Companie offshore - traduceri
Thread poster: Tatiana Neamţu

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
Mar 12, 2011

Salutări tuturoricon_smile.gif

Am văzut că există un subiect foarte vechi (2003) deschis de Astrid Costea pe tema conturilor în Elveţia, totuşi, aş vrea să merg mai departe şi să lansez o discuţie despre avantajele şi inconvenientele oferite de un offshore. Mărturisesc că ştiu foarte puţine spre deloc despre chichiţele legale ale unui offshore, nu ştiu pe nimeni care să aibă offshore etc.

În urma unei solicitări am primit o ofertă de înfiinţare offshore în British Virgin Islands la 1300 euro taxă de înnfinţare şi 300 de euro taxă anuală de întreţinere ceea ce sună perfect având în vedere impozitele şi taxele pe care le plătesc eu acum în România.

Dacă aveţi mai multe informaţii şi opinii despre asta cred că ar fi utileicon_biggrin.gif

T.


 

Bogdan Dusa  Identity Verified
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
Recunoasterea Mar 13, 2011

Problema cea mare nu e la tine, daca vrei sa activezi ca offshore, ci la client: daca este le dispus sa lucreze cu tine sau nu.
Destul de multe firme din UE sunt reticente in a colabora cu offshore-uri, iar eu stiu 2 motive (ar putea fi si mai multe):
1. Locataia offshore-ului. Statele unde poti deschide offshore (gen Virgin Islands, Sychelles etc.) nu prea au conventie de evitare a dublei impuneri cu statele UE, si atunci clientul va avea o problema legata de plata taxelor.
2. TVA-ul - la fel, e o problema spinoasa pentru client.

Sfatul meu: intreaba mai intai toti clientii pe care ii ai daca ar fi dispusi sa continue claborarea cu tine in momentul in care iti deschizi un offshore. Nu de alta, dar sa nu ai surprize apoi.
Pe de alta parte, ai putea incerca varianta unui offshore UE (gen Malta sau Cipru). Vezi care sun preturile acolo.

Succes,
Bogdan


 

Daniela Ciobeica
Local time: 22:14
Italian to Romanian
+ ...
Informatii Mar 13, 2011

Câteva informaţii de pe internet:

Un contractant international independent sau un consultant profesional isi poate reduce obligatia fiscala prin inmatricularea unei societati offshore, care ar incheia apoi contracte de servicii profesionale cu toti clientii interesati. in timp ce primeste un nivel fix de remuneratie (salariu) impozitata de la societatea sa offshore, proprietarul principal al societatii ar putea sa acumuleze restul venitului din onorarii in numele IBC-ului sau, intr-un mediu fara impozit si fara probleme. Proiectantii, autorii, consultantii si animatorii pot transfera unei societati offshore dreptul de a primi onorariile datorate in baza unui contract de servicii. Un alt avantaj al unei societati de servicii profesionale este acela ca posibilele obligatii, care ar putea aparea pe durata executarii unui contract, ar cadea asupra societatii, nu asupra persoanei.
http://www.offshore.ro/ro/aboutoffshore.htm
http://ec.europa.eu/youreurope/business/starting-business/setting-up/cyprus/index_en.htm
http://www.infiintarefirmaurgent.ro/firmaoffshore
http://www.infiintareoffshore.ro/Servicii.php
Lara


 

George Blum  Identity Verified
Local time: 22:14
Member (2003)
English to Romanian
+ ...
Mai mare daraua decât ocaua Mar 13, 2011

Ca unul care-şi plăteşte cu conştiinciozitate impozitele (sunt liber profesionist sub umbrela unui S.R.L.) am făcut şi eu la un moment dat calcule în această direcţie. Concluzia: prea mult timp pierdut, demersuri la care nu mă pricep (deci trebuie să plătesc pe cineva, adică un avocat), o sumă pierdută a priori pentru un rezultat ipotetic. Şi nici măcar nu m-am gîndit la aspectul semnalat de Dl.Duşa, foarte important dacă vrei să ai clienţi serioşi. În al doilea rînd, cît timp s-au aplicat/se vor aplica (sper) facilităţile pentru microîntreprinderi, impozitul plătit nu mi s-a părut prea împovărător. Prefer, deci, să rămân plătitor de impozite în România.

