Campanie de afiliere (15 noiembrie-15 decembrie): 275 lei membri / 295 lei nemembri
Thread poster: Cristiana Coblis

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 17:53
English to Romanian
+ ...
Nov 16, 2010

Stimaţi colegi,

Vă anunţ că ieri a fost lansată o nouă campanie de afiliere care va dura până la 15 decembrie.
Preţurile afilierilor sunt reduse pe durata campaniei după cum urmează:
- membri: 275 lei (în loc de 320)
- nemembri (utilizatori cu cont gratuit): 295 lei (în loc de 350)

Pentru detalii, vă rog să mă contactaţi prin email.
Link: http://www.proz.com/join-local/professional

Vă reamintesc că pentru emiterea corectă a facturilor de către sistemul ProZ.com, este recomandabil să vă actualizaţi datele financiare din Profil. Acest lucru se poate realiza după cum urmează: după ce vă autentificaţi pe site, în profilul dvs., faceţi clic pe fila Profile Updater. În această filă, în partea stângă aveţi o lisă cu mai multe secţiuni, printre care şi Financial. În partea de jos a secţiunii Financial puteţi completa datele pe care le doriţi pe factură. În general, e o idee bună să verificaţi Profile Updater periodic, deoarece se introduc noi elemente destul de frecvent.

Legat de regimul TVA:
- am fost înştiinţată că numărul de TVA al ProZ.com va apărea pe facturi,
- sistemul preia datele financiare din profilurile unde acestea sunt completate şi le include pe facturile emise,
- ProZ.com nu percepe TVA pentru moment până când se clarifică situaţiile în care trebuie să aplice TVA pentru afilierile vândute în UE (aşadar nu se adaugă TVA pe nicio factură).

Dacă aveţi întrebări, voi încerca să răspund cu cea mai mare plăcere în măsura în care pot şi informaţiile solicitate sunt disponibile. Iar dacă nu, voi întreba mai departe pentru a obţine clarificările necesare icon_smile.gif


 

Lucica Abil  Identity Verified
Romania
Local time: 17:53
Member (2005)
Italian to Romanian
+ ...

Moderator of this forum
Persoanele obligate la plata TVA Dec 10, 2010

Cred că m-am lămurit. Potrivit Codului fiscal:
Art. 150
(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125^1 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Art. 152^4
(1) In intelesul prezentului articol:
a) persoana impozabila nestabilita inseamna persoana impozabila care nu are un sediu fix si nici nu este stabilita in Comunitate, careia nu i se solicita din alte motive sa se inregistreze in Comunitate in scopuri de TVA si care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile stabilite in Comunitate;
(2) Persoana impozabila nestabilita care presteaza servicii electronice, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 26, unor persoane neimpozabile stabilite in Comunitate sau care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita intr-un stat membru poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate. Regimul special permite, printre altele, inregistrarea unei persoane impozabile nestabilite intr-un singur stat membru, conform prezentului articol, pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate catre persoane neimpozabile stabilite in Comunitate.

Art. 154
(4) Persoanele inregistrate:
a) conform art. 153 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clientilor;
b) conform art. 153^1 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2) – (6) si art. 151;


Prin urmare, în cazul de faţă:
- prestatorul (ProZ.com) este persoană impozabilă nestabilită;
- beneficiarii sunt persoane impozabile (achiziţia serviciului se face în interes profesional, nu personal);
- locul prestării este la beneficiar;
- persoana obligată la plata TVA este beneficiarul, care:
- aplică taxarea inversă, dacă este înregistrat conf. art. 153 CF; sau
- depune decont special (formular 301) şi plăteşte TVA la bugetul statului, dacă nu este înregistrat conf. art. 153 CF (persoană impozabilă înregistrată conf. art. 153^1 CF sau neînregistrată în scop de TVA).

Din textele de lege citate, rezultă că deducerea sau nu a taxei de afiliere nu are nicio relevanţă în stabilirea persoanei obligate la plata TVA.

Referinţe:
http://codfiscal.money.ro/codul-fiscal-titlul-vi-taxa-pe-valoarea-adaugata-cuprins-pe-articole/
http://www.scribd.com/doc/36495163/Serv-Necorporale-Lucrari-Bunurilor-Mobile (foarte util, chiar dacă, uneori, face trimitere la articole ale CF modificate între timp)


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 17:53
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Mulţumiri Dec 10, 2010

Mulţumim pentru studierea şi elucidarea problemei, Lucia. Cred că e util pentru toată lumea.
Oricum, reamintesc, momentan nu se percepe TVA pentru plăţile locale, până se lămureşte şi contabilul ProZ.com cu schimbările din UE. E de înţeles că e un pic mai greu pentru ei, deoarece sistemul de plăţi locale funcţionează de la state unde nu există TVA până la state cu sisteme complexe, cum e cazul ţărilor UE.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Campanie de afiliere (15 noiembrie-15 decembrie): 275 lei membri / 295 lei nemembri

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
Déjà Vu X3
Try it, Love it

Find out why Déjà Vu is today the most flexible, customizable and user-friendly tool on the market. See the brand new features in action: *Completely redesigned user interface *Live Preview *Inline spell checking *Inline

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search