Off topic: (OT) Bulgaria- la mare öi la Sofia- cerere informaţii
Thread poster: Bernd Müller (X)

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 11:21
German to Romanian
+ ...
Jul 8, 2010

Salutari,

Vreau să merg în Bulgaria, 2 sapt. la mare, 1 sapt. la Sofia unde am un văr bun. Are cineva habar cumva:- unde e mai frumos la mare, la ei
- cu ce limbă te descurci, la mare sau la Sofia
- ce legături cu trenul există de la mare la Sofia

cat si alte informatrii utile?

Multumesc anticipat!
Bernd


 

Annemarie C
Austria
Greek to Romanian
+ ...
la mare Jul 9, 2010

Bună,

am auzit că la Nisipurile de Aur ar fi tare fain, eu nu am fost niciodată acolo...

cât despre limba în care te poţi descurca... eh, mai complicat

am fost acum vreo doi ani pentru câteva zile cu nişte prieteni şi am fost teribil de dezamagită că nu am găsit aproape pe nimeni cu care să putem comunica în engleză, franceză, greacă, spaniolă, germană sau rusăicon_smile.gif)
proprietara pensiunii în care am stat vorbea aproximativ engleză, dar atât de prost, ca eu am înţeles-o mai mult după gesturi.

asta a fost în Plovdiv, la Nisipurile de Aur am auzit ca de mulţi ani vin turişti din Europa, mai ales Germania, şi probabil pe acolo se găsesc şi vorbitori de limbi străine.

concediu plăcut!


 

Doru Voin  Identity Verified
Romania
Local time: 12:21
English to Romanian
+ ...
Engleza Jul 9, 2010

Bernd Müller wrote:

Salutari,

Vreau să merg în Bulgaria, 2 sapt. la mare, 1 sapt. la Sofia unde am un văr bun. Are cineva habar cumva:

- unde e mai frumos la mare, la ei
- cu ce limbă te descurci, la mare sau la Sofia
- ce legături cu trenul există de la mare la Sofia

cat si alte informatrii utile?

Multumesc anticipat!
Bernd


...mi-a fost de bază prin Sofia. Nu a fost ușor, dar nici exagerat de greu. La mare nu am fost, nu cunosc situația.
http://www.bdz.bg/ este site-ul companiei de căi ferate bulgare

Enjoy,
doru


 

Mădălina Lăcrămioara Ionescu
Romania
Local time: 12:21
English to Romanian
Mare - Bulgaria Jul 9, 2010

Depinde ce doriţi să faceţi în concediu. Plaje frumoase am văzut în Nisipurile de Aur (nisipul este într-adevăr auriu) şi în Sunny Beach (o staţiune mult mai aglomerată şi zgomotoasă). Am înţeles că mai la sud sînt staţiuni noi, moderne (Duni, de exemplu), dar unde nu ai altceva de făcut decît să stai cu burta la soare.
Pentru puţină istorie puteţi să vizitaţi Balcic, Sozopol şi Nessebar. Şi Burgas (centrul vechi) pentru că seamănă cu oraşele româneşti din sud (mie cel puţin aşa mi s-a părut).
Eu m-am descurcat în engleză, română (multe restaurante au meniul scris şi în limba română) şi bruma de rusă pe care n-am uitat-o încă din şcoală. Am auzit mulţi turişti nemţi, aşa că probabil se vorbeşte şi ceva germană.
Despre trenuri nu ştiu să vă spun nimic, au însă o reţea de autobuze foarte bine pusă la punct. Noi ne-am plimbat fără probleme cu autobuzul între staţiunile de pe litoral. La o căutare rapidă pe Google am găsit adresa aceasta: http://avtogari.info/index_en.php. Sper să vă fie de folos.

Vacanţă plăcută!

[Edited at 2010-07-09 14:31 GMT]


 

Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 12:21
German to Romanian
+ ...
Kavarna Jul 10, 2010

Bernd Müller wrote:

- unde e mai frumos la mare, la ei


Păi la mare e frumos peste tot pentru cine iubeşte marea. ADică peste tot e cam acelaşi lucru: apă, soare, nisip. Deci pt. cine vrea doar plajă şi baie în mare, e frumos oriunde, egal unde te duci. Dacă vrei mai mult de atât, de pildă un pic de istorie, obiective turistice de vizitat etc., Balcic e alegerea cea mai bună, un oraş oarte pitoresc.

Dacă vrei muzică bună, acum în iulie, Kavarna e locul unde să te duci. Între 23 şi 25 iulie are loc acolo a V-a ediţia a unui festival deja renumit şi peste graniţele Bulgariei: Kaliakra Rock Fest Kavarna 2010. E cam scump, eu din păcate n-am bani să mă duc, dar cine are, merită să meargă.

Deşi, în perioada asta de criză, este de dorit a se sprijini economia românească. Şi apoi vorba zicalei: Nicăieri nu-i ca la noi! Acuma, depinde cum interpretează fiecare această propoziţie, adică în sens negativ sau pozitiv. Dar litoralul nostru este foarte frumos, dacă ştii unde să te duci. Iar soarele nu arde aşa tare ca în Bulgaria, unde dacă stai prea mult, faci insolaţie mai repede decât la noi, că e mai la sud, deci e mai sănătos la noi.