Acesta este punctul de vedere al unui freelancer. S-ar putea să nu se aplice şi la agenţii, unde structura costurilor este diferită...

Cu salutări colegiale,
George


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Offshore - reticenţa clienţilor Mar 13, 2011

Da, primul aspect la care m-am gândit şi eu au fost clienţii. Nu atât din prisma aspectelor fiscale cât în ceea ce priveşte credibilitatea ...
Pe de altă parte, Delaware SUA are convenţie de evitare a dublei impuneri cu România şi parcă poţi să fii plătitor de TVA. Iar impozitul e 0, taxa de administrare pe an e 250 de dolari prin intermediul unei firme.

Pentru mine n-ar fi mai mare daraua decât ocaua pentru că aş economisi aproape 1000 de euro pe an (asta comparând cu anul 2010 în care n-am fost full-time şi numai freelancer) şi nu aş mai avea bătăi de cap cu tot felul de aberaţii ministeriale.

Ştiu că 1000 de euro e o sumă mică şi că se fac offshore-uri pentru sume de zeci de ori mai mari, acesta fiind de fapt scopul lor, dar nu e păcat să se ducă aiurea? Plus de asta pe mine nu mă deranjează atât de tare impozitul de 16%, ci cotizaţia la pensii (2 mil sau ceva similar parcă din 2011) în condiţiile în care pentru mine pensia de la stat nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar eu am asigurare privată şi aberaţiile şi nesiguranţa: lunar inventează o declaraţie ce mai trebuie depusă în câteva zile ...

Ah şi mă gândeam oricum să apelez la o firmă care se ocupă cu aşa ceva. Am văzut că sunt mai multe; unele inspiră mai multă seriozitate, altele mai puţină.

O zi faină,
T.


 

Irina Lazarescu  Identity Verified
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
sa vedeti cum e controlul de la Adm fiscala, Garda si alte institutii de control Mar 14, 2011

La serviciul meu stabil de 8 ore am apelat odata la o firma de proiectare pentru subcontractarea unor lucrari. Respectiva firma fusese un institut de cercetari care prin privatizari succesive (era sa zic vanzari succesive, ca suna mai cunscut) era in proprietatea unei firme englezesti cu sediul intr-un offshore in Isle of Man (o insula in jurul Scotiei, ca am studiat si eu zona pe harta). Au lucrat oamenii vreo 6 luni timp in care lunar era trimise facturile pentru activitatea prestata.S-a platit fiecare factura la timp prin banca indicata , etc, etc.
Dupa primele controale , deja invatesem lectia. De fiecare data cereau factura pt fiecare luna, calculatia pentru factura (atatea ore de proiectare x tariful orar stabilit), cum s-a transmis documentatia intocmita de firma respectiva, multe alte amanunte legate de tranzactiee.
Deja invatesem lectia : la fiecare control financiar, audit financiar, etc. ma prezentam -inainte de a fi chemata, cu copii dupa contract, facturile cu pricina, baza de calcul si raspundeam si unor intrebari (aproape aceleasi chsetionar la toate institutiile de control) cum si de ce!A durat vreo 5 ani povestea asa pana s-a prescris perioada de inspectie sau deja toate institutiile financiare si-au facut "rondul" in control !
Chiar, nu cred ca merita avantajele unui offshore sau cooperararea cu un off-shore.


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Traducător autorizat - offshore Mar 15, 2011

Tocmai m-a "izbit revelaţia". Eu sunt traducător autorizat de Ministerul Justiţiei; cum naiba m-am şi gândit că aş putea lucra pe offshore ...icon_eek.gif (după cum spunea profu' de geogra din liceu: "în capul unora se-nvârte Universul...")

Şi uite-aşa, autorizaţia aia care nu-mi aduce nici 10% din venituri se dovedeşte că mai rău mă-ncurcă decât mă descurcă ...

Totuşi, zilele astea, până să mă trăznească revelaţia, m-am documentat suficient, am primit oferte de la mai multe companii şi din Ro şi din alte ţări, pentru mai multe jurisdicţii. Dacă este cineva interesat poate să-mi scrie şi-i dau mai multe informaţii.

