ci din pdv legal. In contractul eventual semnat cu agentia foarte probabil sunt niste clauze referitoare la acest aspect. Citeste-le si ia o decizie apoi.

Salutari dintr-o parte a Bucurestiului scaldata de soare,
Doru Voin


Direct link Reply with quote
 

Bogdan Burghelea  Identity Verified
Romania
Local time: 16:18
English to German
+ ...
chestiuni juridice Dec 9, 2003

Prima intrebare care trebuie sa v-o puneti este: am un contract cu clientul? aici contract este in sensul larg al cuvintului: o intelegere intre doua (sau mai multe) parti, care naste drepturi si obligatii in sarcina lor, asumate benevol. chiar daca nu aveti un contract scris (banuiesc ca nu), simpla intelegere chiar telefonica, emiterea de facturi si achitarea acestora este un contract. ceea ce va lipseste in acest caz este clarificarea anumitor chestiuni punctuale, ca de exemplu, moneda in care se face plata (ca regula, in Romania toate platile se fac in lei, chiar daca se calculeaza in raport de o moneda de referinta; au fost cazuri in care s-a considerat ca nu este vorba de un contract valabil incheiat, daca pretul nu era stabilit in lei), cine suporta riscul diferentei de curs valutar, garantii "de buna executie", etc., etc.
In orice caz, dupa cum ati descris situatia, beneficiarul este clientul agentiei, iar dumneavaostra sinteti un sub-prestator de servicii (ca sa spun asa, cu conditia sa nu aveti un contract de munca cu agentia; daca e asa, lucrurile se schimba radical). Ei bine, intre dumneavoasta si beneficiarul final nu exista nici un raport juridic (nu aveti nici un fel de drepturi fata de el si el nu are nici un fel de obligatii fata de dumneavoastra), deci nu e recomandabil sa va adresati lui, din doua motive: nu puteti obtine nimic de la el, daca nu vrea; s-ar putea sa aveti probleme cu agentia (care e clientul dumneavoastra), care se poate simti lezata de aceasta manevra a dumneavoastra (s-ar putea sa va dea chiar in judecata).
Orice decizie veti lua, analizati-o cu cea mai mare atentie si consultati-va cu cineva de specialitate.


Direct link Reply with quote
 

Claudia Serban  Identity Verified
Local time: 16:18
English to Romanian
TOPIC STARTER
Specificatie Dec 9, 2003

Am uitat sa specific ceva.
Intr-adevar, nu am un contract scris si orice referire a mea la un astfel de contract s-a soldat cu tacere din partea lor. Am lucrat numai pe incredere si intotdeauna platile au venit cu intarziere, dar pana la urma au venit. Pretul a fost stabilit de la bun inceput in EURO (sper ca am spus ca este vorba de un client extern). Colaborarea cu acest client dureaza de 2 ani, timp in care platile, dupa cum am spus, au venit greu, dar au venit. Nu o data s-a intamplat sa solicit plata si sa mi se spuna ca au uitat. Dar restul pe care il solicit acum este restant din august anul asta. De atunci am trimis zeci de e-mail-uri in care le-am spus ca incetez colaborarea cu ei daca nu platesc si le-am cerut in toate modurile posibile sa plateasca. Toate e-mail-urile au ramas fara absolut nici un raspuns. Mi-au trimis doar un nou job, pe care l-am refuzat si le-am si spus de ce. Din nou nici un raspuns.
Si mai vreau sa specific ceva: nu vreau sa iau legatura cu beneficiarul final neaparat pentru a colabora direct cu el (o puteam face de multe ori pana acum daca vroiam cu adevarat), ci pentru a-i cere parerea si eventual a o ruga sa intervina la agentia respectiva (sunt din aceeasi tara si presupun ca imi pot da o idee).


Direct link Reply with quote
 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 16:18
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
insista Dec 9, 2003

Trimite mailuri insistente (ex: la inceput de saptamana si la sfarsit de saptamana), trimite si cateva faxuri. Incearca sa pornesti pe un ton prietenos si sa devii din ce in ce mai dura si mai insistenta. Ameninta ca vei posta rating-uri defavorabile pe Blue Board, PP si restul listelor.
Daca colaborezi de 2 ani cu ei si au platit pana acum, desi cu intarzieri, s-ar putea sa aiba probleme cu banii, care pot fi temporare sau permanente. In orice caz, daca ti-au trimis in contul platii USD si nu euro, nu e prea frumos.
Pe de alta parte, trebuie sa verifici mereu, poate s-a schimbat contabilul, PM-ul tau, le-a picat sistemul si au pierdut baze de date, fisiere etc. Eu intotdeauna trimit toate documentele atasate la somatiile de plata.
Oricum e bine sa ai un document la mana, oricat de subtire doveditor de la ei.
Si eu lucrez cu unii clienti pe incredere, numai cu un numar de proiect, dar le trimit factura hardcopy prin posta si atunci se compenseaza pentru ca factura trimisa are valabilitate.
Contactarea clientului e amenintarea suprema. Daca nu ai semnat un contract cu ei in care sa fie specificat ca tu nu poti contacta clientul lor direct, atunci e problema lor ca si-au lasat vulnerabila aceasta parte.
Cu toate acestea, dupa mine, probabil e mai eficienta amenintarea decat actiunea in sine. Clientul probabil nu va fi interesat de asemenea probleme, dat fiind ca nu este implicat direct. Chiar daca un pic de barfa si o situatie reala il va interesa cu siguranta si va citi mesajul cu interes, e putin probabil sa poata face ceva concret.
Eu am avut clienti care au avut probleme cu banii, dar m-au platit dupa cateva luni bune in urma insistentelor mele neincetate. In cursul lunilor respective le-am trimis in fiecare saptamana mesaje ca sa-si aminteasca si sa-si dea seama ca nu scapa si nu renunt.
Deci, prin prisma propriilor mele experiente pe care nu doresc sa le mai repet si nici altora nu le doresc, te sfatuiesc sa-i bati la cap pana vor vedea ca nu au incotro si sunt sigura ca te vor plati.
Multa bafta si numai bine.


Direct link Reply with quote
 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

etica

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search