Şi la noi sunt ceva evenimente muzicale vara asta, acuma e adevărat că nimic mare precum la Kavarna, dar măcar tot ai ceva la ce să te duci. La 2 paşi de Bulgaria e Vama Veche, unde săptămâna viitoare începe festivalul Folk You, care e în parioada 15-18 iulie 2010 pe plajă. Anul ăsta or să fie şi trupe rock (Iris, Compact, Celelalte Cuvinte), nu doar folk, iar de pe 12 iulie încolo, cică o să fie şi ceva târg de carte, teatru, dar asta nu ştiu dacă e aşa interesant cum e folkul. Oricum, e foarte fain, eu în fiecare an merg la Folk You şi garantez că merită mers, e minunat pentru toate vârstele şi în plus e şi gratis. Detalii aici.

Tot pe plaja în Vama Veche o să fie festivalul Stufstock, intre 16 si 22 august 2010, de asemenea gratis. Anul acesta o să aibă şi o componentă de film, care se cheamă Filmstock. Încă nu se stie programul exact, dar detaliile vor apărea treptat, pe siteul oficial.

Şi în Mamaia se pot petrece clipe frumoase, ai plajă cu nisip fin, hoteluri bune, acuma e curăţenie şi bine peste tot, te plimbi cu tot felul de ambarcaţiuni, sau cu atracţia staţiunii: telegondola lui Mazăre, sau te dai în maşinuţe, iar seara poţi să asculţi rock şi metal la Nord, la intrare în Mamaia, sau să asculţi muzică bună şi în anumite seri şi folk live La Galion, un local tip vapor din zona Cazinoului din Mamaia, lângă capătul gondolei lui Mazăre, unde intrarea este liberă, servirea este bună, iar preţutile la consumaţie sunt accesibile; mâncarea toată este foarte bună şi au un vin al casei la carafă pe care nu ezit să-l recomand, mai ales cel roşu.

Deci dacă vrei să te simţi bine şi să te distrezi la mare şi ai companie plăcută, amici, tovarăşi de nădejde etc., te distrezi foarte fain oriunde, şi la noi în Romînia, şi nu neapărat cu cheltuială mare, dimpotrivă. Şi sprijini şi economia naţională.

- cu ce limbă te descurci, la mare sau la Sofia


Păi depinde pe cine întrebi, cred că asta e valabil peste tot în lume. Şi la noi. E ca în bancul ăla cu doi ciobani, care s-ar putea să-l ştii: pe munte, Badea Ion şi Badea Ghio sunt întrebaţi de un străin cât mai are de mers până în cea mai apropiată localitate. Străinul i-a întrebat asta într-o grămadă de limbi străine şi, neprimind niciun răspuns de la cei doi ciobani, pleacă mai departe. În urma lui, Badea Ion către Badea Ghio: "Vezi ce om deştept ăsta, câte limbi străine ştia el?" Badea Ghio către Badea Ion: "Noa, ş-apoi la ce i-o folosit?"

Pe litoralul românesc n-ai probleme de astea, ca vorbitor de limbă română.

- ce legături cu trenul există de la mare la Sofia

cat si alte informatrii utile?

Multumesc anticipat!
Bernd


Nu ştiu care e treaba la ei, dar de la noi la ei sunt şi trenuri şi autocare. Din C-ţa (zona gării) ştiam că pleacă zilnic autocare spre Bulgaria. Iar din Bucureşti Nord sigur trebuie să fie tren direct Bucureşti-Sofia.

[Bearbeitet am 2010-07-10 13:44 GMT]


 

Ioana N
Romania
Local time: 12:21
English to Romanian
Mie mi-a placut Jul 10, 2010

cel mai mult la Balcic. Orăşelul e pitoresc si merită vizitat, în special castelu/palatulicon_smile.gif, doar că plaja nu e prea grozavă. Şi Nessebar e frumos, are locuri interesante de vizitat. Am fost şi la Tyulenovo, mai în nord, unde nu e înţesat de turişti, staţiunea e de fapt un sat în care există două mici hoteluri, însă peisajul e spectaculos şi destul de sălbatic. Aici se pot face sărituri în apa .

Ca informaţie utilă, e mai avantajos să schimbi euro (sau altă valută) în Sofia, la o casă de schimb, decât prin staţiuni, unde cursul de schimb valutare nu e prea grozav. Noi am rămas fără leva şi am plătit o sumă mai mare în leiicon_frown.gif

Prin locurile pe unde am fost, lumea nu prea ştia engleză, însă nu-am descurcat, nu am murit de foame/sete.

Cam asta...

Vacanţă plăcută!:)


 

Maria Diaconu  Identity Verified
Romania
Local time: 12:21
English to Romanian
Plaja la Balcic Jul 12, 2010

Ioana N wrote:

cel mai mult la Balcic. Orăşelul e pitoresc si merită vizitat, în special castelu/palatulicon_smile.gif, doar că plaja nu e prea grozavă. Şi Nessebar e frumos, are locuri interesante de vizitat.


De ce nu, plaja e foarte bună. Seamănă cu cea din Mamaia ca fineţe a nisipului şi adâncimea mică a apei, fiind situată tot într-un golf. Sigur, mult, mult mai mică, dar nu pare a fi vreodată aglomerată la maximum (am fost în trei situaţii, început/mijloc/final de sezon). Mă refer la plaja centrală, cea de la siloz.

Nessebarul e superb, de vizitat obligatoriu pentru cine este prin zonăicon_smile.gif


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

(OT) Bulgaria- la mare öi la Sofia- cerere informaţii

Advanced search


Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search