T.


 

Alina - Maria Chiteala  Identity Verified
Romania
Local time: 22:14
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
Nu pricep Mar 23, 2011

Tatiana revelatia ta - Ceea ce vrei tu e o firma offshore. Faptul ca tu esti traducator autorizat nu are nicio relevanta. Nu vad nici fiscal si nici legal conexiunea.
Din punctul meu de vedere treburile sunt cam asa:
Eu1 - traducator autorizat - stampila pe documente etc etc.
Eu2 - SRL - emit facturi pentru clienti ca sa traiasca si statul
Eu1 nu e tot aia cu Eu2
Cand am infiintat SRL-ul meu de exemplu nu m-a intrebat nimeni daca detin autorizatie ca sa pot deschide firma. Si invers valabil - pentru a obtine autorizatia nu m-a intrebat nimeni de forma juridica.


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Unde e revelaţia Mar 23, 2011

Alina - Maria Chiteala wrote:


Din punctul meu de vedere treburile sunt cam asa:
Eu1 - traducator autorizat - stampila pe documente etc etc.
Eu2 - SRL - emit facturi pentru clienti ca sa traiasca si statul
Eu1 nu e tot aia cu Eu2
Cand am infiintat SRL-ul meu de exemplu nu m-a intrebat nimeni daca detin autorizatie ca sa pot deschide firma. Si invers valabil - pentru a obtine autorizatia nu m-a intrebat nimeni de forma juridica.


Dar Eu1 e angajată la Eu2? Bănuiesc că da. Şi conform fişei postului Eu1 prestează servicii pentru Eu2 în baza a ceea ce ştie/e autorizat să facă.

Or, offshore-ul nu mă poate angaja.

Cel puţin eu aşa văd lucrurile, dar dacă greşesc cu bucurie accept lămuriri. Ca să renteze offshore eu trebuie să închid PFA-ul. Dacă închid PFA-ul rămân T.N. o persoană oarecare. Lucrând doar pe offshore .... offshore-ul NU ARE DREPTUL să facă traduceri autorizate. Că Ministerul Justiţiei nu l-au autorizat ...

Sau?


 

Elvira Daraban  Identity Verified
Local time: 22:14
French to Romanian
+ ...
cum ţi-e mai profitabil? Mar 23, 2011

Tatiana Neamţu wrote:

Lucrând doar pe offshore .... offshore-ul NU ARE DREPTUL să facă traduceri autorizate. Că Ministerul Justiţiei nu l-au autorizat ...

Sau?


Ai nevoie să faci traduceri autorizate? Dacă nu, pune autorizaţia în ramă şi nu mai faci. Oricum beneficiile par să fie mai mari decât procentul de 10%. Pe de altă parte, cred că Ana-Maria are dreptate. N-are nimic a face autorizaţia MJ cu forma juridică. Poţi să ştampilezi în continuare, dar nu mai poţi să încaseziicon_smile.gif.

Sfătuieşte-te foarte bine cu un avocat care se pricepe şi stai pe capul lui până ajunge să te urascăicon_wink.gif.


 

Tatiana Neamţu
Romania
Local time: 22:14
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Offshore vs. traduceri autorizate Mar 23, 2011

Nu ştiu dacă sunt pregătită să pun ştampila aia în cuiicon_smile.gif You can never know ...

Păi eu dacă mai ştampilez .. în ce calitate voi ştampila? Veniturile alea din ştampilat trebuie declarate. Mie aşa mi se pare logic.

Mi-aş dori să mă consult cu un avocat, dar nu am găsit pe nimeni care să cunoască suficient de bine aspectele astea. Şi am căutat.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Companie offshore - traduceri

Advanced search


SDL MultiTerm 2019
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2019 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2019 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »
BaccS – Business Accounting Software
Modern desktop project management for freelance translators

BaccS makes it easy for translators to manage their projects, schedule tasks, create invoices, and view highly customizable reports. User-friendly, ProZ.com integration, community-driven development – a few reasons BaccS is trusted by translators!

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search