Ierarhia programelor de studii universitare în domeniul filologic
Thread poster: Bernd Müller (X)

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 11:22
German to Romanian
+ ...
Oct 4, 2011

Tocmai am primit, prin ATR blog, o informaţie cu acest titlu- şi-mi pun următoarele întrebări:

1. Ce înseamnă această ierarhizare? Înseamnă că universităţile au programe de studiu f. bune (grupa A) până la f. proaste (grupa E)?
Dar, dacă-s proaste, de ce le aprobă Ministerul competent??

2. Ce efect direct şi ulterior are oare această ierarhizare?
- Oricum, studenţii sunt înscrişi deja!

3. Există asemenea ierarhizări ale programelor de studii universitare şi în / pt. alte domenii, în RO???


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 12:22
English to Romanian
+ ...
domenii de studiu Oct 5, 2011

Bernd Müller wrote:
1. Ce înseamnă această ierarhizare? Înseamnă că universităţile au programe de studiu f. bune (grupa A) până la f. proaste (grupa E)?

Cred că nu este totuşi o noutate, unele universiăţi sunt mai bune, altele mai puţinicon_smile.gif Am înţeles că evaluarea se va face anual, aşadar este de aşteptat ca universităţile să se mobilizeze ca să obţină performanţe mai bune la evaluările viitoare sau să renunţe la programele de studiu neperformante. E de aşteptat ca studenţii buni să se orienteze către facultăţile mai bune, iar cei mai puţin buni către cele din partea de mijloc sau de jos a listelor. Din câte am înţeles, nu va mai fi aşa de uşor să intri nici cu taxă la o universitate bună, deoarece s-a redus numărul de locuri cu taxă faţă de anii trecuţi. Este, de asemenea, foarte posibil ca unele universităţi să-şi mărească taxele ca urmare a celor două aspecte de mai sus. De câţiva ani universităţile se plâng că nu au fonduri chiar şi cu numărul mare de studenţi cu taxă pe care îi acceptau anterior. Va exista o diferenţă care va trebui acoperită. Astea sunt opiniile mele. Rămâne de văzut ce efecte va avea această ierarhizare în viitor, dacă va fi continuată cu consecvenţă. Mie mi se pare un lucru util.

3. Există asemenea ierarhizări ale programelor de studii universitare şi în / pt. alte domenii, în RO???

Da, absolut. În articolul de pe ATR Blog am selectat numai domeniul relevant pentru cititorii noştri. În articol există link către documentul sursă oficial cu toate domeniile de studiu. Întregul document are aproximativ 60 de pagini dacă bine reţin.

Detalii sunt disponibile pe site-ul Ministerului: http://www.edu.ro/index.php/pressrel/16185


 

Bernd Müller (X)
Germany
Local time: 11:22
German to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Cred şi eu că o să aibă efecte benefice această clasificare! Oct 6, 2011

Multumesc, Cristiana! M-a indus în eroare denumirea de "chestionar" al linkului- şi căutând cu Google, am dat de extrem de multe rezultate, dar tocmai la acest "chestionar" nu m-am uitat!

Într-adevăr, cred şi eu că o să aibă efecte benefice această clasificare!În articolul de pe ATR Blog am selectat numai domeniul relevant pentru cititorii noştri. În articol există link către documentul sursă oficial cu toate domeniile de studiu. Întregul document are aproximativ 60 de pagini dacă bine reţin.


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Ierarhia programelor de studii universitare în domeniul filologic

Advanced search


CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use SDL Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search