Ierarhia programelor de studii universitare în domeniul filologic
Thread poster: Bernd Müller

Bernd Müller
Germany
Local time: 11:36
German to Romanian
+ ...
Oct 4, 2011

Tocmai am primit, prin ATR blog, o informaţie cu acest titlu- şi-mi pun următoarele întrebări:

1. Ce înseamnă această ierarhizare? Înseamnă că universităţile au programe de studiu f. bune (grupa A) până la f. proaste (grupa E)?
Dar, dacă-s proaste, de ce le aprobă Ministerul competent??

2. Ce efect direct şi ulterior are oare această ierarhizare?
- Oricum, studenţii sunt înscrişi deja!

3. Există asemenea ierarhizări ale programelor de studii universitare şi în / pt. alte domenii, în RO???


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:36
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
domenii de studiu Oct 5, 2011

Bernd Müller wrote:
1. Ce înseamnă această ierarhizare? Înseamnă că universităţile au programe de studiu f. bune (grupa A) până la f. proaste (grupa E)?

Cred că nu este totuşi o noutate, unele universiăţi sunt mai bune, altele mai puţinicon_smile.gif Am înţeles că evaluarea se va face anual, aşadar este de aşteptat ca universităţile să se mobilizeze ca să obţină performanţe mai bune la evaluările viitoare sau să renunţe la programele de studiu neperformante. E de aşteptat ca studenţii buni să se orienteze către facultăţile mai bune, iar cei mai puţin buni către cele din partea de mijloc sau de jos a listelor. Din câte am înţeles, nu va mai fi aşa de uşor să intri nici cu taxă la o universitate bună, deoarece s-a redus numărul de locuri cu taxă faţă de anii trecuţi. Este, de asemenea, foarte posibil ca unele universităţi să-şi mărească taxele ca urmare a celor două aspecte de mai sus. De câţiva ani universităţile se plâng că nu au fonduri chiar şi cu numărul mare de studenţi cu taxă pe care îi acceptau anterior. Va exista o diferenţă care va trebui acoperită. Astea sunt opiniile mele. Rămâne de văzut ce efecte va avea această ierarhizare în viitor, dacă va fi continuată cu consecvenţă. Mie mi se pare un lucru util.

3. Există asemenea ierarhizări ale programelor de studii universitare şi în / pt. alte domenii, în RO???

Da, absolut. În articolul de pe ATR Blog am selectat numai domeniul relevant pentru cititorii noştri. În articol există link către documentul sursă oficial cu toate domeniile de studiu. Întregul document are aproximativ 60 de pagini dacă bine reţin.

Detalii sunt disponibile pe site-ul Ministerului: http://www.edu.ro/index.php/pressrel/16185


 

Bernd Müller
Germany
Local time: 11:36
German to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Cred şi eu că o să aibă efecte benefice această clasificare! Oct 6, 2011

Multumesc, Cristiana! M-a indus în eroare denumirea de "chestionar" al linkului- şi căutând cu Google, am dat de extrem de multe rezultate, dar tocmai la acest "chestionar" nu m-am uitat!

Într-adevăr, cred şi eu că o să aibă efecte benefice această clasificare!În articolul de pe ATR Blog am selectat numai domeniul relevant pentru cititorii noştri. În articol există link către documentul sursă oficial cu toate domeniile de studiu. Întregul document are aproximativ 60 de pagini dacă bine reţin.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Ierarhia programelor de studii universitare în domeniul filologic

Advanced search


SDL Trados Studio 2017 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2017 helps translators increase translation productivity whilst ensuring quality. Combining translation memory, terminology management and machine translation in one simple and easy-to-use environment.

More info »
SDL MultiTerm 2017
Guarantee a unified, consistent and high-quality translation with terminology software by the industry leaders.

SDL MultiTerm 2017 allows translators to create one central location to store and manage multilingual terminology, and with SDL MultiTerm Extract 2017 you can automatically create term lists from your existing documentation to save time.

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search