Pt. cunoscătorii de lb. germană: Interesant exemplu ce ajută la înţelegerea modului de gândire DE
Thread poster: Bernd Müller

Bernd Müller
Germany
Local time: 02:45
German to Romanian
+ ...
Jan 25, 2011

Pt. cunoscătorii de lb. germană: Interesant exemplu care poate ajută la înţelegerea modului de gândire germană (în RFG, mai ales):

Citiţi articolul de le Wikipedia germană despre:

Fräulein (RO: domnişoară)!


http://de.wikipedia.org/wiki/Fräulein

O să rămâneţi miraţi/ perplecşi, probabil, cum de se poate imagina asemenea proceduri- de-a lungul secolelor, nu doar în secolul nostru sau cel trecut!! - la fel cum am rămas şi eu când am citit astăzi acest articol. Dar totodată el dă posibilitatea de a-şi face o imagine - realistă- despre felul de a gândi, cu totul diferit decât cel al al românilor, în această ţară- de cca. 150 de ani încoace, cel puţin- deci cel puţin de pe vremea "Kaiser"- ului!

Incidental purtasem aseară o convorbire cu un medic-şef, despre medicina, asigurările de sănătate (în RFG: există pe la 300 de societăţi de asig. de sănătate diferite!!!), sistemul "Kassenärztliche Vereinigung (Bayerns etc.) - care m-a lăsat mirat şi nu este de înţeles dacă nu reuşeşti să pătrunzi puţintel în gândirea germană.


 

Mandau
German to Romanian
Gandirea germana Apr 6, 2012

Fiecare limba materna are o logica proprie. Aceasta logica proprie caracterizeaza mai mult sau mai putin fiecare popor in parte. Fara a cunoaste cultura literara a fiecarei natiuni nu se va putea pricepe dece unii gandesc intr-un fel si nu altul.
Un exemplu: In electrotechnica in romna se spune §cu contact normal inchis" iar germanul gandeste aha "releu cu contact care se dechide"
Cine nu are posibilitatea de a trai in ambele culturi si a le cunoaste indeaproape nu va putea acumula in nici o facultate sau universitate intelegerea lingvistica necesara.
Singura solutie: acceptarea ca fiecare dintre noi este unic si ne silim sa-l acceptam asa cum e si nu-l obligam sa vada lumea prin ochii nostri.
Fiecare limba in sine este un univers aparte care asteapta doar sa-l decoperim

Cu Stima
Costica


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Pt. cunoscătorii de lb. germană: Interesant exemplu ce ajută la înţelegerea modului de gândire DE

Advanced search


PerfectIt consistency checker
Faster Checking, Greater Accuracy

PerfectIt helps deliver error-free documents. It improves consistency, ensures quality and helps to enforce style guides. It’s a powerful tool for pro users, and comes with the assurance of a 30-day money back guarantee.

More info »
Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search