Facturi pentru strainatate (SRL) - ce contin?
Thread poster: Iulia Manescu

Iulia Manescu  Identity Verified
Local time: 23:42
Member (2005)
English to Romanian
+ ...
May 17, 2004

Buna ziua.

Am SRL platitor de TVA, prin care derulez contractele cu strainatatea.

Am citit pe un forum ca rata de TVA pt. strainatate este (incredibil) 0%. Contabila mea nu mi-a pomenit de asa ceva, si eu tocmai am o factura de trimis. Completez TVA sau nu? Cum si de ce?

Ce date stiti ca ar mai trebui sau nu sa contina o factura pt. strainatate?

Thank you all in advance.
Iulia


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:42
English to Romanian
+ ...
la exportul de servicii sau produse TVA 0 May 17, 2004

Este o regula economica valabila in toata lumea. Se plateste TVA numai in interiorul hotarelor unei tari. De exemplu daca faci cumparaturi mari din strainatate, poti solicita statului respectiv returnarea TVA-ului si vei primi inapoi suma respectiva.
Asadar nu este taxa de TVA, trebuie sa scrii 0 in casuta respectiva acest lucru insemnand ca faci export.
De asemenea cred ca trebuie sa achizitionezi facturi speciale in valuta de la magazinele care vand astfel de documente. Daca ai nedumeriri cel mai bine este sa consulti clientul. In general modalitatea cea mai simpla (mai ales daca esti platitoare de TVA) este sa-ti dublezi factura externa in lei.
Clientului ii trimiti o factura facuta pe calculator stampilata si semnata si pe aceasta ti-o dublezi in contabilitatea ta cu una normala conform normelor contabile, la cursul respectiv. Probabil contabila trebuie sa stie mai multe.
HTH


 

Iulia Manescu  Identity Verified
Local time: 23:42
Member (2005)
English to Romanian
+ ...
TOPIC STARTER
Multumesc mult May 17, 2004

Cristiana Coblis wrote:

***Asadar nu este taxa de TVA, trebuie sa scrii 0 in casuta respectiva acest lucru insemnand ca faci export.***

Trec pe factura in lei, de pe facturierul meu RO - care contine TVA-, rata TVA "0%"? Dau motiv - ceva la genul "factura externa"?

**De asemenea cred ca trebuie sa achizitionezi facturi speciale in valuta de la magazinele care vand astfel de documente.**

Am intrebat-o tot pe contabila, care mi-a spus ca pot trimite direct formular electronic - si pe forumuri s-a mai zis ca se poate. Daca tu stii sigur altceva, mi-ar fi de mare ajutor.

*** Probabil contabila trebuie sa stie mai multe.***

Aici n-as baga mana in foc.:)) Mai multe am aflat de la tine / de pe forum.


 

Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 23:42
English to Romanian
+ ...
Depinde de client May 17, 2004

Sunt care accepta formularele electronice (majoritatea) dar sunt care au nevoie de factura tiparita, stampilata si semnata (in general in Italia, Spania, Belgia am intalnit mai mult). Respectiv, daca clientul cere sa-i trimiti factura prin posta, asta inseamna ca trebuie sa tiparesti fisierul word sau excel in care ai facut factura pe care altfel i-ai trimite-o electronic si sa o semnezi si sa o stampilezi. Mai tarziu, iti poti dubla aceasta factura scriind pur si simplu una normala cu datele respective si suma in lei. Evident exemplarul albastru nu va fi de folos nimanui, dar tu vei fi in regula astfel.

Nu uita sa notezi pe factura datele bancare, cont, banca, adresa bancii, sucursala eventual, CODUL SWIFT neaparat, eventual banca intermediara (multe banci romanesti opereaza transferuri prin banci intermediare). Aceste lucruri le poti afla de la banca.

Sfat: daca nu stii ce anume vrea clientul (factura electronica sau hardcopy) trimite-i factura electronica si in mesaj intreaba-l daca are nevoie sa-i trimiti factura hardcopy prin posta. Depinde din ce tara este si ce proceduri interne au, asa incat nu poti sti niciodata daca nu iti spune clientul. Daca spune ca da, atunci poti sa i-o trimiti prin posta semnata si stampilata, daca nu, economisesti banii de timbreicon_smile.gif
Numai bine.

[Edited at 2004-05-17 14:42]


 


To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Lucica Abil[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Facturi pentru strainatate (SRL) - ce contin?

Advanced search


Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

More info »
SDL Trados Studio 2019 Freelance
The leading translation software used by over 250,000 translators.

SDL Trados Studio 2019 has evolved to bring translators a brand new experience. Designed with user experience at its core, Studio 2019 transforms how new users get up and running, helps experienced users make the most of the powerful features, ensures new

More info »Forums
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search